Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Velj 2020

Želite novi posao? Pogledajte za koja zanimanja država potpuno pokriva troškove obrazovanja i usavršavanja

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Zoran Korda  

Želite novi posao? Pogledajte za koja zanimanja država potpuno pokriva troškove obrazovanja i usavršavanja

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) osigurali su za ovu godinu gotovo 70 milijuna kuna za poticanje obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja kojima je cilj stjecanje znanja i vještina za povećanje zapošljivosti i prilagođavanje potrebama tržišta rada.

Ciljane potpore namijenjene su nezaposlenim osobama, ali i zaposlenima koji se žele dodatno educirati kako bi ostali konkurentni na tržištu rada.

Državni poticaji usmjereni su na djelatnosti u kojima postoji potražnja za radnom snagom. Na listi obrazovnih programa za koje se odobravaju potpore ove godine nalaze se brojna deficitarna zanimanja u turizmu, graditeljstvu, trgovini, ICT industriji i drugim djelatnostima.

Obrazovanje nezaposlenih
Nezaposlene osobe mogu samostalno ili na preporuku savjetodavca zatražiti uključivanje u konkretni program obrazovanja, ovisno o preferencijama i prethodno stečenoj razini obrazovanja. Selekciju kandidata za programe obrazovanja provode savjetnici Zavoda za zapošljavanje, uzimajući u obzir niz faktora vezanih uz zapošljivost konkretne osobe.

Primjerice, osobe sa završenom osnovnom školom uključuju se u programe osposobljavanja u kojima stječu praktične vještine (npr. pomoćni kuhar), u programe prekvalifikacije uključuju se osobe koje imaju najmanje završenu trogodišnju srednju školu jer je riječ o stjecanju novog zanimanja (npr. kuhar), dok su programi specijalističkih usavršavanja specijalizirani programi obrazovanja unutar struke (npr. kuhar nacionalnih jela).

Poslije završetka osnovne škole HZZ u suradnji s poslodavcima i obrazovnim ustanovama osigurava obrazovanje za stjecanje prvog zanimanja. Obrazovanje se može provoditi u odgovarajućoj obrazovnoj ustanovi ili kod poslodavca.

Polazniku HZZ pokriva putne troškove (do 1400 kuna mjesečno) te mu isplaćuje novčanu pomoć za vrijeme obrazovanja (maksimalno 24 mjeseca).

Poslodavcu HZZ pokriva trošak teorijske nastave u obrazovnoj ustanovi i polaganje ispita osposobljenosti u maksimalnom iznosu do 18.000 kuna, trošak mentora koji praktično obučava polaznika do 1500 kuna mjesečno te liječnički pregled po potrebi.

ISTA ZA 2020. GODINU

Djelatnosti i zanimanja za koje se odobravaju potpore za obrazovanje

Smještaj i usluživanja hrane i pića (barmen, konobar, sommelier, kuhar, pomoćni kuhar, pečenjar, pekar, priprematelj bureka i pizza, slastičar, sobarica, maser, wellness terapeut, hotelski domaćin, voditelj obiteljskog i malog hotela)

Graditeljstvo (armirač, fasader, keramičar, monter optičkih instalacija, monter suhe gradnje, podopolagač, rukovatelj bagerom, rukovatelj rovokopačem-utovarivačem, rukovatelj viličarom, rukovatelj kranskom dizalicom, rukovatelj motornom kosilicom i trimerom, rukovatelj motornom pilom, ličilac, soboslikar-ličilac, izolater, tesar, zidar, krovopokrivač, kamenorezac, monter dizala, monter-serviser rashladnih i klima uređaja/frigomehaničar, poslovi izrade i montaže PVC i aluminijske stolarije)

Metalska industrija i brodogradnja (bravar, bravar pomoćni, operater/rukovatelj CNC tokarilicom i CNC glodalicom, limar, pomoćni limar, lakirer metala, monter solarno-toplovodnih sustava, monter fotonaponskih sustava, zavarivač - TIG, REL, MIG-MAG, elektro, PPŽ)

Prijevoz i skladištenje (C, CE, D kategorija, vozač motornih vozila, početne kvalifikacije za vozača, periodička izobrazba - COD 95)

Informacije i komunikacije (AutoCAD/CAD specijalist/konstruiranje i modeliranje pomoću računala – CADD, AutoCAD/CAD operater/konstruiranje i modeliranje pomoću računala – CADD, modeliranje i izrada 3D modela, programer mobilnih aplikacija – ANDROID, JAVA programer, web dizajner, sistemski i mrežni administrator – specijalist, programer internetskih aplikacija - PHP i MySQL, programer internetskih aplikacija - C# i ASP.NET)

Zdravstvena zaštita i socijalna skrb (njegovatelj i gerontodomaćin)

Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (voditelj projekata EU-a, suradnik u pripremi i provedbi projekata EU-a, knjigovođa, samostalni knjigovođa)

Trgovina (prodavač u specijaliziranim trgovinama – drogerijama)

Tekstilna i obućarska industrija (šivač, obućari)

Prehrambena industrija (mesar)

Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (vinogradar-podrumar, voćar-vinogradar, povrćar, vrtlar)

Drvna industrija (rukovatelji sredstvima za obradu drveta, rukovatelji strojevima za primarnu preradu drveta, rukovatelj strojevima za sekundarnu preradu drveta)

Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (zaštitar, čuvar, čistač)

Digitalne kompetencije (poslovi računalnog operatera)

Digitalni marketing (poslovi internetskog/digitalnog oglašavanja/marketinga)

Strani jezici (engleski, njemački, talijanski)


Komentari članka

Vezani članci

Osijek rješava kronični manjak informatičara: 'Naš studij je drugačiji od drugih'

12.03.2020.

Osječka IT industrija odavno je prepoznata kao najbrže rastuća grana u istočnoj Hrvatskoj. U 2008. godini zarada od izvoza softvera ovdje je bila oko 4,5 milijuna kuna, a u 2018. čak 231 milijun. Trenutno na području OBŽ radi više od 180 IT tvrtki s više

Poduzetnici budućnosti: Inovativni uređaj i edukacijska društvena igra odnijeli glavne nagrade

20.02.2020.

Oba projekta osvojila su svaki po 25.000 kuna i ušli u top pet projekata HUP-ovog natječaja Poduzetnici budućnosti.

Zarađuju dvostruko više od hrvatskog prosjeka. Ali to nije sve!

20.01.2020.

Da brodogradnja nisu samo škverovi koji se bore za opstanak, potvrđuje primjer iz Rijeke gdje uspješno posluje 20-ak perspektivnih brodoprojektantskih tvrtki. U njima je zaposleno više od 700 mladih visokoobrazovanih brodograđevnih stručnjaka. Potražnja z

IEDC Poslovna škola Bled: U kreativnom okruženju razvijat ćete svoj liderski potencijal i učiti od najboljih

10.12.2019.

Jedna od glavnih misija IEDC - Poslovne škole Bled je educirati odgovorne lidere koji će poslovanje voditi na drugačiji način. Svaki je vođa u osnovi odgovoran ne samo za svoju tvrtku, već i za razvoj cijelog društva.

Rezultati projekta OSA - Obrazovanjem do SAmoinicijative

13.11.2019.

Ekonomski fakultet u Osijeku nositelj je projekta OSA – Obrazovanjem do SAmoinicijative, koji je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, a partneri na projektu su Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Centar za poduzetništvo Osij

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 1039 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1027 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 13. 982 članka imaju tag EU
 14. 880 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 601 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 274 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija