Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Velj 2019

Bakić spašava Varteks. Radnici više ne odlaze, otvaraju dućane, plaće ne kasne

Izvor: www.index.hr · Autor: M.R.  

Bakić spašava Varteks. Radnici više ne odlaze, otvaraju dućane, plaće ne kasne

LEGENDARNI tekstilni brend Varteks dobiva novi život nakon što je prošle godine većinski vlasnik varaždinskog proizvođača odjeće postao Nenad Bakić. Prije nekoliko tjedana Bakić je preuzeo i funkciju predsjednika Uprave kako bi ubrzao procese koji bi trebali dovesti do potpunog oporavka kompanije. Zaustavljen je odlazak radnika, nakon duljeg vremena prodavaonice se ne zatvaraju, nego se otvaraju nove, a plaće stižu na vrijeme.

"Varteks je glumio korporaciju"

“Zatekli smo Varteks u jednom modusu u kojem je zapravo glumio korporaciju. Varteks je firma koja je 10, 15 godina bila u polaganom raspadanju, zadnjih 12 godina nagomilao je gubitak od 800 milijuna kuna. U situaciji kad firma tako posluje, potreban je supstancijalan i žestok menadžment umjesto glumljenja korporacije. Tako da radim na tome da dinamiziram kompaniju kako bi se okrenula realnom životu, a ne praćenju nekakvih procesa koji su sami sebi svrha. U fokus, umjesto korporativne birokracije, stavljamo radnika u pogonu, dizajnere i konstruktore odjeće. U Upravi je osim mene i Paško Vela te radimo na tome da izrazito osnažujemo ljude ispod sebe, dovodimo još nekoliko ljudi i nadam se da ćemo do kraja godine stabilizirati kompaniju i značajno ubrzati zamašnjak razvoja kako bih se mogao ponovno povući u Nadzorni odbor”, kaže Bakić.

Varteks osim vlastitih linija odjeće radi i za neke od najpoznatijih svjetskih brendova, poput Hugo Bossa, no sada se fokus ponovno vraća na vlastite kolekcije. Osim toga, rade i odjeću za posebne namjene, odnosno policijske i vojne uniforme.

"Varteks je uvije imao fantastičnu kvalitetu, ali to nije znao prezentirati"

“Šivanje odjeće za druge je niskoprofitabilan posao, na kojemu se čak gubi. Izrazite promjene radimo u programu vlastitih robnih marki i maloprodaji. Tu maksimalno dinamiziramo situaciju, stavljamo u centar naš dizajn, naše projektante konstruktore i radnike u tvornici.

Otvaramo četiri nova dućana, izuzetno nam dobro ide u maloprodaji, već sad radimo narudžbe za kolekciju jesen/zima pa ćemo samo kaputa proizvesti 50 posto više. Varteks ima fantastičnu kvalitetu, međutim, nije znao prezentirati kvalitetu koju ima. Mi sad, osim što ćemo unaprijediti atraktivnost kolekcija, još ćemo dodatno dignuti kvalitetu”, kaže Bakić.

"Postigli smo da plaće stižu na vrijeme, a sljedeći cilj je njihovo povećanje"

Iako su plaće u tekstilnoj industriji niske, uspjelo se postići da barem stižu na vrijeme, a sljedeći cilj je njihovo povećanje. Također, žele privući i radnike iz drugih tekstilnih kompanija.

“Mi smo s dokapitalizacijom i s pozajmicama koje beskamatno dajem firmi prvi put nakon dugo vremena postigli da radnici dobiju plaću na vrijeme. Istina je da su plaće još uvijek male, ali upravo smo završili kolektivne pregovore gdje smo dogovorili kvalitetnije stimulacije za radnike. Naš je cilj povećati plaće. Cilj je da počnemo zarađivati više, da možemo vraćati dugove i uložiti u produktivnost, a veća produktivnost znači veće plaće, a jedino većim plaćama možemo zadržati radnike i povećati njihov broj. Mislimo da neke tekstilne firme uskoro neće postojati pa želimo povećati atraktivnost poslova kako bismo radnike iz tih firmi privukli sebi. Varteks je do prije četiri mjeseca gubio 15 radnika mjesečno, a sad, zadnja četiri mjeseca, imamo svega nekoliko odlazaka tako da je zaustavljen odlazak radnika”, kaže Bakić.

"Nemamo nikakvu podršku banaka, dali su nam nula kuna obrtnih sredstava"

Financijska situacija u Varteksu ni nakon dokapitalizacije nije baš dobra, nemaju podršku banaka pa kompaniju financira sam Bakić beskamatnim pozajmicama.

“Imamo izrazite potrebe za obrtnim sredstvima, međutim, hrvatske banke nam daju ukupno nula kuna obrtnih sredstava. Oni praktički posluju kao lokalne ekspoziture svojih matica, ne žele preuzeti nikakav rizik jer posluju fantastično i bez toga i mi smo na vlastitoj koži osjetili da nemamo nikakvu podršku banaka. Imamo, doduše, milijun eura okvira za izdavanje garancija, ali da bismo to dobili, morali smo dati milijun eura pologa. Suludo. Potrebe za financiranjem rješavamo tako da ja posuđujem firmi s nula posto kamata. Kako moja financijska moć nije beskonačna, mi se borimo za opstanak, ali od svih karti koje smo mogli dobiti, mi smo dobili najbolju – a to je da nam jako dobro ide maloprodaja”, kaže Bakić.


Komentari članka

Vezani članci

Varteks: Nenad Bakić poznate osobe pretvara u influencere

08.05.2019.

Ti poslovni influenceri spremno su stali pred snimateljske objektive i u Varteksovim odijelima pokazuju kako nesavršeni muškarci nose savršena odijela. Doduše, neki su i nepozvani uletjeli u kampanju.

Tvornica tekstila Trgovišće: Brexit tjera zagorske stolnjake u Ameriku

06.05.2019.

TTT pokriva malu nišu u tekstilnom sektoru, specijaliziran je za proizvodnju kućanskog tekstila, stolnog i posteljnog programa, i to isključivo od čistog pamuka – damasta. Osim TTT-a, u Hrvatskoj, ali i šire, na prostoru od Milana do Istanbula, ne postoji

Prodaja H&M-a skočila više od očekivanja

01.04.2019.

Švedski div brze mode H&M prijavio je manji od očekivanog pad zarade u prvom kvartalu ove godine.

Kako je posrnuo jedan od najpoznatijih brendova ženskog donjeg rublja: Propustili su ključnu promjenu u pristupu

06.03.2019.

Najpoznatiji brend ženskog donjeg rublja nije uspio održati korak. Evo zašto.

Uspješna poduzetnička priča: Uz potporu HBOR-a, TTT osvaja svjetska tržišta

28.02.2019.

Inozemni kupci često naruče velike količine robe u kratkom roku, a s obzirom na to da je kvaliteta usluge ono čime se žele isticati na tržištu masovnih jednoličnih proizvoda, i njihova reakcija mora biti brza. U takvim je trenucima presudno imati dovoljnu

Tag cloud

 1. 1920 članka imaju tag hrvatska
 2. 1941 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 961 članka imaju tag trgovina
 8. 952 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 679 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 961 članka imaju tag EU
 12. 896 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 544 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 580 članka imaju tag maloprodaja
 18. 545 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 503 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 423 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija