Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Stu 2014

U završnoj fazi projekti investicija vrijednih 18 milijuna eura

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka RUPČIĆ  

U završnoj fazi projekti investicija vrijednih 18 milijuna eura

U godinu i pol, koliko Tvornica ulja Čepin posluje u sklopu Žito grupe, uspješno je provedeno restrukturiranje u većini planiranih segmenata, istaknuo je to Josip Bičvić, predsjednik Uprave Tvornica ulja Čepin.

- Povećali smo i iskorištenost proizvodnih kapaciteta za gotovo 50 % u odnosu prema prethodnih nekoliko godina te je dostignuta prerada od 100.000 tona uljarica, što je i maksimum, s obzirom na stvarni trenutačni kapacitet. Također su detektirana sva uska grla u proizvodnji i preostali tehnološki nedostatci te se ubrzano radi na njihovu otklanjanju. Kako bi se dosegnula planirana količina prerade uljarica te racionalizirali proizvodni troškovi, nužno je u što kraćem roku provesti nekoliko kapitalnih investicija. Nakon toga bi se prerada mogla stabilizirati na 130.000 do 140.000 tona uljarica godišnje, što je plan za 2016. godinu - navodi Bičvić.

Kad je riječ o investicijama, one su, kako ističu u uljari, u završnoj fazi projektiranja, a vrijedne su između 17 i 18 milijuna eura.

- Radi se o gradnji novog parnog kotla na biomasu, pogona za ekstrakciju, prijamnih kapaciteta, sušare i skladišnih prostora za sirovinu - silosa, te za gotove proizvode - spremnika za ulje i podna skladišta. S obzirom na trenutačnu i planiranu preradu, potrebno je minimalno udvostručiti postojeće skladišne kapacitete kako bi se prerada uljarica mogla nesmetano odvijati cijele godine.

Nažalost, iako je bilo u planu da velika većina planiranih investicija aplicira na očekivane natječaje za povlačenje nepovratnih sredstava iz EU fondova, sve je izvjesnije da će se dio projekata financirati iz vlastitih izvora te kredita. Razlog je jednostavan. Natječaji se odgađaju već mjesecima i jednostavno više nemamo vremena čekati otvaranje natječaja, jer daljnje odgađanje realizacije potrebnih investicija znatno ograničava proizvodne kapacitete te povećava troškove prerade, što tvornicu i dalje stavlja u nepovoljan položaj u odnosu prema konkurenciji. Zbog toga će se u određene investicije ići odmah, bez daljnjeg čekanja na dugo očekivane natječaje - najavio je Bičvić.

Od preuzimanja uljare od strane osječkog Žita do sada određen broj radnika je uz pripadajuće otpremnine otišao iz tvrtke. Kako Bičvić sada napominje, proces odlazaka radnika iz tvrtke je zaustavljen i, prema procjeni, realni broj radnika u Tvornici ulja Čepin kretat će se između 120 i 130.

- Još se provodi reorganizacija radnih mjesta te će određeni broj radnika promijeniti radna mjesta, no novih otpuštanja ne bi trebalo biti. Nakon provedbe investicija zaposlit će se određeni broj mladih stručnjaka (operateri, inženjeri na održavanju), no s obzirom na to da se radi o povećanju već postojećih kapaciteta i pogona, nije u planu zapošljavanje većeg broja novih radnika - zaključio je Bičvić.

JOSIP BIČVIĆ

predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin
Stanje na tržištu uljarica na povijesnom je minimumu

- Stanje na tržištu uljarica generalno je na povijesnom minimumu, i postoje samo blage naznake oporavka tržišta u idućem razdoblju. Očigledan je i nerazmjer cijena sirovog ulja i rafiniranog ambalažiranog ulja, koji upućuje na i dalje veliki priljev jeftinog ulja, ponajprije iz Ukrajine. To je ulje znatno niže kvalitete i to je glavni razlog vrlo paradoksalne situacije, u kojoj se Tena ulje prodaje po višim cijenama u iste zemlje iz kojih u Hrvatsku dolazi jeftinije ulje lošije kvalitete.

70 % SVOJIH PROIZVODA ČEPINSKA ULJARA IZVOZI
U Tvornici ulja Čepin očekuju da bi poslovnu 2014. i 2015. trebali završiti na pozitivnoj nuli, što je trenutačno maksimum s obzirom na navedene tehnološke nedostatke te vrlo loše tanje na tržištu kompleksa uljarica, koje je posljednjih nekoliko mjeseci bilo na povijesnom minimumu cijena. - Iako postoje naznake oporavka cijena u nadolazećem razdoblju, tržište je još uvijek nisko i u takvoj situaciji vrlo loše prolaze i uljare i proizvođači uljarica, kojima je proizvodnja na granici isplativosti. Tvornica ulja Čepin izvozi gotovo 70 % svojih proizvoda, ponajprije na tržište Mađarske, Češke, Slovačke, Italije i Slovenije. Razlozi za to su jednostavni – ta tržišta pokazuju spremnost platiti višu cijenu za kvalitetnije proizvode, što na domaćem tržištu nije slučaj, te je naplata značajno kvalitetnija i brža.

14
milijuna litara ulja bit će prodano kao ambalažirano u ovoj godini

50
tisuća tona uljane repice otkupljeno je ove godine

70
tisuća tona otkupljeno je suncokreta

30
tisuća tona otkupljeno je ove godine soje


Komentari članka

Vezani članci

Zastrašujući rezultati analize s polica hrvatskih trgovina

30.10.2019.

Ispravnost hrane trebao bi biti najvažniji zahtjev potrošača, no podaci koje je Jutarnji list prikupio od Državnog inspektorata pokazuju kako, kontrolama usprkos, na tržištu postoji bezobrazna količina proizvođača koji namjerno zavaravaju svoje kupce.

U žetvi soje

07.10.2019.

Iako su kiše prekidale žetvu urod soje je solidan. U Slavoniji i do četiri tone po hektaru. Soje je sve više, žanjemo je ove godine s rekordnih 80.000 hektara. No sjemenska soja je podbacila, urod je - kao u Požeškoj dolini - prepolovljen.

S berbom krenuli ranije jer jelenska divljač čini štete

10.09.2019.

Čekamo da vlaga padne kako bismo uštedjeli na troškovima sušenja. S berbom bismo trebali krenuti ovog tjedna, premda bismo mogli još malo pričekati. Razlog bržem početku je divljač. Štete koje čini jelenska divljač su enormne. Ni jedna osiguravajuća kuća

Vremenske nepogode utječu na prinos usjeva, analitičari predviđaju manji izvoz

03.06.2019.

Nepovoljni vremenski uvjeti utječu na usjeve u Americi, gdje sjetva pšenice zaostaje, a očekuje se da će biti smanjen i izvoz kukuruza i soje.

Nukleus farma tvrtke Žito: Kreće uzgoj krmača s vrhunskim genetskim materijalom

28.05.2019.

To nije klasična priča, nego je vrh vrhova što može biti u sektoru svinjogojske proizvodnje, istaknuo je ministar Tolušić koji je jučer u društvu vlasnika Žito grupe M. Pipunića, premijera A. Plenkovića, ministrice G. Žalac i župana osječko-baranjskog I.

Tag cloud

 1. 1973 članka imaju tag hrvatska
 2. 2006 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1276 članka imaju tag izvoz
 5. 863 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1021 članka imaju tag svijet
 7. 996 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 860 članka imaju tag investicije
 10. 936 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 874 članka imaju tag industrija
 14. 640 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 385 članka imaju tag poticaji
 20. 517 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 435 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 269 članka imaju tag potpore
 25. 356 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 312 članka imaju tag osijek
 31. 381 članka imaju tag hnb
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 284 članka imaju tag opg
 39. 384 članka imaju tag BDP
 40. 341 članka imaju tag recesija