Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Svi 2020

Počela berba krastavaca iz plasteničke proizvodnje

Izvor: glas.hr · Autor: Vladimir Grgurić  

Počela berba krastavaca iz plasteničke proizvodnje

Početkom ovog tjedna mnogi su poljoprivrednici koji imaju plasteničku proizvodnju počeli s berbom, među kojima je i tvrtka Brana d.o.o. iz Virovitice, koja je investiciju dijelom financirala sredstvima EU-a iz Programa ruralnog razvoja.

Proizvodnju krastavaca imaju na hektar i pol plasteničke proizvodnje. Berba je organizirana u njihovu proizvodnom kompleksu gdje su, osim domaćina, na čelu s direktorom Slavkom Rajnovićem i voditeljem agrosektora Ivanom Obrovcem, nazočili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, gradonačelnik Ivica Kirin i drugi.

Poljoprivredna tvrtka Brana d.o.o. Virovitica posjeduje plastenike ukupne površine 35.000 četvornih metara u kojima proizvodi povrće i voće: krastavce, salatu kristal, krastavce salatne, papriku baburu, tikvice, papriku rog crvenu, mahune i jagode. Kompletna proizvodnja je certificirana GLOBALG.A.P. sustavom sigurnosti poljoprivredne proizvodnje prema potrebama tržišta, a sve radi povećanja povjerenja kupaca u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost proizvoda.

– Ova investicija dijelom je financirana sredstvima EU-a iz Programa ruralnog razvoja po mjeri 4.1.1. Imamo vrlo dobra iskustva s proizvodnjom ove povrtne vrste. Zahvaljujući kontroliranoj proizvodnji u kojoj su zadovoljeni svi uvjeti kvalitetnog uzgoja, u ovoj godini očekujemo prinos od 350 do 400 tona krastavaca posađenih u tri velika plastenika u kojima trenutno radi 30 radnika. Uglavnom radimo za domaće tržište, odnosno domaće trgovačke centre, i za sada nemamo problema s plasmanom i nadam se da će tako ostati preko cijele sezone – rekao je voditelj poljoprivrednog sektora tvrtke Ivan Obrovac.

Grad Virovitica oduševljen je pozitivnim primjerima domaće proizvodnje: – Gradu Virovitici u interesu je što više ovakvih primjera domaće poljoprivredne proizvodnje. Ovom prigodom pozivam sve one koji se žele baviti plasteničkom proizvodnjom da to i učine, a Grad će im pri tome svakako izaći u susret - rekao je gradonačelnik Ivica Kirin te dodao: – Kao što smo s izdavanjem zemljišta izašli tvrtki Brana koja se nalazi u gradskoj gospodarskoj zoni Zapad 1, tako ćemo pomoći i drugima koji žele graditi tvornice na otvorenom. Građevinska zemljišta, a pogotovo ona koja nisu blizu infrastrukture, na raspolaganju su našim proizvođačima jer svima nam je u interesu da potaknemo domaću proizvodnju, odnosno da riješimo negativan trend uvoza i zamijenimo ga domaćim proizvodom – naglasio je Kirin.

Državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak također je pohvalio primjere dobrog poslovanja virovitičke Brane.
– Ministarstvo poljoprivrede i dalje će poticati ovakve i slične primjere. Tvrtka Brana ujedinjuje i proizvodnju i skladištenje, ali isto tako na sve izazove tržišta može odgovoriti i na dijelu prerade poljoprivrednih proizvoda, što je danas itekako važno za plasiranje kvalitetnog proizvoda na domaće i strano tržište. Za desetak dana Vlada RH raspravljat će i, vjerujem, usvojiti novu strategiju u sektoru voća i povrća vezano za održive operativne programe proizvođačkih organizacija, a Virovitičko-podravska županija u svakom slučaju tu može imati veliki doprinos – naglasio je tom prigodom državni tajnik Tugomir Majdak koji je obišao i moderne Branine nasade jabuka koji se nalaze na području Borove, odnosno općine Suhopolje.

- Riječ je o jednom od najmodernije opremljenih voćnjaka u ovom dijelu Hrvatske. Uz postojeći voćnjak u Pčeliću želimo kroz vlastitu proizvodnju postići veću kontrolu proizvoda i konkurentnost. Proizvodne sorte jabuka tvrtke Brana d.o.o. također su certificirane GLOBALG.A.P. sustavom sigurnosti poljoprivredne proizvodnje. U našoj proizvodnji imamo crveni delišes, gala, fuji, idared, breaburn, elstar, zlatni delišes, granny smith, jonagold - zaključuje Obrovac.


Komentari članka

Vezani članci

Danica Tomić uzgaja industrijski krastavac: otkup siguran, a cijene u porastu

07.08.2020.

Otkup nam kreće polovicom srpnja, a urod dođe ponekad i krajem lipnja. Oni bez hladnjače mogu stajati do četiri dana, a da na njima nema oštećenja i da su spremni za prodaju, pojašnjava Danica Tomić.

Škobić: Dovoljan je jedan kamion uvezenog voća da poremeti stanje na našem tržištu

06.08.2020.

Na tržište nam k tome iz uvoza dolazi i voće ubrano prije optimalnog vremena pa svako ima okus repe, kaže poznati voćar Domagoj Škobić.

Brojimo šlepere (14): ENNA Fruit od početka godine izvezla 640 šlepera robe, u zadnja dva mjeseca više od 250

29.07.2020.

Vodeća tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća na području Hrvatske i regije ENNA Fruit izvezla je od početka godine na vanjska tržišta čak 640 šlepera robe, od čega u protekla dva mjeseca više od 250 šlepera.

Brojimo šlepere (13): Virovitička tvrtka Brana u zadnja dva tjedna poslala 10 šlepera na EU tržište

21.07.2020.

Virovitička tvrtka Brana d.o.o. već se etablirala na domaćem tržištu kao kvalitetan proizvođač voća i povrća, a potražnja svakodnevno raste i iz europskih zemalja. Trenutno proizvode voće i povrće na 25 hektara vlastitih površina, a za potrebe tržišta ug

Zbog korone povećani su tržišni viškovi lubenica

16.07.2020.

Zbog poremećaja na domaćem tržištu otkupljivači su krenuli u izvoz lubenica na tržišta Slovenije, Češke, Slovačke i Poljske

Tag cloud

 1. 2049 članka imaju tag hrvatska
 2. 2129 članka imaju tag turizam
 3. 1593 članka imaju tag financije
 4. 1322 članka imaju tag izvoz
 5. 1103 članka imaju tag svijet
 6. 880 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 763 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1061 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 875 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 574 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 302 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 370 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 326 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici