Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Stu 2018

Napustio je dosadni pravnički posao i sada radi vrhunska maslinova ulja

Izvor: www.index.hr · Autor: M.Repecki  

Napustio je dosadni pravnički posao i sada radi vrhunska maslinova ulja

ANDREA LUPIERI po struci je pravnik, radio je nekoliko godina u jednoj brodarskoj kompaniji, no taj posao nije ga ispunjavao pa se okrenuo maslinama. Danas se bavi ekološkim uzgojem maslina, za što je Istra i Vodnjan u kojem ima maslinike idealno područje.

“Nakon što sam završio pravo, prvo sam se zaposlio u jednoj brodarskoj kompaniji. No tata se krenuo baviti maslinama, to je pokrenuo kao projekt za mirovinu i onda sam i ja nakon posla s njim radio. No, pravnički posao je na neki način dosta zahtjevan. Uglavnom se radi s nekakvim problemima, uvijek dolaze novi papiri, novi problemi, a u poljoprivredi kad radite cijeli dan, i okrenete se iza sebe, vidite što ste napravili, nešto iz svog tog rada ostane, imate neku satisfakciju. Maslina je meni posebno lijepa jer za sve što napravite potrebno je određeno vrijeme da se vidi rezultat, traži nekakav intelektualni angažman, u tom dijelu su mi masline posebno zanimljive. Inače, Istra je idealno područje za napraviti vrhunska maslinova ulja. Ne treba ništa posebno izmišljati kad vam priroda sama po sebi daje mogućnost da napravite nešto vrhunsko”, kaže Andrea.

Ulja uglavnom prodaje vani

Cadenela ulja koja proizvodi obitelj Lupieri uglavnom se prodaju u inozemstvu - Njemačkoj, Austriji i Sloveniji - jer se radi o ekološkim proizvodima, koji su višeg cjenovnog ranga, pa su interesantniji na tržištima s većom kupovnom moći. Maslinici se prostiru na 30 hektara i ne planiraju se značajnije širiti, kako bi održali visoke standarde ekološke proizvodnje.

“Trenutno imamo nešto manje od 30 hektara, otprilike šest i pol tisuća stabala, planiramo posaditi još 1500 maslina i tu ćemo stati. To je veličina maslinika kojeg ja po mojem konceptu mogu držati pod kontrolom. Mogu to usporediti s vođenjem restorana. Imate restoran, ide vam dobro, pa dodate još četiri stola i kiksa usluga, kiksa kuhinja - ne želim se dovesti u tu situaciju.

Ekološka proizvodnja

Ulja uglavnom plasiramo van Hrvatske, najveći dio od Slovenije pa prema gore na sjever, i nešto sitno u Italiju, no uglavnom vani. Kod nas još uvijek nema nekog pravog prepoznavanja ekološke poljoprivrede. Dobar dio ljudi misli da je to nekakva hipi priča, a zapravo nije - to je više 'star treck' poljoprivreda", priča.

"Ne koristimo otrove nego, na primjer, koristimo posebne bakterije koje djeluju točno na određenu vrstu crva, koristimo posebne gline i slično. Rad u ekološkoj poljoprivredi traži puno angažmana, a imate puno manje ploda. Proizvodnja je skuplja, proizvod nije jeftin, a kod nas je standard takav kakav jest pa su nam glavna tržišta Slovenija, Austrija i Njemačka. Oni cijene eko poljoprivredu, kvalitetu i imaju puno veći standard od nas, pa kad imate cijenu proizvoda koja nije baš popularna, morate ga vani plasirati. Ekoloških maslinara i općenito poljoprivrednika nema puno ovdje, ali dosta surađujemo, pomažemo si međusobno. Ekološkom poljoprivredom se ne bavite zbog novca jer ne možete naplatiti sav taj dodatan trud koji u usporedbi s konvencionalnom poljoprivredom morate uložiti, no vjerujem da ekološka poljoprivreda ima budućnost", dodaje.

Uz, naravno, dužno poštovanje svim ostalim poljoprivrednicima, jer poljoprivreda nije lagan posao. Tko god da uđe u polje i nešto radi nije mu lako - bio on ekološki ili konvencionalni poljoprivrednik. Treba cijeniti svakoga tko radi”, kaže Andrea.

Senzori u polju

“Neće maslina bez navodnjavanja nestati - dapače, ona ne voli previše vode, radi se o bliskoistočnoj biljci, pa može biti i na suhom, ali ako dobije malo vode u određenom trenutku, mogu se izbjeći neki problemi u okusu ulja, u kvaliteti. Mi sve navodnjavamo u deficitu. U svakom polju imamo senzore kojima mjerimo vlagu i onda kad vidimo da je vlaga kritično niska, onda dodajemo dio onog što treba biljci. Znači ne idemo na 100 posto potrebe biljke nego se držimo na 30-40 posto da joj malo pomognemo. Kad su uvjeti stvarno nemogući da joj malo olakšamo. Nije poanta ovdje napraviti što više proizvoda koji će imati loše ili srednje karakteristike, nego izbjeći negativne faktore, a za to je voda jako bitna. Baviti se poljoprivredom bez navodnjavanja je vrlo teško. U poljoprivredi ne možete kontrolirati puno toga, ni vrućine, ni hladnoću, ni kišu… ali voda je nešto na što možemo utjecati”, kaže Andrea.


Komentari članka

Vezani članci

Diplomirala menadžment, otvorila OPG i prva u Hrvatsku uvezla britansku mliječnu ovcu

14.06.2019.

Danas 24-godišnja Slavica Zorić prije tri godine pokrenula je OPG koji uspješno vodi, a njena je priča dobila novi zamah kada je iz Programa ruralnog razvoja, kroz podmjeru 6.1., povukla 50.000 eura.

Sto i deset zlat(i)nih “kvadrata” na otoku Krku – OPG Zlata Nanić

14.06.2019.

Svima dobro znana hrvatska pionirka ekološke poljoprivrede, već osam godina živi i obrađuje svoj vrt u Malinskoj na otoku Krku, a njezina priča je više nego fascinantna.

Eksplozija u mikro segmentu poduzeća 2018., a pri vrhu sve po starom

13.06.2019.

Podaci iz godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika otkrivaju izvanredno zanimljivu dinamiku u strukturi hrvatskog korporativnog sektora. No, promjene su još uvijek locirane u dnu korporativne piramide. U vrhu je malo promjena.

Sve zbog "krivog" jelovnika: Rekli su joj da neće uspjeti, a danas ima jednu od najboljih konoba na otoku

11.06.2019.

Maja Kršinić s 42 godine odlučila je slijediti svoj san i vratila se iz Zagreba na rodnu Korčulu. S prijateljicom Tonkom otvorila je konobu u koju su tek rijetki vjerovali, a danas se u redovima čeka na stol...

Od jedne koze do zavidnog OPG-a, Danica Mičić daleko od gradske vreve stvorila raj na zemlji

11.06.2019.

Odlučila sam se na život u prirodi i bila bih najsretnija kada bismo potpuno mogli funkcionirati na temelju robne razmjene jer nisam ljubiteljica novca kao sredstva plaćanja. Sretna sam kada dođem na neki sajam pa mijenjam robu za robu, kaže Danica Mičić

Tag cloud

 1. 1916 članka imaju tag hrvatska
 2. 1929 članka imaju tag turizam
 3. 1532 članka imaju tag financije
 4. 1223 članka imaju tag izvoz
 5. 833 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 958 članka imaju tag trgovina
 8. 828 članka imaju tag investicije
 9. 938 članka imaju tag svijet
 10. 676 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 958 članka imaju tag EU
 12. 882 članka imaju tag ict
 13. 853 članka imaju tag industrija
 14. 764 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 532 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 576 članka imaju tag maloprodaja
 18. 544 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 497 članka imaju tag tehnologija
 21. 358 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 257 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 389 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 377 članka imaju tag hnb
 29. 346 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 338 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 296 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 375 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 375 članka imaju tag BDP
 39. 334 članka imaju tag porezi
 40. 267 članka imaju tag investicija