Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Velj 2019

Bakić spašava Varteks. Radnici više ne odlaze, otvaraju dućane, plaće ne kasne

Izvor: www.index.hr · Autor: M.R.  

Bakić spašava Varteks. Radnici više ne odlaze, otvaraju dućane, plaće ne kasne

LEGENDARNI tekstilni brend Varteks dobiva novi život nakon što je prošle godine većinski vlasnik varaždinskog proizvođača odjeće postao Nenad Bakić. Prije nekoliko tjedana Bakić je preuzeo i funkciju predsjednika Uprave kako bi ubrzao procese koji bi trebali dovesti do potpunog oporavka kompanije. Zaustavljen je odlazak radnika, nakon duljeg vremena prodavaonice se ne zatvaraju, nego se otvaraju nove, a plaće stižu na vrijeme.

"Varteks je glumio korporaciju"

“Zatekli smo Varteks u jednom modusu u kojem je zapravo glumio korporaciju. Varteks je firma koja je 10, 15 godina bila u polaganom raspadanju, zadnjih 12 godina nagomilao je gubitak od 800 milijuna kuna. U situaciji kad firma tako posluje, potreban je supstancijalan i žestok menadžment umjesto glumljenja korporacije. Tako da radim na tome da dinamiziram kompaniju kako bi se okrenula realnom životu, a ne praćenju nekakvih procesa koji su sami sebi svrha. U fokus, umjesto korporativne birokracije, stavljamo radnika u pogonu, dizajnere i konstruktore odjeće. U Upravi je osim mene i Paško Vela te radimo na tome da izrazito osnažujemo ljude ispod sebe, dovodimo još nekoliko ljudi i nadam se da ćemo do kraja godine stabilizirati kompaniju i značajno ubrzati zamašnjak razvoja kako bih se mogao ponovno povući u Nadzorni odbor”, kaže Bakić.

Varteks osim vlastitih linija odjeće radi i za neke od najpoznatijih svjetskih brendova, poput Hugo Bossa, no sada se fokus ponovno vraća na vlastite kolekcije. Osim toga, rade i odjeću za posebne namjene, odnosno policijske i vojne uniforme.

"Varteks je uvije imao fantastičnu kvalitetu, ali to nije znao prezentirati"

“Šivanje odjeće za druge je niskoprofitabilan posao, na kojemu se čak gubi. Izrazite promjene radimo u programu vlastitih robnih marki i maloprodaji. Tu maksimalno dinamiziramo situaciju, stavljamo u centar naš dizajn, naše projektante konstruktore i radnike u tvornici.

Otvaramo četiri nova dućana, izuzetno nam dobro ide u maloprodaji, već sad radimo narudžbe za kolekciju jesen/zima pa ćemo samo kaputa proizvesti 50 posto više. Varteks ima fantastičnu kvalitetu, međutim, nije znao prezentirati kvalitetu koju ima. Mi sad, osim što ćemo unaprijediti atraktivnost kolekcija, još ćemo dodatno dignuti kvalitetu”, kaže Bakić.

"Postigli smo da plaće stižu na vrijeme, a sljedeći cilj je njihovo povećanje"

Iako su plaće u tekstilnoj industriji niske, uspjelo se postići da barem stižu na vrijeme, a sljedeći cilj je njihovo povećanje. Također, žele privući i radnike iz drugih tekstilnih kompanija.

“Mi smo s dokapitalizacijom i s pozajmicama koje beskamatno dajem firmi prvi put nakon dugo vremena postigli da radnici dobiju plaću na vrijeme. Istina je da su plaće još uvijek male, ali upravo smo završili kolektivne pregovore gdje smo dogovorili kvalitetnije stimulacije za radnike. Naš je cilj povećati plaće. Cilj je da počnemo zarađivati više, da možemo vraćati dugove i uložiti u produktivnost, a veća produktivnost znači veće plaće, a jedino većim plaćama možemo zadržati radnike i povećati njihov broj. Mislimo da neke tekstilne firme uskoro neće postojati pa želimo povećati atraktivnost poslova kako bismo radnike iz tih firmi privukli sebi. Varteks je do prije četiri mjeseca gubio 15 radnika mjesečno, a sad, zadnja četiri mjeseca, imamo svega nekoliko odlazaka tako da je zaustavljen odlazak radnika”, kaže Bakić.

"Nemamo nikakvu podršku banaka, dali su nam nula kuna obrtnih sredstava"

Financijska situacija u Varteksu ni nakon dokapitalizacije nije baš dobra, nemaju podršku banaka pa kompaniju financira sam Bakić beskamatnim pozajmicama.

“Imamo izrazite potrebe za obrtnim sredstvima, međutim, hrvatske banke nam daju ukupno nula kuna obrtnih sredstava. Oni praktički posluju kao lokalne ekspoziture svojih matica, ne žele preuzeti nikakav rizik jer posluju fantastično i bez toga i mi smo na vlastitoj koži osjetili da nemamo nikakvu podršku banaka. Imamo, doduše, milijun eura okvira za izdavanje garancija, ali da bismo to dobili, morali smo dati milijun eura pologa. Suludo. Potrebe za financiranjem rješavamo tako da ja posuđujem firmi s nula posto kamata. Kako moja financijska moć nije beskonačna, mi se borimo za opstanak, ali od svih karti koje smo mogli dobiti, mi smo dobili najbolju – a to je da nam jako dobro ide maloprodaja”, kaže Bakić.


Komentari članka

Vezani članci

Tekstilni div ponovno živi: 'Sve mora biti točno, puno je posla'

24.01.2019.

Varaždinski Varteks već 101 godinu proizvodi odijela, kapute, sakoe i odjeću specijalizirane namjene, odnosno uniforme za hrvatsku vojsku, policiju, specijalce i slično.

Bakićeva revolucija u školstvu došla do 100 tisuća djece

06.08.2018.

Sklonost djece prema tehnologiji mnogo je veća nego što regresivci misle. Čovjek je po prirodi stvaralac. Kreativnost je bitan element naše ličnosti kao Homo sapiensa. Sva djeca žele biti stvaraoci, a stvaraoci se danas najlakše i najatraktivnije mogu rea

Bakić postao novi većinski vlasnik Varteksa

14.03.2018.

Prije dokapitalizacije Bakić je bio najveći pojedinačni dioničar sa 17 posto vlasništva. Kao dioničar cijelo vrijeme bio je pasivan iako je, navodi, u jednom trenutku posudio novac bez kamata kako bi se plaće mogle isplatiti

U Osijeku opstala proizvodnja odjeće, plaće i dalje jako niske

09.03.2018.

Broj zaposlenih u djelatnosti tekstilne industrije u međuvremenu je drastično pao. Dok su 2002. u toj branši bila 8552 zaposlena, prije dvije godine bila su 3523 ili gotovo 59 posto ili 5029 zaposlenih manje.

Kakva to mikroračunala od 100 kuna stižu u sve hrvatske škole?

07.09.2017.

Kako je objasnio Nenad Bakić, suosnivač IRIM-a, računalo će moći koristiti svi nastavnici kako bi se informatička pismenost razvijala interdisciplinarno, kroz sve predmete

Tag cloud

 1. 1856 članka imaju tag hrvatska
 2. 1880 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1195 članka imaju tag izvoz
 5. 808 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 936 članka imaju tag trgovina
 8. 810 članka imaju tag investicije
 9. 670 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 889 članka imaju tag svijet
 11. 942 članka imaju tag EU
 12. 858 članka imaju tag ict
 13. 841 članka imaju tag industrija
 14. 755 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 477 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 562 članka imaju tag maloprodaja
 18. 532 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 342 članka imaju tag poticaji
 22. 409 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 245 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 325 članka imaju tag eu fondovi
 30. 322 članka imaju tag agrokor
 31. 291 članka imaju tag osijek
 32. 324 članka imaju tag hotelijerstvo
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 325 članka imaju tag porezi