Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Sij 2014

Porezni sustavi Belgije, Singapura i Irske privlače najviše stranih investicija u svijetu

Izvor: www.business.hr · Autor: Gorden Knezović  

Porezni sustavi Belgije, Singapura i Irske privlače najviše stranih investicija u svijetu

Porezni sustavi Singapura, Irske i Belgije pomogli su ovim malim državama da nadmaše ostatak svijeta u privlačenju direktnih stranih investicija (FDI) u pet godina od kolapsa svjetskog kreditnog tržišta, prema studiji UHY-a, međunarodne mreže konzultanata.

Tijekom tog razdoblja Belgija je privukla direktnih stranih investicija u vrijednosti 91% svog BDP-a (ukupno 442 milijarde američkih dolara), dok je Singapur privukao FDI u u vrijednosti 74% svog BDP-a (ukupno 203 milijarde dolara), a Irska 44% (ukupno 93 milijarde dolara). U prosjeku, zemlje u istraživanju privukle su FDI u vrijednosti 17% svojih BDP-a u pet godina od kolapsa kreditnog tržišta. Studija je razmatrala neto priljev FDI tijekom zadnjih pet godina u 33 veće ekonomije diljem svijeta, mjereći njihovu uspješnost u privlačenju FDI u odnosu na njihov BDP.

Privlačenje direktnih stranih investicija osigurava važan doprinos nacionalnim ekonomijama, stvarajući nove poslove i porezne prihode u kratkom roku, a u dužem roku povećavajući produktivnost na način da pomažu financiranje kapitalnih investicija, stvarajući domaće kompanije konkurentnijima.

Belgija najbolja

UHY objašnjava da su Irska i Singapur bili nevjerojatno uspješni u stvaranju povoljnog poreznog i regulatornog okruženja koje je ohrabrilo multionacionalne kompanije da ustanove regionalna sjedišta svojih društava upravo u ovim državama. Primjerice, Yahoo, Google, Apple, PayPal i LinkedIn imaju europsko sjedište u Irskoj, a azijsko sjedište u Singapuru.

Irska i Singapur pružaju niske stope poreza na dobit u odnosu na druge zemlje u svojim regijama, kao i vrlo atraktivne ugovore o dvostrukom oporezivanju za međunarodne grupacije. Singapur također pruža određen broj broj poticaja za kompanije iz ciljanih sektora, kao što su brodarske kompanije, trgovina robom, upravljanje fondovima te biotehnologiju.

Ipak, vrh ljestvice zauzela je Belgija, koja je privukla neto direktnih stranih investicija u vrijednosti od 91,4% svog BDP-a tijekom proteklih pet godina (442 milijarde dolara). U smislu apsolutne vrijednosti primljenih FDI, nalazi se samo iza SAD-a (koji su primili preko 1 bilijun dolara) te Kine (563 milijarde dolara).

Belgija je bila također inovativna u korištenju porezne regulacije u privlačenju multinacionalnih kompanija. U krizi je imala ulogu svojevrsnih “koordinacijskih centara” za međukompanijske kredite, koje su pomogle tvrtkama u premošćavanju svojih globalnih poreznih obveza, dok se sad želi istaknuti od ostalih nudeći porezne olakšice kompanijama koje financiraju svoje poslovanje kroz kapital, a ne kroz kredite. Dodatno, Belgija ima velukodušne porezne stope za istraživanje i razvoj i ulaganja u materijalnu imovinu, kao i fiskalne poticaje za zapošljavanje. Atraktivnost Belgije kao sjedišta EU osnažena je njenim pristupom donosiocima odluka u EU, i njenom važnošću kao logističkim centrom.

Dvije ekonomije s najmanje FDI su, s druge strane Italija i Japan: italija je privukla samo 3,1% svog BDP-a tijekom pet godina, a Japan samo 0,6%. I jedna i druga ekonomija mogu biti teško područje za ulaganja stranih investitora. Njemačka je također bila lošija nego što je očekivano, rangirajući se u posljednjih pet zemalja u studiji prema udjelu FDI u BDP-u. UHY objašnjava da je process otvaranja društva u Njemačkoj kompliciran, što može odvratiti mnoge oblike direktnih stranih investicija.

Irska i Singapur

Ladislav Hornan, predsjednik uprave UHY International, komentirao je: “Male ekonomije kao Singapur i Irska mogu se izboriti za mnogo više od njihove veličine i značajnosti pružajući značajne porezne olakšice kompanijama koje se odluče locirati u tim državama.”

“Međutim, ti porezni poticaji funkcioniraju samo zato jer osim toga imaju dobro educiranu radnu snagu, snažnu infrastrukturu i sofisticirani sustav dobavljača kojeg multionalnionalne kompanije trebaju kada se odluče smjestiti u neku zemlju”, smatra Hornan dodajući da “iako troškovi rada, nekretnina i energije u pravilu iznose značajno manje u tržištima u razvoju nego u razvijenim ekonomijama, te brojke pokazuju da razvijene ekonomije koje pruže prave poticaje, također mogu privući čak i veće udjele FDI.”

Ekonomije članica EU koje su u pravilu dosta otvorene, omogućile su im da privuku značajne priljeve FDI u odnosu na njihovu veličinu, privlačeći u prosjeku FDI u iznosu od 20% njihovog BDP-a tijekom promatranog razdoblja, u odnosu na prosjek od 10% u zemljama BRIC-a. UHY komentira da unatoč investicijama u zemlje u razvoju, komplicirani porezni sustavi, nepredvidiva birokracija i limitiranje inozemnog vlasništva u određenim sektorima znače barijeru većim iznosima ulaganja.

Alan Farrelly iz UHY Farrelly Dawe White Limited, UHY članice u Irskoj komentirao je: „Irski porezni sustav se pokazao vrlo uspješnim u privlačenju direktnih stranih investicija. Kao što je održavanje niske stope poreza na dobit bilo kontroverzno tijekom razdoblja kada smo prošli kroz bolno razdoblje nadzora i pomoći od strane EU i MMF-a, isto je pomoglo Irskoj da kreira i zadrži velik broj zahtijevnih i tehnički soficticiranih radnih mjesta.“

Mali BDP u Hrvatskoj

Hrvatska, s druge strane, našla se na 6. mjestu od 33 zemlje, sa 22,6% udjela u BDP-u te ukupno 12,7 milijardi dolara direktnih stranih investicija u petogodišnjem razdoblju. Krešimir Budiša, voditelj poslovnog savjetovanja iz UHY Ssavjetovanje i UHY HB Ekonom, UHY članica u Hrvatskoj komentirao je: “Statistički gledano, navedeni rezultat može se smatrati uspješnim, pogledamo li zemlje koje su ostale iza nas gledano tom metodologijom.

Međutim, kako su ekonomije rangirane prema udjelu FDI u BDP-u, mora se istaći poprilično mala vrijednost BDP-a Hrvatske, kao i činjenica da se najveći dio ovih FDI ostvario u 2008. i 2009. godini, kada je Hrvatska zapravo doživjela vrhunac svojeg razdoblja rasta.“

Direktne strane investicije su s razine od 6 milijardi dolara u 2008. godini, pale na prosjek od 1 do 1,5 milijardi u idućim godinama, pa i 2012. Navedena razina je iznimno niska, te svakako trebamo višestruko bolje pokazatelje. Kao komparaciju možemo uzeti Irsku, zemlju sa sličnim brojem stanovnika kao Hrvatska, koja je privukla apsolutno gledano 8 puta više FDI u promatranom razdoblju“.

Koji je razlog i uzrok tome? Poprilično točan opis uzroka bi bila činjenica visokih poreza na plaće, ali i ničim specificirana visoka razina poreza na dobit, kao i konstantno lutanje svih vlasti do sada u poreznoj politici.

Ne može se svakih šest mjeseci mijenjati stope PDV-a i ostalih općih poreza i očekivati da netko uloži novac u vašu zemlju. Nitko ne želi riskirati svoj novac i čekati da vidi što će slijedeće biti na umu budućem ministru financija. Jednostavno, tako ozbiljne države ne funkcioniraju, a mi smo još daleko od toga da nas shvaćaju ozbiljno. Osim u poreznoj politici, jednako je i u vladavini prava i pravnoj nesigurnosti, kada niste sigurni niti u državnu vlast, koja je svojom birokracijom, kompliciranjem i otezanjem zakočila čak i one investicije do kojih bi došlo usprkos svim problemima u poreznoj politici. Nama kao državi treba nacionalni koncenzus oko prioritetnih industrija i željenog smjera razvoja, od strane svih političkih stranaka, bez jeftinih političnih bodova u sferi ekonomije. Nažalost, toga nema, te su nas isti doveli u situaciju u kojoj se nalazimo danas.“

„Državna vlast se ipak trudi poboljšati uvjete poslovanja, te je Zakonom o poticanju investicija i omogućavanjem reinvestiranja dobiti napravila značajan iskorak. Međutim, kada dođete u situaciju pitanja o navedenom, nailazite na šumu birokracije, uz napomenu da isto nije dovoljno prezentirano poduzetnicima i investitorima, ali treba i vremena da navedene mjere urode plodom.“

„Da zaključim, navedeno je zapravo poznato svim akterima tržišta u Hrvatskoj, ali ipak nikada nije dovoljno ponavljano, a to je, ako želimo više FDI, koje će Hrvatskoj dati rast i zamah, trebamo osigurati: porezne poticaje, nižu stopu poreza na dobit, poticaje za rast i zapošljavanje, pravnu i poreznu sigurnost investitora, dugotrajnu primjenu zakona i poreznih stopa te koncezuse oko istoga sa neophodnim smanjenjem birokratskih nameta i procedura za potencijalne investitore.“


Komentari članka

Vezani članci

Odselili iz Varaždina u Irsku i pokrenuli posao: 'Vratit ćemo se u mirovini'

31.01.2020.

Oboje smo veliki ljubitelji životinja i hrane te smo željeli plasirati super ukusnu hranu, ali bez ikakvih mesnih i mlječnih derivata koja je isto tako održiva i ne šteti okolišu

Hrvatska u Singapuru predstavila ponudu luksuznog turizma

31.05.2019.

Prisustvo Hrvatske na jednom takvom događanju u potpunosti posvećenom luksuznoj turističkoj ponudi potvrđuje našu raznolikost i bogatstvo. Vjerujem u potencijale daljnjeg razvoja tog segmenta ponude jer Hrvatska obiluje unikatnim lokalitetima i doživljaji

Priče iz Irske: Kako Hrvatska može i treba učiti iz irskog iskustva

22.11.2018.

Irci su 300 posto bogatiji Irska je po indeksu kupovne moći (GDP per capita PPP – purchasing power parity; podaci World Bank) sa 75.648 USD na 10. mjestu u svijetu, a Hrvatska s 25.264 USD na ‘izvrsnom’ 85.

Električni leteći taksi Volocopter se širi na Singapur

22.10.2018.

Njemačka tvrtka koja razvija autonomni, električni leteći taksi i prateću infrastrukturu najavila je otvaranje ureda u Singapuru gdje planiraju nastavak razvoja, a zatim testiranje i komercijalizaciju

Vlasnik franšize koja osvaja svijet: Porezni teror u Hrvatskoj je blizak fašizmu

08.10.2018.

Ono što malo tko u Hrvatskoj shvaća je to da nije slobodan čovjek, već je velikim dijelom rob u vlastitoj državi. Jer je do te mjere izreguliran, manipuliran te financijski "oguljen" od države da ima vrlo malo izbora u životu, a upravo mogućnost izbora je

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1061 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 566 članka imaju tag marketing
 19. 391 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 518 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija