Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Ou 2009

U kriznim vremenima valja prepoznati nove čimbenike rizika

Izvor: www.liderpress.hr · Autor: Edis Felić  

U kriznim vremenima valja prepoznati nove čimbenike rizika

U turbulentnim uvjetima analitičke metode manje služe prepoznavanju tržišnih prilika, a više otkrivanju činitelja rizika. O utjecaju globalne krize na poslovnu sigurnost mnogo će se govoriti na II. konferenciji o korporativnoj sigurnosti koja će se održati 2. travnja u Zagrebu.

O temi će prvi govoriti prof. dr. sc. Dario Matika, koji kaže da se to osobito očito odnosi na kritičnu nacionalnu infrastrukturu. Suvremene nekonvencionalne i netradicionalne prijetnje koje se u uvjetima krize pojavljuju s još većim intenzitetom postale su ugrožavajući čimbenik za poslovanje, ali i za samu međunarodnu sigurnost. Zato se može reći, kaže Matika, da je danas najveći gubitak, veći od svakoga drugoga gubitka za prosperitet vlastite nacije, demokraciju, poslovanje, kulturu i vlastiti stil života, nekontrola vlastita životnog okoliša i nacionalne kritične infrastrukture. U takvoj je situaciji netko drugi stvarni vladar svih oblika poslovanja iako formalno nije vlasnik teritorija niti mu je predan bilo kakav oblik suvereniteta. - Dakle, globalna se sigurnost, prije svega kad je riječ o poslovanju, znatno promijenila u korist nesigurnosti - kaže Matika.

Scenarij-analize
U takvu ozračju jedna od važnijih tema bit će financijska sigurnost u uvjetima krize. Zanimljivo predavanje na tu temu imat će direktor Direkcije razvoja i reportinga Raiffeisenbanka Austrije, dr. sc. Goran Klepac. On će na temu upravljanja kreditnim portfeljom u uvjetima krize pokazati kako se intenzivnije nadzire portfelj radi svođenja rizika na najmanju mjeru donošenja kvalitetnijih poslovnih odluka. U uvjetima stabilnosti analitički sustavi ‘data mininga’ uglavnom su usredotočeni na prepoznavanje tržišnih prilika i povećanje prodajnih aktivnosti, a u uvjetima krize mijenjaju karakter. Uvjeti krize utječu na promjenu čimbenika rizičnosti, bez obzira na to je li riječ o trendovima tih čimbenika ili o promjenama samih čimbenika. Kvalitetan analitički sustav ima zadatak nadzirati i uočavati upravo te pojave, a kvantitativni modeli sposobni su prepoznati temeljne čimbenike rizičnosti, čiji se utjecaj može mijenjati tijekom vremena.

- Osnovne analitičke metode svode se na osmišljavanje scenarij-analize, postavku sustava ranih upozorenja i 'ad hoc' analize - kaže Klepac. Cilj scenarij-analize jest simulacija utjecaja donesenih poslovnih odluka s obzirom na dominantne rizične čimbenike, odnosno njihovu promjenu. U uvjetima turbulentnosti, kad važnost čimbenika rizičnosti varira u vrlo kratkim vremenskim odsječcima, analitičke metode imaju zadatak prepoznati ne samo dominantne čimbenike rizičnosti nego i potencijalne kandidate među tim čimbenicima koji će u kratkoročnom, srednjoročnom ili dugoročnom razdoblju postati dominantni. Takav pristup omogućava donositeljima strateških i taktičkih odluka pravodobne reakcije i smanjenje neizvjesnosti tijekom poslovnog odlučivanja.

Zaštita informacija
A bez poboljšanja sustava upravljanja informacijskom sigurnošću, o čemu će govoriti Milan Parat, izvršni direktor Ureda Uprave za sigurnost u PBZ-u, teško bi se sve to izvelo. Parat će na primjeru ISO/IEC-a 27001:2005 pokazati kako se može povećati sigurnost i poboljšati korporativno upravljanje. Riječ je o međunarodnom standardu koji definira zahtjeve za uspostavljanje, primjenu, održavanje i poboljšanje sustava sigurnosti. Primjenom tog standarda PBZ osigurava zaštitu informacija uporabom svjetski priznatih sigurnosnih kontrola, odnosno certifikat omogućava korisnicima usluge PBZ365@NET dodatno jamstvo da je proces autentifikacije i autorizacije za uslugu internetskoga bankarstva proveden u skladu s najvišim svjetski priznatim sigurnosnim standardima.

Na prezentaciji će biti iznesena iskustva Privredne banke Zagreb. Prezentirat će se glavne faze izvođenja projekta, od 'kick-offa' do dobivanja certifikata ISO 27001:2005 te način na koji su riješeni glavni izazovi prilikom uvođenja sustava. Iako je norma ISO 27001:2005 usmjerena ponajprije na upravljanje informacijskom sigurnošću u odabranom opsegu, njezinom primjenom, osobito u bankama, izvlači se dodatna poslovna korist.


Komentari članka

Vezani članci

Imati dvije tvrtke s dva žiroračuna mudra je odluka

05.05.2020.

Poslovanje putem dvije ili više vlastitih tvrtki kao strateška odluka u poslovanju ne znači nužno mnogo veće troškove (ni novu zgradu ni nove zaposlenike), ali jamči mnogo niži stupanj osjetljivosti na poremećaje. Posebno to može biti korisno u mjesecima

Analiza: Što je koronakriza napravila našim poduzetnicima i obrtnicima?

30.04.2020.

Ukupan teret neće snositi samo poslovni sektor već i država koja je zbog ozbiljnosti situacije primorana na implementaciju mjera u obliku fiskalnih i monetarnih stimulansa gospodarstvu kako bi zaštitila vlastito stanovništvo i domaće pravne subjekte.

Dvije trećine građana trenutno radi od kuće

23.04.2020.

Uslijed aktualne situacije, velik broj poslodavaca je svojim zaposlenicima omogućio rad od kuće. Portal MojPosao istražio je koliko građana u ovom trenutku radi na daljinu i jesu li se prilagodili radu iz udobnosti vlastitog doma.

Kako uvesti nove zaposlenike u posao u vrijeme pandemije?

21.04.2020.

Uvođenje novih zaposlenika u posao nikada nije jednostavan i lak zadatak. U tom procesu, koliko god imali dobro posložen sustav, često sve muče podjednake brige: hoće li se osoba brzo uklopiti, kako će se slagati s ostatkom tima, hoće li brzo savladati ra

Kako spasiti biznis u vrijeme korone?

26.03.2020.

MNOGI poduzetnici su očajni, nekima je prihod pao doslovno na nulu jer im je zabranjeno poslovati. Drugi su ostali bez sirovina. Treći bez tržišta. Poslovne okolnosti su užasne posebno za one male, koji u pravilu nemaju rezerve za par mjeseci hladnog pogo

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija