Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Velj 2009

Planskim obrazovanjem profilirati radnike

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Silvana Oruč Ivoš  

Planskim obrazovanjem profilirati radnike

Iako je prijedlog godišnje kvote za uvoz stranih radnika u odnosu na lanjsku smanjen gotovo za četvrtinu ili za oko 2300 radnih dozvola, prijepori treba li nam toliki broj stranih radnika nisu izostali. I dok dio gospodarstvenika tvrdi kako na tržištu ne mogu pronaći odgovarajuću radnu snagu, sindikati upozoravaju da upravo takva radna snaga čeka na Zavodu za zapošljavanje.

Zato ne čudi pitanje koje su i pri ovogodišnjoj raspravi o kvotama za radne dozvole strancima postavili sindikati. Kako je moguće da zemlja u kojoj je gotovo 300.000 nezaposlenih mora još i »uvoziti« radnike? I poslodavci priznaju kako i na njima leži dio odgovornosti. Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Ivica Mudrinić je nakon sjednice GSV-a rekao da bi poslodavci trebali preuzeti inicijativu u kreiranju programa za obrazovanje radnika koji su im potrebni, te u izravnom kontaktu s učenicima utjecati na profil budućih radnika. S time se slaže i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Đuro Popijač. »Poslodavci upozoravaju na nerazmjer na tržištu rada. I u dobrim godinama imamo veliki broj nezaposlenih ljudi, a istodobno gospodarstvo ne može zadovoljiti potrebu za radnom snagom«, kaže Popijač za Vjesnik. Ipak ističe da nije riječ o jednostavnom i lako rješivom problemu, jer treba utvrditi zbog čega je takvo stanje, odnosno je li riječ o sustavnoj grešci. Odnosno, treba vidjeti strukturu nezaposlenih, kakve beneficije ostvaruju kao nezaposleni, ali i to rade li istodobno na crno?! Naglašava i drugi apsurd, a to je da Hrvatskoj ne nedostaju inženjeri, ali joj konstantno nedostaju kuhari i zidari. »Kod nas ljudi jednostavno ne žele raditi kao zidari«, pojašnjava Popijač.

U brodogradnji je lani odobreno 1700 dozvola, a u ovoj godini 1148 dozvola. Upravo je pitanje zapošljavanja stranih radnika u domaćim brodogradilištima na sjednici GSV-a postavljeno kao veliki problem. Predstavnik sindikata u GSV-u Vilim Ribić kazao je da se sindikati protive uvozu stranih radnika, jer na Zavodu za zapošljavanje ima dovoljno tih struka. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević u izjavi Vjesniku pojašnjava kako smatraju da zahtjevi uprava brodogradilišta nisu opravdani. »Znamo da se angažira kooperantska radna snaga, a istodobno dijelovi ili cijeli pogoni u brodogradilištu ostaju nezaposleni. Također, radnici ostaju na čekanju ili se evidentiraju kao viškovi radne snage, uzimaju se domaći ili strani kooperanti, a nitko im nije ponudio prekvalifikaciju«, upozorava Matijašević.

Kao moguće rješenje tog problema smatra to da ubuduće zahtjevi uprava za angažmanom strane radne snage budu potvrđeni supotpisom sindikata. Odnosno, da sindikati procijene je li opravdano uvođenje stranih radnika ili postoji mogućnost da se već zaposleni radnici prekvalificiraju. Matijašević upozorava na još jedan apsurd. Obično su struke i zanimanja kojih kronično nedostaje jako dobro plaćeni, međutim, u sektoru brodogradnje to nije tako. »Nama kronično nedostaje potplaćene radne snage«, upozorava čelnik HUP-a. Kad je riječ o uvozu radnika, u oči upada nesrazmjer između potreba gospodarstva i obrazovnog sustava. Matijašević kaže da bez obzira na to o kojim je strukama riječ, treba voditi računa o potrebama gospodarstva. Đuro Popijač, pak, navodi primjer škole u Miholjcu u kojoj se školuju frizerke i mehaničari iako je u tom kraju tvornica koja bi godišnje mogla zaposliti sto strojobravara ili varioca. O tom će paradoksu uskoro i poslodavci i sindikati raspravljati na posebnoj tematskoj sjednici na kojoj će stručnjaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokušati objasniti zašto uvozimo velik broj radnika izvana uz toliko nezaposlenih.

Najviše dozvola u graditeljstvu

Lani je u graditeljstvu bilo odobreno 5330 radnih dozvola, dok ih je ove godine 2510, i to najviše za zidare i tesare. Istodobno je Ministarstvo graditeljstva iskazalo potrebu za uvozom 7000 radnika.

Kontrola sposobnosti

Predlaže se da nadležne službe za zapošljavanje kontroliraju strukturu nezaposlenih. Odnosno, da vide je li netko tko se godinama u HZZ-ovoj evidenciji vodi kao nezaposleni električar ili zidar zbog godina ili zdravstvenog stanja i dalje sposoban raditi te poslove. Područni bi uredi za one za koje se utvrdi da nisu sposobni obavljati poslove za koje su prijavljeni trebali pronaći drugo rješenje, smatra Ozren Matijašević.


Komentari članka

Vezani članci

Anketa o radnoj snazi: Stopa nezaposlenosti pala na 8,4 posto

06.05.2019.

I stopa zaposlenosti, kao postotni udio zaposlenih u radno sposobnom stanovništvu, bilježi pozitivan trend te je u prošloj godini iznosila 46,9 posto. To je za 1,1 postotni bod više nego godinu ranije, a za 2,3 odnosno 2,7 postotnih bodova više nego 2016.

Novo zaduživanje i manje mirovine ili održivi sustav?

30.04.2019.

HUP: Ni jedan poslodavac neće osobe od 67 godina tjerati na težak fizički posao

Hrana s lokalnih OPG-ova na tanjurima bolnica, škola, vrtića, studentskih domova i u vojarni

22.03.2019.

Vlada RH na jučerašnjoj je sjednici usvojila Akcijski plan promoviranja i jačanja kratkih lanaca u opskrbi hranom ustanova iz javnog sektora za razdoblje 2019. i 2020. godine. Što to znači za domaće proizvođače?

Na rukovodećim pozicijama u državnim je tvrtkama samo pet posto žena

05.03.2019.

Da bi žene mogle iskoristiti svoje talente, znanje i potencijale koje bez ikakve sumnje posjeduju moraju imati uvjete koji im kao i muškim kolegama omogućavaju da se i profesionalno u cijelosti realiziraju i napreduju i do samog vrha ako to žele

Nova radna snaga stiže s Dalekog istoka: što je Hrvatima Irska, njima je Hrvatska

25.02.2019.

Filipinci su na dobrom glasu kao osoblje na turističkim brodovima s relativno umjerenim zahtjevima u pogledu uvjeta rada. Njihovo zapošljavanje sada ovisi o našoj selekciji koja upravo započinje

Tag cloud

 1. 1898 članka imaju tag hrvatska
 2. 1915 članka imaju tag turizam
 3. 1526 članka imaju tag financije
 4. 1219 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 992 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 954 članka imaju tag trgovina
 8. 823 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 927 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 849 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 573 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 494 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 387 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 335 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija