Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Svi 2019

Šefica Zagrebačke burze: Investitori su se počeli vraćati

Izvor: www.index.hr · Autor: hina  

Šefica Zagrebačke burze: Investitori su se počeli vraćati

PREDSJEDNICA Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kazala je u četvrtak da je došlo do oporavka cijena i likvidnosti na domaćem tržištu kapitala, posebice u posljednja dva mjeseca, te kako su napori uloženi u vraćanje povjerenja nakon slučaja Agrokor počeli davati ploda.

Gažić je to izjavila novinarima nakon predstavljanja slovenskog i hrvatskog tržišta kapitala, održanog u sklopu 6. Slovenskih i hrvatskih investicijskih dana, a kako navodi, za tržište se može reći da je "dosta živahno" te kako se vide naznake povratka likvidnosti na tržište.

Pritom apostrofira gospodarski rast u Hrvatskoj od 3,9 posto u prvom kvartalu, snažnu isplatu dividendi naših kompanija, kao i vrlo dobre poslovne rezultate.

Investitori su se počeli vraćati na tržište

Kaže da su se investitori počeli vraćati na tržište, a velik dio toga pripisuje trudu da kompanije koje su ostale na burzi značajno podignu ljestvicu transparentnosti i korporativnog upravljanja, kako se više nikad ne bi dogodio slučaj Agrokor.

"Iako se ne može jednoznačno reći da je 'kriza Agrokor' završila, svi ti napori koji su uloženi u međuvremenu da se vrati povjerenje u tržište kapitala počeli su rađati plodom", ocijenila je Gažić.

Podsjeća da je slučajem Agrokor obrisano sedam tvrtki s burze koje su bile u vlasništvu oko 9.000 dioničara, a kaže da je sigurno da za takav udarac tržištu treba puno vremena da se oporavi.

Navodi da je prošle godine indeks Zagrebačke burze CROBEX bio u minusu 5,3 posto, no podsjeća i na veliki pad na svjetskim burzama krajem prošle godine, tako da pad CROBEX-a nisu doživjeli jako tragično. Ove su godine očekivanja pozitivna, kaže Gažić.

Napominje da između hrvatskih i slovenskih investitora i dionica postoji dosta jak protok kapitala, pri čemu su, primjerice, hrvatski mirovinski fondovi dosta ulagali u slovenske dionice.

Ocjenjuje da je najveći problem oba tržišta manjak privatizacija, a u slučaju kada se one i dogode, problem je način na koji se to napravi, u smislu da se prodaja vrši izravno strateškom investitoru pa se gubi likvidnost, odnosno mogućnost da ljudi sudjeluju u privatizaciji.

Gažić je izvijestila i da su se kompanije iz Hrvatske i Slovenije u travnju u New Yorku prezentirale američkim investitorima koji, kako navodi, imaju snagu da u vrlo kratko vrijeme preokrenu cijelu situaciju jer se njihove investicije obično broje u desecima milijuna eura. Ističe da je interes bio vrlo velik, a kako su iz Hrvatske nazočili izdavatelji s "Prime" tržišta - tvrtke Valamar, AD Plastik, Podravka, Arena Hospitality Group i Atlantic Grupa.

Špoljar: Turistički sektor dominantan na Zagrebačkoj burzi

Stariji analitičar tržišta kapitala Erste&Steiermärkische banke Davor Špoljar ocjenjuje da se domaće tržište kapitala trenutno nalazi na dosta skromnim razinama likvidnosti, a to je u jednoj mjeri i posljedica zbivanja oko Agrokora.

Podsjeća da je tijekom 2017. dobar dio kompanija koje su bile članice Agrokor grupe pretrpio određene slabije financijske rezultate, otpise te je u konačnici "de facto" dio prometa izbrisan sa Zagrebačke burze, što je utjecalo na smanjenu likvidnost.

Generalno gledajući izvedbu na domaćem tržištu kapitala, kaže Špoljar, turistički sektor je uvjerljivo onaj koji zadnjih pet do deset godina ima najbolju izvedbu i daleko nadmašuje sve druge sektore te je postao dominantan na Zagrebačkoj burzi.

Špoljar navodi da se kod preostalih sektora primjećuje da je 2016. počeo određeni pozitivni zaokret po pitanju prihoda i zarada kompanija, što je pratilo makroekonomski oporavak, no već spomenuti slučaj Agrokor je bio onaj koji je na kraju utjecao na to da su rezultati kompanija bili lošiji i samim time je zaustavljen uspon domaćeg tržišta kapitala.

Predsjednik Uprave Ljubljanske burze Aleš Ipavec kazao je da je 2018. bila uspješna godina za Ljubljansku burzu. Od velikih događaja istaknuo je povlačenje dionica Gorenja s burze, kao i prvi IPO u posljednjih najmanje deset godina, onaj Nove ljubljanske banke (NLB), čiji će se drugi dio odviti ove godine.

Slovenski i hrvatski investicijski dani

Slovenski i hrvatski investicijski dani mjesto su susreta slovenskih, hrvatskih i međunarodnih investitora te eminentnih izdavatelja sa Zagrebačke i Ljubljanske burze, s ciljem da se kroz niz individualnih i grupnih sastanaka, kojih je za dva dana predviđeno gotovo 200, omogući neposredan kontakt kompanija i investitora.

Investitori su se tako prijavili za rekordnih 338 sastanaka, a kompanije će u konačnici održati 255 individualnih i grupnih sastanaka.

Iz Hrvatske ove godine sudjeluje osam kompanija - AD Plastik, Arena Hospitality Group, Atlantic grupa, Hrvatski telekom, INA, Podravka, Valamar Riviera i Zagrebačka burza, dok Sloveniju predstavljaju tvrtke Krka, Luka Koper, NLB, Petrol, Pozavarovalnica Sava, Telekom Slovenije i Triglav Grupa.

Sudjelovanje je prijavilo i 28 investicijskih društava i banaka koje predstavljaju 63 analitičara i investitora iz Češke, Estonije, Hrvatske, Litve, Slovenije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i SAD-a.


Komentari članka

Vezani članci

FINA kupila deset posto dionica Zagrebačke burze

11.11.2019.

Financijska agencija potvrdila je da je od tvrtke Eunex C kupila 9,99 posto dionica Zagrebačke burze putem blok-transakcije, a radi se o kupnji 463.106 dionica po cijeni od 16,50 kuna o dionici

Jako skočila dionica Đure Đakovića

05.11.2019.

Nakon višednevnog štrajka radnika te kompanije zbog neisplate plaća u subotu je ministar gospodarstva Darko Horvat kazao da će radnicima Đuro Đaković grupe uskoro biti isplaćena zaostala plaća te da se budućnost te kompanije razmatra s dva potencijalna st

Kappa Star Limited, u vlasništvu Nebojše Šaranovića, misteriozni je kupac dionica Kraša

19.09.2019.

KSG je, inače, organizirana kroz tri poslovne divizije: konditorsku diviziju u kojoj su kompanije Jaffa Fabrika biskvita Crvenka i Banini; vertikalno integriranu papirnu diviziju u kojoj su kompanije Fabrika hartije Beograd, Papir servis FHB i Fabrika kar

Dobrostojeće hrvatske kompanije ove godine ne štede na dividendama

23.04.2019.

Upravljačka tijela vodećih hrvatskih tvrtki ovih dana razmatraju odluke o podjeli prošlogodišnjih zarada. Ove godine 'jackpot' je namijenjen vlasnicima banaka, a tradicionalno bogate dividende očekuju dioničare hotelskih kompanija

Zagrebačka burza: HT i ACI dobitnici tjedna, indeksi rasli

18.02.2019.

Na Zagrebačkoj je burzi CROBEX prošloga tjedna porastao, prekinuvši dvotjedni negativni niz, a porasla je i likvidnost, dok je u fokusu ulagača bila dionica HT-a, nakon što je ta kompanija objavila financijske rezultate za prošlu godinu.

Tag cloud

 1. 1957 članka imaju tag hrvatska
 2. 1986 članka imaju tag turizam
 3. 1555 članka imaju tag financije
 4. 1258 članka imaju tag izvoz
 5. 855 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 995 članka imaju tag svijet
 7. 983 članka imaju tag trgovina
 8. 1015 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 847 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 924 članka imaju tag ict
 12. 975 članka imaju tag EU
 13. 866 članka imaju tag industrija
 14. 594 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 555 članka imaju tag marketing
 19. 510 članka imaju tag tehnologija
 20. 492 članka imaju tag krediti
 21. 371 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 266 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 352 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 353 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 308 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 357 članka imaju tag porezi
 34. 380 članka imaju tag vlada
 35. 300 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 382 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 272 članka imaju tag opg