Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Lip 2009

Poduzetnice: balansiranje između obitelji i posla

Izvor: www.privredni.hr · Autor: Krešimir Sočković  

Poduzetnice: balansiranje između obitelji i posla

Iako ne postoji točno statističko istraživanje o broju poduzetnika prema spolu, stručnjaci procjenjuju kako je među poduzetnicima dvostruko više muškaraca nego žena. Prema istraživanjima, na upravljačkim pozicijama u hrvatskim tvrtkama žena je samo 27 posto, dok ih je u nadzornim odborima još manje – tek 19 posto.

Jedino istraživanje koje se bavilo poduzetništvom prema spolu je ono o poduzetnicama u Primorsko-goranskoj županiji koje je provela Ivanka Avelini Holjevac, redovita profesorica na Sveučilištu u Rijeci i predsjednica riječkog ogranka Udruge poslovnih žena Krug. Ta je udruga zbog nepostojanja točnih podataka, ali i zbog relativno skromnih poticaja namijenjenih poduzetnicama, odlučila provesti Istraživanje o zastupljenosti žena u poduzetništvu i na menadžerskim pozicijama - Poslovne žene u Republici Hrvatskoj.

Slabije plaćene od muškaraca

Iako prema statističkim podacima o broju stanovnika čine 52,9 posto stanovništva, žene zauzimaju samo šest posto vodećih pozicija u kompanijama. Isto istraživanje pokazuje kako je među osnivačima trgovačkih društava samo 25 posto žena, a među kreditnim poduzetnicima tek je svaka peta žena. Jedina prednost, koja to ustvari nije, je broj žena na zavodima za zapošljavanje. Među nezaposlenima njihov je udio 59 posto, među zaposlenima na crno 65 posto, a među zaposlenima na određeno vrijeme čak 86 posto. Među zaposlenima ih je 44,3 posto.

Statistike pokazuju i kako su žene slabije plaćene, i to prosječno desetak posto. U pojedinim gospodarskim granama poput financijskog posredovanja, zdravstvenoj zaštiti i prerađivačkoj industriji statistike pokazuju kako žene imaju od 23,6 do čak 27,1 posto manju bruto plaću od muškaraca.

Tješiti nas može činjenica kako je situacija svuda u svijetu gotovo jednaka. Na druženjima korporacijskih predsjednika u Sjedinjenim Američkim Državama može se naći samo dva posto žena, a u europskim poduzećima među direktorima je samo jedan posto žena. Ako tim pozicijama u svijetu dodamo one u srednjem i nižem menadžmentu, brojka raste samo na 15 posto – što znači da je tek svaki šesti ili sedmi menadžer žena. No, istodobno u Sjedinjenim Američkim Državama stopa rasta ženskih tvrtki donedavna je bila dvostruko veća od nacionalnog prosjeka, a gotovo polovina svih američkih tvrtki u većinskom su vlasništvu žena. U Kanadi se u zadnjih dvadesetak godina broj poduzetnica utrostručio. U Velikoj Britaniji 6,5 posto svih radno sposobnih žena zaposleno je u vlastitim tvrtkama, a u zemljama Europske unije 70 posto poduzetnica vode tvrtke u kojima je zaposleno pet ili manje djelatnika.

Sve više žena u potrazi za kreditima

Interes žena za poduzetništvo postoji. U mnogim poduzetničkim školama obrazuje se znatan broj žena, od kojih oko četvrtine otvori tvrtku ili obrt koji glasi na njihovo ime, no ipak znatan broj to radi sa svojim bračnim partnerom.

“U naš centar svake godine dolazi sve veći broj žena koje u suradnji s našim savjetnicima izrađuju dokumentaciju potrebnu za dobivanje kredita kod poslovnih banaka”, kaže direktor Centra za poduzetništvo i žensko poduzetništvo Željko Kovač. “U zadnjih pet godina bilježimo kontinuirani rast od 10 posto godišnje u broju poduzetnica koje nam se obraćaju za suradnju”, ističe on.

Sredstva se najčešće traže za modernizaciju proizvodnje, dakle kupnju strojeva i opreme, kupnju računala i programsku podršku te povrat ulaganja kod otvaranja novih tvrtki.

“Interesantno je kako ta kategorija poduzetnika - točnije poduzetnica - vrlo često traži bespovratna sredstva za dodatno školovanje i obrazovanje, što nije slučaj kod muškaraca. Vidljivo je kako su žene uočile slabosti u svom poduzetničkom obrazovanju te su se usmjerile na dodatno školovanje”, naglašava Kovač. Jedna od posljedica tog trenda jest da su poduzetnice stabilnije u svom poslovanju te postižu bolje rezultate od poduzetnika.

Sve žene na menadžerskim pozicijama ističu kako smatraju kako se žene moraju mnogo više truditi i dokazivati nego muškarci. Iako čak 22,2 posto zaposlenih žena ima visoko ili više obrazovanje, dok istu razinu obrazovanja ima samo 17,3 posto muškaraca, više pozicije teže su im dostupne. Ženama je teže financirati projekte, a pritom se očekuje i da imaju mušku podršku za ostvarenje projekta. Uz to se često susreću s osudama drugih jer zbog vlastitog posla zanemaruju obitelj.
Iako postoji sve više programa za poticanje i sufinanciranje ženskog poduzetništva, krediti vezani uz njih uglavnom su hipotekarni. Nažalost, kod nas još uvijek malo žena ima nekretnine u svom vlasništvu jer one uglavnom glase na muške članove obitelji, a iznosi financijskih potpora uglavnom su nedovoljni za početak ostvarenja poslovnog plana, pa je tako veća zastupljenost i konkurentnost žena gotovo neostvariva.

Predrasude kao dodatni teret

Uz to, teret predstavljaju i tradicionalne predrasude i stavovi koji smještaju ženu uz obitelj, odgoj djece i u kuhinju, a tako počesto misle i oni koji donose programe za razvoj poduzetništva te se ženama teško daje povjerenje u ostvarenju nekakvog gospodarskog zadatka.

Poduzetnice se po mnogočemu razlikuju od muških kolega, ističu sociološka istraživanja. Žene poslove vode na drukčiji način i drukčije pripremaju poslovne taktike, no na njihov rad značajno utječu različite okolnosti koje vrlo često nemaju izravne veze sa samim poslom. One u svom poslu moraju naučiti kako održavati balans između svojih poslovnih očekivanja i obveza koje donosi obitelj i majčinstvo, te kako zauzeti svoje mjesto u poslovnom svijetu u kojem su poslovne i poduzetne žene još uvijek novost i rijetkost.

Upravo ti problemi dovode do toga da mnoge žene i prije samog početka odustanu od svoje ideje o poslovnom poduhvatu jer okolina (pa i njihovi partneri) nema dovoljno razumijevanja za njih.


Komentari članka

Vezani članci

Najpoželjniji poslodavci dm, Lidl i Müller, od domaćih tvrtki Rimac Automobili

17.05.2019.

Istraživanje je pokazalo kako plaća nije presudan faktor atraktivnosti poslodavca, 31 posto ispitanika smatra da su bitniji dobri odnosi s kolegama, dok je za 30 posto najvažnija sigurnost radnog mjesta te socijalna odgovornost poslodavca

Osijek nudi poduzetnicima sedam milijuna kuna poticaja za zapošljavanje i konkurentnost

08.05.2019.

Potpore se odnose na jačanje konkurentnosti i poticanje zapošljavanja. Za jačanje konkurentnosti predviđeno je 2,5 milijuna kuna, a za poticanje zapošljavanja 4,5 milijuna kuna potpora. Predviđene su za mikro, mala i srednja poduzeća koja posluju na podru

Nova mjera - poticanje zapošljavanja

06.05.2019.

Objavljena su četiri javna poziva podijeljena u dvije cjeline. Prva cjelina je jačanje konkurentnosti poduzetnika - riječ je o potporama koje se dodjeljuju za pokretanje gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika, potporama za nabavu i ugradnju strojeva

Sijemo kukuruz, a ne znamo hoće li uopće biti otkupljen

03.05.2019.

Članovi obitelji Vodička iz Bankovaca imaju nešto više od 20 hektara ratarskih površina, a ovaj tjedan odradili su sjetvu soje i kukuruza.

Za pet ženskih poduzetničkih projekata 250.000 kuna: 'Još ne vjerujemo da smo odabrane'

10.04.2019.

Pet odvažnih žena danas je, zahvaljujući svojim poduzetničkim idejama, primilo potpore u ukupnoj vrijednosti od 250 tisuća kuna, za projekte koji sežu od prirodne kozmetike, preko inovativnih turističkih obilazaka, pa sve do društvenih igara koje ruše ste

Tag cloud

 1. 1897 članka imaju tag hrvatska
 2. 1914 članka imaju tag turizam
 3. 1524 članka imaju tag financije
 4. 1218 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 991 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 953 članka imaju tag trgovina
 8. 822 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 925 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 848 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 572 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 493 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 333 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 327 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija