Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Pro 2008

Žele biti hrvatski Cartier

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Luka Capar  

Žele biti hrvatski Cartier

Zlatarnica Križek jedna je od rijetkih obrtničkih radionica koje su se kandidirale za novac iz pretpristupnih fondova Europske unije, a vjerojatno jedina koja je ta sredstva i ostvarila. Potkraj studenoga sklopljen je ugovor o sufinanciranju projekta nazvanog »Dubrovački nakit - priča o tradiciji kroz 14 komada zlatnog nakita«, kojim obrt Zlatarnica Križek među prvim hrvatskim poduzetnicima koristi sredstva za poticanje izvoza iz pretpristupnog fonda PHARE 2006.

Kako za Vjesnik kaže Vladimir Križek, željeli su krenuti u Europu i vidjeti što se može ostvariti na tom zahtjevnom tržištu.
»Odlučili smo se za kandidiranje programa i traženje sredstava od fondova Europske unije, jer smo smatrali, a sada smo dobili i potvrdu za to, da imamo dobar projekt i dobar proizvod«, ističe Križek, dodajući kako ništa ne bi bilo moguće ostvariti bez pomoći Poduzetničkog centra Velike Gorice i gospođe Mirele Schrajber, koja im je pomogla u pisanju i izradi projektne dokumentacije.
Zahvaljujući financijskoj pomoći, izradit će se temeljito istraživanje tržišta Europske unije s naglaskom na izvozne potencijale kolekcije i moguće izvozne orijentacije. U sklopu toga obučit će se osoblje s ciljem povećanja konkurentnosti i izvoznih aktivnosti za razdoblje od 2009. do 2012. godine. Zlatarnica Križek će prvi put samostalno nastupiti i na dva specijalizirana međunarodna sajma nakita i zlatarske industrije u Münchenu i Madridu. Modna revija cijele kolekcije dubrovačkog nakita zaokružit će priču o tradiciji kroz 14 komada zlatnog nakita, kojom će Zlatarnica Križek ujedno obilježiti 75. godišnjicu rada.

»Zlatarnica Križek je uspjela dogovoriti dva izvozna posla te na taj način širi svoje izvozne horizonte, a pokušat ćemo organizirati i izložbeni postav hrvatskih poduzetnika u Hrvatskom domu u Buenos Airesu«, ističe Križek i dodaje da se kroz prodaju u ekskluzivnim dubrovačkim hotelima pokazalo da posjetiteljima nije teško izdvojiti i nekoliko tisuća eura za kvalitetan, prepoznatljiv i autohtoni proizvod.
»Želimo postati hrvatski Cartier, brand koji će u svijetu odmah asocirati na Hrvatsku, kako prema izgledu tako i prema visokoj kvaliteti«, zaključuje Križek.

Zlatarnicu Križek osnovao je 1935. godine u Mesničkoj ulici u Zagrebu cijenjeni zagrebački zlatar Viktor Križek. Bila je mjesto na kojoj su svoje prve popravke izrađivali šegrti, danas cijenjena imena zagrebačkog zlatarstva. Još je tada kvaliteta postala zaštitni znak Zlatarnice Križek i »zakon« kojeg se i danas, tri generacije poslije, vjerno drže braća Viktor i Vlado Križek, voditelji obiteljskog obrta i nastavljači zlatarske tradicije, a tradicija ide dalje uključivanjem i četvrtog naraštaja.
Svoje proizvode izlažu na najznačajnijim sajmovima u Europi, od Zagreba, Münchena, Milana, Salzburga, Lisabona i Celja do Novog Sada i Praga.

Osim na kolekciju dubrovačkog nakita, posebno su ponosni na prvu kolekciju tradicijske baštine Hrvatske - morčiće, koji nose i certifikat Izvorno hrvatsko.
»Osim što je to jedini nakit s tim znakom, svaki kupac dobiva višejezični DVD s filmom o povijesti i izradi tog nakita«, zaključuje Križek.

EU sufinancira 72 posto troškova
Na temelju ugovora o sufinanciranju projekta tradicionalnog dubrovačkog nakita (sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje), Europska unija će sufinancirati 72 posto troška tog izvoznog projekta, čiji ukupni budžet iznosi 84.441,90 eura, dok će preostalih 28 posto snositi sam obrt. Projekt je orijentiran na dopunu kolekcije tradicionalnog dubrovačkog nakita s 10 na 14 proizvoda te njezinu inozemnu promociju.

Hrvatski nakit na izložbama u Argentini i Čileu
Proboj na svjetsko tržište, koje uglavnom čine hrvatske iseljeničke zajednice, bio je uspješan i na izložbama u sklopu akcije Be CROative, koja je održana od 1. do 15. studenoga u Argentini - Buenos Airesu i Santiagu. Izložbu su organizirali Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Izložbi je nazočilo i petnaestak hrvatskih gospodarstvenika koji su argentinskim i čileanskim poduzetnicima predstavili svoje tvrtke.


Komentari članka

Vezani članci

Sveučilište u Dubrovniku pokreće prvi doktorski studij iz područja digitalne ekonomije

15.05.2019.

Prema procjeni Europske komisije, više od 90% poslova budućnosti bit će vezano uz koncept digitalne ekonomije. Prema nekim drugim istraživanjima, 65% današnjih srednjoškolaca u sljedećih će 20 godina raditi poslove koji još ne postoje i za koje ne postoje

Od srijede znatno niže cijene međunarodnih poziva u fiksnoj i mobilnoj telefoniji

14.05.2019.

Ograničenja cijena međunarodnih poziva i SMS poruka unutar EU-a, koja stupaju na snagu 15. svibnja, znatno će smanjiti račune za korištenje mobitela i za fiksnu telefoniju, kao što je bio slučaju i s ukidanjem naknada za roaming

EU prihvatio niže naknade Vise i Mastercarda za kartična plaćanja

02.05.2019.

Međubankovne naknade za plaćanja debitnim i kreditnim karticama godinama su pod povećalom Bruxellesa koji tvrdi da u konačnici rezultiraju višim cijenama za klijente.

Kina raste brže od prognoza, ali prije ozbiljnijeg oporavka mora riješiti još jedan ozbiljan problem

23.04.2019.

Skok u industrijskoj proizvodnji i domaćoj potrošnji početkom godine dobra je vijest za najveće azijsko gospodarstvo koje je u prvom kvartalu raslo po stopi od 6,4 posto, što daje dojam da državna poticajna politika daje rezultate, no dio ekonomista upozo

Gdje ulažu Kinezi: Je li Hrvatska doista toliko važna na karti njihovih investicija?

22.04.2019.

Kineske investicije u državama Europske unije u zadnjih su deset godina naglo porasle, a Europska komisija (EK) u nedavno je Kineze nazvala „sistemskim rivalom” i „strateškim konkurentom”, prenosi BBC.

Tag cloud

 1. 1897 članka imaju tag hrvatska
 2. 1914 članka imaju tag turizam
 3. 1524 članka imaju tag financije
 4. 1218 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 991 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 953 članka imaju tag trgovina
 8. 822 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 925 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 848 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 572 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 493 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 333 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 327 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija