Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Ruj 2020

Poslovni su im rezultati ove godine bolji nego lani, najviše izvoze u Sloveniju, Njemačku i Švicarsku

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Sergej Novosel Vučković  

Poslovni su im rezultati ove godine bolji nego lani, najviše izvoze u Sloveniju, Njemačku i Švicarsku

“Planiramo dodatno povećanje proizvodnje i kapaciteta za što nam treba izgradnja novog pogona i nabavka strojeva. Investicija je oko 5,2 milijuna kuna hala i oko 1,2 milijuna strojevi. Povećanje bi bilo oko 30% i 6 novozaposlenih”, najavljuje planove Dujmović.

Većina nas vjerojatno se već navikla na potrebu, propisanu kao obvezu, korištenja dezinfekcijskih sredstava na ulazu u trgovine, ugostiteljske objekte, institucije, i to postaje rutina i bonton u “novom normalnom”, kao pozdrav pri ulasku. Jedno od rješenja tako je i domaći proizvod.

Riječ je o brendu Fresh Line, tvrtke Swisscolor iz Donje Bistre na zapadu Zagrebačke županije. Oni u poslu s dezinficijensima nisu od jučer, naprotiv, kako kaže direktor Krešimir Dujmović, proizvodnju su započeli još 2017.

“Do ove godine ta su sredstva bila vrlo malo zastupljena u ukupnom volumenu prodaje. Glavni dio našega proizvodnog programa su sredstva za osobnu njegu i ona za pranje i čišćenje”, ističe Dujmović. Asortiman Swisscolora je u šest kategorija – higijenski proizvodi, domaćinstvo, profesionalni program, te papir, tekstil i otpadne vode.

Prve tri obuhvaćaju artikle za svaki dom, poput tekućih sapuna, gelova za tuširanje, šampona za kosu, deterdženata za suđe, omekšivača za rublje, sredstava za čišćenje različitih površina (podovi, pećnice, namještaj…), pranje stakala, sve do odmaščivaća, autošampona, industrijskog čistača, sredstava za kemijsko čišćenje, glicerina…

Robne marke

Ostalo se odnosi na proizvode za retenciju, optičko bijeljenje, bojenje, tisak, polimere, dekolorante… Od poslovanja s bojilima za tekstil i papir, jer od 1990. su bili zastupnici i distributeri švicarskog koncerna Ciba za Hrvatsku i BiH, tvrtki je i ostalo ‘švicarsko’ ime, svi Cibini zastupnici u Europi nosili su naziv Swisscolor. No, svi su proizvodi razvijeni i napravljeni ovdje, s tim da većina sirovina koje koriste dolazi iz inozemstva.

“Zato je u lockdownu bilo otežano snabdijevanje sirovinama, a kao posljedica se dogodilo i povećanje cijena, što je posebno došlo do izražaja kod ambalaže (pumpice, raspršivači) koja većim dijelom dolazi iz Kine. Naravno, došlo je do nestašice alkohola za kojim se drastično povećala potražnja pa je došlo i do drastičnog povećanja cijene uslijed nedostatka i potražnje.

23
zaposlena u tvrtki. Prije dvije godine bilo ih je 10, kaže direktor Krešimir Dujmović
U određenom trenutku se reaktivirala proizvodnja alkohola u Hrvatskoj, međutim ni nakon više pokušaja nismo ga uspjeli kupiti”, objašnjava Dujmović nedavne poremećaje zbog “više sile”. No, s pojavom pandemije skočila je potražnja za dezinfekcijskim sredstvima pa je i Swisscolor povećao proizvodnju. Svojevrsni hit je Fresh Line Clean San HS, za dezinfekciju ruku.

“Najbolje ide bočica od 500 ml s pumpicom, a imamo ga i u pakiranju od pet litara”, napominje direktor. Ima ga u trgovinama, a krije se i iza robnih marki, u Bistri rade za lanac Metro-CC, Alcu Zagreb i druge. Je li model isplativ?

“Naravno da je isplativost uvijek u pitanju kod robnih marki, ali uz kvalitetne partnere to ide. Najčešće se radi o personalizaciji etikete i dizajnu prema zahtjevima partnera, a oni sudjeluju u cijelom procesu”, pojašnjava direktor tvornice, poduzetnik koji sam kaže da su oni mala tvrtka. Zaposlenih je trenutačno 23, u dvije godine narasli su s deset.

“To smo postigli bez ikakvih potpora. Važni su pritom i inženjeri i tehnolozi, međutim vrlo je teško naći kvalitetne i obrazovane ljude u ovoj branši”, priznaje Dujmović. Zato jer je kemijska industrija sama po sebi vrlo zahtjevna?

“Ovaj dio kemijske industrije nije posebno zahtjevan pod uvjetom da imate kvalitetne i pouzdane partnere dobavljače, koji aktivno sudjeluju u istraživanju i razvoju proizvoda”, reče Dujmović.

Unatoč pandemiji, poslovni su im rezultati ove godine bolji nego lani (prema Poslovnoj Hrvatskoj u 2019. imali 14.512.472 kuna prihoda).

“Bilježimo stalni rast i povećanje proizvodnje, kao rezultat stalnog ulaganja u kapacitete, strojeve, i tehnologiju. Izvozimo, najviše u Sloveniju, Njemačku i Švicarsku i stalno radimo na povećanju izvoza”, poručuje čelnik Swisscolora.

‘Previše je prepreka’

Proveli su jedan projekt financiran iz EU fondova, izgradili i opremili novi pogon, bespovratno dobivši 2,41 milijun kuna, ukupna vrijednost bila je 6,89 milijuna. Rade na novom.

“Planiramo dodatno povećanje proizvodnje i kapaciteta za što nam treba izgradnja novog pogona i nabavka strojeva. Investicija je oko 5,2 milijuna kuna hala i oko 1,2 milijuna strojevi. Povećanje bi bilo oko 30% i 6 novozaposlenih”, najavljuje planove Dujmović.

Potpore za očuvanje radnih mjesta zbog pandemije nisu koristili jer su stalno radili, bez zastoja, ali prepreka je bilo. Onih latentnih koje tište poduzetnike.

“Nažalost, previše ih je za nabrajanje, ali ono što je najveći problem su iznimno visoka davanja i ona su najveća prepreka daljnjem ulaganju i razvoju te se ne prepoznaje potencijal novih investicija koliko god one velike ili male bile. Stalno se govori o velikim stranim ulagačima i projektima kojih gotovo da i nema, a hrvatsko gospodarstvo i dalje nose domaći poduzetnici.

Naša država uglavnom spašava velike posrnule tvrtke, koje je u načelu nemoguće izliječiti, umjesto da podupire male perspektivne tvrtke, kao što smo npr. mi”, bez krzmanja će Dujmović.


Komentari članka

Vezani članci

Pothvat Marice Jakoliš: Ostavila olovku, uzela motiku i proširila imanje na tri županije!

23.09.2020.

Ako radiš što voliš sve je isplativo, kaže Marica Jakoliš. Zašto je napustila posao knjigovođe i kako je s jednog hektara u Biloj Vlaki povećala proizvodnju na 10 hektara u Zadarskoj, Ličko-senjskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Nanobit i Rimac nisu proizvod države ili društva već puno rjeđi primjer poduzetničke upornosti

23.09.2020.

Trebali bismo se zapitati gdje bi nam gospodarstvo bilo da počnemo njegovati poduzetnički i inovatorski duh, a i nešto što bi se trebalo podrazumijevati samo po sebi – izostanak korupcije.

Radić: Veliki minus Hrvatske je potrošačka moć

22.09.2020.

Poljoprivreda je pokretač gospodarstva na svim razinama, to vidimo i u ovoj krizi. Počevši od digitalizacije, očuvanja okoliša, zdravlja, nacionalne sigurnosti, različitih inovacija i tehnologija. To je ono u kojem smjeru se sve više prepoznaje u kojem sm

Zašto se Njemačka tako brzo oporavlja?

21.09.2020.

Gospodarski pad će biti velik - to je jasno. Ali za razliku od Francuske ili Italije gdje se za 2020. očekuje recesija u dvoznamenkastim iznosima, Njemačka će vrlo vjerojatno imati pad manji od deset posto.

Hobi su pretvorile u posao. Blizanke su oduvijek znale da će biti modne dizajnerice

21.09.2020.

Sestre blizanke Morana Saračević i Martina Čičko Karapetrić 2001. godine su osnovale obrt Boudoir. Sljedeće godine obilježavaju jubilarnu 20. godišnjicu postojanja modnog salona za čije su se osnivanje odlučile nakon što su završile studij modnoga dizajna

Tag cloud

 1. 2047 članka imaju tag hrvatska
 2. 2127 članka imaju tag turizam
 3. 1591 članka imaju tag financije
 4. 1322 članka imaju tag izvoz
 5. 1101 članka imaju tag svijet
 6. 880 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 763 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1060 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 873 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 574 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 301 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 370 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 326 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici