Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Tra 2021

Trgovci nekretninama šampioni su korištenja ‘clouda‘

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Zoran Aralica  

Trgovci nekretninama šampioni su korištenja ‘clouda‘

Digitalne tehnologije promatramo kao jedno, ali taj pojam zapravo obuhvaćaju veći broj različitih tehnologija. Način na koji se one opisuju, odnosno sistematiziraju, razlikuje se po zemljama. Ta sistematizacija ovisi o snazi ekonomije i njihovoj primjeni unutar ekonomija. Eurostat je razvio skupinu pokazatelja koje naziva "Digital economy and society data" i s njima omogućuje usporedbu korištenja digitalnih tehnologija u proizvodnim i uslužnim sektorima u zemljama Unije.

Riječ je o heterogenoj skupini pokazatelja koje uključuju alate kao što su ERP softverski paket, korištenje CRM softvera ili pokazatelje koji se odnose na upotrebu infrastrukture za poslovanje kao što je kupovina softvera za računarstvo u oblaku. Tu su i pokazatelji za poslovne procese: procesi povezani sa snabdjevačima i korisnicima, udio elektronskih SCM informacija kao i brzina preuzimanja datoteka najmanje 30 Mb/s.

Zahvaćene sve sfere
U suštini, sve veća upotreba digitalnih tehnologija u svijetu rezultat je prisutnosti sve veće količine informacija koja se pojavljuje virtualno, koje je potrebno pohraniti, prilagoditi i prenijeti krajnjem korisniku. Takve potrebe za upravljanja informacijama pojavljuju u svim sferama ljudskog djelovanja, ali s različitim intenzitetima. Rezultat je da je upotreba tehnologija donijela do nedvojbene koristi za pojedince i zajednice kako kod nas tako i širom svijeta.

To je razlog zašto je tako brzo razvijeno toliko mnogo cjepiva protiv Covid-19, a ekspertiza nužna za njihovu proizvodnju određena je i upotrebom naprednih tehnologija. Ipak, upotreba digitalnih tehnologija diljem svijeta izaziva i kontroverze. Svaka primjena novih tehnologija proizvodi razlike i sve oštriju nejednakosti. Primjerice, sve veće razlike u dostupnosti različitih proizvoda, društvenih usluga i javnih dobara kao i infrastrukture.

Dodatno prijedlozi za upotrebom digitalne valute, poput Diema, odnosno bivše Facebookove Libre, koja ne bi bila kontrolom nacionalne države izaziva velike rasprave. Otvara pitanja tko bi kontrolirao tako stvorenu valutu zasnovanu na digitalnoj tehnologiji, jer se tako mogu promijeniti uvriježene uloge institucija. Pitanje je koja bi onda bila uloga središnje banke kao jedine institucije koja izdaje novac.

Izazov linearnom rastu
Povećani interes za digitalnim tehnologijama i njihova u prosjeku sve veća primjena dovela je do općeprihvaćenog očekivanja da će upotreba svih usluga i procesa povezanih s digitalnih tehnologija biti sve veća u budućnosti i kako je taj trend linearan odnosno kako će se i dalje održavati u budućnosti.

Korištenje odabranih digitalnih tehnologija, za razdoblje od 2009. do 2019. za Hrvatsku po pojedinim odabranim proizvodnim i uslužnim sektorima, ukazuje da se povećava upotreba pojedinih oblika digitalnih tehnologija, poput korištenja usluga računarstva u oblaku. S druge strane, za neke oblike digitalnih tehnologija su vrijednosti u analiziranom razdoblju obilježavale manje fluktuacije, poput korištenja ERP softvera, za razliku od Supply chain management (SCM) rješenja kao i pokazatelja "Poslovni procesi povezani s dobavljačima i kupcima", a čiji se intenzitet upotrebe smanjio u navedenom razdoblju.

Sumirano, analiza korištenja tehnologija po sektorima od 2009. do 2019. u Hrvatskoj daje nam tri značajne poruke. Prva je da različiti intenziteti upotrebe različitih digitalnih tehnologija potvrđuju tezu da je pri analizi upotrebe tehnologije važno razlikovati različite etape upotrebe tehnologija, odnosno cikluse njihove primjene. Inicijalna faza u upotrebi tehnologija je različita od etape njihova širenja, kao i od etape kada neka tehnologija postane standardna u poslovanju. U Hrvatskoj se kod donošenja propisa to često zaboravlja.

Slojevita upotreba
Druga je važna poruka ta što one digitalne tehnologije koje imaju najširu moguću upotrebu poput korištenja usluga "računarstva u oblaku" i "brzine preuzimanja datoteka s najmanje 30 Mb/s" imaju i najveći porast u upotrebi u analiziranom razdoblju. Obje tehnologije mogu poslužiti kao pokazatelji da pojedina poduzeća, uz ove tehnologije, koriste tehnologije povezane s Industrijom 4.0 ili da je njihova upotreba povezana s upotrebom umjetne inteligencije u vlastitom poslovanju. Ipak stvarnost je u Hrvatskoj drugačija.

Premda postoji i takvi slučajevi, najveći intenzitet korištenja usluga računarstva u oblaku u 2019. imali su poduzetnici iz sektora L. To je sektor za trgovinu nekretnina! Dakle, druga je važna poruka da se digitalne tehnologije mogu koristi i za manje tehnološko-intenzivne potrebe. Primjerice, s pohranom digitalnih slika u oblaku lakše se informira potencijalne kupce nego što se to moglo prije, preko brošura, novina ili fizičkim obilaskom. A napredak interneta proširio je te mogućnosti građanima, jer je brzina interneta porasla pa je pristup od 30 Mb/s postao standard.

Na kraju, treća poruka je da su digitalne tehnologije u Hrvatskoj prisutnije u uslužnom sektoru u odnosu na proizvodne sektore. Takvo saznanje ukazuje da je za razvoj buduće industrije u Hrvatskoj, one koja se zasniva na razvoju naprednih tehnologija povezanih s Industrijom 4.0, nužno imati vještine koje posjeduju zaposlenici unutar poduzeća uslužnog sektora, ponajprije IT sektora. To su programiranje, upravljanje velikim bazama podataka itd. Riječ je o sektoru čija su poduzeća najčešće koristila analizirane tehnologije.


Komentari članka

Vezani članci

[PODUZETNICI vs. KORONA] Prazni stadioni pogurnuli veliki rast sportske aplikacije SofaScore

07.05.2021.

Aplikaciju SofaScore osmislila je tvrtka Sofa IT i iz Klinča Sela u Zagrebačkoj županiji lansirala je u svijet. Danas ima dvadeset milijuna mjesečnih korisnika u svijetu i 300.000 u Hrvatskoj te uživo prati oko 11.000 turnira u više od dvadeset sportova.

Nova akvizicija IN2 grupe

05.05.2021.

IN2 grupa postala je bogatija za još jednu softversku tvrtku – SVAM plus, koja nudi visokoparametrizirani ERP sustav za digitalizaciju i integraciju poslovnih procesa. Zaključenjem ove akvizicije, IN2 grupa proširuje i dodatno osnažuje svoj portfelj uslug

Finini razvojni centri kao odskočna daska za studente informatike i računarstva

28.04.2021.

Fina već dvije godine strateški pozicionira svoje centre tehnologije i znanja u sredinama u kojima postoje fakulteti informatike i računarstva, kako bi privukla buduće eksperte dok još studiraju, ali i pomogla njihovom zapošljavanju u sredini u kojoj žive

Ubrzani rast: Microblink udvostručuje broj stručnjaka i prihode

26.04.2021.

U ovoj zagrebačkoj tvrtki potencijal svoje AI platforme vide u bržem razvoju novih proizvoda za industrije koje se ubrzano digitaliziraju. Cilj je isporuku proizvoda skratiti s nekoliko mjeseci, koliko im je potrebno sada, na samo nekoliko tjedana, što će

Silvio Kutić: ‘Vjerujem da nismo daleko da u Hrvatskoj imamo tri jednoroga

21.04.2021.

‘Želimo biti dio rješenja u Hrvatskoj koje će stvoriti kvalitetniji životni standard zajednice u kojoj živimo i kreiramo‘

Tag cloud

 1. 2105 članka imaju tag hrvatska
 2. 2191 članka imaju tag turizam
 3. 1382 članka imaju tag izvoz
 4. 1623 članka imaju tag financije
 5. 1188 članka imaju tag svijet
 6. 894 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1117 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1063 članka imaju tag trgovina
 9. 893 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1021 članka imaju tag ict
 11. 905 članka imaju tag investicije
 12. 1035 članka imaju tag EU
 13. 729 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 937 članka imaju tag industrija
 15. 814 članka imaju tag menadžment
 16. 419 članka imaju tag koronavirus
 17. 944 članka imaju tag kriza
 18. 636 članka imaju tag maloprodaja
 19. 431 članka imaju tag poticaji
 20. 590 članka imaju tag marketing
 21. 534 članka imaju tag tehnologija
 22. 514 članka imaju tag krediti
 23. 391 članka imaju tag opg
 24. 393 članka imaju tag eu fondovi
 25. 309 članka imaju tag potpore
 26. 433 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 386 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 454 članka imaju tag obrazovanje
 29. 408 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 334 članka imaju tag osijek
 32. 438 članka imaju tag dzs
 33. 392 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 397 članka imaju tag vlada
 36. 315 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 407 članka imaju tag BDP
 39. 357 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici