Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Lis 2018

U Vrbniku je postavljena prva solarna elektrana bez državnih poticaja

Izvor: novilist.hr · Autor: Mladen Trinajstić  

U Vrbniku je postavljena prva solarna elektrana bez državnih poticaja

Tvrtka GEN-I Zagreb jučer je u suradnji s vrbničkom Poljoprivrednom zadrugom Gospoja u vlasništvu obitelji Toljanić predstavila rezultate provedbe pilot-projekta postave prve sunčane elektrane u Hrvatskoj podignute po isključivo komercijalnim uvjetima, bez korištenja državnih ili kakvih drugih potpora.

– Nakon pet stotina takvih već postavljenih sunčanih elektrana u Sloveniji, tvrtka GEN-I sad prvi put u Hrvatskoj predstavlja svoj projekt kojem je fokus na zelenoj energiji te malim i srednjim poduzetnicima kao pokretačima društva – istaknuo je prigodom jučerašnjeg predstavljanja solarnog postrojenja, instaliranog na krovu kompleksa vrbničke vinarije, predsjednik uprave GEN-I-ja dr. Robert Golob.

Elektrana ukupne vrijednosti od oko 178 tisuća kuna izgrađena je po principu ključ u ruke, prilagođena je zakonodavstvu naše zemlje ali i potrebama kupca.
Vrhunska kvaliteta

– Prilagođena je i projektirana sukladno potrebama njenog korisnika te je odgovarajuće jačine od 20,52 kW – istaknuli su na njenom puštanju u uporabu predstavnici slovenske grupacije GEN-I, napomenuvši pri tom i da je njena očekivana godišnja proizvodnja zacrtana na 25.240 kWh zelene, odnosno energije iz obnovljivih izvora.

Prema navodima okupljenih energetičara ali i poznatog otočnog vinara, poduzetnika i hotelijera – Franje Toljanića, povrat investicije očekuje se u razdoblju od 10 godina, s godišnjom uštedom u vrijednosti od oko 14 tisuća kuna. Zahvaljujući vrhunskoj kvaliteti sastavnih dijelova, stručnoj montaži suvremene tehnologije te uz redovito održavanje solarne elektrane procjenjujemo da je vijek trajanja elektrane dulji od 30 godina – dodao je Golob.

Naglasio je i da se, unatoč tome što nova vrbnička sunčeva elektrana nije ni prvi, niti najveći, ni u tehnološkom smislu »poseban« projekt te vrste, ona ipak može smatrati izuzetno vrijednom, zanimljivom, pa i »revolucionarnom« u smislu da je realizirana bez ikakavih »vanjskih«, pa tako ni državnih poticaja, odnosno beneficija. Ono što je ova vrijedna otočna poduzetnička obitelj prepoznala u ponuđenom rješenju ogleda se u njegovoj »goloj, ekonomskoj isplativosti«, zaključio je čelnik te opskrbljivačke grupacije.

Toljanić je dodao i da je predviđena ušteda troška električne energije u spomenuta tri desetljeća za PZ Gospoja procijenjena na preko 418 tisuća kuna.
Malo postrojenje za učinkovito smanjenje energetskih troškova

»Naša grupacija je prvi opskrbljivač mikrosolara u regiji a ovo je naš prvi komercijalni projekt na području mikrosolara u Hrvatskoj«, napomenuo je čelnik GEN-I grupacije dr. Robert Golob, ocijenivši da je, unatoč razmjerno maloj financijskoj vrijednosti ove elektrane kao i njenoj maloj snazi, ovaj projekt zapravo vrlo velik.

– Velik je jer smo kroz njega dokazali smislenost i isplativost ovakvih projekata čak i u okolnostima u kojima se ne traži niti računa ni na jedan-jedini euro državnih subvencija odnosno potpora iz EU fondova. Ova elektrana je dokaz da se postrojenja ove vrste mogu graditi po isključivo tržišnim zakonitostima te su stoga dostupna svim poduzetnicima u Hrvatskoj, posebice onim malim i srednjim koji njima vrlo učinkovito mogu umanjiti svoje energetske troškove – zaključio je Golob.
Velike uštede

– Naša je želja, osim doprinosa ekologiji i korištenja obnovljivih izvora energije, neupitno bila i smanjenje elektroenergetskih troškova ovog pogona, a da je takva odluka bila dobra pokazalo se već u testnom razdoblju rada elektarne koja nam je omogućila da u energetskom smislu nikad jeftinije i »ležernije« odradimo preradu grožđa iz ovogodišnje, netom zgotovljene rekordne berbe – rekao je vrbnički vinar.
Toljanić je ocijenio i da će energetsko postrojenje postavljeno na dvjestotinjak kvadrata Gospojine nove, suvremene vinarije u budućnosti pokrivati između 60 i 70 posto njenih energetskih potreba.

– U toj računici, odnosno uštedama koje ćemo ostvarivati krije se temeljeni smisao ovog ulaganja koje se isplativim pokazalo bez ikakavih poticaja, odnosno državnih potpora i povlaštenih tarifa – zaključio je Toljanić. Otkrio nam je i da sličnim energetskim kapacitetima u budućnosti planira »pokriti« i neke druge proizvodne komplekse zadruge, pa tako i onaj pršutane koju već dogodine PZ Gospoja planira podići u susjedstvu svoje, čak 6 milijuna kuna vrijedne vinarije.


Komentari članka

Vezani članci

Dva solarna stabla pune mobitele, imaju Wi-Fi, svijetle u boji

13.02.2019.

Stabla su instalirana u centru Gorjana i Tomašanaca; danju se pune solarnom energijom, imaju i Internet

Općina Bistra proizvodit će solarne panele i po tome biti jača od Panasonica

31.03.2018.

U proizvodnji će se rabiti najsuvremenija tehnologija koju pokušavaju razviti SAD, Japan, Kina, Meksiko... Ali za sada bez previše uspjeha

Kina je pustila u pogon najveću plutajuću plantažu za sakupljanje solarne energije

13.06.2017.

Proizvodi dovoljno struje da opskrbi višemilijunski grad Najmnogoljudnija država ujedno je i najveći zagađivač, ali okreće se zaštiti okoliša

Musk: Kvadrat solarnog krova 150 kuna, garancija ‘beskrajna’

19.05.2017.

Iz kompanije kažu da prosječni vlasnik nekretnine može očekivati cijenu od 21.85 dolara po kvadratnom metru za solarni krov

Osječko-baranjska vina i delicije na Krku

25.08.2016.

SAJAM PROMOCIJA NA JADRANU Proizvođači vina i voćnih rakija, delicija, poput kulena i sira te džemova, i ove godine, peti put zaredom, nastupit će na manifestaciji Dani vina otoka Krka u Vrbniku.

Tag cloud

 1. 1854 članka imaju tag hrvatska
 2. 1877 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1193 članka imaju tag izvoz
 5. 806 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 936 članka imaju tag trgovina
 8. 669 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 808 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag EU
 11. 886 članka imaju tag svijet
 12. 854 članka imaju tag ict
 13. 841 članka imaju tag industrija
 14. 755 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 475 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 562 članka imaju tag maloprodaja
 18. 531 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 342 članka imaju tag poticaji
 22. 408 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 245 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 323 članka imaju tag eu fondovi
 30. 322 članka imaju tag agrokor
 31. 291 članka imaju tag osijek
 32. 322 članka imaju tag hotelijerstvo
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 324 članka imaju tag porezi