Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Velj 2017

Prvi hrvatski softveraš s više od tisuću radnika

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Bernard Ivezić  

Prvi hrvatski softveraš s više od tisuću radnika

Prije 15 godina bio ideja, prije deset je osnovan, a danas Infobip je jedan od najvećih poslodavaca u RH.

Dok se najveće kompanije u Hrvatskoj, pripadnice stare garde, po broju radnika smanjuju, iz novog vala malih i srednjih poduzetnika, koji posljednjih godina kontinuirano vapi za stručnom i bolje plaćenom radnom snagom, na popis dvadesetak najkrupnijih hrvatskih poslodavaca izdigla se po prvi put jedna hrvatska softverska tvrtka.

Pulski Infobip, koji je široj javnosti postao poznat kad je Poslovni dnevnik lani otkrio da njegovu softversku uslugu koristi 3,2 milijardi ljudi, u 2017. godinu ušao je s više od tisuću radnika. "Sada imamo nešto više od tisuću zaposlenih od čega polovica radi u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, Puli i Rijeci, a ostali zaposlenici, mahom prodaja, rade u uredima širom svijeta", potvrdila nam je Martina Dodić iz Infobipa. Kompanija je time potukla nekoliko domaćih rekorda. Prvi je da je Infobip ovime postao uvjerljivo najveća hrvatska softverska tvrtka po broju zaposlenih. Za petama mu je zagrebačka IN2 grupa, koja je lani premašila 600 zaposlenih i također ima za cilj doseći magičnu tisućicu.

CASA
Koliki je to uspjeh, ne samo za Infobip, već i za domaću softversku industriju najbolje ukazuje izvješće analitičke kuće IDC Adriatics koja prije pet godina u Hrvatskoj nije mogla naći više od tri IT tvrtke s 200 ili više radnika. U 2013. u Hrvatskoj je već bilo dvostruko više IT tvrtki koje su imale 200 ili više radnika. Tada su to bile: IN2 grupa, državna tvrtka APIS IT, HT-ov Combis, domaći proizvođač računala Končar INEM, bivši PBZ-ov IT odjel Intesa SanPaolo Card, domaći proizvođač opreme za pametne prometnice Telegra, te dakako Infobip. Usporedbe radi, svih tih sedam tvrtki tada je zapošljavalo 2100 radnika u Hrvatskoj od čega ih je 243 radilo u Infobipu.

Koliko je hrvatskih IT tvrtki s više od 200 zaposlenih danas, teško je reći, jer smo u IDC-u Adriatics doznali da posljednje dvije godine ne rade analizu najvećih IT kompanija na hrvatskom tržištu. Međutim, u branši doznajemo da su brojke dodatno narasle. Posljednji podaci udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx-a, i to za 2015. godinu, pokazuju da je već tada u domaćim proizvođačima softvera radio svaki 100. radnik u Hrvatskoj ili njih 12.642. Usto, to je 1474 radnika više nego godinu prije, a ta brojka dodatno raste iz godine u godinu. Drugi hrvatski rekord koji je Infobip potukao je u brzini rasta broja zaposlenih. Infobip je tako najbržerastući hrvatski startup po broju zaposlenih, a zbog svoje današnje veličine i najbržerastuća hrvatska kompanija. Godine 2002. Silvio Kutić, Izabel Jelenić i Roberto Kutić imali su ideju za softver koji bi proširio mogućnost korištenja SMS-a. Tvrtku su osnovali u gradskom poslovnom inkubatoru u Puli 2006. godine.

I tako je Infobip u svega deset godina od tri narastao na više od tisuću zaposlenih. Uz radna mjesta koja imaju otvorena u Hrvatskoj, zapošljavaju i u inozemstvu. Tako je Infobip potukao i treći hrvatski gospodarski rekord. Domaća je tvrtka s najviše ureda u inozemstvu. Štoviše, nastavi li dosadašnjim tempom u 2017. godini više će ureda u inozemstvu imati Infobip nego što veleposlanstava i drugih ureda u svijetu ima Republika Hrvatska. Brojali smo, MInistarstvo vanjskih poslova ima 56 različitih ureda u inozemstvu, a Infobip ukupno u ovom trenutku ima njih pedeset u 40 država. U petak je Infobip proširio ured u Bangladešu.

Krajem prošle godine otvorio je ured u Jakarti u Indoneziji. Prije toga je otvorio urede u Pekingu i Madridu. Za cijelo ovo vrijeme dok su se hrvatski političari nećkali koga bi poslali kao veleposlanika u Rusiju, Infobip je tamo otvorio urede u Moskvi i St. Petersburgu. U Indiji ima tri ureda, u Kini dva, Sjevernu Ameriku pokriva iz Vancouvera, gdje je Infobip lani proglašen najboljim poslodavcem u Kanadi u području telekomunikacija. Zatim, ovaj hrvatski startup u Africi ima osam ureda, kao i u Latinskoj Americi, a prisutan je i u Australiji. "Budući da intenzivno širimo poslovanje, očekujemo da će se rast broja zaposlenih nastaviti tijekom čitave 2017. pri čemu najviše tražimo programere, inženjere i prodajne stručnjake", kaže Dodić.

Kao i većina drugih domaćih startupa, Infobip razvoj ima u Hrvatskoj. No, ured u Londonu sjedište je operacija. Zato je moguće da prema podacima Bisnodea, tvrtka Infobip iz Vodnjana ima u 2015. prihod od 94,2 milijuna kuna i neto dobit od 4,8 milijuna kuna, a da agregatori financijskih podataka na internetu, poput Owlera navode neslužbene procjene po kojima je ukupan globalni prihod Infobipa bliži brojki od 200 milijuna dolara. Trenutno se ubrzano šire u Silicijsku dolinu. Lani su na svoj glavni proizvod, cloud platformu, koja je prije omogućavala da se u različite poslovne sustave integrira samo SMS komunikacija, dodali i integraciju e-maila, Vibera i Facebook Messengera.


Komentari članka

Vezani članci

Bez obzira koliko ste kvalificirani, jedna pogreška u razgovoru za posao može presuditi

20.05.2019.

Zhuo naglašava da, iako vam iskustvo i jedinstveni setovi vještina mogu pomoći da dobijete intervju na Facebooku, za nju ona nisu glavni prioritet jer su “mnogi ljudi još uvijek u fazi učenja i to je sjajno. To je u redu.".

Student medicine ima aplikaciju koja bi mogla spasiti mnoge živote

20.05.2019.

Osiguravajuće kuće moći će svoje klijente koji koriste Luanu nagrađivati na razne načine, popustima, besplatnim pregledima, nižim cijenama osiguranja i sličnim", rekao je Ferjuc. Time bi korisnici dobili bolju razinu zdravstvene zaštite, a osiguravatelji

Ranko Režek na TouchPoint konferenciji: Vrijeme je da nas parkirno mjesto krene ‘zvati’, a ne da ga mi tražimo

17.05.2019.

Razvoj IoT tehnologije stvara preduvjete za digitalizaciju drušva kroz otvaranje novih poslovnih mogućnosti, omogućava konkurentnost hrvatskog gospodarstva i dolazak novih investicija u Hrvatsku, čulo se na konferenciji. Sigfox je francuska tvrtka i globa

Razvoj softvera za Porsche radi se u Čakovcu

16.05.2019.

Počeli su u TICM-u s četvero ljudi, a trenutno imaju trinaest zaposlenih s tendencijama širenja u bližoj budućnosti. Tvrtka stavlja veliki naglasak na ljude koje zapošljava i konstantno ulaže u njih jer oni predstavljaju dobar temelj za daljnje širenje i

Od srijede znatno niže cijene međunarodnih poziva u fiksnoj i mobilnoj telefoniji

14.05.2019.

Ograničenja cijena međunarodnih poziva i SMS poruka unutar EU-a, koja stupaju na snagu 15. svibnja, znatno će smanjiti račune za korištenje mobitela i za fiksnu telefoniju, kao što je bio slučaju i s ukidanjem naknada za roaming

Tag cloud

 1. 1897 članka imaju tag hrvatska
 2. 1914 članka imaju tag turizam
 3. 1524 članka imaju tag financije
 4. 1218 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 991 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 953 članka imaju tag trgovina
 8. 822 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 925 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 848 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 572 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 493 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 387 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 334 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 327 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija