Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Ruj 2023

Kiše i bolesti vinove loze zamalo “potopile” vinare

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka Rupčić  

Kiše i bolesti vinove loze zamalo “potopile” vinare

Obilne kiše padale su u vrijeme kad to grozdovima ne odgovara, padala je i tuča
Dobro će i završiti s obzirom na ono što smo očekivali nakon velikih kiša, tuča i bolesti, no stvar će u posljednji tren velikim dijelom, ali uz mnogima manji prinos, izvući lijepo vrijeme posljednjih tjedana, kažu hrvatski vinari, koji su nakon iznimno teške godine - neki kažu, i najizazovnije u posljednjih deset godina - počeli berbu.

Obilne kiše padale su u vrijeme kad to grozdovima ne odgovara, neke je vinograde zahvatila tuča, a da stvar bude teža, pojavile su se bolesti, poput peronospore i pepelnice. Međutim, lijepo vrijeme, a pogotovo vrlo topao rujan, dobrim će dijelom izvući godinu. Ipak, berbe su na mnogim područjima počele prije nego što je to planirano.

Nedostaje berača

Poznati kutjevački vinar Vlado Krauthaker kaže da je berba u njegovim vinogradima u tijeku, iako je očekivao da će, s obzirom na vremenske uvjete ovoga ljeta, početi nešto kasnije.

"U lipnju i srpnju bilo je dosta kiše, no kolovoz je bio vrlo dobar, bilo je dosta sunca. Sada su dani topli, a noći hladne, što nas tjera na hitnu berbu. Sva zbivanja s vremenom prisilila su nas da imamo dosta izmiješanih berbi. Beremo inače u tri faze, a sada se to izmiješalo", rekao je Krauthaker za Hinu.

Među prvima se beru sivi i crni pinot, chardonnay, a graševina je između druge i treće faze dozrijevanja. No s obzirom na sadašnje uvjete i nju se mora hitno pobrati, kaže Krauthaker.

Podsjećajući na sve što se događalo ove vinogradarske godine - čudno vrijeme, obilje kiše, poremećena cvatnju - istaknuo je da bi godina ipak mogla dobro završiti.

Vrijeme je sada odlično, a grožđe je u dobroj kondiciji, kaže kutjevački vinarski doajen.

"Urodi su dobri, sačuvali smo grožđe, dobrog je i optimalnog zdravstvenog stanja, i to na svih naših 1600 hektara. Posebno veseli dobro zdravstveno stanje grožđa jer su se u pojedinim dijelovima Hrvatske ove godine u vinogradima pojavile bolesti, poput peronospore, te je taj dio vinograda dosta stradao", kaže Vlado Krauthaker, jedan od prvih hrvatskih vinara koji su prije nekoliko desetljeća počeli proizvoditi vina iznimne kvalitete i prema međunarodnim standardima.

Krauthaker se, međutim, boji prekupaca grožđa u dijelovima Hrvatske gdje su vinogradi stradali od nevremena ili bolesti.

Velik mu je problem i manjak berača. Nalazi ih u mjestima koja su i 70-ak kilometara od njegovih vinograda. On im, naravno, mora plaćati i prijevoz.

"Rezimirajmo: grožđe je u redu i godina može biti potentna, ali je još uvijek rano za prognoze o kvaliteti vina iz ovogodišnje berbe", zaključio je Krauthaker.

Još jedan nestor hrvatske vinske scene i jedan od najzaslužnijih za veliku ekspanziju istarskih vina - Ivica Matošević, govori slično svojem slavonskom kolegi.

"Bit će dobro iako smo bili uplašeni kako je krenulo. Tijekom ljeta bilo je puno kiše, bilo je i tuče i sve je izgledalo crno. No posljednja tri tjedna puno toga su spasila - vrijeme je lijepo i dolaze dobre stvari", kaže Matošević.

U dobroj kondiciji

Dodaje, doduše, da će urod biti manji nego lani jer je tuča uništila dosta grožđa, ali ističe da se autohtoni istarski forte - malvazija, vrlo dobro drži.

"U Istri je 60 posto vinogradarskih površina pod malvazijom, a to se grožđe pokazalo vrlo otpornim. Godina bi za malvaziju mogla biti dobra", predviđa Matošević, ponavljajući da se posljednjih tjedana situacija dramatično popravila spram očekivanja.

U njegovim su vinogradima očekivali da će berba početi oko dva tjedna kasnije nego što je zaista počela, no ubrzalo ju je obilje sunca posljednjih tjedana.

"Kako je moglo biti, ispast će dobro. U cilj utrčavamo poletni i vina iz ovogodišnje berbe mogla bi biti vrlo dobra", kaže Matošević.

Glavni enolog Badela 1862 Dubravko Ćuk kaže kako su u Badelu još 5. rujna počeli berbu, i to na području Benkovca, a u Daruvaru je počela berba sauvignona. Berba plavca, od kojeg prave neka od najboljih vina u zemlji, počinje za dva tjedna.

I on naglašava da je godina bilo iznimno zahtjevna, jer su i kontinent i obala bili izloženi velikim količinama oborina.

"Bilo je vrlo izazovno zaštititi vinograde zbog te goleme količine kiše, a uz iznimne napore uspjeli smo sačuvati vinograde i od peronospore i od pepelnice", kaže Ćuk, koji u portfelju što ga vodi ima nekoliko iznimno cijenjenih etiketa.


Komentari članka

Vezani članci

Ova istarska općina ima najviše vinarija po glavi stanovnika, a sada se brendira i kao vrhunska eno destinacija

22.07.2024.

U Vižinadi, općini s najviše vinograda i vinarija po glavi stanovnika u Istri, koja broji više od milijun čokota vinove loze i gotovo 200 hektara vinograda na svega 36 četvornih kilometara, deset vižinadskih vinarija okupilo se u projektu Istria Origin, p

Od ulja sjemenki grožđa do namaza od lješnjaka - Martina Šaravanja zna kako podići dodanu vrijednost

19.07.2024.

Martina Šaravanja mlada je vlasnica OPG-a koji se bavi vinogradarstvom, ratarstvom te uzgojem lješnjaka i oraha. Članica je iločke poljoprivredne zadruge Trs preko koje plasira sve svoje proizvode.

Goran Rihtar: Belina je jedna od najstarijih sorti vinove loze u svijetu i zaslužuje šansu

17.07.2024.

Najstarija okamina lista vinove loze pronađena je u zagorskom mjestu Radoboj, a bila je inspiracija za otvaranje Interpretacijskog centra Hiže vinove loze koja prezentira autohtonu lozu belina, majku svih najpoznatijih sorti vina.

Davor Vivoda: Vinarstvo je profitabilno, ali uspjeh ne dolazi brzo niti lako

01.07.2024.

Vina na tržištu fali jer starijih koji su se bavili vinarstvom više nema ili više ne mogu raditi, mladima se ne da s time baviti ako se ne radi o većoj proizvodnji. Sjeverni dio Istre je pak razrijedila žutica, kaže Vivoda dodajući da je velika potražnja

Ivan Enjingi: Kutjevačko vinogorje je položajem vinograda bolje od francuskog Alzasa

25.06.2024.

Festival graševine u Kutjevu ove je godine stavio naglasak na najbolja vina kutjevačkog i podunavskog podneblja, a sommelieri su usporedili graševine s najboljim francuskim vinima.

Tag cloud

 1. 2619 članka imaju tag turizam
 2. 2476 članka imaju tag hrvatska
 3. 1600 članka imaju tag svijet
 4. 1273 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1869 članka imaju tag financije
 6. 1578 članka imaju tag izvoz
 7. 1438 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1308 članka imaju tag ict
 9. 1257 članka imaju tag trgovina
 10. 1142 članka imaju tag investicije
 11. 1183 članka imaju tag industrija
 12. 1027 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 837 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1138 članka imaju tag EU
 15. 989 članka imaju tag menadžment
 16. 575 članka imaju tag opg
 17. 745 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 675 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 613 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 472 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 492 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 479 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 534 članka imaju tag krediti
 30. 506 članka imaju tag obrazovanje
 31. 409 članka imaju tag osijek
 32. 403 članka imaju tag start up
 33. 429 članka imaju tag energetika
 34. 484 članka imaju tag dzs
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 338 članka imaju tag agrokor
 40. 440 članka imaju tag banke