Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Srp 2018

Potpore svinjogojcima, ovčarima i kozarima, oračima te vinogradarima i vinarima

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Alen Kuns  

Potpore svinjogojcima, ovčarima i kozarima, oračima te vinogradarima i vinarima

Po završenom Javnom pozivu za dodjelu potpora udruženjima poljoprivrednih proizvođača i klastera za provedbu aktivnosti i projekata iz područja poljoprivrede u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2018. godini, u Vukovaru su potpisani ugovori o potporama s vukovarsko-srijemskim udrugama svinjogojaca, uzgajivača ovaca i koza i natjecatelja u oranju, te vinogradara i vinara "Srijem“ Lovas.

Potpora je dodjeljena za sufinanciranje osnivanja udruženja poljoprivrednih proizvođača, osnivanja klastera kao i rada udruživanja poljoprivrednih proizvođača i njihovih asocijacija odnosno organizacija i sudjelovanje na manifestacijama i stručnim edukacijama, izradu promotivnih materijala i drugih sličnih aktivnosti, pojasnio je županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić dodajući kako je ukupni iznos potpora 60.000 kuna.

"Ovim činom smo nagradili četiri udruge koje su dokazale da su dobro poslovale, a nakana je izravno pomoći gospodarske aktivnosti tih udruga. Smisao udruga je da izrastu u društva kapitala i shodno tome pomažemo sve one koji ulažu u gospodarski sektor", kazao je Matić dodajući kako je namjera županijskih vlasti pomoći udrugama u dijelu u kojima one nisu u mogućnosti riješiti kritične točke kod proizvođača kao što su loša tržišna pozicija, zakonski uvjeti, gensko unaprijeđenje stada i sl.
Kroz Mjeru 9 osnovane tri proizvođačke organizacije

Naveo i je kako su udruge koje su to uspješno radile u proteklom razdoblju, kao što su udruge proizvođača šparoga i češnjaka, u međuvremenu napredovale te su osnovale zadruge i više ne koriste potpore namijenjene udrugama. Matić je također ocijenio kako se i u Vukovarsko-srijemskoj županiji sve više prepoznaju mjere EU u poljoprivredi te su tako kroz Mjeru 9 u županiji osnovane tri proizvođačke organizacije (Slavonski svinjogojac, Panonia beef i Zlatno jaje), a u procesu osnivanja su još dvije u ratarstvu.

"Mislim da je sazrelo vrijeme i svijest ljudi da jedino kroz zajedništvo možemo napredovati dalje", kazao je Matić.
Potpisivanje ugovora u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić poručio je kako županija na sve načine želi ojačati poljoprivredne proizvođače, a davanje potpora tek je jedan mali korak u tom cilju. Po riječima Josipa Papa, predsjednika Udruge ovčara i kozara Vukovarsko-srijemske županije koja okuplja 50 uzgajivača s stadima od 30 do 230 koza i ovaca, udruga će dobivenu potporu iskoristiti za sufinanciranje i nabavku rasplodnog materijala kako bi se poboljšala genetska osnova stada.

"Za sada nemamo problema s tržištem jer Slavonija potroši svu našu janjad, ali želja nam je napraviti iskorak i ponuditi naše janjce i u drugim područjima u Hrvatskoj", kazao je Pap.

Zadovoljni dobivenom potporom su i u Udruzi svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije čiji predsjednik Dobromir Čović kaže kako će potporu utrošiti u nabavku vozila s hladnjačom koja će članovima udruge poslužiti za prijevoz svinjetine do krajnjih kupaca, posebice u Istri s kojom vukovarsko-srijemski svinjogojci imaju dobru suradnju.
Slavonska svinjetina za istarski pršut

"Zadnjih nekoliko godina radimo na tome da ne prodajemo žive svinje već eventualno svinjske polovice i dijelove svinjskog mesa i tu smo se povezali s Istrom te im prodajemo našu svinjetinu za istarski pršut", kazao je Čović.

Potporu je dobila i Udruga orača Vukovarsko-srijemske županije čiji predsjednik Đuro Cerovčec navodi kako je Vukovarsko-srijemska županiaj glavni oslonac funkcioniranja te udruge koja će potporu iskoristiti za financiranje natjecanja u oranju. Po riječima Stjepana Pančića, predsjednika Udruge vinogradara i vinara "Srijem" iz Lovasa, sredstva potpore udruga "srijem" iskoristit će za sudjelovanje na sajmovima vina u Dubrovniku i Biogradu na moru .

"U udruzi nas ima 20, a obrađujemo oko 100 hektara vinograda", naveo je Pančić rekavši kako je udruga uspostavila i dobru suradnju s vinskim regijama u susjednim državama te srijemski vinari rado sudjeluju i na tamošnjim vinskim izložbama.


Komentari članka

Vezani članci

Kupnja steonih junica: 20 milijuna kuna raspodijeljeno na 667 korisnika

22.08.2019.

Provedbom ovog Programa očekujemo pozitivan utjecaj na obnovu proizvodnog potencijala te vraćanje proizvodnje i uzgoja na razinu prije nastupa okolnosti koje su uzrokovale pad broja krava i smanjenu proizvodnju rasplodnog podmlatka, kaže ministrica Marija

Entuzijasti osmislili sustav za vrtlarenje mikrozelenja

16.08.2019.

Trojica entuzijasta razvili su tehnologiju tzv. vertikalne poljoprivrede uz koju se mikropovrće i jestivo bilje može uzgajati u zatvorenom. Nakon što se uzgoje, biljke se mogu ili jesti ili presaditi u polje.

Egzotika u Istri: Prijatelji iz djetinjstva uzgajaju goji bobice

14.08.2019.

U posljednjih nekoliko godina egzotično voće goji bobice osvojile su europsko tržište. U Hrvatskoj je samo nekoliko proizvođača tog voća i to uglavnom u kontinentalnom dijelu. Jedini nasad u Istri nalazi se u dolini rijeke Raše, podignula su ga dva prijat

Smanjila se proizvodnja rajčice u Hrvatskoj, a porastao je uvoz

12.08.2019.

Oko 60 posto uvozne rajčice dolazi iz Italije i Nizozemske, a više od tone uvezemo i iz Španjolske, Njemačke i Poljske. S druge strane, oko dvije trećine ukupnog izvoza rajčice završi u Sloveniji i Njemačkoj.

Projekt vrijedan 7 milijuna kuna: Hamag-Bicro uspostavio pet pilot-usluga za poduzetnike

09.08.2019.

Iz Hamag-Bicroa napominju i kako je u okviru projekta BOND oformljena i službena internetska stranica projekta, a sve navedene, ali i buduće usluge bit će dostupne na zajedničkoj edukacijsko-komunikacijskoj platformi.

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1958 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 902 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 260 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 332 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija