Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Lis 2015

Roglić: Da je država bila dobar vlasnik, socijalizam ne bi bankrotirao

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Nikola Sučec  

Roglić: Da je država bila dobar vlasnik, socijalizam ne bi bankrotirao

Država bi trebala krenuti u privatizaciju javnih poduzeća kako bi smanjila pritisak na proračun, potaknula tržište kapitala i ostvarila veću produktivnost. Ta je poruka odaslana u ponedjeljak iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), gdje je održan okrugli stol 'HUP-ovih 16: privatno vs. državno' na temu upravljanja državnom imovinom i javnim poduzećima

Na pitanja su odgovarali Anto Bajo iz Instituta za javne financije, predsjednica HUP-a Gordana Deranja, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, koordinator ekonomskih odbora HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović, predsjednik Uprave Luke Ploče Ivan Pavlović te vlasnik Orbica Branko Roglić.

Skup je otvorio glavni direktor HUP-a Davor Majetić. Poručio je kako političke stranke premalo govore o konkretnim mjerama za poticanje gospodarstva koje planiraju provoditi nakon izbora. Kako bi otkrio što više iz programa političkih stranaka, HUP će organizirati niz okruglih stolova.

Bajo: Hrvatska šesta po udjelu financijske imovine u odnosu na BDP

Anto Bajo s Instituta za javne financije prezentirao je analizu o financijskoj imovini u rukama države i privatizacijama. Bajo je rekao kako od 1991. do 2012. u Hrvatskoj nije bilo privatizacija velikih javnih poduzeća kao ni cjelovitog dokumenta sa strateškim smjernicama za privatizaciju. Tek 2012. osnovan je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) te je donesena strategija upravljanja državnom imovinom.

'Država ima oko 1.000 poduzeća s ukupnom imovinom od oko 300 milijardi kuna i prihodima od 80 milijardi kuna u 2012. i oko 138.000 zaposlenih', kazao je Bajo te dodao kako Hrvatska po udjelu financijske imovine u BDP-u spada u šest najjačih u Europskoj uniji.

Prema prihodima od financijske imovine, dakle kamata i dividendi, dinamika je pomiješana za što nema objašnjenja, smatra Bajo. Prosječan prihod od financijske imovine u proteklih nekoliko godina iznosi 1,1 posto što je na razini prosjeka EU-a.

Bajo poziva državu da krene u privatizacije jer se usprkos tome što se broj zaposlenih u državnim tvrtkama postupno smanjuje, stvarno restrukturiranje nije počelo. 'Glavni motivi privatizacija su povećanje produktivnosti i smanjenje potrebe za subvencijama, dokapitalizacija i sanacija državnog proračuna', zaključio je.

Pejnović je rekao kako se broj zaposlenih u državnim poduzećima u zadnje dvije godine smanjio za 11.000 ljudi. Što se uprava takvih poduzeća tiče, kaže da je iz imenovanja uklonjena politika te da će u budućnosti koristi usluge head huntera kako bi dobili još kvalitetnije kadrove.

'Moramo doznati što je javni interes. Sve ostalo mora ići u privatizaciju', rekao je Pejnović.

Milošević (HDZ) rekao je kako se Hrvatska nakon dvije godine u Europskoj uniji mora zapitati želi li konačno prihvatiti tržišnu ekonomiju. Dramatično je citirao Margaret Thatcher koja je svojevremeno rekla: 'Jedini problem sa socijalizmom je taj da mu prije ili kasnije nestane tuđeg novca.'

'Imate hotele i prerađivačku industriju gdje država nema što raditi. U sredini postoji međuprostor i tu treba analizirati tvrtku po tvrtku. HDZ razmatra austrijski model upravljanja tvrtkama. Uprave treba profesionalizirati i u tvrtkama koje se neće privatizirati', rekao je Milošević.

Smeta ga to što Vlada nije jasno predstavila svoje programe privatizacije i transparentno komunicirala s javnošću. Odlična platforma za takvu komunikaciju, prema Miloševiću, Zagrebačka je burza koju je koalicijska Vlada zapustila.

Roglić: Rezovi će biti neizbježni

Roglić smatra da treba prodati sve: 'Da je država bila dobar vlasnik, socijalizam ne bi bankrotirao.' Svaka vlada koja dođe, dodaje, mora provesti drastične reforme ako želimo izbjeći bankrot. Rezovi će, kaže, biti neizbježni, a pogotovo ga smeta previše zaposlenih u javnoj upravi. 'U svijetu postoje samo dvije socijalističke države – Kuba i Sjeverna Koreja', dodao je.

Hajdaš Dončić osvrnuo se na rad javnih tvrtaka koje su restrukturirane i istaknuo da su primjerice Jadrolinija i Croatia Airlines ponovno profitabilni. Istaknuo je kako se javne tvrtke ne može stavljati u isti koš i previše generalizirati, već svaku treba promatrati zasebno.

Dončićeva vlastita definicija socijaldemokracije

'Iz Hrvatske pošte je izašlo preko tisuću, iz Željeznica više od 6.000 zaposlenika i te tvrtke su trasirane prema privatizaciji. Imamo obveze koje su preuzete ulaskom u Europsku uniju, jer u nekim tvrtkama, poput HŽ-a morate imati privatnog partnera. Sve te privatizacije koje su započete, moraju i završiti', rekao je Hajdaš Dončić završivši svoje izlaganje s vlastitom definicijom socijaldemokracije u 21. stoljeću:
'To je javni sektor koji uključuje zdravstvo i školstvo, uz šume i vode, a sve ostalo u potpunu privatizaciju. '

Šef Luke Ploče, Ivan Pavlović iznio je zamjerke na birokratizaciju prometa u lukama i zatražio centralnu lučku upravu. Kad je riječ o lukama, Pavlović se zalaže za radikalnu privatizaciju, nakon što se donesu unificirana pravila igre za upravljanje i koncesije.

Šef Luke Ploče hvalio Luku Rijeka

Pohvalio je model dokapitalizacije Luke Rijeka, gdje privatni ulagač i država dobro funkcioniraju. 'Treba pustiti privatnike da ulažu u infrastrukturu, povećati broj godina za koncesiju, a ne da država bude glavni regulator za ulaganja. Pogledajte primjer brodara, bilo ih je 15, a svi koji nisu bili privatizirani su propali', rekao je.

Na samom kraju, Milošević se obrušio na Hajdaša Dončića: 'Direktorica Zračne Luke Zadar završila je na cesti jer se usudila isplatiti bonus. HŽ – 5.000 otkaza, pad prometa više od 50 posto, prometa roba 30 posto, nijedne investicije u četiri godine i 2,7 milijardi novih jamstava da bi tvrtka preživjela. Nismo u četiri godine vidjeli nijednu strukturnu reformu i javna poduzeća nisu tu da spašavaju državni proračun.'
Sjetio se i mirovinskih fondova koji su svedeni na financiranje raskalašene države, umjesto da investiraju u tvrtke poput Končara i podignu mu vrijednost nakon par godina.

'Predizborna histerija'

Hajdaš Dončić mu je odgovorio kako ne planira sudjelovati u predizbornoj histeriji te dodao kako je HŽ investirao u 44 nova vlaka i u novu prugu. Što se direktorice Zračne luke u Zadru tiče, ona je, kaže ministar prometa, osnovala sindikat te i dalje radi u Zračnoj luci.

Zaključno, prva žena HUP-a Gordana Deranja poručila je da je vrlo važno znati da ni realni sektor nije idealno učinkovit, ali je daleko učinkovitiji od javnog. 'Trebaju nam firme od nacionalnog interesa, a sve ostalo treba javno i transparentno privatizirati', zaključila je.


Komentari članka

Vezani članci

Porezni prihodi u svibnju na polovini prošlogodišnjih

28.05.2020.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u srijedu da su s jučerašnjim danom porezni prihodi u svibnju bili na polovini prošlogodišnjih, dok je vrijednost fiskaliziranih računa oko 18 posto manja u odnosu na isto lanjsko razdo

Izazovna jesen - Ekonomska bijeda gotovo je zajamčena

21.05.2020.

Mnogima se vjerojatno u nekom trenutku tijekom koronakrize drastično promijenila percepcija onih ‘nedovoljnih‘ 2,5 posto gospodarskog rasta prije nego je najveći show na svijetu počeo, a kako odmiču proljetni mjeseci ta se misao sve više vraća.

U fokus globalne ekonomije vratila se proizvodnja hrane

18.05.2020.

"Poljoprivredni sektor Hrvatskoj je daleko važniji nego ostalim članicama Europske unije, ali to ne govori toliko o razvijenosti domaće poljoprivrede, koliko o neiskorištenosti potencijala ostalih ekonomskih sektora. Bruto dodana vrijednost primarne proiz

Velika analiza: Koliko je hrvatski javni sektor zapravo (ne)efikasan?

18.05.2020.

Hrvatska nažalost spada u države EU u kojima javne službe ne tretiraju sve građane jednako. Moglo bi se reći da su na papiru svi jednaki, ali postoje oni "nejednakiji". Tako su javne službe u Hrvatskoj jako pristrane i neprofesionalne. Po razini nepristra

Trgovci ujedinjeni protiv Vlade: Neradna nedjelja nije dobra protuepidemijska mjera

17.05.2020.

Trgovci okupljeni u HUP-ovoj Udruzi trgovine smatraju kako odluka o neradnoj nedjelji nije adekvatna protuepidemijska mjera.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija