Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Lip 2019

Što je to rastjeralo turističke radnike s Jadrana?

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Što je to rastjeralo turističke radnike s Jadrana?

TURIZAM se i ove godine, možda najviše dosad, suočava s nedostatkom radne snage. Plaće koje nude hrvatski poslodavci znatno su niže u odnosu na konkurenciju iz zapadnoeuropskih zemalja pa osim domaćih radnika koji su otišli na Zapad, Jadran sve više zaobilaze i radnici iz susjednih zemalja koji su dosad spašavali sezonu.

U čemu je problem - u poslodavcima koji bi mogli ponuditi veće plaće, ali to ne žele napraviti ili u državi koja porezima toliko maltretira cijeli turizam da poslodavci ni višim plaćama ne mogu zadržati radnike?

Hrvatska od 2017. ima najviši porez na ugostiteljstvo na Mediteranu

S jedne strane, mogu se čuti mišljenja da su poslodavci škrti, da su niskim plaćama rastjerali radnike pa sada kukaju, dok se s druge strane vladu poziva da snizi poreze kako bi se poslodavcima oslobodio prostor za povećanje plaća, što bi moglo zadržati radnike.

Od Marićeve porezne ''reforme'' koja je stupila na snagu početkom 2017. godine, ugostiteljske usluge, koje su važan dio, možemo reći i temelj moderne turističke ponude, porezno su najnekonkurentnije na Mediteranu.

Porez na ugostiteljske usluge tada je podignut na 25 posto, što je znatno više od većine ostalih zemalja EU-a, a pogotovo ako se uzmu u obzir naglašeno turističke zemlje poput Španjolske, Grčke ili Italije. Srećom, zadržana je međustopa PDV-a na hotelski smještaj koja iznosi 13 posto.

Europske zemlje imaju niske stope PDV-a na hotele i restorane

Europske zemlje uglavnom imaju niske stope PDV-a na hotelski smještaj i restorane, pa je tako u Španjolskoj i Francuskoj stopa za obje kategorije 10 posto. Austrija koja također ima vrlo razvijen turizam, pogotovo zimski, ima PDV na hotelski smještaj 13 posto, a na restorane 10 posto.

Portugal hotelski smještaj oporezuje sa samo 6 posto, dok njihovi restorani podliježu PDV-u od 13 posto. Susjedna Slovenija također potiče turizam nižim stopama PDV-a pa on za hotele iznosi 9,5 posto, dok se restorani i catering oporezuju s 22 odnosno 9,5 posto. U Italiji su, pak, stope za hotele i restorane po 10 posto.

"Političari razmišljaju kratkoročno, za konkurentnost treba sniziti poreze"

Porezno opterećenje kao jedan od uzroka niskih plaća ističe i Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

''Već godinama ističem da naši političari razmišljaju kratkoročno. Glavni prioritet našeg turizma je povećanje konkurentnosti, međutim kad se usporedimo sa zemljama u okruženju i nama konkurentskim turističkim zemljama, kad vidite poreznu politiku u Hrvatskoj, jasno je da smo nekonkurentni tako da rješenje vidim u smanjenju poreznog opterećenja", govori nam Andrić.

"Plaća je osnovni razlog odlaska iz Hrvatske jer, primjerice, konobar ovdje u uređenim sustavima, koji plaćaju poreze i doprinose, može dobiti oko 6000 kuna neto. U sivoj zoni, a toga imamo koliko hoćemo, gdje su prijavljeni na minimalac, može dobiti i više. No taj konobar ako ode u inozemstvo, dobije plaću 1700 eura ili više, 13. plaću, smještaj i hranu. Sada tamo ne odlaze samo naši već i iz susjednih zemalja, radnici na koje smo računali", kaže Andrić.

Netrpeljivost između domaćih i stranih radnika zbog plaća

No Andrić se ne slaže s povećanjem kvota za uvoz stranih radnika, već smatra da bi trebalo povećati pritisak na vladu da smanji poreze.

''Ovog puta bio sam protiv povećanja kvota. Smatram da bi trebalo napraviti pritisak na vladu da smanji poreze i da se tako otvori prostor za povećanje plaća. Radna snaga iz inozemstva - izuzev radnika iz država bivše Jugoslavije - ne zna hrvatski jezik, mnogi nažalost ne znaju ni engleski, što je velik problem u komunikaciji s drugim radnicima jer oni moraju funkcionirati kao tim. Također, ne poznaju naše običaje, povijest, krajolik, a gost u pravilu od njih traži i tu vrstu informacija.

Ti radnici, osim plaćenog puta do mjesta zapošljavanja, imaju smještaj i hranu, a trebali bi imati i plaću u visini plaće našeg radnika, sukladno složenosti poslova. Poslodavci im kako bi ih zadržali, uz navedeno, daju stimulaciju pa su im plaće više nego našim radnicima. To dovodi do netrpeljivosti između lokalnih i uvezenih radnika što opet nije dobro za naš turizam i dojam koji se ostavlja na gosta", zaključuje Andrić.


Komentari članka

Vezani članci

Nekad su turisti hrlili u Hrvatsku zbog ovog tipa turizma, danas je na izdisaju

21.07.2019.

Hrvatska je do sredine osamdesetih imala 34 nudistička kampa i predvodila je u tom dijelu turizma uz Francusku i Njemačku. Danas ih je preostalo samo devet

Podaci Porezne uprave: Promet od turizma veći za milijardu kuna

19.07.2019.

Visoke stope rasta hrvatskog turizma, prema svemu sudeći, stvar su prošlosti, no turizam će i ove godine biti jedan od okidača razvoja hrvatskoga gospodarstva i punjenja državne blagajne

Restorani pred kojima se dosad čekalo u redu sredinom srpnja sablasno prazni

19.07.2019.

Kao malo kad dosad, u Dubrovniku je uočljiva tzv. srpanjska turistička rupa. I dok se malo tko od Dubrovčana žali na, ipak samo povremene, manje gužve na Stradunu, nemoguće je ne uočiti kako su ugostiteljski objekti prazniji nego je to inače uobičajeno sr

Na Ultri zaradili više nego ikada: Partijaneri potrošili 15 milijuna kuna više nego lani

19.07.2019.

Ako se i nakon proteklog turističkog tjedna u Splitu i širem okruženju od Trogira do Omiša te na otocima još netko iz turizma, usluga, trgovine, prijevoza i drugog bude žalio na zaradu, onda nam stvarno nema pomoći.

Vlasnik paškog restorana koji je oduševio Bourdaina otkriva kako spasiti turizam

17.07.2019.

Znam i to da nam lažno tepanje tipa 'ko to more platit' ne pomaže, da nam šovinistički ispadi prema drugim nacionalnostima ne pomažu, znam da treba istini pogledati u oči i uhvatiti se posla. Država je prva na redu. Očekujem da početkom iduće godine spust

Tag cloud

 1. 1922 članka imaju tag hrvatska
 2. 1946 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 962 članka imaju tag trgovina
 8. 954 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 680 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 962 članka imaju tag EU
 12. 897 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 544 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 581 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 424 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija