Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Tra 2018

Strancima teže pada spori Wi-Fi od zagušljive kupaonice

Izvor: lider.media · Autor: Kata Pranić  

Strancima teže pada spori Wi-Fi od zagušljive kupaonice

Na turističkim platformama na kojima putnici rezerviraju smještaj, na stranicama hotela i ostalih turističkih objekata, prema neslužbenim procjenama, više je od stotinu milijuna recenzija o kvaliteti usluge. Među njima su i one koje se odnose na čistoću hrvatskih hotela, restorana, plaža… Ti komentari posljednjih godina putokaz su mnogim turistima koji na temelju njih biraju kamo će putovati, gdje će odsjesti, jesti te koje će turističke sadržaje iskoristiti na odredištu. Iako su u čak 85 posto slučajeva komentari pozitivni, negativne pružateljima usluga nije ugodno čitati. Svjesni su da samo jedan negativan komentar može poništiti učinak više pozitivnih. Budući da sve više turista putovanje organizira internetom, negativni komentari, bili opravdani ili ne, nanose veliku štetu.

Sto ljudi, sto ćudi

Čitajući recenzije, uočljivo je da gosti različito komentiraju isti hotel: jednima je savršen i upravo je ono što su željeli, drugi su razočarani, imaju niz primjedbi te loše ocjenjuju čistoću, smještaj, odredište, hranu, sadržaj… Jasno je da su ljudi različiti, kao i to da ni svi turisti ne dolaze iz istoga kulturnog i mentalnog kruga, zbog čega je i očekivano da ne reagiraju jednako na istu uslugu. Međutim, iako se njihove recenzije o odredištu razlikuju, ne pišu ih napamet.

Platforme Booking.com, TripAdvisor, Airbnb te druge na kojima gosti ocjenjuju kvalitetu usluge imaju neznatno različite kategorije ocjenjivanja, ali ni jedna od njih ne izostavlja čistoću. Booking.com na prvo je mjesto stavio čistoću, koja ulazi u konačnu ocjenu na ljestvici od jedan do deset. Hrvatski hoteli i restorani, i to oni s tri i više zvjezdica, dobili su ocjene između osam i devet, a samo najelitniji turistički objekti dobivaju najbolju – desetku.

Jedan od gostiju prošle je godine na vrhuncu sezone čistoću poznatog hotela u srednjoj Dalmaciji ocijenio s 8,1. Ostali su parametri za ocjenu kvalitete usluge bili udobnost, položaj, sadržaj, osoblje, vrijednost za novac i besplatan Wi-Fi. Čistoća je na prvome mjestu i dobila je manju ocjenu od osoblja, udobnosti…

Rezultati istraživanja konzultantske tvrtke Horwath HTL pokazali su koliko ocjena na TripAdvisoru utječe na poslovanje. Prema riječima Siniše Topalovića, direktora Horwath HTL-a, smanjenje ocjene za samo 0,1 znači smanjenje ostvarenog prihoda po sobi za 0,9 eura u nižoj i srednjoj kategoriji smještaja, za 1,6 eura u višoj kategoriji te za 7,1 euro u luksuznoj kategoriji hotela.

Jedna od recenzija glasi: ‘Ne razumijem kako se u hotelu može dogoditi da soba ne bude očišćena, da je puna dlaka, stol ljepljiv…’ Drugi gost istog hotela komentirao je pak da su sobe vrlo lijepe i čiste. Gošća velikog hotela na dalmatinskom otoku prigovorila je što je soba bila nepospremljena do 15.30, a turistica na Kvarneru napisala je da se hotelsko osoblje ne brine za čistoću plaže i ležaljki na njoj.

Diskriminirani domaći

Da ne nabrajamo pojedina mjesta, negativni komentari gostiju o čistoći turističkih objekta od Umaga do Privlake otprilike glase: ‘U sobi je smrdjelo, kanalizacija ne valja, u zahodu se jedva moglo disati. Soba je prljava, stolovi i podovi u restoranu vrlo su prljavi. Bazen je malen, zagušljiv i derutan, ali sve je drugo za deset’, napisao je jedan gost. ‘U WC-u nedostaje ventilacija, bazen je prljav… Kupaonice bi trebalo dezinficirati barem svaki drugi dan, a ne jednom u deset dana. U deset dana boravka ni jedanput nije promijenjena posteljina’, komentirao je drugi, a treći je imao primjedbu na restoran: ‘U restoranu je zagušljivo jer neka jela pripremaju pred gostima i ima mnogo različitih mirisa.’

Gost hotela s četiri zvjezdice pak napisao je da je restoran relativno čist, kao i kupaonica u njegovoj sobi. Jedan od onih kojima je važno da hotel ima bazen bio je razočaran: ‘Bazen je jako derutan i, blago rečeno, nije čist. Najgora je hrđa po cijelom bazenu.’

Malo iscrpnija u opisu nezadovoljstva čistoćom hotelske sobe bila je gošća koju je uzrujalo štošta. Doslovno je napisala: ‘Dnevno održavanje sobe: nije se pazilo na to jesu li se upotrebljavale šalice za čaj/kavu uz kuhalo pa se nisu ni zamijenile nakon upotrebe. Higijenske potrepštine nisu se redovito dopunjavale; konkretno, krpica za čišćenje cipela koju sam upotrijebila odmah prvi dan zbog loših vremenskih uvjeta i nakon toga bacila. Do kraja boravka (pet noćenja) nije ostavljena nova. I redovito sam nakon povratka u sobu nakon što je bila pospremljena nailazila na podignutu zahodsku dasku.’

Recenzije o kvaliteti hrvatske turističke usluge koje gosti pišu na internetskim platformama na kojima rezerviraju smještaj pune su pohvala za urednost. Ima i onih koji prigovaraju.

Ni u glavnom gradu Hrvatske gosti nisu uvijek zadovoljni čistoćom hotela i apartmana. Komentari su različiti, no čini se da su strani gosti vrlo zadovoljni jer se češće žale domaći. U hotelu u središtu Zagreba u jednom su slučaju domaći gosti bili smješteni u neočišćenu sobu, što upućuje na njihovu diskriminaciju u odnosu na strane. Osim što im smeta nečistoća, neki gosti žale se na buku koju stvaraju čistačice koje u osam sati ujutro uključe usisavače i počnu pospremati, no ima i onih kojima smetaju agresivni deterdženti za pranje posteljine jer im izazivaju osip i svrbež.

Međutim, ima i primjera u kojima domaći gost komentira da je posteljina puna rupa, a strani ističe da je njegova soba u istom hotelu savršeno čista. Jedna Švicarka požalila se jer u hotelu u Zagrebu nije bilo ventilacije u kupaonici, a gostu iz Austrije u istom je hotelu sve bilo ‘po mjeri’

Za razliku od hotela apartman u središtu Zagreba dobio je višu ocjenu za čistoću, 9,4. Svi su recenzenti osim položaja kao veliku prednosti isticali čistoću. No i od toga zagrebačkog apartmana ima čišćih. Jedan od njih je na Kvarneru čijoj su čistoći gosti dali ocjenu 9,7. ‘Radi se o najboljem smještaju u kojem sam ikad boravio, a redovito rezerviram na Booking.comu’, napisao je jedan od gostiju. Izvanredno čistim apartmanom proglašen je i jedan u srcu Zagreba. Ne samo da je najčišći nego su gosti desetkom ocijenili i sve druge parametre, od udobnosti do besplatnog Wi-Fija.

Mnogo recenzija napisali su domaći turisti, no i stranci vrlo često komentiraju kvalitetu hrvatske turističke usluge. Njima se najviše sviđaju turistička odredišta, a više prigovaraju zbog sporost Wi-Fija nego zbog čistoće, što znači da pružatelji turističkih usluga trebaju veliku pozornost osim čistoći prostora koji iznajmljuju posvetiti novim tehnologijama.

Profesionalni ucjenjivači

Ima situacija da gosti namjerno pišu loše recenzije. Riječ je o ucjenjivačima koji tako pokušavaju dobiti popust, odnosno povoljnije uvjete smještaja. U cjenkanje se upuste kad hotelska uprava otkrije njihov komentar i kontaktira s njima da bi to provjerila. Brisanje negativne recenzije uvjetuju povlasticama, no druga strana ne nasjeda na njihove podvale iako je šteta koju nanose negativne recenzije financijski mjerljiva.

Između Booking.coma i TripAdvisora postoji razlika i u tome je li recenzent doista iskoristio uslugu koju ocjenjuje: Booking.com omogućuje recenziju samo onima koji su rezervirali smještaj putem njega, a TripAdvisora svima, zato se može dogoditi da komentar ostavi i onaj tko uopće nije odsjeo na mjestu koje komentira. Bez obzira na to tko i kakve recenzije pisao, najvažnija je čistoća turističkih objekata, zato odgovorni moraju voditi brigu o tome da zaduženi za njezino održavanje obave posao kako treba. Nedostatak turističkih radnika ne može biti opravdanje jer se za to mogu angažirati profesionalni servisi za čišćenje.


Komentari članka

Vezani članci

Već se traže kuhari, konobari, slastičari, plaće će biti i do 20 posto veće

07.01.2019.

Gotovo svi poslodavci, uz veće naknade, sezoncima nude besplatan smještaj i hranu

Hoće li dizanje poreza ove godine uništiti male iznajmljivače?

06.01.2019.

Veći paušal najviše bi mogao pogoditi one s prosječnom i ispodprosječnom popunjenošću apartmana. Prosječna popunjenost sada se kreće oko 60 dana te je posljednjih pet godina primjetan značajan rast, no pitanje je što donosi budućnost.

U Hrvatskoj lani 6,5 posto više turista i 4 posto više noćenja

04.01.2019.

Prema zadnjim podacima informacijskog sustava eVisitora, u Hrvatskoj je u 2018. ostvareno 19,7 milijuna turističkih dolazaka i više od 106 milijuna noćenja, što je 6,5 više dolazaka i gotovo 4 posto više noćenja nego lani.

Novi propisi unose velik nemir među male iznajmljivače

04.01.2019.

Premda je ostalo manje od mjesec dana za primjenu novih zakonskih odredbi, obiteljski iznajmljivači još ne znaju koliko će paušalnog poreza morati plaćati

Njemački turisti ne žure s bukingom za Hrvatsku

21.12.2018.

Rani buking ove godine iz Njemačke nije više tako uranjen kao što je bio proteklih godina. Nijemci su potegnuli ručnu i čekaju najpovoljnije ponude. Više se ne boje kao prije dvije-tri godine da će doći proljeće, a da neće pronaći smještaj u Hrvatskoj ili

Tag cloud

 1. 1844 članka imaju tag hrvatska
 2. 1867 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 795 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 929 članka imaju tag trgovina
 8. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 803 članka imaju tag investicije
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 880 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 527 članka imaju tag marketing
 18. 455 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 340 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast