Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Sij 2019

Ovaj profesor iz Rijeke svojim izumima pomaže osobama s invaliditetom

Izvor: www.index.hr · Autor: M.R.  

Ovaj profesor iz Rijeke svojim izumima pomaže osobama s invaliditetom

RAZVOJ tehnologije promijenio je život svima nama, a veliku korist od tehnološkog napretka pogotovo mogu imati osobe s invaliditetom kojima inovacije omogućuju da rade stvari koje inače ne bi mogli, što im daje veću samostalnost u svakodnevnom životu.

Miroslav Vrankić, profesor na Tehničkom fakultetu u Rijeci, svoju je želju za pomaganjem ljudima spojio sa svojim tehničkim znanjima i pokrenuo E-Glas, tvrtku koja se bavi razvojem raznih sustava koji olakšavaju život osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju.

"Kroz volontiranje upoznao sam osobu koja je teško koristila računalo"

''Ideja je došla spontano. Radeći na fakultetu poželio sam spojiti svoja tehnička znanja iz područja elektrotehnike s mojim idealom pomaganja ljudima. Krenuo sam volontirati i upoznao sam jednu osobu koja je jako teško koristila svoje računalo zbog tetraplegije.

To mi je dalo ideju da izradim sustav za upravljanje domom pomoću govora kako bi osobe koje ne mogu koristiti svoje ruke mogli upravljati svojim domom samo uz pomoć govora. Taj sam sustav nazvao Servus jer mu je svrha bila da postane vjeran pomoćnik osobama s tjelesnim invaliditetom.

Pokazalo se da je Servus koristan proizvod, a budući da se fakultet ne može baviti prodajom i servisiranjem proizvoda, odlučio sam pokrenuti tvrtku. Tvrtka je dobila ime E-Glas (www.eglas.hr) i osnovana je 2009. pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci. Kasnije su mi se pridružili dvojica kolega s fakulteta, Damir Arbula i Kristijan Lenac, koji su pomogli u daljnjem razvoju Servusa'', kaže Vrankić.

U posljednjih desetak godina razvili su niz proizvoda - od rješenja za komunikaciju osobama koje ne mogu govoriti do edukacijskih rješenja za djecu s poteškoćama.

''Od početka do danas misija E-Glasa je pomaganje osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Svi proizvodi koje razvijamo namijenjeni su upravo toj populaciji.

Pored Servusa razvili smo još nekoliko drugih proizvoda.

Jedan od njih je softver Serwantess, komunikator koji je namijenjen osobama s ALS-om koje ne mogu govoriti i ne mogu se služiti rukama. Taj softver uz pomoć posebnog uređaja za praćenje pogleda omogućava da osoba komunicira samo koristeći pogled, a softver izgovara sve što osoba napiše svojim pogledom na ekranu. Taj je softver razvijen u suradnji s udrugom Neuron iz Zagreba.

Bilo je tu još nekih rješenja za multimodalno upravljanje okolinom i različitim uređajima, a u zadnje vrijeme smo se dosta usmjerili na razvoj proizvoda namijenjenih djeci s teškoćama u razvoju.

Razvili smo softver ABC Maestro za učenje tipkanja i čitanja koji je namijenjen djeci koja imaju poteškoća s pažnjom i koncentracijom, finom motorikom, okulomotornom koordinacijom, vizualnom percepcijom, za djecu s višestrukim teškoćama, disleksijom, disgrafijom te nerijetko kombinacijom istih.

ABC Maestro trenutno radi na hrvatskom, engleskom, nizozemskom, njemačkom i srpskom jeziku, a upravo su u pripremi i lokalizacije za talijanski i španjolski jezik. U Hrvatskoj su reakcije u školama i vrtićima na ABC Maestro izuzetno dobre, a prošli mjesec počela je njegova prodaja i u Engleskoj i Nizozemskoj.

Još jedan od zanimljivih projekata je Hiper softver za ranu edukaciju koji razvijamo u suradnji s Hrvatskom udrugom za ranu edukaciju (Hureka). Vjerujem da će se čuti još puno dobrih novosti u ovoj godini o ABC Maestru i Hiper softverima'', kaže Vrankić.

Podršku E-Glasu daje i Nenad Bakić

Zanimljivo je da je jedan od ulagača u ovaj projekt i Nenad Bakić.

''Gospodin Nenad Bakić je jedan od ulagača u E-Glas. Do suradnje je došlo nakon što je on podržao našu Indiegogo crowdfunding kampanju za Servus sustav. Nakon te kampanje imali smo nekoliko susreta i puno zanimljivih razgovora koji su s vremenom doveli do investicije. Gospodin Bakić je bio 'angel investor' u pravom smislu te riječi. Jako je puno pomogao E-Glasu ne samo financijski nego i svojim iskustvom i savjetima'', kaže Vrankić.

Njihova konferencija o asistivnoj tehnologiji izrasla u najveću na svijetu

Osim na razvoju proizvoda, rade i na edukaciji te već treću godinu u Zagrebu organiziraju konferenciju o asistivnoj tehnologiji koja je postala najveća te vrste u svijetu.

''Budućnost E-Glasa vidim i dalje u razvoju i distribuciji asistivne tehnologije - tehnologije koja pomaže osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Pored toga, jako puno radimo i na edukaciji o asistivnoj tehnologiji. Naša konferencija ATAAC o asistivnoj tehnologiji i potpomognutoj komunikaciji koju organiziramo u partnerstvu s Tehničkim fakultetom u Rijeci i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu prošle je godine imala 1500 sudionika i time je postala najveća konferencija u području asistivne tehnologije u svijetu (www.ataac.eu). Uistinu postajemo globalno prepoznatljivi u ovom području, a budućnost nam je sve više i u globalnoj prodaji naših proizvoda'', kaže Vrankić.


Komentari članka

Vezani članci

Na Velesajmu razvili pametnu narukvicu koja pomaže starijima i nemoćnima

13.05.2019.

"Nadamo se da ga netko neće koristiti jer nema s kime piti kavu", šale se tvorci Silver Monitora. Za razliku od drugih sličnih uređaja Silver Monitor je savršeno jednostavan za korištenje. U sebi ima SIM karticu koja se može spojiti na bilo koju mrežu i s

Osmislili utičnice koje putem aplikacije upravljaju uređajima i mjere potrošnju

26.04.2019.

Studenti Josip Oroz i Lovro Stipanović vlasnici su tvrtke Elproms Team koja radi na digitalizaciji industrije.

Tko je poduzetnik čija je likvidacija šokirala javnost

25.04.2019.

Zasad je očito da se radi o planiranoj likvidaciji, koja je, vjerojatno neplanirano, loše završila za jednog od počinitelja

Nove tarife poduzetnicima poskupljuju struju 20-30%

21.03.2019.

Primjena novih tarifnih stavki za kategoriju poduzetništva kreće s početkom travnj

Bjelovarčani krenuli u globalni pohod: 'Izvezli smo sprave za fitnes u Kaliforniju, to je kao da Talijanima prodate pizzu'

08.03.2019.

Bjelovarčani su krenuli u osvajanje svijeta Predator Huntom. Bezmotorna traka za trčanje s ferrofluidnom kočnicom prva je takve vrste u svijetu, a upiti o njoj već su se zaredali u bjelovarsku tvrtku Ferrodus sa svega tri zaposlena

Tag cloud

 1. 1900 članka imaju tag hrvatska
 2. 1918 članka imaju tag turizam
 3. 1526 članka imaju tag financije
 4. 1221 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 993 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 954 članka imaju tag trgovina
 8. 823 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 929 članka imaju tag svijet
 11. 956 članka imaju tag EU
 12. 878 članka imaju tag ict
 13. 849 članka imaju tag industrija
 14. 762 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 523 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 573 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 495 članka imaju tag tehnologija
 21. 355 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 256 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 388 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 336 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 336 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija