Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Svi 2020

Počela berba krastavaca iz plasteničke proizvodnje

Izvor: glas.hr · Autor: Vladimir Grgurić  

Počela berba krastavaca iz plasteničke proizvodnje

Početkom ovog tjedna mnogi su poljoprivrednici koji imaju plasteničku proizvodnju počeli s berbom, među kojima je i tvrtka Brana d.o.o. iz Virovitice, koja je investiciju dijelom financirala sredstvima EU-a iz Programa ruralnog razvoja.

Proizvodnju krastavaca imaju na hektar i pol plasteničke proizvodnje. Berba je organizirana u njihovu proizvodnom kompleksu gdje su, osim domaćina, na čelu s direktorom Slavkom Rajnovićem i voditeljem agrosektora Ivanom Obrovcem, nazočili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, gradonačelnik Ivica Kirin i drugi.

Poljoprivredna tvrtka Brana d.o.o. Virovitica posjeduje plastenike ukupne površine 35.000 četvornih metara u kojima proizvodi povrće i voće: krastavce, salatu kristal, krastavce salatne, papriku baburu, tikvice, papriku rog crvenu, mahune i jagode. Kompletna proizvodnja je certificirana GLOBALG.A.P. sustavom sigurnosti poljoprivredne proizvodnje prema potrebama tržišta, a sve radi povećanja povjerenja kupaca u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost proizvoda.

– Ova investicija dijelom je financirana sredstvima EU-a iz Programa ruralnog razvoja po mjeri 4.1.1. Imamo vrlo dobra iskustva s proizvodnjom ove povrtne vrste. Zahvaljujući kontroliranoj proizvodnji u kojoj su zadovoljeni svi uvjeti kvalitetnog uzgoja, u ovoj godini očekujemo prinos od 350 do 400 tona krastavaca posađenih u tri velika plastenika u kojima trenutno radi 30 radnika. Uglavnom radimo za domaće tržište, odnosno domaće trgovačke centre, i za sada nemamo problema s plasmanom i nadam se da će tako ostati preko cijele sezone – rekao je voditelj poljoprivrednog sektora tvrtke Ivan Obrovac.

Grad Virovitica oduševljen je pozitivnim primjerima domaće proizvodnje: – Gradu Virovitici u interesu je što više ovakvih primjera domaće poljoprivredne proizvodnje. Ovom prigodom pozivam sve one koji se žele baviti plasteničkom proizvodnjom da to i učine, a Grad će im pri tome svakako izaći u susret - rekao je gradonačelnik Ivica Kirin te dodao: – Kao što smo s izdavanjem zemljišta izašli tvrtki Brana koja se nalazi u gradskoj gospodarskoj zoni Zapad 1, tako ćemo pomoći i drugima koji žele graditi tvornice na otvorenom. Građevinska zemljišta, a pogotovo ona koja nisu blizu infrastrukture, na raspolaganju su našim proizvođačima jer svima nam je u interesu da potaknemo domaću proizvodnju, odnosno da riješimo negativan trend uvoza i zamijenimo ga domaćim proizvodom – naglasio je Kirin.

Državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak također je pohvalio primjere dobrog poslovanja virovitičke Brane.
– Ministarstvo poljoprivrede i dalje će poticati ovakve i slične primjere. Tvrtka Brana ujedinjuje i proizvodnju i skladištenje, ali isto tako na sve izazove tržišta može odgovoriti i na dijelu prerade poljoprivrednih proizvoda, što je danas itekako važno za plasiranje kvalitetnog proizvoda na domaće i strano tržište. Za desetak dana Vlada RH raspravljat će i, vjerujem, usvojiti novu strategiju u sektoru voća i povrća vezano za održive operativne programe proizvođačkih organizacija, a Virovitičko-podravska županija u svakom slučaju tu može imati veliki doprinos – naglasio je tom prigodom državni tajnik Tugomir Majdak koji je obišao i moderne Branine nasade jabuka koji se nalaze na području Borove, odnosno općine Suhopolje.

- Riječ je o jednom od najmodernije opremljenih voćnjaka u ovom dijelu Hrvatske. Uz postojeći voćnjak u Pčeliću želimo kroz vlastitu proizvodnju postići veću kontrolu proizvoda i konkurentnost. Proizvodne sorte jabuka tvrtke Brana d.o.o. također su certificirane GLOBALG.A.P. sustavom sigurnosti poljoprivredne proizvodnje. U našoj proizvodnji imamo crveni delišes, gala, fuji, idared, breaburn, elstar, zlatni delišes, granny smith, jonagold - zaključuje Obrovac.


Komentari članka

Vezani članci

Za uzgoj povrća 150 milijuna kuna

25.05.2020.

U indikativni plan objave natječaja za 2020. godinu u cilju povećanja samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje dodana su tri nova natječaja za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava

Hirovito proljeće uništilo usjeve - štete milijunske

16.04.2020.

Hirovito proljeće s mrazom i snijegom "obralo" je i voćnjake diljem Hrvatske i prije berbe. Stradale su rane sorte. Uz štetu koju trpe zbog koronavirusa, sezona će, kažu voćari, biti u debelom minusu. Nadaju se pomoći i naknadi štete.

Online distribucija voća i povrća

07.04.2020.

Otkako su prije gotovo dva tjedna zatvorene sve tržnice u zemlji, mnogi su se uzgajivači voća i povrća našli pred zidom: pustiti da im sve propadne ili pokušati pronaći način kako ipak doći do kupaca.

Željko Bjeliš: Počinje berba jagode, smanjite uvoz i otvorite prostor domaćim proizvođačima

02.04.2020.

Turistička sezona će vjerojatno biti loša. Ukoliko ne bude uvoza, ne bi trebalo biti problema, ali po trenutnoj situaciji, gdje je već albanski mladi kupus i srpski bijeli u centrima, za očekivati je i veliki uvoz lubenice, navode iz Udruge Neretvanska ml

Interventni otkup mlijeka, pomoć voćarima i povrćarima kroz suradnju s trgovačkim lancima

02.04.2020.

Pokušat ćemo formirati i digitalnu burzu, a na kraju, ako ne bude funkciniralo tržište, u ovakvim vremenima zadaća je države da pokuša naći rješenje za eventualne viškove i održati proizvodnju, rekla je ministrica Marija Vučković.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija