Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Ou 2009

U vrijeme krize najvažnije je održavanje financijske discipline

Izvor: www.privredni.hr · Autor: Vesna Antonić  

U vrijeme krize najvažnije je održavanje financijske discipline

Prema Vašem mišljenju, kako će mala i srednja poduzeća poslovati u uvjetima krize? Kako će održati svoju likvidnost, osigurati uredno podmirivanje obveza? Kojim mjerama bi im se moglo pomoći da o(p)stanu na tržištu?

- U prethodnim razdobljima pokazalo se kako je malo i srednje poduzetništvo otpornije na udare te se lakše prilagođava zahtjevima tržišta. No, u uvjetima težeg pribavljanja novca obrtnici i mali poduzetnici ugroženiji su od velikih gospodarskih subjekata. Razlog tomu je što mali poduzetnici nemaju velikih financijskih rezervi za sprječavanje posljedica nelikvidnosti. Osim toga, najčešće su vezani za velika poduzeća, ponajčešće izvozna, te ovise o njima. Dovoljno je da samo jedan u lancu ne plati na vrijeme i dolazi do domino efekta koji najteže podnose obrtnici i mali poduzetnici. Upravo zbog toga u vrijeme financijske i gospodarske krize najvažnije je održavanje financijske discipline.

Izuzetno je važno uskladiti rad svih financijskih ustanova i čimbenika koji brinu o financijama s ciljem zaštite našeg financijskog sustava i gospodarstva. Poduzetnici prije svega trebaju preispitati svoje financijske mogućnosti, imaju li osigurana sredstva za podmirenje svojih obveza. Ovdje ne mislim samo na kreditne obveze, nego i na sve troškove koji se pojavljuju u procesu poslovanja. Potrebno je preispitati opravdanost ulaganja u neke nove projekte, možda je moguće smanjiti troškove planiranih ulaganja ili privremeno odustati od investicije. Vrlo je važno i povećanje produktivnosti, pa je u skladu s tim nužno napraviti analizu troškova i pokušati racionalnije koristiti raspoložive resurse. Također je važno voditi računa o naplati potraživanja te i od poznatih i dugogodišnjih kupaca tražiti instrumente osiguranja naplate kako bi zaštitili svoja potraživanja.

Što je s izvoznicima? Kako im osigurati nastavak poslovanja? Gdje je u tome uloga HBOR-a?

- Hrvatski izvoznici su se među prvima susreli s posljedicama svjetske gospodarske krize i poslovanje im je otežano kako zbog otkazivanja narudžbi, tako i zbog uvođenja novih zahtjeva i certifikata u zemljama izvoza koji do dolaska krize nisu ni postojali, ali na takve načine sada države pokušavaju štititi vlastitu proizvodnju. HBOR je već potkraj prošle godine prilikom predstavljanja ostvarenih poslovnih rezultata najavio kako će naše ciljne skupine u 2009. godini biti izvoznici te mali i srednji poduzetnici. U ovom trenutku je najvažnija činjenica da smo uspjeli osigurati dostatna sredstva te da nismo morali naplatiti kredite odobrene po pripremi izvoza. Naime, ti su krediti kratkoročni, u pravilu do godinu dana, i odnose se na financiranje obrtnih sredstava. U slučaju da smo morali naplatiti ove kredite, bio bi to veliki udar na likvidnost hrvatskih izvoznika.

U razdoblju financijske i gospodarske krize smatramo naročito važnim izvoznicima osigurati mogućnost obnavljanja postojećih kredita za pripremu izvoza, što trenutačno iznosi oko 3,5 milijardi kuna, a uz to i odobravati nove kredite, što će izravno pozitivno utjecati na njihovu likvidnost.

Kako surađujete s poslovnim bankama na poticanju malog i srednjeg poduzetništva?

- HBOR od samog početka surađuje s poslovnim bankama, te je do sada oko 60 posto kredita odobreno upravo putem poslovnih banaka. Za određene grupe poduzetnika za koje poslovne banke nisu iskazivale interes HBOR provodi direktno kreditiranje - to su, primjerice, programi namijenjeni poljoprivrednicima, početnicima, pronalazačima.

Što donosi novi program Kreditiranja proizvodnje? Koliko je novca predviđeno za taj program?

- Program Kreditiranja proizvodnje namijenjen je malim i srednjim poduzetnicima odnosno proizvođačima koji zbog utjecaja financijske i gospodarske krize imaju problema s likvidnošću. Sredstvima tog kredita bit će omogućeno kreditiranje obrtnih sredstava za pripremu proizvodnje, premošćenje do naplate prodane robe, ili cijeli ciklus od pripreme proizvodnje do naplate prodane robe.

Program će se provoditi putem poslovnih banaka, a prednost u obradi imaju zahtjevi za kredit do iznosa od osam milijuna kuna. Kamatna stopa iznosi tromjesečni EURIBOR + 3,75 posto godišnje, što trenutačno iznosi 5,65 posto godišnje. Ono što posebno želimo naglasiti jest kako taj kredit nije namijenjen poduzetnicima koji su već dulje vrijeme u teškoćama, odnosno koji su i do sada bilježili gubitke u poslovanju. Iznos sredstava namijenjenih provedbi tog kreditnog programa ponajprije ovisi o mogućnosti pribavljanja sredstava, no vjerujem kako ćemo uspjeti osigurati dovoljno sredstava kako za taj, tako i za naše ostale programe namijenjene malim i srednjim poduzetnicima.

Što je s ostalim programima HBOR-a?

- Svi HBOR-ovi programi i dalje su aktivni. S obzirom na ograničenja na međunarodnom tržištu kapitala, u ovom trenutku jedino su moguća zaduženja putem posebnih međunarodnih financijskih institucija koje odobravaju strogo namjenske zajmove. HBOR je za sada osigurao sredstva za malo i srednje poduzetništvo, a pregovaramo za dodatna sredstva namijenjena poljoprivredi i izvozu.

Kakva je suradnja HBOR-a i Vlade za poboljšanje položaja hrvatskog malog i srednjeg poduzetništva?

- Jedan od primjera dobre suradnje Vlade Republike Hrvatske i HBOR-a na nastojanjima da se poboljša položaj hrvatskog malog i srednjeg poduzetništva jest i pokretanje našeg novog programa kreditiranja proizvodnje koji je izrađen upravo u okviru mjera koje Vlada poduzima za suzbijanje poteškoća u gospodarstvu izazvanih svjetskom financijskom i gospodarskom krizom. Osim toga, važno je spomenuti i ulogu Vlade odnosno Ministarstva financija u pribavljanju sredstava od međunarodnih financijskih ustanova. HBOR je uložio i ulaže velike napore za pribavljanje sredstava, no bez pomoći Vlade, odnosno Ministarstva financija, ne bismo uspjeli doći do potrebnih sredstava. Naime, prva pregovaračka strana s međunarodnim financijskim ustanovama upravo je Ministarstvo financija.

Kako teku pregovori s EIB-om i drugim financijskim institucijama o osiguranju dugoročnog financiranja za potrebe u ovoj godini?

- U pregovorima s Europskom investicijskom bankom osigurano je 250 milijuna eura namijenjenih malom i srednjem poduzetništvu. Zaključivanje ugovora očekujemo tijekom sljedećeg mjeseca. Osim toga, vode se pregovori s EBRD-om i IBRD-om za pribavljanje dugoročnih sredstava namijenjenih velikim poduzetnicima, poljoprivrednicima, izvoznicima i turističkom sektoru. Ti su pregovori još uvijek u ranoj fazi te nije izvjesno kada će se okončati. Pregovaramo i s njemačkom razvojnom bankom (KfW) o ugovaranju dugoročnog kredita za poljoprivredu.

Htio bih podsjetiti kako smo potkraj prošle godine s CEB-om i KfW-om potpisali dva ugovora na ukupan iznos od 65 milijuna eura, a važno je istaknuti i činjenicu kako je prilikom tih potpisivanja HBOR ostvario povoljne uvjete zaduženja koji su isti kao i prije pojave krize, što potvrđuje povjerenje koje međunarodne institucije imaju u Republiku Hrvatsku i HBOR.

Svi raspravljaju o tečaju kune. Koje je Vaše mišljenje o tomu?

- Za održavanje stabilnog financijskog sustava izuzetno je bitan stabilan tečaj kune, te se potpuno slažem sa stavom Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke o nužnosti očuvanja stabilne kune.


Komentari članka

Vezani članci

Može li ovo spasiti Njemačku od recesije? Ministar predložio porezne promjene

30.08.2019.

Mala i srednja poduzeća ostvaruju 35 posto ukupnih prihoda njemačkih tvrtki, a njihov udio u ukupnom broju radnih mjesta iznosi čak 60 posto, podsjetio je ministar. Većinom su u obiteljskom vlasništvu, imaju do 500 zaposlenih i godišnje prihode niže od 50

HBOR „omekšao“ uvjete kredita, OBŽ nastavlja sa sufinanciranjem kamata na kredite poduzetnika

26.07.2019.

Za poduzetništvo mladih, žena i početnika uz našu subvenciju kamata na kredite HBOR-a će biti i dalje nula posto, dok će za investicije privatnog sektora subvencija Županije iznositi 2% što znači da će kamata na kredite biti između nula i 0,8 posto.

Radwan Joukhadar: Državi moram plaćati na sekundu, a bolnice mi duguju mjesecima

05.07.2019.

Božica Lapić vjerojatno je malo požalila svoj raniji poziv prisutnima na Lider investu u Vukovaru da se slobodno obrate Ministarstvu gospodarstva s upitima i komentarima, s obzirom da je tijekom okruglog stola o stvaranju pozitivnog investicijskog okružja

HBOR snizio kamatne stope i objedinio kreditne programe za poduzetnike

05.07.2019.

Po programu Priprema izvoza umjesto dosadašnjih dva, odnosno tri posto, kamatna stopa, koja ovisi o kreditnom rangu poduzetnika i kolateralu, sada može biti već od 1,75 posto. Snižena je i kamatna stopa za kreditiranje obrtnih sredstava s postojećih četir

Zbog jačanja kune HNB otkupio još 130,5 milijuna eura

24.12.2018.

Hrvatska narodna banka (HNB) intervenirala je u petak na deviznom tržištu otkupom 130,5 milijuna eura od poslovnih banaka, po prosječnom tečaju od 7,424502 kune za jedan euro, čime je u sustav ubacila oko 969 milijuna kuna

Tag cloud

 1. 1935 članka imaju tag hrvatska
 2. 1962 članka imaju tag turizam
 3. 1549 članka imaju tag financije
 4. 1244 članka imaju tag izvoz
 5. 840 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1003 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 970 članka imaju tag svijet
 8. 968 članka imaju tag trgovina
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 682 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 913 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 861 članka imaju tag industrija
 14. 769 članka imaju tag menadžment
 15. 561 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 585 članka imaju tag maloprodaja
 18. 547 članka imaju tag marketing
 19. 506 članka imaju tag tehnologija
 20. 488 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 427 članka imaju tag obrazovanje
 23. 261 članka imaju tag potpore
 24. 346 članka imaju tag eu fondovi
 25. 394 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 341 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 302 članka imaju tag osijek
 33. 379 članka imaju tag vlada
 34. 299 članka imaju tag hgk
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 348 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija