Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Tra 2021

Uhodana prodaja preko interneta OPG-u Lučić omogućila opstanak i širenje posla

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Sanja Rapaić  

Uhodana prodaja preko interneta OPG-u Lučić omogućila opstanak i širenje posla

Supružnici Lučić s Hvara, koji proizvode čak 18 vrsta eteričnih ulja i različite proizvode od lavande, pandemiju su iskoristili za razvoj posla i otvorili modernu destileriju, laboratorij i suvenirnicu.

Nakon što je napustio posao u prosvjeti i usidrio koćaricu, magistar kineziologije, Grgo Lučić sa suprugom je Sanjom, zaplovio u sasvim drugom smjeru. U malom mjestu Zastražišću na otoku Hvaru, u kojem živi još samo stotinjak stanovnika, pokrenuli su svoj OPG.

Budući da se još pedesetih godina prošlog stoljeća lavanda pokazala kao dobar izvor prihoda, a početkom devedesetih mještani su se intenzivno bavili proizvodnjom ulja od lavande, Lučići su odlučili krenuti uhodanim stazama otočke tradicije, ali otići i par koraka dalje.

Na svom se gospodarstvu bave destilacijom eteričnih otočkih biljaka, među kojima su kadulja i mravinac (origano), te proizvode 18 vrsta eteričnih ulja, isto toliko hidrolata i kozmetičke proizvode, među kojima su tri vrste krema, 16 vrsta balzama te osam vrsta sapuna. Čak 31 njihov proizvod ima oznaku HOP - Hrvatski otočni proizvod, što konkretno znači da ti proizvodi imaju sve potrebne laboratorijske analize, te su sigurni za korištenje.

Ovih su dana otvorili novu, modernu destileriju i laboratorij, u kojem će Sanja, poput doktora Baltazara, patentirati neke nove recepture od autohtonih biljaka s njihova otoka, jer tržište za njihove proizvode je veliko i ne poznaje granice.

Eksplodirala prodaja preko interneta
Lučići su se u doba pandemije uspješno prilagodili novim uvjetima poslovanja, te posao i dalje razvijaju. Prije pandemije sve su svoje proizvode prodavali sami, na desetak sajmova, koje su posjećivali tijekom godine dok su tijekom ljeta proizvode izlagali u Jelsi i u trgovačkom centru u trajektnoj luci Stari Grad.

"Uz to, proizvode smo svojim kupcima, gotovo svakodnevno, slali i poštom, a paketi s kozmetikom i eteričnim uljima, osim na hrvatske, putovali su i na adrese širom Europe, pa čak i u SAD. Upravo ta praksa, koju smo stekli u pretpandemijsko doba, sada nam je spasila posao“, kaže Sanja.

Početkom prošle godine, s dolaskom koronavirusa, uobičajene aktivnosti na njihovu OPG-u su se promijenile.

"Redovito posjećivanje sajmova, po cijeloj Hrvatskoj, prošle je godine u potpunosti izostalo. Na sreću, naši vjerni kupci su povećali kupovinu posredstvom interneta te su nam uvelike pomogli reklamirajući nas na društvenim mrežama i privatno, u krugu svojih prijatelja i poznanika“, kaže naš domaćin i dodaje kako su ih nove okolnosti nagnale da shvate kako moraju promijeniti dosadašnje godišnje planiranje rada, te pametno iskoristiti višak slobodnog vremena za pripremu sljedećih ljetnih sezona.

Izgradili novu destileriju, laboratorij i suvenirnicu
Sve donedavno supružnici su u posjedu imali 1.500 četvornih metara zemljišta, uključujući i kuću, te nisu zadovoljavali minimalne uvjete za traženje potpore iz EU fondova. Stoga su, prije par godina, u parno postrojenje od inoxa, zapremine 1.700 litara, uložili vlastitih 50.000 eura. Budući da nisu imali niti svoj prostor, novo su postrojenje smjestili u postojeću, zadružnu zgradu.

"Od novca koji sam uštedio, baveći se sada ugašenim ribarskim obrtom, kupili smo česticu od 3.000 četvornih metara neobrađene susjedove zemlje, koju smo potom strojevima meliorirali, te posadili sadnice tri vrste lavande. Najviše je zastupljena autohtona lavanda Budrovka II, nešto manje Latifolija te najmanje Budrovka I“, kaže Lučić.

Nakon sadnje lavande, u svibnju prošle godine su počeli s izgradnjom nove zgrade destilerije, smještene u neposrednoj blizini njihove obiteljske kuće. Zgrada ima dvije etaže i ukupnu površinu od 55 četvornih metara. Na prvoj etaži su skladišni prostori i kotlovnica s donjim dijelom retorte, dok se na gornjoj etaži nalazi poklopac retorte, koja se puni s druge etaže, što uvelike olakšava taj posao. U istom prostoru nalazi se i suvenirnica, u kojoj su izloženi svi proizvodi s našeg OPG-a, koje posjetioci mogu kupiti, uz detaljna objašnjenja i uvid u potrebne analize ovlaštenog laboratorija.

"Također, u sklopu zgrade nalazi se i naš laboratorij u kojem se spravljaju balzami, kreme i sapuni te pune hidrolati i eterična ulja“, kažu Lučići koji su u proširenje posla investirali oko 70 000 eura, a najveći dio poslova su odradili sami.

Da bi se budući posjetitelji njihovog gospodarstva što ugodnije osjećali, uz novu su zgradu destilerije izgradili i kamin s velikom nadstrešnicom u čijem se hladu gosti mogu odmoriti te, uz okrjepu i kavu, dobiti sve potrebne informacije o ljekovitom bilju otoka Hvara i proizvodima iz njihova laboratorija.

Ako OPG "zaškripi", kapetan će opet na koćaricu
"Nadamo se da će se stanje s Covid - 19 virusom ubrzo smiriti te da će nas turisti, koji nas već sada kontaktiraju, pokazujući veliki interes za dolazak na Hvar, moći ponovno posjetiti i uživati u prekrasnom doživljaju na našem mirisnom imanju“, kažu supružnici.

Iako je ova turistička sezona još uvijek neizvjesna, ovi vrijedni ljudi ne boje se za opstanak jer, kako kažu, žive skromno, a dugova nemaju. Ako pak prihod s OPG-a zakaže, magistar kineziologije i bivši kapetan koćarice ponovno će se, kaže, ukrcati na ribarski brod i baciti mreže.


Komentari članka

Vezani članci

[PODUZETNICI vs. KORONA] Platforma za e-trgovinu Inchoo kao pobjednica dviju recesija

07.05.2021.

Prije nego što je proljetos eksplodirala e-trgovina, osječka tvrtka Inchoo radila je s oko 150 klijenata iz pedesetak zemalja, a u koroni je dobila 15-ak novih klijenata kojima nudi kompletnu uslugu organizacije e-trgovine. Više od 95 posto prihoda ostvar

Proglašeni naj-poduzetnici 2021. godine

06.05.2021.

Centar poduzetnica izabrao je Jadranku Vrhovec i Stjepana Svibena za Naj-poduzetnicu i Naj-poduzetnika 2021., na temelju aktivnosti i rada u proteklim izazovnim vremenima u kojima smo svi suočeni s koronakrizom.

Ivica Vukorepa: Turisti žele spavati na šušbini i slami, raditi na zemlji, okusiti davna vremena

06.05.2021.

Čim sam prebrodio strah, kupio sam konja. Potom magaricu, a onda sam poželio imati kozu. Ženi se već kosa dizala na glavi, a ja sam obrazlagao da je to sve za djecu, smije se vlasnik seoskog izletišta i mini zoo vrta

Domaće uzgojena paprika Baranjka slatka daje veće prinose i količinu osušene mase

06.05.2021.

Baranjka slatka pokusno je uzgojena sorta Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek dobivena iz sačuvanog sjemena. Riječ je, kaže izv.prof.dr.sc. Tomislav Vinković, o nacionalnom dobru.

Preko stranice GoGetFunding prikuplja sredstva za kupovinu stroja za rezanje voća

03.05.2021.

Zbog manjka vlastitih sredstava, web stranici putem koje diljem svijeta mnogi traže financijsku pomoć, priključio se i mladi voćar Vedran Dragaš iz Pecki, sela u okolici Petrinje.

Tag cloud

 1. 2105 članka imaju tag hrvatska
 2. 2191 članka imaju tag turizam
 3. 1382 članka imaju tag izvoz
 4. 1623 članka imaju tag financije
 5. 1188 članka imaju tag svijet
 6. 894 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1117 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1063 članka imaju tag trgovina
 9. 893 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1021 članka imaju tag ict
 11. 905 članka imaju tag investicije
 12. 1035 članka imaju tag EU
 13. 729 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 937 članka imaju tag industrija
 15. 814 članka imaju tag menadžment
 16. 419 članka imaju tag koronavirus
 17. 944 članka imaju tag kriza
 18. 636 članka imaju tag maloprodaja
 19. 431 članka imaju tag poticaji
 20. 590 članka imaju tag marketing
 21. 534 članka imaju tag tehnologija
 22. 514 članka imaju tag krediti
 23. 391 članka imaju tag opg
 24. 393 članka imaju tag eu fondovi
 25. 309 članka imaju tag potpore
 26. 433 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 386 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 454 članka imaju tag obrazovanje
 29. 408 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 334 članka imaju tag osijek
 32. 438 članka imaju tag dzs
 33. 392 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 397 članka imaju tag vlada
 36. 315 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 407 članka imaju tag BDP
 39. 357 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici