Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Lis 2015

Roglić: Da je država bila dobar vlasnik, socijalizam ne bi bankrotirao

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Nikola Sučec  

Roglić: Da je država bila dobar vlasnik, socijalizam ne bi bankrotirao

Država bi trebala krenuti u privatizaciju javnih poduzeća kako bi smanjila pritisak na proračun, potaknula tržište kapitala i ostvarila veću produktivnost. Ta je poruka odaslana u ponedjeljak iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), gdje je održan okrugli stol 'HUP-ovih 16: privatno vs. državno' na temu upravljanja državnom imovinom i javnim poduzećima

Na pitanja su odgovarali Anto Bajo iz Instituta za javne financije, predsjednica HUP-a Gordana Deranja, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, koordinator ekonomskih odbora HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović, predsjednik Uprave Luke Ploče Ivan Pavlović te vlasnik Orbica Branko Roglić.

Skup je otvorio glavni direktor HUP-a Davor Majetić. Poručio je kako političke stranke premalo govore o konkretnim mjerama za poticanje gospodarstva koje planiraju provoditi nakon izbora. Kako bi otkrio što više iz programa političkih stranaka, HUP će organizirati niz okruglih stolova.

Bajo: Hrvatska šesta po udjelu financijske imovine u odnosu na BDP

Anto Bajo s Instituta za javne financije prezentirao je analizu o financijskoj imovini u rukama države i privatizacijama. Bajo je rekao kako od 1991. do 2012. u Hrvatskoj nije bilo privatizacija velikih javnih poduzeća kao ni cjelovitog dokumenta sa strateškim smjernicama za privatizaciju. Tek 2012. osnovan je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) te je donesena strategija upravljanja državnom imovinom.

'Država ima oko 1.000 poduzeća s ukupnom imovinom od oko 300 milijardi kuna i prihodima od 80 milijardi kuna u 2012. i oko 138.000 zaposlenih', kazao je Bajo te dodao kako Hrvatska po udjelu financijske imovine u BDP-u spada u šest najjačih u Europskoj uniji.

Prema prihodima od financijske imovine, dakle kamata i dividendi, dinamika je pomiješana za što nema objašnjenja, smatra Bajo. Prosječan prihod od financijske imovine u proteklih nekoliko godina iznosi 1,1 posto što je na razini prosjeka EU-a.

Bajo poziva državu da krene u privatizacije jer se usprkos tome što se broj zaposlenih u državnim tvrtkama postupno smanjuje, stvarno restrukturiranje nije počelo. 'Glavni motivi privatizacija su povećanje produktivnosti i smanjenje potrebe za subvencijama, dokapitalizacija i sanacija državnog proračuna', zaključio je.

Pejnović je rekao kako se broj zaposlenih u državnim poduzećima u zadnje dvije godine smanjio za 11.000 ljudi. Što se uprava takvih poduzeća tiče, kaže da je iz imenovanja uklonjena politika te da će u budućnosti koristi usluge head huntera kako bi dobili još kvalitetnije kadrove.

'Moramo doznati što je javni interes. Sve ostalo mora ići u privatizaciju', rekao je Pejnović.

Milošević (HDZ) rekao je kako se Hrvatska nakon dvije godine u Europskoj uniji mora zapitati želi li konačno prihvatiti tržišnu ekonomiju. Dramatično je citirao Margaret Thatcher koja je svojevremeno rekla: 'Jedini problem sa socijalizmom je taj da mu prije ili kasnije nestane tuđeg novca.'

'Imate hotele i prerađivačku industriju gdje država nema što raditi. U sredini postoji međuprostor i tu treba analizirati tvrtku po tvrtku. HDZ razmatra austrijski model upravljanja tvrtkama. Uprave treba profesionalizirati i u tvrtkama koje se neće privatizirati', rekao je Milošević.

Smeta ga to što Vlada nije jasno predstavila svoje programe privatizacije i transparentno komunicirala s javnošću. Odlična platforma za takvu komunikaciju, prema Miloševiću, Zagrebačka je burza koju je koalicijska Vlada zapustila.

Roglić: Rezovi će biti neizbježni

Roglić smatra da treba prodati sve: 'Da je država bila dobar vlasnik, socijalizam ne bi bankrotirao.' Svaka vlada koja dođe, dodaje, mora provesti drastične reforme ako želimo izbjeći bankrot. Rezovi će, kaže, biti neizbježni, a pogotovo ga smeta previše zaposlenih u javnoj upravi. 'U svijetu postoje samo dvije socijalističke države – Kuba i Sjeverna Koreja', dodao je.

Hajdaš Dončić osvrnuo se na rad javnih tvrtaka koje su restrukturirane i istaknuo da su primjerice Jadrolinija i Croatia Airlines ponovno profitabilni. Istaknuo je kako se javne tvrtke ne može stavljati u isti koš i previše generalizirati, već svaku treba promatrati zasebno.

Dončićeva vlastita definicija socijaldemokracije

'Iz Hrvatske pošte je izašlo preko tisuću, iz Željeznica više od 6.000 zaposlenika i te tvrtke su trasirane prema privatizaciji. Imamo obveze koje su preuzete ulaskom u Europsku uniju, jer u nekim tvrtkama, poput HŽ-a morate imati privatnog partnera. Sve te privatizacije koje su započete, moraju i završiti', rekao je Hajdaš Dončić završivši svoje izlaganje s vlastitom definicijom socijaldemokracije u 21. stoljeću:
'To je javni sektor koji uključuje zdravstvo i školstvo, uz šume i vode, a sve ostalo u potpunu privatizaciju. '

Šef Luke Ploče, Ivan Pavlović iznio je zamjerke na birokratizaciju prometa u lukama i zatražio centralnu lučku upravu. Kad je riječ o lukama, Pavlović se zalaže za radikalnu privatizaciju, nakon što se donesu unificirana pravila igre za upravljanje i koncesije.

Šef Luke Ploče hvalio Luku Rijeka

Pohvalio je model dokapitalizacije Luke Rijeka, gdje privatni ulagač i država dobro funkcioniraju. 'Treba pustiti privatnike da ulažu u infrastrukturu, povećati broj godina za koncesiju, a ne da država bude glavni regulator za ulaganja. Pogledajte primjer brodara, bilo ih je 15, a svi koji nisu bili privatizirani su propali', rekao je.

Na samom kraju, Milošević se obrušio na Hajdaša Dončića: 'Direktorica Zračne Luke Zadar završila je na cesti jer se usudila isplatiti bonus. HŽ – 5.000 otkaza, pad prometa više od 50 posto, prometa roba 30 posto, nijedne investicije u četiri godine i 2,7 milijardi novih jamstava da bi tvrtka preživjela. Nismo u četiri godine vidjeli nijednu strukturnu reformu i javna poduzeća nisu tu da spašavaju državni proračun.'
Sjetio se i mirovinskih fondova koji su svedeni na financiranje raskalašene države, umjesto da investiraju u tvrtke poput Končara i podignu mu vrijednost nakon par godina.

'Predizborna histerija'

Hajdaš Dončić mu je odgovorio kako ne planira sudjelovati u predizbornoj histeriji te dodao kako je HŽ investirao u 44 nova vlaka i u novu prugu. Što se direktorice Zračne luke u Zadru tiče, ona je, kaže ministar prometa, osnovala sindikat te i dalje radi u Zračnoj luci.

Zaključno, prva žena HUP-a Gordana Deranja poručila je da je vrlo važno znati da ni realni sektor nije idealno učinkovit, ali je daleko učinkovitiji od javnog. 'Trebaju nam firme od nacionalnog interesa, a sve ostalo treba javno i transparentno privatizirati', zaključila je.


Komentari članka

Vezani članci

Za poduzetnike je 2018. godina bila najuspješnija u 17 godina

15.07.2019.

Veliki poduzetnici svojim rezultatima dominiraju u hrvatskom gospodarstvu - prošle godine zapošljavali su 263.465 radnika

Sezona je u isto vrijeme rekordna i katastrofalna. Evo zašto

12.07.2019.

MINISTAR turizma Gari Cappelli neki dan je predstavio turističke rezultate za prvih pola godine prema kojima je naš turizam u porastu, iako cijeli turistički sektor tvrdi da je pravo stanje na terenu lošije nego lani te da su slabije popunjeni i privatni

Roglić kupio rumunjsku tvrtku s 200 milijuna eura prihoda i 2000 zaposlenih

09.07.2019.

Orbico Grupa kupila je tvrtku Interbrands Marketing & Distribution, inače poznatu kao distributer proizvoda Philip Morrisa, BAT-a, Danonea, Nestlea, Duracella i mnogih drugih. Ugovor o kupnji Orbico je potpisao s Holsonom, tvrtkom registriranom u Cipru, a

Marić najavio novo porezno rasterećenje i povećanje plaća te otkrio sudbinu poreza na nekretnine

21.06.2019.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu da će kroz nekoliko dana ponovno zasjesti radna skupina, osnovana 2016., kako bi razmijenili mišljenja, te da će tijekom ljetne stanke krenuti u javnu raspravu i prezentirati nove mjere kojima namjerav

Lidl i Spar ubrzano stižu Konzum, Müller puše za vrat DM-u, no najveće su iznenađenje plaće

19.06.2019.

Među lancima koji se bave prodajom hrane Lidl i Spar sustižu Konzum, u prodaji neprehrambenih proizvoda neprikosnoven je Pevec, a na drogerijskom tržištu Müller puše za vratom DM-u

Tag cloud

 1. 1919 članka imaju tag hrvatska
 2. 1941 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 961 članka imaju tag trgovina
 8. 951 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 678 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 961 članka imaju tag EU
 12. 896 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 543 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 580 članka imaju tag maloprodaja
 18. 545 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 501 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 423 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija