Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Ruj 2019

Razvijamo švicarsku medicinsku IoT platformu u Go jeziku

Izvor: rep.hr · Autor: rep.hr  

Razvijamo švicarsku medicinsku IoT platformu u Go jeziku

Za početak, čime se Medisante bavi i kako je došao u Zagreb?
Medisante je švicarski IoT startup. Bavimo se Remote Patient Monitoringom, odnosno medicinskim ustanovama omogućujemo nadgledanje pacijenata dok se nalaze u svom domu. Naša IoT platforma može se spojiti na bilo koji medicinski uređaj i povezati ga s bilo kojim bolničkim sustavom i slati podatke o pacijentu koji boluje od kroničnih bolesti poput primjerice dijabetesa ili srčanih bolesti u praktički realnom vremenu.

Ja za Medisante radim od ožujka prošle godine, a kako je suradnja jako dobro funkcionirala, u jednom trenutku Švicarci su zaključili kako u Hrvatskoj ima dobrih developera i predložili mi proširenje tima. U ovom trenutku u Zagrebu smo trojica developera i tražimo četvrtoga.

Čime se bavite vas trojica koji ste u Zagrebu?
Dvojica smo orijentirani na back-end, a treći na front-end. Programer kojeg tražimo također bi bio back-end orijentiran.

Što bi moglo privući tog Go developera?
Između ostalog, prednost rada za Medisante u Zagrebu je iskustvo koje se na poslu može dobiti – radimo serverless, a većina koda se izvršava kroz AWS Lambde. Svi developeri rade i ops, tj. moglo bi se reći da živimo DevOps. Uz sve to, razine kvalitete koja je potrebna je vrlo zahtjevna. Imamo automatizirane testove za sve aspekte platforme.

Sve promjene na infrastrukturi se rade kroz kod, konkretno, koristimo Terraform prilikom izmjene nekog resursa i dodavanja novog, a naš CI alat digne kompletnu testnu infrastrukturu za tu grupu servisa koja se mijenjala u random AWS regiji i izvrši testove nad njom, nakon čega je počisti.

Radno vrijeme je fleksibilno, radimo na agilnim principima u kojima je primarni alat Jira board. Svaki dan imamo 15-minutni sastanak kako bismo znali čime se tko trenutno bavi i treba li kome pomoć. Ostatak raspodjele vremena je slobodan, ali je za vrijeme radnog vremena od 9 do 17 poželjno biti dostupan za komunikaciju ili najaviti npr. sat-dva nedostupnosti - čisto da kolege znaju. Nakon on boardinga remote rad nije problem.

Eksperimentiranje s tehnologijama je svakodnevna stvar i vodi se kao task kojeg developer sam bira s Jira boarda na kojem su taskovi posloženi od strane project ownera.

U timu smo otvoreni prema idejama i upotrebljenim tehnologijama. Radimo zajedno da rješenje i naš proces budu optimalni za kvalitetu i fleksibilnost daljnjeg razvoja. Mišljenja kolega koji vide probleme i rješenja na nove načine se cijene.

Kakav kandidat bi bio idealan za posao koji nudite?
Tražimo mid-level developera koji je koristio Go na nekom projektu i ima volju naučiti ostalo što je potrebno za posao. U idealnom slučaju, kandidat ima dosta iskustva s Go jezikom, radio je već sa AWS-om, radio je serverless, zna prednosti i mane mikroservisne arhitekture, zna kako event based sustav treba funkcionirati i ima godine pisanja automatiziranih testova iza sebe. Ali ne očekujem da ćemo pronaći idealnog kandidata jer rijetko tko ima baš taj set skillova.

Možda još neki detalj o tehničkoj strani samog posla?
Većina platforme su microservisi koji se izvršavaju kroz AWS Lambde napisane u Go programskom jeziku. Sva funkcionalnost koja postoji u našim REACT web aplikacijama je dostupna klijentima kroz REST API. Koristimo Terraform za orkestraciju AWS infrastrukture. Uz AWS Lambdu koristimo brojne druge AWS servise, AWS S3 i AWS DynamoDB u većini situacija za pohranu podataka, AWS EC2 i AWS Faregate za dijelove sustava koji su klasičnijeg modela izvršavanja od čega su neki dijelom napisani u Elixir programskom jeziku. Veze između servisa koriste AWS SNS i SQS servise za robusnost i fleksibilnost komunikacije. S GSM strane naš partner je Vodafone i naše rješenje radi u cijelom svijetu. Iako smo startup, radimo u medicinskom polju pa sigurnost, kvaliteta i robusnost rješenja ne smiju imati kompromise. Sav kod je pokriven testovima - od onih koji testiraju ispravnost infrastrukture i unit testova aplikativnog koda, pa do komponentnih, end2end i smoke testova. Sve promjene na kodu prolaze kroz pull request proces i funkcijski test u testnoj okolini. Svaki feature platforme prolazi proces analize rizika. Kao tim konstantno poboljšavamo svoje procese i alate tako da budem fleksibilni u radu a da pritom zadovoljimo sve zahtjeve koje medicinski softver mora zadovoljiti.

I za kraj, što bi poručio onima koji čitaju rep.hr?
Biti na oštrici tehnološkog razvoja nije bez svojih izazova ali ti isti izazovi otvaraju mogućnosti za profesionalni razvoj i rješenja koja mjenjaju svijet na bolje.


Komentari članka

Vezani članci

Vodnjanski tehnološki div u Splitu službeno otvorio vrata svojih novih ureda

14.11.2019.

Jedna od vodećih IT kompanija u Hrvatskoj i regiji, vodnjanski Infobip, u Splitu je otvorio novi ured na adresi Spinčićeva 2B, 1. kat. Splitski je ured 66. po redu koji je Infobip otvorio u svijetu i četvrti hrvatski, nakon Vodnjana, Zagreba i Rijeke. U n

Rađa se više tvrtki, a 52% ih preživi pet godina biznisa

13.11.2019.

U odnosu na demografsku sliku stanovništva u Hrvatskoj, koja je sve dramatičnija i negativnija, poslovna demografija nije toliko obeshrabrujuća. Broj novoosnovanih tvrtki lani premašio 2013., ima ih 15.600.

Za najveći rast u EU King ICT zaslužio nagradu Schneider Electrica

24.10.2019.

Radi se o priznanju Best Solutions Growth in Europe koje dodjeljuje Schneider Electric, a otišla je u ruke ovoga regionalnog sistem integratora jer je ostvario najveći rast na EU razini.

Mlada Zagrepčanka pokrenula startup i prikupila preko 2 milijuna kuna investicija

22.10.2019.

Nije napunila ni 33 godine, a Dragana Lipovac u samo dvije godine uspjela je na noge podignuti tvrtku koja je privukla oko 300 tisuća eura investicija. Njezin je startup Hubbig uspio ono što ona smatra glavnom poantom takvih tvrtki - “zatresti ustaljene p

Zagrebačka IT tvrtka preuzela manju firmu i najavila zapošljavanja i prihode od 25 mil. kn

10.10.2019.

Zagrebačka tvrtka Koios, lider u razvoju BI (business intelligence) rješenja za korporativne klijente, preuzima domaću kompaniju Beta Tau Beta (BTB)

Tag cloud

 1. 1951 članka imaju tag hrvatska
 2. 1981 članka imaju tag turizam
 3. 1552 članka imaju tag financije
 4. 1253 članka imaju tag izvoz
 5. 854 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 990 članka imaju tag svijet
 7. 980 članka imaju tag trgovina
 8. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 843 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 922 članka imaju tag ict
 12. 973 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 586 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 770 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 593 članka imaju tag maloprodaja
 18. 552 članka imaju tag marketing
 19. 509 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 368 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 400 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 349 članka imaju tag eu fondovi
 25. 262 članka imaju tag potpore
 26. 350 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 306 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 380 članka imaju tag vlada
 35. 355 članka imaju tag porezi
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 380 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija