Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Stu 2021

Duh u boci za pet godina vidimo među deset najboljih proizvođača žestokih pića na svijetu

Izvor: lider.media · Autor: Željka Laslavić  

Duh u boci za pet godina vidimo među deset najboljih proizvođača žestokih pića na svijetu

Nakon viskija, Old Pilot's votka novi je 'nusproizvod' korone koju je pilotski dvojac iskoristio za nadogradnju proizvodnog portfelja. Upravo ovih dana izlazi na tržište.

Priču o dvojici pilota koji su napravili najbolji džin na svijetu - Old Pilot's, čuli su mnogi. Njihov je proizvod prepoznat na globalnoj razini, dobio je etiketu 'najboljeg' i prije nego li je sama tvrtka Duh u boci stasala u pravi poslovni sustav, sa svim svojim potrebnim odjelima i funkcijama.

Često kada promatramo bilance neke uspješne tvrtke, vidimo kako se u jednoj godini dogodilo neko čudo, neki veliki prihodovni skok koji je malu tvrtku pretvorio u srednju, u ozbiljnog igrača na tržištu. U ovoj poduzetničkoj priči svjedočimo upravo tom trenutku u realnom vremenu. Svjedočimo tranziciji malog proizvodnog pogona u, ne samo lokalnog već globalnog igrača u proizvodnji žestokih pića.

U dvije godine, Tomislav Anadolac i Hrvoje Bušić proizveli su tri proizvoda u kategoriji pića: džin, viski i votku, praline s okusom džina u suradnji s domaćim proizvođačima slastica te sredstvo za dezinfekciju, u jeku korone kada je vladala velika potražnja za tim proizvodom. Uložili su u to sve, čekajući strpljivo prinose svog dosadašnjeg truda i rada.

S njima smo razgovarali u simpatičnoj maloj destileriji na Jankomiru, njihovoj relativno novoj investiciji koja je bila nužna za veći poslovni iskorak. Iako je na prvu sve mirisalo na buncek koji se priprema za gablec, bio je to miris viskija i onog opojnog mirisa dima koji obećava zadovoljstvo. A 'kuha' se u kotlu kojeg nazivaju happy machine (stroj sreće). Hrvoje nas je proveo kroz pogon, objašnjavajući kako proces destilacije funkcionira. U jednoj prostoriji nalaze se velike bačve u koje su spremljeni začini koji se koriste u proizvodnji (konkretno u njihovom džinu njih sedam), u drugoj su bačve u kojima se nalaze macerati, filter za vodu i esencije biljaka koje mirišu božanstveno. Zapravo se radi o iStill tehnologiji koju koriste u proizvodnji destilata, jednoj od najboljih tehnologija koja omogućava veliku točnost u proizvodnji i s kojom se mogu dobiti željeni okuse i mirisi destilata.

Kako nam je objasnio Bušić, većina proizvođača džina u alkohol stavlja suhe, odnosno krute biljke prilikom destilacije, dok se u njihovoj destileriji sve se biljke najprije ekstrahiraju u nešto slično eteričnom ulju, a onda se dodaju u alkohol kako bi se izbjegla gorčina i neželjeni okus koji prenose krute stvari.

Možda se na prvu svi pitaju zašto viski, votka i džin, a ne rakija i likeri koji su autohtoni proizvodi no možda odgovor leži u činjenici da je džin najsvestranije piće, posebice u koktelima, a votka najprodavanije žestoko piće na svijetu. Ako razmišljaš izvan nacionalnih okvira to opredjeljenje ne zvuči nimalo neobično.

Da malo prevrtimo film u natrag, dvojica pilota sa Vojne akademije u Zemuniku, gdje su obojica bili kadeti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, paralelno s razvojem prijateljstva, gradili su i ideju o poslovnom poduhvatu. Puno su se družili, iz dalekih zemalja donosili boce finih pića i došli na ideju da probaju sami 'skuhati nešto žestoko'. Znajući da na svakom selu postoji neki kotao u kojem se kuha neka rakija, skrenuli su u potpuno drugi smjer koji ih je vodio u nepoznato i upustili se u proizvodnju džina. Tada, u 2017. godini, kada su pokrenuli tvrtku, u Hrvatskoj bilo svega pet proizvođača tog pića. Zamislili su to kao neki hobi i ispušni ventil od svakodnevnih poslova. Hrvoje i danas živi od letenja, radi kao pilot u Croatia Airlinesu, a Tomislav ima svoju konzultantsku tvrtku koju je pokrenuo sa svojim partnerima u IT i financijskoj industriji. Za razliku od Hrvoja koji je 'ostao u zraku', Tomislav je svoju je karijeru gradio u bankarskom sektoru, kao projektni menadžer i do sada surađivao sa 11 banaka na projektima diljem svijeta. No sanjali su isti san, o tome da jednog dana samostalno naprave nešto svoje, da u ruci drže neki proizvod na kojem će se vidjeti, opipati (i u ovom slučaju okusiti) njihov trud i rad. U samom početku se oko ideje proizvodnje žestokih pića okupilo pet poznanika no kad je došlo vrijeme za izdvajanje sredstava iz vlastitog džepa, ostali su samo njih dvojica. Dvije godine trajalo je slaganje idealne recepture. U početku su džin stavljali razne začine iz drugih dijelova svijeta, a onda se opredijelila isključivo na biljke koje rastu u Hrvatskoj. Tako da je u njihovom proizvodu sve s našeg podneblja, izuzev ječma za proizvodnju viskija, čija se posebna sorta niti ne može nabaviti u Hrvatskoj.

Kako je ispričao Tomislav, Hrvoje i on su prilično različiti. Dok on voli promatrati daljinu i širinu, Hrvoje gleda analitički u dubinu, što ih čini vrlo kompatibilnim partnerima koji se nadograđuju. Hrvoje se više bavi organizacijom proizvodnih procesa i slaže recepte, dok je Tomislav orijentiran na poslovni razvoj, tj. financije, prodaju i marketing. No obojica sudjeluju u svim procesima.

Njihova prekretnica može se gotovo u zraku opipati. Svjesni su da su kao dvojac brži, agilniji, neovisniji. Sada, kada je potražnja nadmašila njihov kapacitet, znaju da trebaju nove ljude (upravo su u tijeku razgovori sa potencijalnim suradnicima) i da to povlači čitav niz novih izazova i na koncu troškova. No kako kaže Anadolac, koliko god narasli, proizvodnja će i dalje pratiti craft filozofiju koja daje dodanu vrijednost proizvodu. Baš smo gledali u čudu kako dvoje njihovih suradnika svaku bocu ručno ispire, puni, ukrašava etiketama i zatvara čepom od voska. Svjedočili smo 'rukomatizaciji' proizvodnje.

- U početku su nas svi, posebno distributeri, gledali sa podsmijehom, da 'što mi kraj jedne Velike Britanije možemo napraviti u industriji džina'– sjeća se Anadolac.

Međutim, zlatna medalja iz Londona u kategoriji London Dry na jednom od najprestižnijih natjecanja u industriji – International Wine & Spirit Competition 2019. te dvije iz San Francisca (ove godine su također osvojili zlato), začepile su usta svima. Danas se Old Pilot's proizvodi mogu kupiti u Velikoj Britaniji, Danskoj, Švicarskoj, Sloveniji, BiH, Njemačkoj, Kanadi, u Singapuru i Australiji, a godišnji kapacitet proizvodnje je oko 100 tisuća boca.

Obojica bi se najradije 'usidrila' na ovom projektu, ali za to do sada nije bilo vremena ni mogućnosti. Od kad su investirali oko pola milijuna kuna iz vlastite ušteđevine u proizvodnju, kao vlasnici nisu ni lipe izvukli iz tvrtke već su sve reinvestirali u nove proizvodne kapacitete, proizvode, marketing i dizajn koji je zaista prepoznatljiv. Nedavno su dobili i financijsku injekciju iz EU fondova za zelenu tranziciju i digitalizaciju, u vrijednosti tri i pol milijuna kuna, za nabavku nove tehnologije, kotla koji će imati nultu emisiju ugljičnog dioksida.

- Jedan od ciljeva nam je i proizvodnja po principima zelene industrije koja je samoodrživa i minimalno zagađuje okoliš. Kroz godinu dana, sa novom tehnologijom volumen proizvodnje trebao bi se povećati za oko 150 posto. No, najlakše je kupiti novi kotao. Povećanje volumena iziskuje nove izazove poput logistike, većih troškova za radnike, sirovine i sl – priča Bušić.

Old Pilot's džin je premium proizvod kojeg si Hrvat s prosječnim primanjima može priuštiti samo prilikom darivanja u posebnim prilikama. Pilotski dvojac ga skupo proizvodi i skupo prodaje. Svoje kupce ima uglavnom u Horeca kanalu te u specijaliziranim trgovinama pićima. Njihov brend zauzeo je posebno mjesto među ugostiteljima diljem Hrvatske, koji su ga prezentirali kao autentičan hrvatski proizvod u turizmu. Gosti koji su probali njihov džin na Jadranu htjeli su ga nastaviti konzumirati i nakon godišnjeg odmora pa su urgirali kod lokalnih distributera i trgovaca i tako se pojavila prilika za izvozom. Javila se i hrvatska dijaspora koja žudi za nečim domaćim u tuđinstvu i bila je voljna pomoći. No onda je stigla korona koja je 'pomela' turizam i ugostiteljstvo. I dok su se diljem svijeta male destilerije zatvarale, Anadolac i Bušić iskoristili su to vrijeme za preslagivanje proizvodnog portfelja. Iako im je lani zbog pandemije prodaja pala za više od 90 posto, prihodi su bili bolji nego 2019. Počeli su proizvoditi dezinfekcijska sredstva pod brendom Old Pilot's hand blend sanitizer, počeli su žešće izvoziti i razvili su u godinu dana dva nova proizvoda, između ostalog votku koja ovih dana upravo izlazi na tržište.

- Ideja o votki je postojala već neko vrijeme, ali smo ju ove godine realizirali. Odlučili smo se za proizvodnju čiste votke, bez dodatnih mirisa i okusa, čija filtracija traje tri dana i prolazi kroz šest filtera i posebnu vrstu aktivnog ugljena, kako bismo na kraju dobili prava svojstva čistoće i mekoće te ugodan okus– priča Bušić.

Anadolac se nadovezao izjavom da je ovo što oni rade super biznis iako još uvijek od njega ne žive i još traje faza razvoja tvrtke. - Ne dolazimo iz svijeta destilera u kojem su se time bavili naši preci. Naš put uspjeha je vrlo je zanimljiv, sa svim greškama koje smo trebali ispravljati. Tijekom tog putovanja bili smo u kontaktu sa različitim potencijalnim partnerima, netko je htio ulagati, netko posuditi no mi smo odlučili razvijati proizvodnju vlastitim sredstvima i kapacitetima. Obojica smo obiteljski ljudi, imamo druge poslove i opreznije gledamo na rizike. Međutim, došli smo do poslovne prekretnice, prisutni smo u puno zemalja i da bismo zadovoljili interese kupaca moramo se širiti, unaprijediti kapacitete i kvalitetu proizvoda. Došli smo do praga kojeg sada moramo prijeći, da iz garažne destilerije postanemo poslovni sustav sa svim svojim procesima. Oko nas se trenutno okuplja ozbiljna ekipa koja nam pomaže u transformaciji, uključujući razne odvjetnike, konzultante, projektne menadžere i sl – priča Anadolac.

Prihod Duha u boci u dvije godine porastao je za 100 posto, ove godine očekuju prihode na razini od pet do šest milijuna kuna, s time da praktički svakih šest mjeseci lansiraju novi proizvod, što je za jedan start up dobar rezultat. Njihov trenutno najvažniji i najizazovniji plasman je britansko tržište, ne samo zato jer su ušli na tržište kojemu je džin domicilni proizvod već i zato jer su Britanci trendsetteri. Što piju Britanci, pije cijeli svijet.

'Stari piloti' (koji su zapravo u najboljim poduzetničkim godinama), postali su, uz sve, uzor drugim proizvođačima pa tako danas na hrvatskom tržištu postoji čak 40 proizvođača džina. Drže se filozofije 'prostri se koliko možeš', budi najbolji u onom što radiš i budi autentičan, bez uobičajenih kukanja na administraciju i birokraciju. Upravo ta autentičnost u načinu razmišljanja privlači i drukčiju energiju. Primjerice, većinu svog viskija prodali su još tijekom odležavanja, prije nego što je proizvod dospio na tržište jer su mnogi entuzijasti u njihovim bačvama prepoznali dobru poslovnu priliku. Između ostalih, ekipa koja se obogatila na trgovini kriptovalutama, sada ulaže u proizvod koji će nakon odležavanja postići i do 250 posto veću vrijednost. No sada su zaustavili taj proces jer žele ipak ostaviti dio asortimana za klasičan plasman na tržištu.

Iako njihova ideja strpljivo 'odležava' svoj proces koji nosi sa sobom sigurno i mnogo frustracija, obojica su svjesni da ih ne dijeli još puno vremena od većeg financijskog uspjeha. Bušić svoju tvrtku Duh u boci za pet godina vidi kao pogon sa puno većim proizvodnim kapacitetom i portfeljom od 15 proizvoda u vrhunskoj premium klasi, a sebe 'prizemljenog' i isključivo posvećenog proizvodnji.

Anadolac smatra da razlika između neuspješnih i uspješnih poduzetnika leži samo u činjenici da su ovi prvi odustali.

- Planiramo dugo ostati na tržištu. Barem onoliko koliko ćemo to moći i znati. Vidim Duh u boci među deset najboljih proizvođača žestokih pića na svijetu. Sve ovo radimo s guštom. Nije lako i ima puno izazova, ali još će se od nas puno toga čuti – zaključuje Anadolac.


Komentari članka

Vezani članci

Najbolji hrvatski džin ima destilerija obitelji Kostelac

26.01.2022.

Novi veliki uspjeh vrhunskog orahovačkog proizvođača voćnih vina, likera i odnedavno džinova - Destilerije Kostelac! Upravo njegov posebni džin, koji se rađa iz prirodne orahovačke planinske vode, donio je novu veliku nagradu obitelji Kostelac.

Kako prepoznati kvalitetnu rakiju?

26.01.2022.

Kod prepoznavanja kvalitetne rakije bitno je da kada se boca promućka u njoj plivaju mjehurići. "Što se duže ta suha organska tvar zadržava u boci to je njezina koncentracija veća, a proizvod kvalitetniji", otkrio je Slavonskobrodskoj televiziji Dragan Ra

U dvije godine u Osijeku do vlastitoga posla 532 osobe

26.01.2022.

Na području Osječko-baranjske županije u potpore za samozapošljavanje tijekom 2021. godine novouključene su 583 osobe, potvrdili su nam iz središnjice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. To je dvjesto osoba više nego godinu prije, tijekom 2020. novouključe

Nove osnovice za obračun doprinosa u 2022. godini – Sve na jednom mjestu

21.01.2022.

Ulaskom u 2022. godinu poduzetnici su dužni primjenjivati nove osnovice za obračun doprinosa sukladno Naredbi o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2022. godinu (Narodne novine 127/2021).

Povratnik iz Irske: Kad vide da se trudiš, daju ti poticaj da te zadrže

20.01.2022.

- Nismo otišli radi financijskih razloga kao što većina ljudi ide već smo išli da vidimo nešto novo, da naučimo nešto novo, da steknemo neka nova znanja, kaže Ante Svoren, vlasnik pizzerije, Sinac.

Tag cloud

 1. 2306 članka imaju tag turizam
 2. 2164 članka imaju tag hrvatska
 3. 1427 članka imaju tag izvoz
 4. 1285 članka imaju tag svijet
 5. 1665 članka imaju tag financije
 6. 970 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1193 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1100 članka imaju tag trgovina
 9. 1089 članka imaju tag ict
 10. 915 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 943 članka imaju tag investicije
 12. 757 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1057 članka imaju tag EU
 14. 964 članka imaju tag industrija
 15. 844 članka imaju tag menadžment
 16. 453 članka imaju tag koronavirus
 17. 947 članka imaju tag kriza
 18. 656 članka imaju tag maloprodaja
 19. 454 članka imaju tag poticaji
 20. 618 članka imaju tag marketing
 21. 446 članka imaju tag opg
 22. 548 članka imaju tag tehnologija
 23. 520 članka imaju tag krediti
 24. 420 članka imaju tag eu fondovi
 25. 411 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 326 članka imaju tag potpore
 27. 445 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 469 članka imaju tag obrazovanje
 29. 426 članka imaju tag porezi
 30. 401 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 347 članka imaju tag osijek
 32. 397 članka imaju tag hnb
 33. 442 članka imaju tag dzs
 34. 403 članka imaju tag vlada
 35. 322 članka imaju tag hgk
 36. 440 članka imaju tag banke
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 417 članka imaju tag BDP
 39. 363 članka imaju tag energetika
 40. 330 članka imaju tag start up