Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Svi 2020

Svi hrvatski OPG-ovi na jednom mjestu, ako nemate dobit ćete web stranicu - besplatno!

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Željka Rački-Kristić  

Svi hrvatski OPG-ovi na jednom mjestu, ako nemate dobit ćete web stranicu - besplatno!

Okupiti sve hrvatske OPG-ove na jednom mjestu, njih čak 162.966, a ujedno omogućiti svima koji je još nemaju, izradu besplatne web stranice, temeljni je cilj projekta "OPGovi Hrvatske" kojeg provode udruga Inovativni projekti iz Rijeke i Hrvatska zajednica županija, a u koji se uključila i Osječko-baranjska županija.

Naime, kako nam je pojasnio Zvonko Bumber, voditelj udruge i projekta, radi se o neprofitnoj web platformi kojoj je za cilj obuhvatiti sve OPG-ove na području 20 županija i Grada Zagreba.

"Projekt je započeo prije gotovo godinu dana, ali zbog novonastale situacije s koronavirusom i činjenicom da su se slična rješenja počela javljati na lokalnim razinama, odlučili smo ga odmah pokrenuti. Zbog toga nismo u potpunosti postavili sav sadržaj i mogućnosti koje smo planirali, ali ćemo sustavno raditi na tome. Važno je ovdje istaknuti da premda naša platforma omogućava pretraživanje i kontaktiranje pojedinih gospodarstava, to joj nije temeljna svrha. Temeljna svrha naše platforme je samostalna izrada i upravljanje vlastitom stranicom za svaki pojedini hrvatski OPG", pojasnio nam je voditelj.

U projekt se uključila i Osječko-baranjska županija
Najvažnije, projekt i korištenje njegovih usluga je u potpunosti besplatno za obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Udruga koristi svoje resurse, a veliku pomoć nalaze u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija.

"Pojava bolesti COVID-19 i posljedice koje je ona izazvala ne samo na zdravlje stanovništva nego na cijelo gospodarstvo pokazala je koliko je važno da ima dostatnu vlastitu proizvodnju hrane. Zabranom rada pojedinih vrsta trgovina i tržnica, kao i ograničenjem kretanja, uvidjeli smo da je iznimno važno pronaći nove kanale prodaje poljoprivrednih proizvoda, a osobito za mala OPG-a koja proizvode voće i povrće i usmjerena su na lokalna tržišta, odnosno trženje u najbližem okruženju.

Nadam se da će naši vrijedni OPG-ovci pronaći svoj interes za oglašavanje domaćih proizvoda na ovoj platformi te na taj način učiniti svoje proizvode dostupne ne samo lokalnom, nego i širem tržištu. Slavonija i Baranja imaju najviše površina i pod ekološkom proizvodnjom, a upravo s naših slavonskih i baranjskih polja dolaze namirnice od kojih nastaju ponajbolje autohtone delicije ovog kraja. Na ovaj će način biti dostupne diljem Hrvatske", pohvalio je projekt koji su podržali osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Kako izgleda odnosno kako bi mogla izgledati vaša stranica, pokazala nam je Udruga Inovativni projekti. "Pogledajte primjer. Na ovaj način doslovno svaki OPG u Hrvatskoj može imati vlastitu internetsku stranicu unutar naše platforme koja bi glasila: www.opgovi.hr/opg/imeiprezime. Stranica će se nadopunjavati s vremenom osluškujući i želje, a poveznica je napravljena tako da se može koristiti i na vizitkama ili promidžbenim materijalima. Također, bitno je za napomenuti da će OPG-ovi samostalno unositi podatke na našoj platformi. Ipak, radi se o njihovim osobnim podatcima", dodaje Zvonko Bumber.

Platforma će pomoći vlasnicima OPGova, ali i kupcima
Hrvatska zajednica županija, rekao nam je predsjednik Goran Pauk, potiče aktivnosti koje pomažu OPG-ovima, a izrada platforme poput web stranice opgovi.hr, na kojoj se jednostavno mogu pretraživati domaći proizvodi po kategorijama i županijama zasigurno će pomoći svim vlasnicima u prezentaciji i plasmanu proizvoda na domaćem tržištu.

Nadam se da će naši vrijedni OPG-ovci pronaći svoj interes za oglašavanje domaćih proizvoda na ovoj platformi te na taj način učiniti svoje proizvode dostupnim ne samo lokalnom, nego i širem tržištu, kaže osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

"Svako gospodarstvo, a u Hrvatskoj je čak 162.966 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, bit će u mogućnosti samostalno izrađivati i uređivati svoju stranicu. Ideja je da stranica služi kao polazišno i centralno mjesto svih hrvatskih OPG-ova, a od dodatnog sadržaja na platformi će se moći pronaći aktualni natječaji od lokalne, preko regionalne i nacionalne pa sve do europske razine, kao i svi relevantni dokumenti koji se odnose se osnivanje, izvještavanje i umrežavanje.

Županije također i preko svojih razvojnih agencija, organiziranjem sajmova i promocijom potiču lokalne proizvođače, a u vremenu kada vidimo koliko je digitalna prisutnost važna za opstanak i plasman na tržištu, vjerujemo kako će web platforma uvelike pomoći kako vlasnicima OPG-ova, tako i kupcima koji traže kvalitetne, 100 % domaće proizvode", naglasio je prvi čovjek Hrvatske zajednice županija, Goran Pauk.


Komentari članka

Vezani članci

Baranjac proizvodnjom ulja odlučio napraviti odmak od tradicije

15.01.2021.

Odlučio sam se za proizvodnju ulja, ali ne onog koje se može kupiti u svakoj trgovini, već hladno prešanog - priča Branislav, naglašavajući kako je početku proizvodnje prethodilo ''istraživanje'' na Internetu i učenje o blagodatima takve vrste ulja. Osnov

Pršut, bura i maslina

13.01.2021.

Da je domaće domaće, dobro znaju i drže se toga u Polači, u Ravnim kotarima. Pršute pripremaju prema drevnoj recepturi, a kada se tomu u pravom trenutku doda i bura, svaki zalogaj dugo se pamti. Dvadesetipet dana tlačili su se pod pizom pod pritiskom od

U godini pandemije rekordne potpore i porast proizvodnje

08.01.2021.

U takvim uvjetima hrvatska poljoprivreda uspjela je odgovoriti novim izazovima, pa se na kraju 2020. godine bilježi nekoliko pozitivnih trendova. Ovi trendovi mogli bi ukazati, ali možda u konačnici biti i potvrda, kako svaka kriza može biti i velika pril

Produljen rok podnošenja zahtjeva za tip operacije 4.4.1

08.01.2021.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju je 50.000.000 kuna, a intenzitet javne potpore iznosi 100%. Najniža visina javne potpore po projektu je 400 eura, dok najviša iznosi do 150.000 eura.

Za 14.000 OPG-ova 35 milijuna kuna

04.01.2021.

S obzirom na razmjere katastrofalnih događaja i prirodnih nepogoda, prvenstveno potresa i poplava, na područjima Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačke županije i grada Vrgorca, ovaj tjedan je pokrenut postupak prijevremene žurne isplate proračunskog – H

Tag cloud

 1. 2083 članka imaju tag hrvatska
 2. 2158 članka imaju tag turizam
 3. 1352 članka imaju tag izvoz
 4. 1607 članka imaju tag financije
 5. 1144 članka imaju tag svijet
 6. 835 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1052 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 888 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 996 članka imaju tag ict
 11. 885 članka imaju tag investicije
 12. 720 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1024 članka imaju tag EU
 14. 924 članka imaju tag industrija
 15. 801 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 375 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 364 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 450 članka imaju tag obrazovanje
 26. 378 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 298 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 398 članka imaju tag porezi
 30. 381 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 329 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 355 članka imaju tag energetika
 39. 403 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici