Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Stu 2019

Vlasnici seoskih imanja: 'Imamo previše propisa i papirologije, ugledajte se u Austriju'

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: novac.hr  

Vlasnici seoskih imanja: 'Imamo previše propisa i papirologije, ugledajte se u Austriju'

Obitelj Tkalčec iz malog podravskog sela Otrovanec pored Pitomače već se 42 godine bavi seoskim turizmom na svom imanju „Zlatni klas". Počeli su u vrijeme kada taj pojam u Hrvatskoj nije bio poznat i kad ruralni, seoski ili agrarni turizam kao posebna turistička grana nije postojao, piše DW.

„Kao mladi entuzijasti moji roditelji, Maca i Branko, ovaj su posao započeli 1977. godine. Odlučili su ostvariti ideju da je u jednom poprilično nerazvijenom kraju moguće pristojno živjeti od posla koji vole. Na početku je bilo teško, ali sada je ta dislokacija prednost. Imali smo razne faze odrastanja, trenutno poslujemo kao seosko gospodarstvo s restoranom i smještanim kapacitetima. Ljudi danas više cijene ruralne krajeve. mir, tišinu i domaću hranu. Zapošljavamo 13 stalih radnika, postali smo mali motor pokretač za ovu mikro zajednicu“, kaže Bernard Tkalčec, koji posao preuzeo 2009. godine, nakon što su roditelji umirovljeni.

Osamdesetak kilometara zapadnije od Zlatnog klasa, u Šumečanima, selu na pola puta između Ivanić Grada i Čazme 35 kilometara udaljenom od Zagreba, nalazi se agroturističko imanje Kezele. Osnovali su ga supružnici Drago i Dobrila Kezele 2001. godine s velikim iskustvom u poslu pečenjarskog obrta kojeg su naslijedili od Draginih roditelja, Marije i Franje. Njihova kotlovina bila je nadaleko poznata i priznata, oko tanjura je vazda bila velika gužva.

Danas posao vodi treća generacija Kezeleovih, njihov sin Janko. Imanje se prostire na četiri hektara, podijeljeno je na četiri dvorišta od kojih je posjetiteljima svakako najzanimljivije ono ugostiteljsko-izletničko za goste koji dođu na jedan dan te turističko u kojem je pet objekata sa 17 soba. Pedesetak metar od restorana je vinograd s 21.000 čokota – rajnskog rizlinga, graševine, chardonnaya, škrleta i muškata žutog, merlota, shiraza i cabernet sauvignona.

„Proizvedemo 20 tisuća litara vina godišnje i sve plasiramo na našem imanju. Uz to sami radimo rakije, likere, pekmeze, ajvare, kruh, tjesteninu, zimnice, mesne prerađevine od životinja koje sami uzgajamo. Jedino ne radimo mliječne proizvode, a to nabavljamo od OPG-ova iz sela ili okolice", predstavlja Janko svoje gospodarstvo.

Previše propisa
Bernard i Janko su kolege i prijatelji, često se druže i razmjenjuju iskustva. Članovi su Udruge ruralnog turizma Hrvatske preko koje s još dvadesetak kolega pokušavaju riješiti neke svoje poslovne probleme, boriti se za prava, pomagati jedni drugima, organizirati edukativne radionice i seminare. Kažu da im je potrebno zbog čestih izmjena raznih pravilnika i propisa, obimne i vrlo često nepotrebne papirologije i birokracije, činjenice da njihovu djelatnost reguliraju dva ministarstva, zajedničkog nastupa na tržištu i promidžbi svojih usluga.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima između 500 i 800 pružatelja usluga u seoskom turizmu, ali točnu brojku zbog nedovoljno uređenog pravnog okvira nitko ne može točno utvrditi.

„Statistički pokazatelji ne postoje jer nije jasno definirano tko su sve pružatelji usluga u seoskom turizmu. Ovim poslom se mogu baviti i OPG-ovi, obrti i trgovačka društva koja u nekom ruralnom području imaju restoran, ali nemaju vlastitu proizvodnju. A mi smatramo da je seoski turizam neodvojiv od poljoprivrede i da je upravo poljoprivreda ono što nas izdvaja od ostatka ugostiteljske i turističke ponude. Mišljenja smo da svatko od nas mora imati bar jedan poljoprivredni proizvod koji ćemo imati u cjelogodišnjoj ponudi, na čemu ćemo graditi autohtonu priču i što će nas razlikovati od klasičnih ugostitelja. A bilo bi odlično da ih imamo nekoliko“, ističe Janko koji je i dopredsjednik Udruge.

Udruga je od Ministarstva poljoprivrede zatražila da pojednostavi uvjete proizvodnje poljoprivrednih proizvoda koje plasiraju gostima. Za hranu koju sami proizvode moraju imati čitav niz rješenja i ispuniti stroge uvjete kao da ih rade u količinama za supermarkete. Smatraju da se sektor prenormiran jer ako žele nuditi više različitih proizvoda iz vlastite radionice moraju posebno registrirati vinariju, siranu, pršutariju, preradu mesa što je, ističu, preširoko za mali volumen proizvodnje.

„Imamo jako dobar primjer u Austriji gdje naši kolege u istom prostoru mogu proizvoditi različite tradicijske i poljoprivredne proizvode“, kaže Bernard. Anđelka Pejaković iz Ministarstva poljoprivrede već 20 godina u okviru Savjetodavne službe tumači i pomaže ljudima da shvate zakone kao dio svojih obveza u poslovanju. „Zakonodavstvo je komplicirano jer se radi o hrani, a hrana je striktno regulirana i ima puno propisa, naročito hrana životinjskog porijekla. Tu je i niz uredbu Europske komisije koje se su svim zemljama jednaku primjenjuju i koje se moraju poštivati", kaže ona.

Sve za razvoj sela
Vesna Rajković, načelnica sektora za posebne oblike turizma Ministarstva turizma smatra da čine dosta kako bi olakšali poslovanje onima koji se bave seoskim turizmom zbog čega su imali prigovore vlasnika hotela da se ide na ruku agroturističkim gospodarstvima.

„Ministarstvo nastoji balansirati između zahtjeva, olakšati poslovanje i maksimalno skinuti opterećenja koja se mogu skinuti. Mogli smo ići i oštrije, ali da bi oživjeli sela zaista smo bili dosta fleksibilni i pojednostavili Pravilnik za seoski turizam što je na kraju dalo odlične rezultate. Zadnjih sedam godina provodimo program konkurentnosti turističkog gospodarstava gdje jedino kod seoskog turizma imamo fleksibilniji način dodjele potpora. U ovom sektoru se mogu javiti i početnici za razliku od hotela ili kampova koji prvo moraju pokazali rezultate“, objašnjava načelnica.

Bernard i Janko se slažu da je učinjeno puno na afirmaciji i poticanju seoskog turizma, ali ističu da uvijek može bolje. Tim više što se u praksi otvaraju nova pitanja i moguća rješenja na osnovu vlastitih iskustava, ali i uspješnih primjera iz drugih zemalja. Zato predlažu formiranje posebne radne skupine pri Ministarstvu turizma koje bi se bavila samo ruralnim turizmom.


Komentari članka

Vezani članci

Komadići raja Hrvatske iz baranjske perspektive

23.07.2020.

Filmići o baranjskim turističkim destinacijama agencije Pointers bit će predstavljeni na 12 svjetskih sajmova

Vinaru Kolaru i keramičaru Asztalošu gosti dolaze iz Njemačke, Nizozemske, čak i Amerike

20.07.2020.

Suza, malo mjesto u Baranji puno toga nudi za one željne pravog odmora i učenja novih, a starih zanata. OPG Kolar ponosi se s vinima za svačijij ukus i uređenim autokampom, a radionica keramike Asztaloš tradicionalnom izradom keramike.

Korona kriza otvara priliku za pokretanje posla u seoskom turizmu?

20.07.2020.

Pandemija nas je naučila da se bar malo vratimo prirodi, zdravoj prehrani i načinu života. Pravo je vrijeme za pokretanje seoskog turizma. Ovakav vid ponude utječe na razvoj i očuvanje ruralnog područja i sela uopće sa svim svojim vrijednostima.

Ovaj čovjek od znanosti je napravio zabavu za djecu i odličan posao

20.07.2020.

Autor i vlasnik parka ima velike planove. Osim ponovnog privlačenja školske djece, što ovisi o tome kako će se i kada normalizirati stanje u školskom sustavu, u budućnosti će se više orijentirati na privlačenje individualnih gostiju. U fokusu bi im se, ka

Kućice iz bajke za razvoj ruralnog turizma

15.07.2020.

Turizam se posljednjih godina sve više razvija u zaleđu, u potpuno drukčijem ozračju od onoga na obali. Tamošnji poduzetnici na različite načine pokušavaju privući turiste, ponuditi im jedinstveno iskustvo. Za taj se smjer odlučila obitelj u zaleđu Skradi

Tag cloud

 1. 2027 članka imaju tag hrvatska
 2. 2094 članka imaju tag turizam
 3. 1577 članka imaju tag financije
 4. 1305 članka imaju tag izvoz
 5. 1086 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1023 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 739 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 864 članka imaju tag investicije
 11. 955 članka imaju tag ict
 12. 1007 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 896 članka imaju tag industrija
 15. 792 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 615 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 268 članka imaju tag koronavirus
 26. 360 članka imaju tag eu fondovi
 27. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 386 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 428 članka imaju tag dzs
 33. 314 članka imaju tag osijek
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 305 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici