Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Tra 2024

Amadea Krajnović: Na svom osobnom rastu i razvoju radim više od trideset godina

Izvor: poduzetnik.biz · Autor: Vladimir Mihajlović  

Amadea Krajnović: Na svom osobnom rastu i razvoju radim više od trideset godina

Moja misija je učiti o ljubavi i nesebično je dijeliti jer sve počinje i završava ljubavlju, prvenstveno prema sebi, pa onda i prema drugima. Amadea Krajnović, professional holistic make up artist & image consultant & personal development expert & lifestyle coach – Zagreb

Amadea Krajnović rođena je Osječanka, poduzetnica, supruga, majka sina i kćeri s tridesetogodišnjom zagrebačkom adresom. O sebi kaže: “Poduzetnica sam više od 40 godina u grafičkoj djelatnosti. Moji su brendovi vjenčani modeli kutija šibica “The Perfect Match” uz sav tiskani materijal potreban za vjenčanja i lux promotivnih šibica za sve djelatnosti “Zapali me”. Uz to sam profesionalna holistička make up artistica i image konzultantica, čime sam se počela baviti iz ljubavi, što je na kraju postao moj profesionalni posao.

Vlasnica sam brenda RED LIPS professional make up, koji je dobio ime prema crvenom ružu, mom zaštitnom znaku u sklopu kojeg održavam edukacije i radionice, pomažući ženama da svladaju make up tips&tricks za samostalno šminkanje za svakodnevne potrebe. Iza mene je puno završenih edukacija. S obzirom na to da moje ime u prijevodu s latinskog znači Božica ljubavi, moja misija je učiti o ljubavi i nesebično je dijeliti jer sve počinje i završava ljubavlju, prvenstveno prema sebi, pa onda i prema drugima.”

Vaša djeca krenula su u svijet poduzetništva, ali putem koji su sami izabrali. Jeste li im dali kakav savjet na početku?
Kada smo suprug i ja, davne 1986. krenuli u poduzetništvo, tada se to tako nije ni zvalo. Gledajući unatrag, shvaćamo koliko smo bili poduzetni i kao takvi veliki uzor svojoj djeci. Djecu smo uključivali u proces izrade promotivnih materijala koje smo tiskali i izrađivali za naše klijente, pa su odmalena stjecali radne navike, učili o poštovanju prema klijentu, važnosti poštovanja rokova i kvalitete usluge. Oboje su se educirali u grafičkoj djelatnosti (nisam ih nagovarala, bio je to njihov izbor), pa su i tijekom školovanja stjecali iskustva koja su im kasnije poslužila na njihovom putu poduzetništva koje su sami izabrali, iako su prvenstveno radili i stjecali iskustva i u drugim tvrtkama.

Kći je uspješna grafička dizajnerica koja je preuzela i nastavila proces plasmana promotivnih šibica, posebno vjenčanih, digitalizirala ih, brendirala, objave na društvenim mrežama podigla na višu razinu, što je svakako njezin veliki doprinos dolaska do još veće ciljne skupine klijenata, a što je sve uvelike i pridonijelo dobivenoj nagradi na sajmu vjenčanja.

Sin je kao grafički tehničar tiska prema željama klijenata bio uključen u pripreme za tisak, u proces izrade sve do finalnog proizvoda, a početno radno iskustvo stjecao je i u drugim grafičkim tvrtkama. Danas je uspješni mladi poduzetnik, djelomično u grafičkoj djelatnosti, a bavi se digitalnim marketingom i digitalnim izdavaštvom. Uspješni, zadovoljni mladi ljudi su danas, a uče i dalje i razvijaju poslove onako kako misle da je najbolje.

Davne 1990. dali ste otkaz na sigurnom poslu, u Ljubljanskoj banci. Što Vas je potaknulo na to?
Kao studentica počela sam raditi u Ljubljanskoj banci i ostala ondje punih dvanaest godina. Tada je to bio siguran posao s odličnim primanjima. Već se u to vrijeme likvidacijom banke pokazalo kako ništa nije sigurno, no mi to tada baš i nismo previše shvaćali. U to vrijeme suprug i ja imali smo registriranu uslužnu domaću radinost graviranja i tiska, što smo poslije preimenovali u tvrtku.

Znanja iz banke puno su mi pomogla u počecima poduzetništva, posebno u komunikaciji s klijentima, platnom prometu, čitanju bilance dobiti i gubitka i sl. Iako smo zaista jako puno radili i imali dobra primanja, svaki ponedjeljak u šali smo davali otkaze. Jedan ponedjeljak sam došla u banku i potpisala otkaz.

Gdje ste sve stjecali svoja prva poduzetnička iskustva i odakle ste crpili ideje za inovativne proizvode koje nudite?
Svoja prva poduzetnička iskustva stjecala sam uglavnom s ljudima iz ugostiteljske djelatnosti, vlasnicima hotela, restorana, caffe-barova, koji su u to vrijeme imali potrebu za promo materijalima. Putujući svijetom, suprug i ja odasvud smo skupljali inspiraciju i uvozili proizvode kojih nije bilo u nas. Kod svjetskih brendova tipa Armani, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Diesel i drugih vidjeli smo da u svojim prodajnim prostorima imaju izložene promo kutije šibica s logotipima. Skupljajući ih kao suvenire, došla sam na ideju da otkupimo određenu količinu šibica iz osječke Tvornice žigica Drava i plasiramo promo šibice našim klijentima kao promotivni materijal. U to vrijeme Drava je proizvodila preklopne šibice, na kojima su obično bile ispisane određene poruke. Naišli smo na izuzetno dobar odaziv klijenata i popriličan broj narudžbi, pa je posao jako brzo krenuo uzbrdo.

Danas Drava više ne posluje, šibice uglavnom uvozimo iz europskih zemalja, tako da u ponudi imamo tek nekoliko modela promo lux kutija šibica jer smo limitirani drvcima.

Za vjenčane šibice imamo mogućnost narudžbe drvaca u natur boji s glavicama u bojama prema želji klijenta i u skladu s bojama kutije šibice ili tiska, a koje uvozimo iz Latvije.

U veljači smo sudjelovali na Sajmu vjenčanja s brendom “The Perfect Match”, gdje smo osvojili nagradu za “najbolji promotivni materijal”, na što smo jako ponosni.

Kako ste i kada razvili interes prema modnom i make-up svijetu kojim se danas bavite?
Interes prema modnom i make up svijetu pokazala sam još u ranoj dobi, kad sam od mame “posuđivala” crveni ruž, koji je u to vrijeme bio vrlo skup, a i bilo ga je teško naći. Majka nije baš bila preoduševljena time jer sam ga ja “vrlo stručno oblikovala” svojim ručicama pa poslije uglavnom baš i nije bio za daljnju upotrebu. Odrastala sam u okružju gdje je baka bila prodavačica i stilistica u osječkoj “Nami”, a djed vrsni krojač koji bi iz tadašnjih Burdi skrojio sve što sam zaželjela. Na svoju tadašnju garderobu bila sam jako ponosna. Moja majka i njezine sestre, koje su bile jako lijepe žene, uvijek su bile elegantno odjevene, decentno našminkane i svi su ih u gradu po tome uvijek uočavali i zapamtili. Meni su svakako bile primjer od kojih sam učila.

Baka me upoznavala s pravilima bontona, lijepog i primjerenog ponašanja, pravilima decentnog šminkanja. Od bake sam prvi put čula za Coco Chanel i njezine uspjehe u modnoj industriji, o kojoj i danas vrlo rado pročitam neke detalje. S bakom i djedom dolazila sam u Zagreb na modne revije koje su se održavale u luksuznim vilama dobrostojećih Zagrepčana. Bratić moje bake bio je renomirani zagrebački krojač i njihov osobni krojač i stilist pa ste tada na takve događaje mogli ući samo uz osobnu pozivnicu ili ako ste profesionalac u toj djelatnosti. To su za mene bili posebni doživljaji kojih se i danas vrlo rado sjećam, a dijelom su obilježili i moj put.

Došavši u Zagreb s obitelji prije trideset godina, upisala sam i završila jednogodišnje usavršavanje za beauty, kazališnu, televizijsku i filmsku šminku s posebnim scenskim efektima. Iako sam u svijetu make upa bila dugi niz godina i šminkala za sve prilike obitelj, prijateljice, kolegice s posla, nakon završene edukacije shvatila sam da treba krenuti dalje učiti i usavršavati se pa sam završila još podosta edukacija s različitim tehnikama šminkanja.

Danas, nakon 14 godina profesionalnog rada u beauty industriji, gdje sam učila i od mlađih kolegica, radim i danas, ali sam više fokusirana na beauty edukacije i prenošenje znanja ženama kako bi se samostalno mogle i znale našminkati za svakodnevne potrebe, dok smo za posebne prilike na raspolaganju mi, profesionalni make-up artisti.

Ponosna ste vlasnica brenda RED LIPS. Koliko je u poslu važan brend? Koliko vizualni dojam utječe na percepciju drugih o nama i našem poslovanju?
Drago mi je da Vam se svidjela moja posjetnica i da ste je zapamtili, bez obzira na to što su moje beauty usluge uglavnom namijenjene ženskoj populaciji. Uvijek sam bila drugačija od drugih, posebna, originalna. S obzirom na to da sam horoskopska Vaga, posebnu pozornost prirodno posvećujem estetici, profinjenosti, eleganciji, jednostavnosti, posebnosti prema kojoj nas se prepoznaje. Po meni, u poslovanju je brend vrlo važan jer se brendiranjem povećava naša vidljivost i učinkovito komuniciranje svih naših prednosti usluga ili proizvoda, kako bismo bili drugačiji, posebniji i prepoznatljiviji na tržištu.

Jeff Bezos rekao je da je “brend ono što o tebi govore drugi kad izađeš iz prostorije”. Vizualni dojam i vizualni identitet po meni imaju veliku ulogu u percepciji drugih o nama, našem poslovanju, našem proizvodu ili usluzi. Vrlo pažljivo osmišljen vizualni identitet, logotip, boje logotipa, fontovi, slogani, posjetnice, promo materijali, radna odjeća, sve to potencijalnim kupcima pomaže u bržoj mogućnosti prepoznavanja, koje je danas na tržištu sve bitnije.


Komentari članka

Vezani članci

Neradne nedjelje smanjile promet i do 20 posto u malim obiteljskim obrtima

16.05.2024.

Zbog Zakona o trgovini, odnosno članaka koji reguliraju rad nedjeljom, broj malih obiteljskih obrta svakodnevno se smanjuje, a cvjećarnice, suvenirnice i slični mali obrti i dalje se nadaju da će se odredbe ovog zakona, bar u segmentu koji se na njih odno

Kuhar iz Like sada izrađuje suvenire od drva: Želim ostati tu i imati vlastitu firmu

16.05.2024.

Mladi poduzetnik Dario Podnar iz Kutereva, naselja u općini Otočac, izrađuje zanimljive predmete od drveta. Po struci je kuhar, ali odlučio je promijeniti karijeru pa je 2022. osnovao tvrtku Pupilj j.d.o.o. Ljubav za obradom drveta naslijedio je od djeda

Što otvoriti - paušalni obrt, društvo s ograničenom odgovornošću ili jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću?

15.05.2024.

Otvaranje vlastitog posla za mnoge je definicija savršenog zaposlenja, no sam zadatak prolaska kroz hrvatski zakonodavni sustav kako bi taj vaš posao bio legalan i funkcionalan, za mnoge je noćna mora. Ono što posebno muči mnoge, pitanje je što uopće otvo

‘Kod vas je strancu teže pokrenuti biznis nego u Portugalu i to je čak i dobro’

13.05.2024.

Kamal Gurung, vlasnik zagrebačkog dućana nepalske hrane koji uskoro slavi godinu dana poslovanja. Nepal je jedan od glavnih bazena u koji hrvatski poslodavci idu u potragu za radnicima. Krajem 2023., Nepalci su bili na 3. mjestu po broju dozvola za borava

Ova energična Šibenčanka spaja britanske poduzetnike s hrvatskim talentima

10.05.2024.

Šibenčanka Barbara Maheshwari u svojih je 29 godina radila tridesetak poslova. Sada vodi agenciju za virtualne asistente Remote Bob, freelancerski se bavi konzultingom, organizira Founders Live u Hrvatskoj i vodi udrugu za ljudske resurse u kojoj nudi edu

Tag cloud

 1. 2599 članka imaju tag turizam
 2. 2456 članka imaju tag hrvatska
 3. 1573 članka imaju tag svijet
 4. 1239 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1856 članka imaju tag financije
 6. 1565 članka imaju tag izvoz
 7. 1248 članka imaju tag trgovina
 8. 1293 članka imaju tag ict
 9. 1417 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1129 članka imaju tag investicije
 11. 1169 članka imaju tag industrija
 12. 1025 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 1136 članka imaju tag EU
 14. 831 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 974 članka imaju tag menadžment
 16. 563 članka imaju tag opg
 17. 740 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 666 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 372 članka imaju tag potpore
 23. 492 članka imaju tag eu fondovi
 24. 604 članka imaju tag tehnologija
 25. 468 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 489 članka imaju tag porezi
 27. 460 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 533 članka imaju tag krediti
 29. 474 članka imaju tag prehrambena industrija
 30. 502 članka imaju tag obrazovanje
 31. 407 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag energetika
 33. 482 članka imaju tag dzs
 34. 397 članka imaju tag start up
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor