Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Svi 2021

U Kutjevu otvoren laboratorij za senzorička ispitivanja vina

Izvor: vijesti.hrt.hr · Autor: Sanja Najvirt/Plodovi zemlje/HRT/V.G.  

U Kutjevu otvoren laboratorij za senzorička ispitivanja vina

U Kutjevu je u utorak otvoren Laboratorij za senzorička ispitivanja vina Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Ne čudi to znamo li da je u Kutjevačkom vinogorju 1500 hektara vinograda koje vrijedno radi 500-tinjak proizvođača grožđa i vina. Inače, Kutjevačko vinogorje dio je nove vinogradarske regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje. Prema novom Zakonu o vinu, laboratoriji koji će raditi organoleptičke analize nužne za stavljanje vina u promet, ali i marketiniško označavanje vina, trebale bi uskoro dobiti i ostale tri regije - bregovita Hrvatska, Istra i Kvarner, te Dalmacija.

U novom laboratoriju, u srcu Kutjeva, pred ocjenjivačima veliki izazov. Senzorski, odnosno organoleptički se ocjenjuju pristigli uzorci vina. Oni koji su u postupku kontrole kakvoće prošli fizikalno kemijsku analizu.

- Zato ne možemo kazati da je samo kemijska analiza dovoljna, mora biti i senzorna jer vino trošimo svojim osjetilima. Potvrđujemo parametre koji su vezani uz zaštićenu oznaku izvornosti - sortna tipičnost, sljedivost u odnosu na berbu i drugi elementi kakvoće koji su vezani uz svaku sortu, pojasnila je Ivana Alpeza, ravnateljica Odjela za senzorsko ispitivanje Centra za vinarstvo i uljarstvo HAPIH-a.

- Običaj je, a i Zakon je dozvoljavao maksimalno 50 uzoraka, ali s obzirom na to da više nemamo vina najnižih kategorija, sada je uobičajeno da bude 40 uzoraka sa zaštićenom oznakom izvornosti koja se ocjenjuju metodom 100 bodova, dodaje Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi.

Riječ je o vinima pristiglim iz čak 13 vinogorja. I to novoustrojene vinorodne regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja koja sukladno novom Zakonu o vinu, čekaju rješenje za puštanje u promet sa zaštićenom oznakom izvornosti.

- Prijašnji sustav se provodio na način da su se svi uzorci skupljali i ocjenjivali na jednom mjestu i da su svi ocjenjivači morali biti iz svih regija što znači da su vina iz Slavonije ocjenjivali ocjenjivači iz Istre, Dalmacije i sjeverne Hrvatske, a sada smo to primijenili na način da će vina iz Slavonije ocjenjivati isključivo certificirani ocjenjivači iz regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja, kaže Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a.

- Ono što treba napomenuti da su ovo uzorci za redovito tržište, koji će se pojaviti na tržištu uskoro i nije mala stvar ocjenjivati ova vina ili bilo koja druga jer ta vina se piju diljem Hrvatske, ali i izvan naših granica, dodaje Zrinka Vinković Jergović, enologinja Kutjeva d.d.

Decentralizaciju sustava puštanja vina u promet, među ostalim novinama, omogućio je novi Zakon o vinu. I to s razlogom.

- Sad je faktički decentralizacijom ovog laboratorija u smislu ocjenjivanja, država se odredila da praktički u samom vinogorju imamo i ocjenjivanje i puštanje vina uz promet. To je jedna velika prednost i velika prekretnica u puštanju vina u promet na hrvatskom tržištu, kazao je Ivica Perak, iz Udruge Kutjevačkih vinara i vinogradara.

Time smo, kaže ovaj vinar i dugogodišnji član komisije za puštanje vina u promet donedavnog Hrvatskog zavoda za vinarstvo, usvojili dobru praksu europskih vinarskih zemalja.

Za Kutjevačko vinogorje u kojemu od grožđa i vina živi više od 460 proizvođača, novootvoreni laboratorij od goleme je važnosti.

- Mislim da će ovo sada biti izvanredno, najviše zato što će taj proces biti puno kraći, ovako je sve bilo orijentirano na Zagreb. Vjerujem da ni njima nije bilo lako, iz cijele Hrvatske primati uzorke naročito u ovoj proljetnoj top sezoni kako mi to kažemo, kazao je Antun Adžić, iz Udruge Kutjevačkih vinara i vinogradara.

- Olakšano im je poslovanje, bez tereta, odnosno nemaju nikakvih troškova u postupku donošenja rješenja o stavljanju vina u promet, a ovim će postići i to da vinarima i vinogradarima budemo na usluzi, da im se približimo, da im uštedimo njihovo vrijeme, poručio je Darko Cenbauer, voditelj Odjela vinorodne regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja HAPIH-a.

Nakon Kutjeva, regionalne laboratorije za organoleptička ocjenjivanja vina dobit će i preostale tri vinorodne regije definirane novim Zakonom - bregovita Hrvatska, Istra i Kvarner te Dalmacija.


Komentari članka

Vezani članci

Puklavec Family Wines proizvodi više od 4 milijuna litara godišnje i pritom dobiva platinaste medalje na Decanterovim Svjetskim nagradama

22.07.2021.

Kad se vozite od Zagreba prema Mariboru pa skrenete sjeverno, negdje prije Ptuja, ulazite u Jeruzalemsko-ormoške vinograde. Riječ je o vinskoj regiji Podravlje, koje Hrvati smatraju svojim familijarnim, lako prepoznatljivim područjem. Vina iz Jeruzalema i

Vina Laguna osvojila zlato na prestižnom natjecanju u Londonu

09.07.2021.

Castello Festigia 2017 osvojilo je zlatnu medalju na najprestižnijem vinskom natjecanju Decanter World Wine Awards, dok su Cabernet Sauvignon Riserva 2011 i Riserva LV 2013 nagrađeni srebrnom, a Castellblanc 2019 i pjenušac Blanc de Moi osvojili su bronča

Putin pomutio vinsku industriju: Samo se ruska pjenušava vina mogu zvati šampanjci?

08.07.2021.

Vladimir Putin prošlog je tjedna potpisao zakon kojim se proizvođačima šampanjca zabranjuje upotreba tog izraza, što je razljutilo francuske vinare, ali napravilo probleme i ruskim distributerima.

Hrvatska samodostatna u proizvodnji strnih žitarica, količine certificiranog sjemena rasle za 3.000 tona

05.07.2021.

Od biljnih vrsta, najznačajnija i poljoprivrednicima najzanimljivija je još uvijek pšenica s 41.000 tona certificiranog sjemena, dok je na drugom mjestu s povijesnom tonažom od 11.200 zabilježenom prošle godine soja.

Mladi vinar Ivan Gerštmajer Zelember: Oduvijek sam znao da ću nastaviti obiteljski posao

17.06.2021.

Ovaj baranjski vinar osvojio je prestižno treće mjesto na nedavnom nacionalnom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika. Ivan je četvrta generacija vinara u poznatoj obitelji i planira nastaviti tradiciju predaka.

Tag cloud

 1. 2225 članka imaju tag turizam
 2. 2123 članka imaju tag hrvatska
 3. 1402 članka imaju tag izvoz
 4. 1631 članka imaju tag financije
 5. 1214 članka imaju tag svijet
 6. 915 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1145 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1073 članka imaju tag trgovina
 9. 1039 članka imaju tag ict
 10. 899 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 912 članka imaju tag investicije
 12. 1043 članka imaju tag EU
 13. 739 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 941 članka imaju tag industrija
 15. 824 članka imaju tag menadžment
 16. 439 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 440 članka imaju tag poticaji
 19. 640 članka imaju tag maloprodaja
 20. 598 članka imaju tag marketing
 21. 414 članka imaju tag opg
 22. 537 članka imaju tag tehnologija
 23. 516 članka imaju tag krediti
 24. 400 članka imaju tag eu fondovi
 25. 314 članka imaju tag potpore
 26. 436 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 459 članka imaju tag obrazovanje
 29. 416 članka imaju tag porezi
 30. 391 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 338 članka imaju tag osijek
 32. 394 članka imaju tag hnb
 33. 439 članka imaju tag dzs
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 319 članka imaju tag hgk
 36. 398 članka imaju tag vlada
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 409 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici