Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Svi 2019

Šefica Zagrebačke burze: Investitori su se počeli vraćati

Izvor: www.index.hr · Autor: hina  

Šefica Zagrebačke burze: Investitori su se počeli vraćati

PREDSJEDNICA Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kazala je u četvrtak da je došlo do oporavka cijena i likvidnosti na domaćem tržištu kapitala, posebice u posljednja dva mjeseca, te kako su napori uloženi u vraćanje povjerenja nakon slučaja Agrokor počeli davati ploda.

Gažić je to izjavila novinarima nakon predstavljanja slovenskog i hrvatskog tržišta kapitala, održanog u sklopu 6. Slovenskih i hrvatskih investicijskih dana, a kako navodi, za tržište se može reći da je "dosta živahno" te kako se vide naznake povratka likvidnosti na tržište.

Pritom apostrofira gospodarski rast u Hrvatskoj od 3,9 posto u prvom kvartalu, snažnu isplatu dividendi naših kompanija, kao i vrlo dobre poslovne rezultate.

Investitori su se počeli vraćati na tržište

Kaže da su se investitori počeli vraćati na tržište, a velik dio toga pripisuje trudu da kompanije koje su ostale na burzi značajno podignu ljestvicu transparentnosti i korporativnog upravljanja, kako se više nikad ne bi dogodio slučaj Agrokor.

"Iako se ne može jednoznačno reći da je 'kriza Agrokor' završila, svi ti napori koji su uloženi u međuvremenu da se vrati povjerenje u tržište kapitala počeli su rađati plodom", ocijenila je Gažić.

Podsjeća da je slučajem Agrokor obrisano sedam tvrtki s burze koje su bile u vlasništvu oko 9.000 dioničara, a kaže da je sigurno da za takav udarac tržištu treba puno vremena da se oporavi.

Navodi da je prošle godine indeks Zagrebačke burze CROBEX bio u minusu 5,3 posto, no podsjeća i na veliki pad na svjetskim burzama krajem prošle godine, tako da pad CROBEX-a nisu doživjeli jako tragično. Ove su godine očekivanja pozitivna, kaže Gažić.

Napominje da između hrvatskih i slovenskih investitora i dionica postoji dosta jak protok kapitala, pri čemu su, primjerice, hrvatski mirovinski fondovi dosta ulagali u slovenske dionice.

Ocjenjuje da je najveći problem oba tržišta manjak privatizacija, a u slučaju kada se one i dogode, problem je način na koji se to napravi, u smislu da se prodaja vrši izravno strateškom investitoru pa se gubi likvidnost, odnosno mogućnost da ljudi sudjeluju u privatizaciji.

Gažić je izvijestila i da su se kompanije iz Hrvatske i Slovenije u travnju u New Yorku prezentirale američkim investitorima koji, kako navodi, imaju snagu da u vrlo kratko vrijeme preokrenu cijelu situaciju jer se njihove investicije obično broje u desecima milijuna eura. Ističe da je interes bio vrlo velik, a kako su iz Hrvatske nazočili izdavatelji s "Prime" tržišta - tvrtke Valamar, AD Plastik, Podravka, Arena Hospitality Group i Atlantic Grupa.

Špoljar: Turistički sektor dominantan na Zagrebačkoj burzi

Stariji analitičar tržišta kapitala Erste&Steiermärkische banke Davor Špoljar ocjenjuje da se domaće tržište kapitala trenutno nalazi na dosta skromnim razinama likvidnosti, a to je u jednoj mjeri i posljedica zbivanja oko Agrokora.

Podsjeća da je tijekom 2017. dobar dio kompanija koje su bile članice Agrokor grupe pretrpio određene slabije financijske rezultate, otpise te je u konačnici "de facto" dio prometa izbrisan sa Zagrebačke burze, što je utjecalo na smanjenu likvidnost.

Generalno gledajući izvedbu na domaćem tržištu kapitala, kaže Špoljar, turistički sektor je uvjerljivo onaj koji zadnjih pet do deset godina ima najbolju izvedbu i daleko nadmašuje sve druge sektore te je postao dominantan na Zagrebačkoj burzi.

Špoljar navodi da se kod preostalih sektora primjećuje da je 2016. počeo određeni pozitivni zaokret po pitanju prihoda i zarada kompanija, što je pratilo makroekonomski oporavak, no već spomenuti slučaj Agrokor je bio onaj koji je na kraju utjecao na to da su rezultati kompanija bili lošiji i samim time je zaustavljen uspon domaćeg tržišta kapitala.

Predsjednik Uprave Ljubljanske burze Aleš Ipavec kazao je da je 2018. bila uspješna godina za Ljubljansku burzu. Od velikih događaja istaknuo je povlačenje dionica Gorenja s burze, kao i prvi IPO u posljednjih najmanje deset godina, onaj Nove ljubljanske banke (NLB), čiji će se drugi dio odviti ove godine.

Slovenski i hrvatski investicijski dani

Slovenski i hrvatski investicijski dani mjesto su susreta slovenskih, hrvatskih i međunarodnih investitora te eminentnih izdavatelja sa Zagrebačke i Ljubljanske burze, s ciljem da se kroz niz individualnih i grupnih sastanaka, kojih je za dva dana predviđeno gotovo 200, omogući neposredan kontakt kompanija i investitora.

Investitori su se tako prijavili za rekordnih 338 sastanaka, a kompanije će u konačnici održati 255 individualnih i grupnih sastanaka.

Iz Hrvatske ove godine sudjeluje osam kompanija - AD Plastik, Arena Hospitality Group, Atlantic grupa, Hrvatski telekom, INA, Podravka, Valamar Riviera i Zagrebačka burza, dok Sloveniju predstavljaju tvrtke Krka, Luka Koper, NLB, Petrol, Pozavarovalnica Sava, Telekom Slovenije i Triglav Grupa.

Sudjelovanje je prijavilo i 28 investicijskih društava i banaka koje predstavljaju 63 analitičara i investitora iz Češke, Estonije, Hrvatske, Litve, Slovenije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i SAD-a.


Komentari članka

Vezani članci

Dobrostojeće hrvatske kompanije ove godine ne štede na dividendama

23.04.2019.

Upravljačka tijela vodećih hrvatskih tvrtki ovih dana razmatraju odluke o podjeli prošlogodišnjih zarada. Ove godine 'jackpot' je namijenjen vlasnicima banaka, a tradicionalno bogate dividende očekuju dioničare hotelskih kompanija

Zagrebačka burza: HT i ACI dobitnici tjedna, indeksi rasli

18.02.2019.

Na Zagrebačkoj je burzi CROBEX prošloga tjedna porastao, prekinuvši dvotjedni negativni niz, a porasla je i likvidnost, dok je u fokusu ulagača bila dionica HT-a, nakon što je ta kompanija objavila financijske rezultate za prošlu godinu.

Zagrebačka burza: Podravka skočila na najvišu razinu od ožujka 2017.

16.01.2019.

CROBEX je ojačao 0,8 posto, na 1.747,60 bodova dok je CROBEX10 podignut 0,6 posto, na 1.012,56 bodova. Ukupno je ostvareno 4,8 milijuna kuna prometa.

Europske burze oštro pale

02.01.2019.

NA EUROPSKIM su burzama danas, prvog dana trgovanja u 2019. godini, cijene dionica oštro pale, kao i na azijskim tržištima, jer su ulagače zabrinuli slabi pokazatelji iz kineskog gospodarstva.

Dow Jones na Wall Streetu prvi put u povijesti skočio preko 1000 bodova

27.12.2018.

Oštar pad cijena dionica u posljednja dva mjeseca posljedica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, negativnog utjecaja američko-kineskog trgovinskog sukoba i povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1958 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 902 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 260 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 332 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija