Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Kol 2021

Tri porezne opcije za uslugu testiranja u hotelima

Izvor: lider.media · Autor: Marija Zuber  

Tri porezne opcije za uslugu testiranja u hotelima

Za hotel i za gosta najpovoljnija je opcija ako hotel sklopi ugovor s ovlaštenim zdravstvenim subjektom koji obavlja testiranje, a hotel samo preuzima i plaća dug svoga gosta. Tada se PDV ne plaća, ali se zaračunava ako je testiranje dio cjelokupne usluge ili se posebno naplaćuje gostu

Da bi privukli goste i povećali svoju konkurentnost na mediteranskom tržištu turističkih usluga, mnogi hrvatski hoteli gostima omogućavaju testiranje na bolest COVID-19 kao dio usluge smještaja ili kao dio ukupne turističke ponude. Hotel nije ovlašten za provođenje testiranja na zarazu koronavirusom, pa tu uslugu omogućava svojim gostima na temelju ugovora sklopljenog sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja testiranje, bilo PCR testom, bilo brzim antigenskim testovima. Za gosta je to praktično i privlačno rješenje jer se testiranje obavlja u prostorima hotela i u pravilu po nižoj cijeni nego što je zdravstveni laboratoriji naplaćuju pojedinačnim korisnicima.

Zdravstvene usluge su na temelju čl. 39. Zakona o PDV-u oslobođene poreza na dodanu vrijednost, ali samo onda kada ih obavljaju subjekti registrirani za obavljanje medicinske djelatnosti. Ako trgovačko društvo koje obavlja ugostiteljsko-turističku djelatnost svome klijentu/gostu omogući korištenje zdravstvene usluge uz naplatu, mora se brinuti o svojim poreznim obvezama.

Moguće su tri opcije: da je plaćanje usluge testiranja za hotel prolazna stavka koju uime i za račun zdravstvene ustanove naplaćuje od gosta, da hotel uključi testiranje kao kalkulativnu stavku u cijenu smještaja i da hotel gostu zaračunava uslugu testiranja kao zasebnu stavku na računu koji izdaje za sve obavljene isporuke. Svaka od te tri opcije za hotel ima drugačiji porezni učinak, a time posredno utječe i na cijenu koju gost plaća hotelu.

Prolazna stavka hotelu
Usluga testiranja hotelu može biti prolazna stavka ako hotel sklopi ugovor s pružateljem usluge testiranja iz kojega je razvidno da uslugu gostu pruža ovlašteni zdravstveni subjekt u svoje ime i za svoj račun, a hotel samo preuzima i plaća dug svoga gosta. U tom je slučaju zdravstvena ustanova koja pruža uslugu testiranja dužna fizičkoj osobi izdati račun za obavljenu uslugu, s napomenom da je usluga oslobođena PDV-a. Na računu može, ali ne mora stajati napomena da će umjesto testirane osobe kojoj je izdan račun, njezinu obvezu podmiriti hotel koji ga je uputio na testiranje. Za sve goste kojima je obavljena usluga, zdravstvena ustanova više ne izdaje novi račun hotelu, već ga samo tereti za plaćanje računa koje je izdala gostima.

To je i za hotel i za gosta porezno najpovoljnija opcija. Kad hotel od gosta naplaćuje naknadu za obavljeno testiranje, hotelu je to prolazna stavka na računu koji izdaje gostu, što na računu treba posebno naznačiti. Gost hotelu samo plaća uslugu koju je primio od zdravstvene ustanove, taj iznos ne podliježe obvezi PDV-a. Iznos koji hotel prema toj osnovi naplati od gosta nije prihod hotela, nego prolazna stavka. Praktično, hotel od gosta samo ubire novac koji prosljeđuje pružatelju usluge testiranja.

Dio usluge smještaja
Druga opcija je uključivanje troškova testiranja u cijenu smještaja koju hotelski gost plaća neovisno o tome koristi li se ili ne koristi omogućenom uslugom testiranja na COVID-19 kao sastavnim dijelom turističke ponude. Hotel je naručitelj usluge testiranja, zdravstvena ustanova hotelu izdaje račun za obavljenu uslugu i taj je račun trošak i poslovni rashod hotela. Gost ne mora imati informaciju od kojih se kalkulativnih stavki sastoji cijena smještaja, a hotel mu je dužan na pruženu uslugu smještaja koja uključuje i testiranje zaračunati PDV po stopi od 13 posto.

Nepovoljno za gosta
Treća opcija je za gosta porezno najnepovoljnija. Ako je usluga testiranja zasebna usluga koju hotel pruža gostu na temelju svoga poslovnog odnosa sa zdravstvenom ustanovom i od gosta je posebno naplaćuje, na tu se zasebnu uslugu ne primjenjuje snižena stopa PDV-a već je hotel dužan gostu izdati račun i zaračunati porez po stopi od 25 posto.

Dakako, ni u jednoj od opisanih opcija hotel ne može upotrijebiti pretporez po osnovi korištenja usluge testiranja svojih gostiju. U prvom slučaju hotel i nema račun za primljenu uslugu, nego samo dokument kojim ga se tereti za preuzetu obvezu plaćanja usluga testiranja koje su obavljene hotelskim gostima. U drugom i trećem slučaju hotel prima račun od zdravstvene ustanove za sve goste za koje je naručio testiranje, ali zdravstvena ustanova na svom računu zbog propisanoga poreznog oslobođenja ne zaračunava PDV, pa za hotel nema pretporeza.


Komentari članka

Vezani članci

Jako Andabak dosad je uložio 66 milijuna kuna, no hotel Termia i dalje je zatvoren

05.10.2021.

Prije četiri godine plan je bio da novi hotel ima 160 smještajnih jedinica, dva restorana i wellness centar, no otkad je to najavljeno, ništa se nije dogodilo

Aminess zaposlenicima osigurao nagradu od 5.000 kuna i traži tisuću novih

05.10.2021.

Jedna od većih hotelskih grupacija u Hrvatskoj, Aminess hoteli i kampovi iz Novigrada, za uspješno odrađenu sezonu je s po 5.000 kuna nagradila stalne i sezonske radnike, a pokreće i kampanju zapošljavanja za iduću sezonu kojom traži tisuću zaposlenika, i

Korona pokosila cijeli turistički sektor i donijela vodeće mjesto McDonaldsu

04.10.2021.

Među 1000 najvećih ostalo je samo 13 od 38 hotelijera i ugostitelja, a nestale su sve turističke agencije. Prihodi su im pali čak 65 posto, a dobit od 1,2 milijarde iz 2019. istopila se u gotovo jednak gubitak. To je iskoristio najpoznatiji lanac brze hra

Imperial Riviera ulaže 67 milijuna kuna u makarski hotel

29.09.2021.

Ulaganjem od 67 milijuna kuna hotel Dalmacija doživjet će potpunu rekonstrukciju i preuređenje te će od iduće sezone postati drugi hotel koji posluje pod brendom Valamar. Novi koncept dizajniran je za moderne putnike koji traže slobodu izbora, moderni diz

Neto gubitak ugostiteljstva i turizma u 2020. godini 3,4 milijarde kuna

24.09.2021.

Najviše poduzetnika u pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane bilo je u 2020., nešto više od 13 tisuća, s time da im se brojnost povećavala od 2004.

Tag cloud

 1. 2274 članka imaju tag turizam
 2. 2142 članka imaju tag hrvatska
 3. 1415 članka imaju tag izvoz
 4. 1643 članka imaju tag financije
 5. 1235 članka imaju tag svijet
 6. 939 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1162 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1086 članka imaju tag trgovina
 9. 1061 članka imaju tag ict
 10. 903 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 927 članka imaju tag investicije
 12. 748 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1047 članka imaju tag EU
 14. 950 članka imaju tag industrija
 15. 831 članka imaju tag menadžment
 16. 445 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 647 članka imaju tag maloprodaja
 19. 444 članka imaju tag poticaji
 20. 610 članka imaju tag marketing
 21. 433 članka imaju tag opg
 22. 539 članka imaju tag tehnologija
 23. 517 članka imaju tag krediti
 24. 409 članka imaju tag eu fondovi
 25. 398 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 443 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 317 članka imaju tag potpore
 28. 462 članka imaju tag obrazovanje
 29. 418 članka imaju tag porezi
 30. 394 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 342 članka imaju tag osijek
 32. 395 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 319 članka imaju tag hgk
 35. 440 članka imaju tag banke
 36. 398 članka imaju tag vlada
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 414 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 317 članka imaju tag start up