Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Ou 2009

U kriznim vremenima valja prepoznati nove čimbenike rizika

Izvor: www.liderpress.hr · Autor: Edis Felić  

U kriznim vremenima valja prepoznati nove čimbenike rizika

U turbulentnim uvjetima analitičke metode manje služe prepoznavanju tržišnih prilika, a više otkrivanju činitelja rizika. O utjecaju globalne krize na poslovnu sigurnost mnogo će se govoriti na II. konferenciji o korporativnoj sigurnosti koja će se održati 2. travnja u Zagrebu.

O temi će prvi govoriti prof. dr. sc. Dario Matika, koji kaže da se to osobito očito odnosi na kritičnu nacionalnu infrastrukturu. Suvremene nekonvencionalne i netradicionalne prijetnje koje se u uvjetima krize pojavljuju s još većim intenzitetom postale su ugrožavajući čimbenik za poslovanje, ali i za samu međunarodnu sigurnost. Zato se može reći, kaže Matika, da je danas najveći gubitak, veći od svakoga drugoga gubitka za prosperitet vlastite nacije, demokraciju, poslovanje, kulturu i vlastiti stil života, nekontrola vlastita životnog okoliša i nacionalne kritične infrastrukture. U takvoj je situaciji netko drugi stvarni vladar svih oblika poslovanja iako formalno nije vlasnik teritorija niti mu je predan bilo kakav oblik suvereniteta. - Dakle, globalna se sigurnost, prije svega kad je riječ o poslovanju, znatno promijenila u korist nesigurnosti - kaže Matika.

Scenarij-analize
U takvu ozračju jedna od važnijih tema bit će financijska sigurnost u uvjetima krize. Zanimljivo predavanje na tu temu imat će direktor Direkcije razvoja i reportinga Raiffeisenbanka Austrije, dr. sc. Goran Klepac. On će na temu upravljanja kreditnim portfeljom u uvjetima krize pokazati kako se intenzivnije nadzire portfelj radi svođenja rizika na najmanju mjeru donošenja kvalitetnijih poslovnih odluka. U uvjetima stabilnosti analitički sustavi ‘data mininga’ uglavnom su usredotočeni na prepoznavanje tržišnih prilika i povećanje prodajnih aktivnosti, a u uvjetima krize mijenjaju karakter. Uvjeti krize utječu na promjenu čimbenika rizičnosti, bez obzira na to je li riječ o trendovima tih čimbenika ili o promjenama samih čimbenika. Kvalitetan analitički sustav ima zadatak nadzirati i uočavati upravo te pojave, a kvantitativni modeli sposobni su prepoznati temeljne čimbenike rizičnosti, čiji se utjecaj može mijenjati tijekom vremena.

- Osnovne analitičke metode svode se na osmišljavanje scenarij-analize, postavku sustava ranih upozorenja i 'ad hoc' analize - kaže Klepac. Cilj scenarij-analize jest simulacija utjecaja donesenih poslovnih odluka s obzirom na dominantne rizične čimbenike, odnosno njihovu promjenu. U uvjetima turbulentnosti, kad važnost čimbenika rizičnosti varira u vrlo kratkim vremenskim odsječcima, analitičke metode imaju zadatak prepoznati ne samo dominantne čimbenike rizičnosti nego i potencijalne kandidate među tim čimbenicima koji će u kratkoročnom, srednjoročnom ili dugoročnom razdoblju postati dominantni. Takav pristup omogućava donositeljima strateških i taktičkih odluka pravodobne reakcije i smanjenje neizvjesnosti tijekom poslovnog odlučivanja.

Zaštita informacija
A bez poboljšanja sustava upravljanja informacijskom sigurnošću, o čemu će govoriti Milan Parat, izvršni direktor Ureda Uprave za sigurnost u PBZ-u, teško bi se sve to izvelo. Parat će na primjeru ISO/IEC-a 27001:2005 pokazati kako se može povećati sigurnost i poboljšati korporativno upravljanje. Riječ je o međunarodnom standardu koji definira zahtjeve za uspostavljanje, primjenu, održavanje i poboljšanje sustava sigurnosti. Primjenom tog standarda PBZ osigurava zaštitu informacija uporabom svjetski priznatih sigurnosnih kontrola, odnosno certifikat omogućava korisnicima usluge PBZ365@NET dodatno jamstvo da je proces autentifikacije i autorizacije za uslugu internetskoga bankarstva proveden u skladu s najvišim svjetski priznatim sigurnosnim standardima.

Na prezentaciji će biti iznesena iskustva Privredne banke Zagreb. Prezentirat će se glavne faze izvođenja projekta, od 'kick-offa' do dobivanja certifikata ISO 27001:2005 te način na koji su riješeni glavni izazovi prilikom uvođenja sustava. Iako je norma ISO 27001:2005 usmjerena ponajprije na upravljanje informacijskom sigurnošću u odabranom opsegu, njezinom primjenom, osobito u bankama, izvlači se dodatna poslovna korist.


Komentari članka

Vezani članci

Bez obzira koliko ste kvalificirani, jedna pogreška u razgovoru za posao može presuditi

20.05.2019.

Zhuo naglašava da, iako vam iskustvo i jedinstveni setovi vještina mogu pomoći da dobijete intervju na Facebooku, za nju ona nisu glavni prioritet jer su “mnogi ljudi još uvijek u fazi učenja i to je sjajno. To je u redu.".

Poražavajući rezultati istraživanja: Kompanije nemaju pojma o zapošljavanju

14.05.2019.

Istraživanja i analize pokazuju da su moderne kompanije loše u zapošljavanju novih osoba jer niti koriste odgovarajuće procese niti prate dovodi li njihova politika zapošljavanja odgovarajuće kadrove u njihovo okruženje

TOP 10: Najveći problemi u GDPR-u nakon godinu dana primjene

10.05.2019.

Najviše problema imaju javna tijela, odnosno ona koja se financiraju iz državnog proračuna – javna uprava, zdravstvo, školstvo, mirovinski sustav i drugi, a upravo ona obrađuju najveće količine osobnih podataka o građanima Hrvatske.

Pet razloga zašto vrijednost poduzeća treba procjenjivati svakih nekoliko godina

02.05.2019.

Sve je više vlasnika u Hrvatskoj upoznato sa strukturom spajanja i preuzimanja, u čemu je procjena vrijednosti samo dio, no većina njih ne razmišlja o procjeni vrijednosti poduzeća kao sredstvu za upravljanje njegovom vrijednošću ili osobnom imovinom, neg

Jedna od tri najvrjednije tvrtke svijeta otkrila: Ovo je ključna vještina budućnosti

11.03.2019.

"Design thinking" je pojam za određenu metodu rješavanja problema, koja nalaže pojedincima da pokušaju “ući u cipele klijenta”, odnosno da se poistovjete s njim kako bi potom stvorili praktična, korisniku bliska rješenja

Tag cloud

 1. 1897 članka imaju tag hrvatska
 2. 1914 članka imaju tag turizam
 3. 1524 članka imaju tag financije
 4. 1218 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 991 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 953 članka imaju tag trgovina
 8. 822 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 925 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 848 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 572 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 493 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 333 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 327 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija