Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Svi 2018

Vukovarski trgovac plinom oborio sve rekorde, lani 'ubrao' više od sedam i pol milijardi kuna!

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Luka Filipović  

Vukovarski trgovac plinom oborio sve rekorde, lani 'ubrao' više od sedam i pol milijardi kuna!

Najveći domaći distributer i trgovac plinom, Osječanin Pavao Vujnovac u prošloj godini oborio je sve rekorde. Njegovo Prvo plinarsko društvo (PPD) sa sjedištem u Vukovaru lani je više nego udvostručilo prihode, na čak 7,6 milijardi kuna. Snažno je skočila i dobit, na 253,4 milijuna kuna, što je povećanje od 40 posto u odnosu na 2016. godinu

Vujnovčev PPD jedan je od izglednih investitora u posrnulog kutinskog diva, Petrokemiju. Vlada Andreja Plenkovića je u četvrtak donijela odluku o kupovini tražbina banaka prema kutinskoj Petrokemiji u visini od 450 milijuna kuna. To je bio glavni uvjet zainteresiranih ulagača da investiraju u kompaniju.

Prema planu dokapitalizacije, investitori bi trebali 'upucati' u Petrokemiju oko 450 milijuna svježeg kapitala. Od toga će navodno PPD i Ina svaki osigurati po 150 milijuna kuna, a ostatak će dati HEP, Janaf i mirovinski fondovi. U konačnici, PPD i Ina držali bi od 55 do 60 posto vlasništva, a država najmanje, 25 posto.

Tih 150 milijuna kuna, koliko bi trebao investirati u Petrokemiju, za Vujnovca se čine kao džeparac kad se usporede s njegovim poslovnim brojkama.

Iz financijskog izvješća predanog Fini vidi se kako su mu prihodi u 2017. eksplodirali za 135 posto, na rekordnih 7,6 milijardi kuna. Za usporedbu, prije samo pet godina, kada je krenula liberalizacija tržišta plina za gospodarstvo, PPD je imao promet od svega 290.000 kuna. S tih 7,6 milijardi kuna prihoda PPD ulazi među pet, šest najvećih kompanija u Hrvatskoj.

Vujnovac je lani prikazao i rekordnu zaradu od 253,4 milijuna kuna dok je godinu prije imao dobit od 179,8 milijuna kuna.

Povrat na uloženi kapital (neto dobit podijeljena s ukupnim kapitalom) mu je 95 posto, što će reći kako je u jednoj godini povratio skoro čitavi kapital, odnosno vratila mu se svaka uložena kuna. Financijsku sliku donekle kvari znatan iznos dugoročni i kratkoročnih obaveza koje zbirno iznose 1,1 milijardu kuna. S druge strane, Vujnovac je od kupaca krajem 2017. potraživao više od 880 milijuna kuna za isporučeni plin.

Iz financijskog izvješća je vidljivo i kako mu tvrtka u banci ima više od 113 milijuna kuna keša koje može odmah iskoristiti za investicije.

Prema podacima Fine, PPD je krajem prošle godine imao 17 zaposlenih, čija je prosječna neto plaća veća od 9500 kuna.

Iz PPD-a su za tportal istaknuli kako su za rekordan porast njihovih prihoda zaslužna tri faktora. Prošle godine je u odnosu na 2016. cijena plina porasla za 25 posto, a ujedno je uslijed vrlo hladne zime i vrućeg ljeta (porast potrošnje struje) snažno skočila potrošnja plina. Uz to, kao treći razlog, naveli su velik porast PPD-ovih 'trading aktivnosti na europskim plinskim burzama i tržištima'.

Kakvi su im planovi s Petrokemijom, nisu željeli komentirati.

Osim distribucije i trgovine plinom, Vujnovac se bavi prodajom električne energije, željezničkim prijevozom, projektima energetske učinkovitosti, IT-om, a ujedno je vlasnik udjela u Luki Ploče. Sa svojih dvadesetak tvrtki (većina ih ima sjedište u Vukovaru), u kojima radi 300-tinjak djelatnika, upravlja preko krovne kompanije Energie naturalis. Grupacija osim Hrvatske posluje na tržištima Mađarske, Švicarske, Slovenije, BiH i Srbije.

U vukovarskoj gospodarskoj zoni Vujnovac gradi modernu poslovnu zgradu u kojoj će biti sjedište PPD-a i plinskog biznisa. Nedaleko od nje započeo je i izgradnju energetskog postrojenja na biomasu. U Zagrebu kreće s energetskom obnovom Policijske akademije, a pri kraju je obnova Opće bolnice Varaždin. Ukupno, u ovom trenutku u fazi realizacije su investicije vrijedne više od 100 milijuna kuna, poručili su nam iz Vujnovčeve grupacije.

Poslovni uzlet ekonomista po struci Vujnovca započeo je 2006., kad je nakon natječaja našao posao u Prvom plinarskom društvu.

Kad je došao u PPD, to je bila mala tvrtka u vlasništvu mađarskog E.ON DDGAZ-a, koji je bio dio njemačkog E.ON-a.

Prvo je radio kao savjetnik za prodaju, a zatim je ubrzo imenovan za voditelja financija i prodaje. Prilika za nešto više ukazala se 2010., kad su se Nijemci odlučili povući iz Hrvatske jer im posao nije bio profitabilan. Bili su voljni tvrtku prepustiti nekome tko će preuzeti njezine povelike bankovne kredite.

Vujnovac je odlučio riskirati. Preuzeo je PPD, ali je i dalje ostao u vezi sa središnjicom E.ON Ruhrgasom, jednim od najvećih trgovaca plinom u Europi, pripremajući se za liberalizaciju tržišta plina u Hrvatskoj.

Preduvjet za to bila je izgradnja interkonekcijskog plinovoda na hrvatsko-mađarskoj granici kod Donjeg Miholjca, a PPD je bila jedna od prvih tvrtki koja je zakupila dio njegovih kapaciteta.

Prve stvari oko liberalizacije pokrenula je HDZ-ova vlada, kada je na čelu Ministarstva gospodarstva bio Đuro Popijač, koji je, uzgred, danas predsjednik Uprave Petrokemije. Do potpunog otvaranja tržišta, čime je Ina izgubila dotadašnji monopol, došlo je u vrijeme vladavine Kukuriku koalicije, odnosno ministrovanja Radimira Čačića. Jedan od ministara gospodarstva u tom razdoblju bio je i Vujnovčev prijatelj i sugrađanin, HNS-ovac Ivan Vrdoljak, što je bilo dovoljno da potakne govorkanja kako mu je on pomogao u razvoju biznisa.

Prvi veliki ugovor Vujnovac je u suradnji s E.ON-om sklopio krajem 2011. sa zagrebačkom Gradskom plinarom, a već iduće godine PPD je počeo opskrbljivati dva najveća potrošača prirodnog plina u Hrvatskoj – HEP i kutinsku Petrokemiju.

Krajem 2012. PPD postaje glavni lokalni partner moćnom ruskom Gazpromu, što mu omogućava još konkurentniju cijenu plina. Ta veza je prošle godine još više osnažena nakon potpisivanja 10-godišnjeg ugovora Vujnovca s Rusima. Kolika je njegova vrijednost, nije službeno objavljeno.

Vujnovac se sve do srpnja 2016. nije dovodio u vezu ni s jednom političkom strankom. Međutim tad je na vidjelo isplivalo kako je na zamolbu Milijana Brkića posudio HDZ-u 4,2 milijuna kuna. Iako je sve to opisao kao čisti poslovni odnos (HDZ-ovcima je zaračunao izdašnu kamatu), i dan danas ga zbog toga mnogi vide kao simpatizera trenutno vladajuće stranke.


Komentari članka

Vezani članci

Vukovarsko kogeneracijsko postrojenje ENNA grupe bit će dovršeno do kraja listopada

23.08.2018.

Radilište kogeneracijskoga postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije iz biomase koje se gradi u Vukovarskoj gospodarskoj zoni obišli su u utorak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i direktor investicija u ENNA grupi Damir Kurtović i naj

PPD prema prihodima skočio na treće mjesto u Hrvatskoj

18.06.2018.

Snažan rast prihoda učvrstio je Inu na vrhu liste 1000 najvećih hrvatskih kompanija, a koju tradicionalno objavljuje tjednik Lider. Drugo mjesto još uvijek drži HEP, unatoč blagom padu prihoda, a na treće se probilo Prvo plinarsko društvo. Ina je vodeća p

Rusi preko HDZ-ovog financijera preuzimaju tržište plina u Hrvatskoj

07.06.2018.

Sada imamo priliku pratiti razvoj još jednog poslovnog čuda, Prvog plinarskog društva (PPD), do prije nekoliko godina male, gotovo anonimne tvrtke iz Vukovara koja je 2017. godine dogurala do prihoda od oko 7,6 milijardi kuna.

Borealis ispao, Ina i PPD zajedno u Petrokemiju

18.05.2018.

Model za spas napokon utvrđen, ali sve je zakočio odlazak Martine Dalić.

Tvrtka s desetak zaposlenih 'tuče' milijarde, a najveći poslodavci u grdnim problemima

19.11.2017.

Gospodarskom scenom Vukovara gospodari Pavao Vujnovac, najveći domaći trgovac plinom. Njegovo poslovno carstvo svake godine jača, ali problem je u tome što je riječ o biznisu koji zapošljava relativno mali broj ljudi

Tag cloud

 1. 1815 članka imaju tag hrvatska
 2. 1850 članka imaju tag turizam
 3. 1503 članka imaju tag financije
 4. 1180 članka imaju tag izvoz
 5. 775 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 959 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 918 članka imaju tag trgovina
 8. 654 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 786 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag EU
 11. 850 članka imaju tag svijet
 12. 835 članka imaju tag industrija
 13. 833 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 917 članka imaju tag kriza
 16. 556 članka imaju tag maloprodaja
 17. 523 članka imaju tag marketing
 18. 478 članka imaju tag krediti
 19. 431 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 20. 477 članka imaju tag tehnologija
 21. 330 članka imaju tag poticaji
 22. 401 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 314 članka imaju tag eu fondovi
 30. 319 članka imaju tag agrokor
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 285 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 312 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 359 članka imaju tag BDP