Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Velj 2016

'Operateri varaju na internetu i drugim uslugama, a HAKOM ih i dalje štiti'

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr · Autor: lvuko  

'Operateri varaju na internetu i drugim uslugama, a HAKOM ih i dalje štiti'

Na popisu omraženijih davatelja usluga, odnosno onih s kojima su imali najviše problema, potrošačima su definitivno na prvom mjestu teleoperateri. U cilju promjene takvog stanja uskoro se mijenjaju zakonski propisi, preciznije postojeći Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga.

Izmjene koje predlaže Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) tiču se najčešćih problema koje su korisnici teleusluga imali u praksi, proizišlih sklapanjem ugovora na daljinu (putem telefona ili interneta op.a.), kao i izvan prodajnih prostorija trgovca. U Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača nisu, međutim, najsretniji s najavljenim izmjenama, smatrajući ih manjkavima, te su HAKOM-u uputili svoje primjedbe, a nadaju se kako će iste biti i uvažene.

- Iz HAKOM-a predlažu dosta izmjena na štetu potrošača. Umjesto da regulatorna agencija, kao što joj ime sugerira, regulira odnose na ravnopravnoj bazi, oni diskriminiraju potrošače i putem ovih izmjena, ali i Zakona o elektroničkim komunikacijama. Prvo što smo tražili su promjene vezane za raskid ugovora. Pristajanjem na ponudu putem telefona, korisnik sklapa ugovor na daljinu, te mu na kućnu adresu treba stići pisana potvrda o ugovorenoj usluzi.

- Zakonodavac dozvoljava da potrošač raskine takav ugovor bez navođenja razloga, i to u roku od 14 dana od dana kad mu je poslana potvrda na kućnu adresu ili elektroničkim putem. Mi tražimo da taj rok počne teći od dana kad je čovjek primio spomenutu potvrdu, odnosno da se produži na godinu dana ako korisnik nije znao da mora dobiti ugovor u pisanom obliku. Jedino se na ovaj način može zaštititi potrošača od nekorektnog trgovca koji mu je zatajio da treba dobiti potvrdu ili mu je uključio nekakvu uslugu bez njegova znanja - objašnjava Tomislav Lončar, tajnik HUZP-a.

U udruzi su reagirali i na oglašavanje brzine širokopojasnog pristupa internetu čime se, prema njihovom mišljenju, često obmanjuje korisnike.

- Dosad se davala mogućnost operaterima da s potrošačima dogovore brzinu od 100 posto koju potrošač plaća, a mogli su isporučivati tek 50 posto takve brzine, jednostavno su imali priliku varati potrošače... To je kao da dođete u pekaru i zatražite kruh od 800 grama, a pekar kaže da su imali tehničkih poteškoća i da je čistačica oprala samo kalupe od 400 grama te da je takav kruh ispekao, no prodat će vam ga po cijeni onog većeg... Biste li vi kupili kruh 50 posto lakši po punoj cijeni? Pitanje je zašto onda kupujemo takvu brzinu interneta?! Stoga tražimo da se u izmjene Pravilnika uvrsti odredba prema kojoj su operateri obvezni odrediti minimalnu brzinu širokopojasnog pristupa internetu koju potrošač treba platiti - navode u HUZP-u.

Predstavnici potrošača u javnoj su raspravi o predloženim HAKOM-ovim izmjenama reagirali i na onu o vremenskom roku otklanjanja kvara. Naime, zakonodavac predlaže da se teleoperaterima dozvoli rok od sedam dana što je, drže u HUZP-u, jednostavno predugo.

- Tražimo, dakle, da se uvrsti točka prema kojoj će operatori biti dužni otkloniti kvar na pretplatničkoj liniji u roku od dva dana od dana prijave kvara, a izuzetno u roku od pet dana, te da su obvezni u roku od jednog dana od prijave korisnika obavijestiti o vremenu i načinu otklona kvara.

- Ako teletvrtka to ne napravi, korisnik ima pravo na raskid ugovora bez plaćanja naknade. Smatramo, dakle, da operater mora žurno djelovati. Ne može potrošač biti bez telefona ili televizije sedam dana... Ako je davatelj usluge nesposoban riješiti kvar u roku od dva do maksimalno pet dana, potrošač ima određena prava - kaže Tomislav Lončar.

I registar 'Ne zovi' je ustupak kapitalistima!

Iz HUZP-a su se osvrnuli i na uvođenje registra 'Ne zovi', u koji bi se ubuduće trebali upisati svi oni koji ne žele da ih prodajni predstavnici nazivaju i nude im svoje usluge.

- Dakle, po ovom principu se dozvoljava uznemiravanje svih ostalih koji se propuste upisati u Registar! Smatramo da je to apsurdno i da bi stvari trebalo obrnuti tako da trgovci zovu one koji su ostavili svoj broj telefona i adresu... S kojim se pravom, osim toga, od potrošača traži OIB, ako su oni već dali svoj telefon i kućnu adresu, i tko će ga provjeravati? Je li HAKOM ovlašten ulaziti u evidencije MUP-a - pitaju se u HUZP-u.

Suludo je i to što trgovac, koji se bavi prodajom i/ili promidžbom putem telefona, može kontaktirati potrošača neovisno o tome je li njegov broj upisan u Registar ako mu je potrošač nekad prije dao privolu za korištenje njegovih osobnih podataka i telefonskog broja.

- Ovo je još jedan ustupak kapitalistima! Znači, trgovac nas može doživotno smetati! Koja je uopće svrha Pravilnika ako ne možemo opozvati jednom danu privolu da nas netko uznemirava - pita se Lončar.

Potrošači traže:

1. 14 dana za raskid ugovora na daljinu teče otkad potrošač zaprimi pisanu potvrdu o ugovorenoj usluzi na svoju kućnu adresu
2. Uređaje za određeni telepaket operater treba dostaviti na kućnu adresu jer se u praksi događalo da su se ugovori sklapali na temelju krivotvorenih ili izgubljenih osobnih iskaznica, a navodila se druga adesa za isporuku opreme
3. Ako se ugovor može sklopiti samo javljanjem OIB-a na telefon, onda se prilikom njegova raskida od potrošača ne smije tražiti da šalje kopije osobne iskaznice, krsni i vjenčani list, potpise javnog bilježnika jer ga se na taj način želi nezakonito zadržati
4. Dva dana za otklanjanje kvara na pretplatničkoj liniji
6. Davatelj usluge je dužan isporučiti točno određenu brzinu širokopojasnog pristupa internetu koju će potrošač platiti


Komentari članka

Vezani članci

Zastrašujući rezultati analize s polica hrvatskih trgovina

30.10.2019.

Ispravnost hrane trebao bi biti najvažniji zahtjev potrošača, no podaci koje je Jutarnji list prikupio od Državnog inspektorata pokazuju kako, kontrolama usprkos, na tržištu postoji bezobrazna količina proizvođača koji namjerno zavaravaju svoje kupce.

Varanje potrošača skupo će se plaćati

28.10.2019.

Nakon što je europsko tržište potresao niz skandala s hranom, od zaraženog mesa bolesnih krava iz poljske klaonice mesa do raznih bakterija prisutnih u hrani, Europska komisija odlučila se radikalnije obračunati s prekršiteljima. Kazne će u svim zemljama

HAKOM Hrvatskom Telekomu odobrio preuzimanje EvoTV-a uz dodatne uvjete

04.03.2019.

HAKOM odobrio HT-u preuzimanje HP Produkcije d.o.o. pružatelja Evo TV usluge, pod četiri dodatna uvjeta kojih se novi vlasnik mora pridržavati

Borzan: Bruxelles zabranjuje prodaju drugorazredne robe u istočnoj Europi

12.04.2018.

Borzan je istaknula i da je ovaj zakonski prijedlog dio velikog paketa koji je Komisija pripremila za potrošače, a koji uključuje i zakon koji regulira pravo na kolektivnu tužbu

Hakom: E-trgovina potiče rast potražnje za paketskim uslugama

07.12.2017.

Rast broja paketa povećao je udjel paketa na čitavom tržištu tako da je od početka godine udjel paketa porastao za više od jedan posto, a trenutno iznosi 6,5 posto svih poštanskih usluga na tržištu.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija