Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Velj 2020

Želite novi posao? Pogledajte za koja zanimanja država potpuno pokriva troškove obrazovanja i usavršavanja

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Zoran Korda  

Želite novi posao? Pogledajte za koja zanimanja država potpuno pokriva troškove obrazovanja i usavršavanja

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) osigurali su za ovu godinu gotovo 70 milijuna kuna za poticanje obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja kojima je cilj stjecanje znanja i vještina za povećanje zapošljivosti i prilagođavanje potrebama tržišta rada.

Ciljane potpore namijenjene su nezaposlenim osobama, ali i zaposlenima koji se žele dodatno educirati kako bi ostali konkurentni na tržištu rada.

Državni poticaji usmjereni su na djelatnosti u kojima postoji potražnja za radnom snagom. Na listi obrazovnih programa za koje se odobravaju potpore ove godine nalaze se brojna deficitarna zanimanja u turizmu, graditeljstvu, trgovini, ICT industriji i drugim djelatnostima.

Obrazovanje nezaposlenih
Nezaposlene osobe mogu samostalno ili na preporuku savjetodavca zatražiti uključivanje u konkretni program obrazovanja, ovisno o preferencijama i prethodno stečenoj razini obrazovanja. Selekciju kandidata za programe obrazovanja provode savjetnici Zavoda za zapošljavanje, uzimajući u obzir niz faktora vezanih uz zapošljivost konkretne osobe.

Primjerice, osobe sa završenom osnovnom školom uključuju se u programe osposobljavanja u kojima stječu praktične vještine (npr. pomoćni kuhar), u programe prekvalifikacije uključuju se osobe koje imaju najmanje završenu trogodišnju srednju školu jer je riječ o stjecanju novog zanimanja (npr. kuhar), dok su programi specijalističkih usavršavanja specijalizirani programi obrazovanja unutar struke (npr. kuhar nacionalnih jela).

Poslije završetka osnovne škole HZZ u suradnji s poslodavcima i obrazovnim ustanovama osigurava obrazovanje za stjecanje prvog zanimanja. Obrazovanje se može provoditi u odgovarajućoj obrazovnoj ustanovi ili kod poslodavca.

Polazniku HZZ pokriva putne troškove (do 1400 kuna mjesečno) te mu isplaćuje novčanu pomoć za vrijeme obrazovanja (maksimalno 24 mjeseca).

Poslodavcu HZZ pokriva trošak teorijske nastave u obrazovnoj ustanovi i polaganje ispita osposobljenosti u maksimalnom iznosu do 18.000 kuna, trošak mentora koji praktično obučava polaznika do 1500 kuna mjesečno te liječnički pregled po potrebi.

ISTA ZA 2020. GODINU

Djelatnosti i zanimanja za koje se odobravaju potpore za obrazovanje

Smještaj i usluživanja hrane i pića (barmen, konobar, sommelier, kuhar, pomoćni kuhar, pečenjar, pekar, priprematelj bureka i pizza, slastičar, sobarica, maser, wellness terapeut, hotelski domaćin, voditelj obiteljskog i malog hotela)

Graditeljstvo (armirač, fasader, keramičar, monter optičkih instalacija, monter suhe gradnje, podopolagač, rukovatelj bagerom, rukovatelj rovokopačem-utovarivačem, rukovatelj viličarom, rukovatelj kranskom dizalicom, rukovatelj motornom kosilicom i trimerom, rukovatelj motornom pilom, ličilac, soboslikar-ličilac, izolater, tesar, zidar, krovopokrivač, kamenorezac, monter dizala, monter-serviser rashladnih i klima uređaja/frigomehaničar, poslovi izrade i montaže PVC i aluminijske stolarije)

Metalska industrija i brodogradnja (bravar, bravar pomoćni, operater/rukovatelj CNC tokarilicom i CNC glodalicom, limar, pomoćni limar, lakirer metala, monter solarno-toplovodnih sustava, monter fotonaponskih sustava, zavarivač - TIG, REL, MIG-MAG, elektro, PPŽ)

Prijevoz i skladištenje (C, CE, D kategorija, vozač motornih vozila, početne kvalifikacije za vozača, periodička izobrazba - COD 95)

Informacije i komunikacije (AutoCAD/CAD specijalist/konstruiranje i modeliranje pomoću računala – CADD, AutoCAD/CAD operater/konstruiranje i modeliranje pomoću računala – CADD, modeliranje i izrada 3D modela, programer mobilnih aplikacija – ANDROID, JAVA programer, web dizajner, sistemski i mrežni administrator – specijalist, programer internetskih aplikacija - PHP i MySQL, programer internetskih aplikacija - C# i ASP.NET)

Zdravstvena zaštita i socijalna skrb (njegovatelj i gerontodomaćin)

Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (voditelj projekata EU-a, suradnik u pripremi i provedbi projekata EU-a, knjigovođa, samostalni knjigovođa)

Trgovina (prodavač u specijaliziranim trgovinama – drogerijama)

Tekstilna i obućarska industrija (šivač, obućari)

Prehrambena industrija (mesar)

Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (vinogradar-podrumar, voćar-vinogradar, povrćar, vrtlar)

Drvna industrija (rukovatelji sredstvima za obradu drveta, rukovatelji strojevima za primarnu preradu drveta, rukovatelj strojevima za sekundarnu preradu drveta)

Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (zaštitar, čuvar, čistač)

Digitalne kompetencije (poslovi računalnog operatera)

Digitalni marketing (poslovi internetskog/digitalnog oglašavanja/marketinga)

Strani jezici (engleski, njemački, talijanski)


Komentari članka

Vezani članci

Algebra izrasla u prvo privatno tehničko sveučilište u Hrvatskoj

20.07.2020.

Nakon tri godine priprema, ove jeseni Sveučilišta Algebra počinje s nastavom. Računarstvo, novi studijski program na engleskom jeziku, izvodit će FER-ovi i Algebrini nastavnici i asistenti. Na prvom upisnom roku otvoreno je trideset mjesta

Lea Brezar i Renata Brekalo: Važno nam je da naši učenici nauče nešto i o poduzetništvu

15.06.2020.

Danas je većina roditelja svjesna da je ulog u obrazovanje najbolja investicija u dijete i da je ono sve potrebnije, stoga nas ne zabrinjava izostanak državnog financiranja i nije nam to u fokusu

Zidari i medicinske sestre traženiji od konobara! Za državnu maturu priprema se 32.000 učenika

05.06.2020.

Sve je spremno za 11. državnu maturu koja počinje u ponedjeljak 8. lipnja i na koju čeka 32.000 učenika, koji su prijavili 120.000 ispita. Zadnje pripreme kod maturanata i u školama gdje su prvi ispiti već stigli, a u Nacionalnom centru užurbano se sprema

Pozitivan stav građana prema online i školi na televiziji

20.05.2020.

U situaciji kada se čini da je svijet stao, i škola i edukacije preselile su u virtualne učionice. Kakvo je mišljenje građana o takvim edukacijama i školovanju online, portal EduCentar je ispitao na 150 ispitanika.

500 najboljih učitelja dobit će po 10.000 kuna bruto

19.05.2020.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u subotu da će to ministarstvo 500 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika nagraditi s 10 tisuća kuna bruto i za to je u proračunu osigurano pet milijuna kuna.

Tag cloud

 1. 2029 članka imaju tag hrvatska
 2. 2102 članka imaju tag turizam
 3. 1580 članka imaju tag financije
 4. 1308 članka imaju tag izvoz
 5. 1087 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1025 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 742 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 866 članka imaju tag investicije
 11. 957 članka imaju tag ict
 12. 1009 članka imaju tag EU
 13. 700 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 897 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 616 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 274 članka imaju tag koronavirus
 25. 368 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 361 članka imaju tag eu fondovi
 27. 409 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 387 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 315 članka imaju tag osijek
 33. 428 članka imaju tag dzs
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici