Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Srp 2018

Potpore svinjogojcima, ovčarima i kozarima, oračima te vinogradarima i vinarima

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Alen Kuns  

Potpore svinjogojcima, ovčarima i kozarima, oračima te vinogradarima i vinarima

Po završenom Javnom pozivu za dodjelu potpora udruženjima poljoprivrednih proizvođača i klastera za provedbu aktivnosti i projekata iz područja poljoprivrede u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2018. godini, u Vukovaru su potpisani ugovori o potporama s vukovarsko-srijemskim udrugama svinjogojaca, uzgajivača ovaca i koza i natjecatelja u oranju, te vinogradara i vinara "Srijem“ Lovas.

Potpora je dodjeljena za sufinanciranje osnivanja udruženja poljoprivrednih proizvođača, osnivanja klastera kao i rada udruživanja poljoprivrednih proizvođača i njihovih asocijacija odnosno organizacija i sudjelovanje na manifestacijama i stručnim edukacijama, izradu promotivnih materijala i drugih sličnih aktivnosti, pojasnio je županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić dodajući kako je ukupni iznos potpora 60.000 kuna.

"Ovim činom smo nagradili četiri udruge koje su dokazale da su dobro poslovale, a nakana je izravno pomoći gospodarske aktivnosti tih udruga. Smisao udruga je da izrastu u društva kapitala i shodno tome pomažemo sve one koji ulažu u gospodarski sektor", kazao je Matić dodajući kako je namjera županijskih vlasti pomoći udrugama u dijelu u kojima one nisu u mogućnosti riješiti kritične točke kod proizvođača kao što su loša tržišna pozicija, zakonski uvjeti, gensko unaprijeđenje stada i sl.
Kroz Mjeru 9 osnovane tri proizvođačke organizacije

Naveo i je kako su udruge koje su to uspješno radile u proteklom razdoblju, kao što su udruge proizvođača šparoga i češnjaka, u međuvremenu napredovale te su osnovale zadruge i više ne koriste potpore namijenjene udrugama. Matić je također ocijenio kako se i u Vukovarsko-srijemskoj županiji sve više prepoznaju mjere EU u poljoprivredi te su tako kroz Mjeru 9 u županiji osnovane tri proizvođačke organizacije (Slavonski svinjogojac, Panonia beef i Zlatno jaje), a u procesu osnivanja su još dvije u ratarstvu.

"Mislim da je sazrelo vrijeme i svijest ljudi da jedino kroz zajedništvo možemo napredovati dalje", kazao je Matić.
Potpisivanje ugovora u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić poručio je kako županija na sve načine želi ojačati poljoprivredne proizvođače, a davanje potpora tek je jedan mali korak u tom cilju. Po riječima Josipa Papa, predsjednika Udruge ovčara i kozara Vukovarsko-srijemske županije koja okuplja 50 uzgajivača s stadima od 30 do 230 koza i ovaca, udruga će dobivenu potporu iskoristiti za sufinanciranje i nabavku rasplodnog materijala kako bi se poboljšala genetska osnova stada.

"Za sada nemamo problema s tržištem jer Slavonija potroši svu našu janjad, ali želja nam je napraviti iskorak i ponuditi naše janjce i u drugim područjima u Hrvatskoj", kazao je Pap.

Zadovoljni dobivenom potporom su i u Udruzi svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije čiji predsjednik Dobromir Čović kaže kako će potporu utrošiti u nabavku vozila s hladnjačom koja će članovima udruge poslužiti za prijevoz svinjetine do krajnjih kupaca, posebice u Istri s kojom vukovarsko-srijemski svinjogojci imaju dobru suradnju.
Slavonska svinjetina za istarski pršut

"Zadnjih nekoliko godina radimo na tome da ne prodajemo žive svinje već eventualno svinjske polovice i dijelove svinjskog mesa i tu smo se povezali s Istrom te im prodajemo našu svinjetinu za istarski pršut", kazao je Čović.

Potporu je dobila i Udruga orača Vukovarsko-srijemske županije čiji predsjednik Đuro Cerovčec navodi kako je Vukovarsko-srijemska županiaj glavni oslonac funkcioniranja te udruge koja će potporu iskoristiti za financiranje natjecanja u oranju. Po riječima Stjepana Pančića, predsjednika Udruge vinogradara i vinara "Srijem" iz Lovasa, sredstva potpore udruga "srijem" iskoristit će za sudjelovanje na sajmovima vina u Dubrovniku i Biogradu na moru .

"U udruzi nas ima 20, a obrađujemo oko 100 hektara vinograda", naveo je Pančić rekavši kako je udruga uspostavila i dobru suradnju s vinskim regijama u susjednim državama te srijemski vinari rado sudjeluju i na tamošnjim vinskim izložbama.


Komentari članka

Vezani članci

Objavljen javni poziv: Dijele bespovratnih 900.000 kuna

19.04.2019.

Vukovarsko-srijemska županija je prvi put raspisala ovakav javni poziv, koji traje od 5. travnja do 15. studenoga ili dok planirana sredstva ne budu utrošena

Rastu potpore iz EU fondova za mlade poljoprivrednike

14.04.2019.

Isplate iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi se povećavaju, u 2019. predviđeno je 317,6 mil. eura

Zašto su talijanski, španjolski i francuski proizvodi ‘vrjedniji’ od hrvatskih?

12.04.2019.

Zbog geostrateškog položaja hrvatski proizvođači baštinici su prava da svoje proizvode nazivaju proizvodima mediteranske prehrane i prodaju ih kao takve. Međutim, kad se pojavljuju u izvozu, to uopće ne spominju

Hrvatsko mlijeko i mliječni proizvodi izvozit će se u Kinu, ogromno tržište otvara se i za tunu

11.04.2019.

Otvaranje novih tržišta koja su izvan EU prilika je za povećanje dodane vrijednosti mliječnih proizvoda te stabiliziranje i razvoj cijelog mliječnog sektora u Hrvatskoj, rekao je ministar Tolušić. Ogromno tržište otvara se i za tunu, ali i meso peradi.

Pčelari, bliži se kraj roka za podnošenje zahtjeva za isplatu potpora!

11.04.2019.

Agencija za plaćanja podsjeća korisnike mjera u pčelarstvu i da je potrebno koristiti nove obrasce za prijavu!

Tag cloud

 1. 1881 članka imaju tag hrvatska
 2. 1904 članka imaju tag turizam
 3. 1517 članka imaju tag financije
 4. 1209 članka imaju tag izvoz
 5. 821 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 988 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 948 članka imaju tag trgovina
 8. 816 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 912 članka imaju tag svijet
 11. 950 članka imaju tag EU
 12. 871 članka imaju tag ict
 13. 845 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 507 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 569 članka imaju tag maloprodaja
 18. 537 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 488 članka imaju tag tehnologija
 21. 350 članka imaju tag poticaji
 22. 416 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 254 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 421 članka imaju tag dzs
 27. 332 članka imaju tag eu fondovi
 28. 374 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 333 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 325 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 342 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 370 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 331 članka imaju tag porezi
 39. 369 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija