Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Velj 2018

Samozatajne tvrtke: Uspjeh s formulom izvoza na osnovi uske specijalizacije i visoke tehnologije

Izvor: lider.media · Autor: Matilda Bačelić  

Samozatajne tvrtke: Uspjeh s formulom izvoza na osnovi uske specijalizacije i visoke tehnologije

Iako se u Hrvatskoj često sve čini lošim i beznadnim, ima priča koje to demantiraju. Da imamo poduzetnike koji su vrlo uspješni i to na globalnoj razini, a za koje se malo zna, pokazao je i serijal o samozatajnim tvrtkama, u kojem smo u prethodnih deset brojeva predstavili neke od takvih kompanija. Pritom nije riječ o uspješnim startup- tvrtkama koje su prema definiciji globalne od rođenja i u čijem svijetu sve pršti od optimizma i novih ideja. Velika čitanost tekstova o tim uspješnim, a nepoznatim kompanijama na Liderovom webu pokazuje i da su čitatelji željni priča o poslovnim uspjesima i primjerima onih koji su iz Hrvatske ostvarili globalni uspjeh.

Tehnološki vrh
Deset vrhunskih samozatajnih kompanija iz našeg serijala dio su tankog sloja domaćeg biznisa koji daje nadu. Veže ih formula uspjeha, ali i prilagodljivost. Znale su u pravi čas svjetskom tržištu ponuditi pravi proizvod, pa su u nekim nišama među globalnim liderima.
Kada se izvuče zaključak iz svih deset primjera (KFK, Infobip, Ergomed, Mediasoft, Teh-Cut, CROZ, HSTEC, Klimaoprema, Inetec-institut za nuklearnu tehnologiju i Enikon Aerospace), svima su zajedničke tri stvari: uska specijalizacija, visoka tehnologija i orijentacija na izvoz. To je dobitna formula, koja je odavno poznata i u Hrvatskoj, ali malo je onih koji su zaista u praksi krenuli tim putem. Spomenuti primjeri pokazuju da se to itekako isplati i da je svjetsko tržište otvoreno svima koji znaju i usude se na njega izaći. Ulaskom Hrvatske u EU, otvaranje tvrtki i poslovanje dodatno su olakšano na tom tržištu.

Osim uspješnosti, tim tvrtkama zajednička je i samozatajnost. U biti, kriterij odabira bio je da uspješno posluju, da su globalno konkurentne i da su relativno nepoznate široj javnosti. Dobar izvor spoznaja o takvim tvrtkama bili su i petogodišnji trendovi koje Lider u suradnji s Bisnodeom svake godine objavljuje u publikaciji 500 najboljih. Većina od tih naših deset samozatajnih tamo je u gotovo svim kategorijama, od novostvorene vrijednosti, rasta prihoda, dobiti, broja zaposlenih, produktivnosti do izvoza.

KFK – osnivač i vlasnik: Marko Rašić Proizvođač alu staklenih fasada s prihodom od pola milijarde kuna i oko 300 zaposlenih. KFK je posljednjih godina u velikom investicijskom ciklusu i osvaja globalno tržište, a provedbom planiranih investicija i povećanjem kapaciteta postao je jedna od najvećih tvrtki u branši u EU. Srednjoročni je plan utrostručiti trenutačni promet i do 2020. pozicionirati se među tri najveća svjetska proizvođača fasada.

Najsamozatajniji među samozatajnima su Marko Rašić, vlasnik KFK-a, Duško Čorak, vlasnik Intecea, Miroslav Reljanović, vlasnik Ergomeda, i Marko Josip Andrijanić, član obitelji Andrijanić čija je austrijska zaklada vlasnik Enikon Aerospacea. Nekima od njih bilo je vrlo teško naći ikakvu ikad objavljenu fotografiju, a decidirano su odbili davanje bilo kakvih izjava. Razlozi za takvu politiku vjerojatno su raznoliki. Od osobnih preferencija vlasnika i činjenice da neke od tih kompanija ovdje ionako nemaju niti planiraju imati kupce, da su imali negativna iskustva i bili žrtve prijetnji i napada ili one stare teze da publicitet i priče o uspješnom poslovanju navrat natovare različite inspekcije. U svakom slučaju, od polovice od deset kompanija iz ovog serijala dobili smo nekakve odgovore o tome kako su uspjele i što planiraju dalje. Za ostale smo morali rekonstruirati priču iz dostupnih izvora.

INFOBIP – osnivač i predsjednik Uprave: Silvio Kutić Najveća IT tvrtka u hrvatskom vlasništvu i uvjerljivo najglobalnija uopće. Sjedište Infobip Limiteda je u Londonu, a urede ima u više od 40 zemalja na svim kontinentima, no Vodnjan, gdje je nedavno otvoren veliki kampus, ostao je centar Infobipova svijeta. Jedna od vodećih svjetskih ‘cloud’ platformi za obradu i dostavu poruka ove godine očekuje oko 350 milijuna eura prihoda i zapošljava više od 1200 ljudi.

Ključ konkurentnosti za većinu je pronalazak prave niše, pravodoban izlazak na svjetsko tržište i kontinuirano ulaganje u nove tehnologije te istraživanje i razvoj. Proizvodni procesi u svim tim kompanijama automatizirani su i robotizirani te predstavljaju tehnološki vrh proizvodnje u Hrvatskoj.

ERGOMED – osnivač: Miroslav Reljanović Jedina tvrtka u domaćem vlasništvu izlistana na Londonskoj burzi. Bavi se kliničkim ispitivanjem lijekova, a osnovao ju je zagrebački liječnik Miroslav Reljanović koji je stvorio globalni biznis u specijaliziranim uslugama u području farmaceutske industrije. Sestrinska kompanija PrimeVigilance bavi se farmakovigilancijom, a obje tvrtke uz sjedište u Ujedinjenom Kraljevstvu velik dio zaposlenih imaju u Hrvatskoj.

Fasade iz Rugvice u NewYork

Na taj način moguće je postići stvari koje se naizgled čine nemoguće ili barem neuobičajene. Na primjer, da se alu-staklene fasade brodskim kontejnerima izvoze iz Rugvice u New York. Upravo to uspjelo je KFK-u, prvoj tvrtki u našem serijalu o samozatajnima, koja je na zapadnim tržištima konkurentna ponajprije zbog toga što nudi kompletan paket – od vođenja projekata, projektnog ureda, dizajna, proizvodnje, ugradnje i konzaltinga. Rast je, kao i u ostalim primjerima, potaknut konstantnim ulaganjima u novu i sofisticiranu tehnologiju, vlastiti razvoj novih proizvoda te ulaganje u prodajnu mrežu širom svijeta.

MEDIASOFT – osnivač i predsjednik Uprave: Damir Šafarić Mala čakovečka IT tvrtka osvojila je globalnu nišu i smjestila se među top tri svjetska proizvođača softverskih rješenja za upravljanje odnosima s korisnicima (CRM) za farmaceutsku industriju. Posluje na više od 50 tržišta na svim kontinentima, a njihovim rješenjima koristi se više od 110 globalnih farmaceutskih kompanija. Otvaranjem londonske podružnice strateški su se pozicionirali na svjetskom tržištu.

Dio ‘tajne uspjeha’ sigurno je i u činjenici da je odavno izašao na tržišta izvan Hrvatske. Sasvim neočekivano zvuči i da u Hrvatskoj posluje tvrtka, Inetec, koja je u svjetskom vrhu u inspekciji, proizvodnji dijelova i robota za nuklearne elektrane budući da kod nas nema takvih elektrana. Od osnutka do danas Inetec karakterizira snažan fokus na istraživanje i razvoj novih proizvoda te sudjelovanje u međunarodnih projektima i suradnja s fakultetima i istraživačkim institutima. Iz Inetecove priče dobro je uočiti važnost pravodobnog ulaska u nove faze ekspanzije. Kod njega su to prvo bila ispitivanja nuklearki, a nakon što su u njemu uvidjeli da to nije dugoročno održivo krenuli su snažnije u istraživanje i razvoj te proizvodnju samostalnih instrumenata i robota. Sada su u novoj fazi ekspanzije, koja bi mogla pozicionirati Hrvatsku na kartu medicinske robotike.

TEH-CUT – osnivač i vlasnik: Duško Radović Teh-Cut bavi se proizvodnjom specijalnih alata, a Jedinstvo PNO, druga tvrtka u vlasništvu Duška Radovića, izrađuje čelične dijelove za nuklearke i jedini je direktni dobavljač američkog Westinghousea iz Europe. Priprema se razvojno-investicijski ciklus vrijedan 6 milijuna eura, a zahvaljujući novim ulaganjima Teh-Cut očekuje rast prihoda od najmanje 30 posto i ubrzano ide prema konceptu tzv. Industrije 4.0.

Sličan je razvojni put imala i Klimaoprema, čiju je ekspanziju i osvajanje svjetskog tržišta omogućio ulazak u segment čistih, odnosno sterilnih prostora, koji su digli kompaniju i omogućili daljnja ulaganja. Klimaoprema je jedna od rijetkih tvrtki u Europi gdje je cjelokupni know-how u ovom sektoru rezultat vlastitog istraživanja i razvoja, a gotovo sve se proizvodi u vlastitim visokoautomatiziranim i robotiziranim pogonima u Samoboru i Novoj Gradiški. Neočekivano je i da u zagrebačkom Jankomiru posluje globalni lider u bojenju i završnoj obradi unutrašnjosti aviona, Enikon Aerospace. Priča o toj kompaniji još je zanimljivija ako se uzme u obzir da je jedina sa sretnim završetkom od svih koje su potekle iz loše privatizacijske priče Enikon d.d.-a, a nevjerojatno zvuči da su Hrvati vlasnici multinacionalke koja je lider u svojoj niši i ima proizvodne pogone u Njemačkoj i SAD-u.
CROZ

CROZ – osnivač i direktor: Vjekoslav Jadrešić Deloitte ga je nekoliko puta rangirao među 50 najbržerastućih tehnoloških tvrtki u Srednjoj Europi. S prihodom od stotinjak milijuna kuna i više od 200 zaposlenih jedna je od većih domaćih IT tvrtki, stalno raste, a posljednjih godina snažno se okrenuo izvozu, od Bliskog istoka do Zapadne Europe. Fokus na zapadnoeuropska tržišta potvrđen je nedavnim otvaranjem tvrtke u Nizozemskoj, nakon one u Velikoj Britaniji.

Specijalizacija i paket usluga

I u njoj je recept za uspjeh specijalizacija, stalno ulaganje u nove tehnologije i pružanje kompletne usluge kupcima. Za zadarske prilike, gdje je industrijska proizvodnja gotovo posve zamrla, još je neočekivanije da u gradu postoji visokotehnološka tvrtka koja se nalazi u svjetskom vrhu proizvodnje u području visokobrzinske tehnologije i robotske automatike. I u njezinu je slučaju pravovremeni ulazak u novi segment bio dobitan u smislu daljnjeg rasta i razvoja. U vrijeme krize proširila je poslovanje na industrijsku i robotsku automatizaciju te servis glavnih vretena obradnih strojeva i sustava, što ne samo da je amortiziralo negativne efekte recesije nego je omogućilo znatan rast prihoda. Velika ulaganja u tehnologiju, strojeve i opremu, a u novije vrijeme to podrazumijeva automatizaciju i robotizaciju, uvjet je bez kojeg nema uspjeha na globalnom tržištu. Pokazuje to Teh-Cut, koji se upravo nalazi u velikom razvojno-investicijskom ciklusu i planiranim ulaganjima kapitalizirat će dugogodišnja ulaganja te cijelu proizvodnju odjednom dići na mnogo višu tehnološku razinu u kontekstu industrije 4.0

HSTEC – jedan od osnivača/dioničara: Željko Goja Zadarska tvrtka, izrasla na temeljima nekadašnjeg SAS-a, inovativni je izvoznik u području visokobrzinske tehnologije i robotske automatike. Pripada samom vrhu svjetske proizvodnje sofisticiranih motora, a njihovi se proizvodi rabe u automobilskoj industriji, najviše u Njemačkoj, ali i na tržištu od SAD-a do Koreje. U vrijeme krize proširili su poslovanje na industrijsku i robotsku automatizaciju.

Jedna od nevjerojatnijih i u Hrvatskoj najnepoznatijih tvrtki je Ergomed i njezin osnivač i većinski vlasnik Miroslav Reljanović, čiji je poduzetnički put vrlo zanimljiv, ali on se ne želi javno eksponirati. Kompanija je izlistana na Londonskoj burzi, pa je stoga barem njezino poslovanje javno, i globalni je igrač u specijaliziranim uslugama za farmaceutsku industriju, a Reljanovića uz Hrvatsku veže i ulaganje u medicinski turizam.

KLIMAOPREMA – vlasnik: Tomislav Rukavina Samoborski proizvođač opreme za klimatizaciju i ventilaciju poslovanje je proširio na segment čistih soba, što se pokazalo punim pogotkom jer se u toj niši pozicionirao kao jedan od najboljih u Europi. Njihovi proizvodi i rješenja prisutni su u 35 zemalja. Proizvodnja je potpuno automatizirana i robotizirana, a zbog jačanja položaja na stranim tržištima izgradili su novu tvornicu u Novoj Gradišci.

Sjedište u Londonu, rad u Hrvatskoj

Gledano sektorski, tri od deset kompanija su iz IT sektora, što ne čudi s obzirom na globalnu snagu te industrije. Među njima je najveći vodnjanski Infobip, koji, kao i Ergomed, ima sjedište u Londonu, ali velik dio razvoja i zaposlenih u Hrvatskoj. Infobip je toliko brzorastuća kompanija da je teško pratiti broj njezinih novih tržišta, prihoda i zaposlenih, a uspjeh duguje dobro i pravodobno prepoznatoj niši i iskoraku na globalno tržište bez zadrške i straha.
Inetec

INETEC – osnivač i vlasnik: Duško Čorak U svjetskom su vrhu u razvoju i istraživanju tehnologija za ispitivanje nuklearnih elektrana i proizvodnji robota. Inetec provodi inspekciju nuklearnih elektrana diljem svijeta, u njima se nalaze njihova rješenja, a roboti proizvedeni u cijelosti u Hrvatskoj ulaze u dijelove nuklearki u koje ne mogu ljudi. Planiraju se širiti na medicinu, a trenutačno rade na projektu neurokirurškog robota.

Mediasoft, jedan od vodećih globalnih proizvođača CRM softvera za farmaceutsku industriju, uspjeh duguje kombinaciji fleksibilnosti, cijene i inovativnosti proizvoda te personaliziranom pristupu klijentima. Sličan recept ima i CROZ, IT tvrtka koja je uspjela prepoznavati i kapitalizirati tehnološke ‘valove’ u pravom trenutku.
enikon aerospace

ENIKON AEROSPACE – direktor: Marko Josip Andrijanić Globalni lider za završnu obradu i bojenje unutrašnjih dijelova aviona. Krajnji su im kupci Airbus i Boeing, a uz proizvodni pogon u Jankomiru Zagrebu, imaju još tri tvornice: u Laupheimu i Hamburgu u Njemačkoj te u Garden Groveu u Kaliforniji. Kompanija se stalno širi i ulaže u proizvodnju. Zapošljavaju više od 500 ljudi i njihov se broj povećava. Jedina uspješna kompanije izrasla iz Enikon d.d.-a.

Gotovo sve te kompanije u Hrvatskoj muče isti problemi, a među najvećima je nedostatak stručne radne snage. Neke su nedostatke domaćeg tržišta već prevladale premještanjem sjedišta u inozemstvo, a druge zasad otvaraju samo podružnice, što i nije neobično za one koji žele razvijati prave globalne kompanije.


Komentari članka

Vezani članci

Infobip početkom veljače otvara novi ured u Tuzli i zapošljava 25 IT stručnjaka

17.01.2019.

Tvrtka Infobip će početkom veljače otvoriti novi ured u Tuzli te zaposliti 25 IT stručnjaka, objavili su u srijedu iz te tehnološke tvrtke, koja ove godine planira zaposliti 250 developera i 250 inženjera, od čega polovicu u Hrvatskoj.

Sergio Galošić: Pitanje nije možete li povećati plaće, vi morate povećati plaće

22.11.2018.

Problemi s kojima se hrvatsko gospodarstvo danas susreće su nedostatak srednjostrukovnog obrazovnog kadra, nedostatak visokoobrazovnog inženjerskog kadra, kontinuirano smanjenje novih učenika i studenata, odlazak radne snage i negativan prirodni prirast.

Još četiri hrvatske tvrtke u 'školi za izlazak na burzu'

12.10.2018.

U program pripreme za investitore ušli CROZ, Real grupa, Verso Altima grupa i Alarm automatika.

Grade tvornicu od 100 milijuna kn i zapošljavaju

31.07.2018.

Klimaoprema se planira širiti na rumunjsko i bugarsko tržište, a srednjoročni je plan i pokušaj proboja na zahtjevno njemačko tržište

Bivša Krstičevićeva tvrtka dobila posao težak 240 milijuna kuna od državne firme

11.02.2018.

Natječaj za ovaj posao objavljen je u ožujku prošle godine, a na njega su se informatičari iz Kinga ICT javili u zajednici ponuditelja s tvrtkom KFK iz Rugvice

Tag cloud

 1. 1846 članka imaju tag hrvatska
 2. 1870 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 796 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 930 članka imaju tag trgovina
 8. 805 članka imaju tag investicije
 9. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 882 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 457 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 18. 527 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast