Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Lip 2020

Najveći turistički poduzetnik Dalmacije: ‘Nije bilo otkaza, a hoteli rade. Evo kako‘

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: jutarnji.hr  

Najveći turistički poduzetnik Dalmacije: ‘Nije bilo otkaza, a hoteli rade. Evo kako‘

Imaju 16 hotela sa šest tisuća kreveta. A onda je zbog korone turizam stao: ‘Da nije bilo ovih mjera, uslijedila bi lavina otkaza‘.

Njemački, poljski, hrvatski… Jezici Europe već su u 8.30 ujutro prošle subote odzvanjali punom vanjskom terasom luksuznog hotela uz plažu, Bluesun Hotela Berulia u Brelima. Među njima je prvu kavicu, utopljen u masi od prvih stotinjak ovogodišnjih breljanskih turista, popio i Jako Andabak, vlasnik najveće dalmatinske turističke tvrtke Sunce hoteli. On upravlja s više od šest tisuća kreveta u 16 hotela, kontinuirano ulaže i podiže standarde hrvatskog turizma, a 2018. u izboru svjetske konzultantske kuće EY Sunce hoteli ušli su među top pet hrvatskih tvrtki uz Infobip.

Rast Sunce hotela naglo je zaustavljen u ožujku 2020. kada je u Italiji eksplodirala korona. Zbog velike svjetske pandemije stao je cijeli hrvatskih turizam. Više od 670 radnika i njihovih obitelji našlo se u egzistencijalnom strahu. Nitko u tom trenutku nije mogao predvidjeti koliko će kriza trajati i kako će izgledati novo normalno u turizmu – pandemijom najpogođenijoj industriji. Andabak je pripremio tri scenarija. Čak i onaj najgori u kojem bi njegov hotelski lanac ostao zatvoren do lipnja 2021.

- Pandemija nas je sve uhvatila nespremne, koliko nas god ima na zemlji. Da, razmišljali smo čak i o tome što ako ove godine uopće ne budemo radili – govori nam Andabak dok sjedimo na terasi hotela u Brelima.

Poslodavac u pravilu ima sredstva za tri mjesečne plaće, a scenarij u kojem najveći dalmatinski lanac hotela živi bez ikakvih prihoda punih 14 mjeseci značio je samo jedno: egzistencija 670 dalmatinskih obitelji bila bi dovedena u pitanje. A to bi ostavilo posljedice i na dalmatinsku ekonomiju.

- Srećom, u tom trenutku donesene su gospodarske mjere za očuvanje radnih mjesta. Da nije bilo tih Vladinih mjera, imali bismo lavinu otkaza, a šteta za državu bila bi puno veća od troška. Svakom poslodavcu to puno znači u trenutku u kojem se koprcate tražeći izlaze iz situacije najveće svjetske pandemije. Bez toga, prijetila je propast – govori nam Jako.

Korona nije tek obična pandemija, ona je opasnost koja je milijune ljudi diljem svijeta dovela na rub egzistencijalne provalije. Analitičari su izračunali da je s kumulativnim paketom antirecesijskih mjera koji je donijela Vlada, Hrvatska - s izdvajanjem od 15 posto BDP-a - poravnata s Francuskom i Luksemburgom, a iznad niza većih i bogatijih zemalja poput SAD-a, Belgije, Austrije, Singapura. Te su potpore pomogle ljudima, poslodavcima, ekonomiji. Prema statističkom izvješću HZZ-a, samo u travnju dodijeljena su novčana sredstva u iznosu od 2.198.847.918 kuna za 558.724 radnika. Među 98.535 tvrtki koje su dobile potpore za očuvanje radnih mjesta u travnju, nalazi se i Jakina. Na taj način uspjelo se sačuvati 670 radnih mjesta za radnike Sunca koji su tako prebrodili vrijeme pandemije – bez ijednog otkaza.

- Državne potpore za očuvanje radnih mjesta dale su nam kisik, dobili smo malo vremena za sabiranje misli, izradu planova, dogovor s bankama. S izvanrednim timom ljudi, i uz gospodarske mjere, odradili smo borbu u prvoj korona rundi u Sunce hotelima – govori Anadabak i dodaje: Bogu hvala, u lipnju smo počeli otvarati hotele, u ovom trenutku radi ih šest, a nadamo se da ćemo u srpnju otvoriti i preostalih deset. Imamo odličan booking te odličnu posjećenost naših internetskih stranica, štoviše, čak veću od one koju smo lani bilježili u ovo vrijeme. Zaposlili smo već i grupu sezonskih radnika, a 27. lipnja otvaramo i aerodrom na Braču kada nam stižu prvi gosti iz Austrije. Sve to pokazuje da je za sada najcrnji scenarij pao u vodu.

Optimističan je, kaže da je takav i u životu i u poslu, iako uvijek i oprezan. Nastavi li se situacija razvijati u istom smjeru kao sada i ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, može se ponovno očekivati rast.

- Bio bih iznimno sretan kada bismo ove godine ostvarili 50 posto rezultata u odnosu na lanjsku. A presretan kada bismo u srpnju bili na 80 posto rezultata u odnosu na lani. To bi značilo da više nismo kandidat za državne potpore i da se naše poslovanje vraća u normalu, a rast nastavlja sigurnim putem. Nadam se i vjerujem da sadašnji smjer neće ništa više omesti – kaže Andabak koji turizam budućnosti vidi kroz tri važna elementa, visoku kvalitetu, kreiranje doživljaja (experience tourism) i razvoj destinacija za visoki turizam.

A kako je do svega ovoga došlo? Sve se odvijalo u nevjerojatnom životnom scenariju ravnom filmskoj priči. Jako Andabak rođen je u Livnu, u Zagrebu je završio srednju školu i Fakultet elektrotehnike i računarstva (tadašnji ETF). Živio je kod strica, a imao je i studentski kredit i studentsku stipendiju. Čak mu je i otac godinu dana prije upisa na studij otišao kao gastarbajter u Njemačku kako bi sinovima, Jaki i bratu omogućio fakultetsko obrazovanje.

-Tada je bilo pravilo da se studentski kredit nije trebao vratiti ako se fakultet završi u roku. Zato sam -zbog kredita - dobro zapeo tu zadnju godinu i diplomirao prije roka – govori Andabak. Bio je izvrstan student, dobio je i rektorovu nagradu, a nakon fakulteta počeo je raditi kao pripravnik u Končaru. Zbog inovacija koje je osmislio dobio je nekoliko nagrada, a poslije prešao kao direktor u tvrtku Volta. Tu je imao najveću direktorsku plaću u bivšoj Jugoslaviji jer je tvrtka, specijalizirana za transformatore, bila uspješna i svi su imali tri puta veće plaće od prosjeka. U isto vrijeme bavio se fundamentalnom fizikom. Surađivao je u timu na Institutu za fiziku u Zagrebu i sudjelovao u istraživačkom radu na supravodljivosti pri dnevnim temperaturama koji je objavljljen u nekoliko relevantnih znanstvenih časopisa. A onda se počeo baviti prodajom životnih osiguranja – i u toj je industriji zaradio svojih prvih milijun tadašnjih njemačkih maraka. Kada je prodao Sunce osiguranje za 30 milijuna eura, odlučio je investirati u turizam: 1999. godine ulazi u hotelski biznis, a danas je većinski vlasnik jedne od top pet hrvatskih turističkih tvrtki, Sunce hoteli, sa 70 posto udjela. Dotad je imao manjinske udjele u društvima Zlatni rat, Brela i Tučepi u koje je tada uložio i postao većinski vlasnik.

- Turizam je tada bio u lošoj situaciji, neka poduzeća u koja sam ušao bila su u gubicima, a imao sam predosjećaj da će morati doći do razvoja hrvatskog turizma kojem je nakon Domovinskog rata trebalo dugo vremena da se pozicionira – govori Jako. Većina današnjih hotela iz koncerna Sunce hoteli imali su dvije ili tri zvjezdice, a sada imaju četiri zvjezdice, a investirao je i u dva hotela s 5 zvjezdica ukupne vrijednosti približno 100 milijuna eura. Andabak je proputovao cijeli svijet, i sada većinu godine, čak oko 100 dana, provodi na putovanju. To su, kaže, studijska putovanja na kojima uče i promatraju što je dobro i nastoje najbolju svjetsku praksu dovesti u Hrvatsku.

- Svoj posao doživljavam kao misiju da napravim nešto dobro za sebe i obitelj, za društvo i budućnost. Može to zvučati kao pomalo izlizana fraza. Ali, ugodno se osjećam i uživam u ovome poslu. I vjerujem u sigurnu budućnost u hrvatskom turizmu – kaže Jako i dodaje: 'Svjetska pandemija donijela je niz promjena u turizam. Ne mogu biti prorok, stvari još uvijek nisu potpuno izvjesne, ali imali smo odličan sustav epidemiološke obrane od virusa koji nas je pozicionirao kao korona-free zemlju, kao sigurnu zemlju na globalnoj razini. Bude li se nastavilo ovako, i naši, Sunce hoteli mogli bi se već u 2021. vratiti na rezultate iz 2019.'.


Komentari članka

Vezani članci

Istra: Uz povoljnije cijene i gostima hotela omogućen "rad od kuće"

19.11.2020.

Kako bi u vrijeme pandemije privukle goste u Istru, turističke tvrtke dosjetile su se ponuditi nove sadržaje. Prvi put su zimi uz hotele otvorenima ostavile i velike kampove te nude dulji boravak po pristupačnijim cijenama. Pod šifrom -rad izvan doma.

Analiza Bečkog instituta: Hrvatsku čeka rekordan pad, a iduća godina je posebno važna

16.11.2020.

Neizvjesnost prati i sljedeću godinu, posebno njen početak. Već sada su sve oči uprte u cjepivo protiv koronavirusa, no u ovom je trenutku još teško reći kojom dinamikom će se procjepljivati stanovništvo. O odgovoru na to pitanje, međutim, ovisi i uspjeh

Hrvatska na virtualnom sajmu turizma u Londonu

12.11.2020.

I nakon prvih 24 sata čista pozitiva. Velik interes stranih agencija za Hrvatsku i Dalmaciju, najviše Dubrovnik i Split, a na prvome mjestu, umjesto tradicionalnih Britanaca po broju upita Amerikanci. Čini se da nisu zaboravili da smo im jedini u Europsko

Hoteli i kampovi nude "urede za van"

09.11.2020.

Turistički sektor prilagođava se novim okolnostima na tržištu. Osmišljavaju se nove usluge - hoteli nude urede za van, a kampovi pakete za dulji boravak. Neki kampovi prvi put ostaju otvoreni cijelu godinu. U kampu na Krku ovih dana živo je kao da nije st

Predstavljen projekt promicanja turizma prilagođenog osobama s invaliditetom

05.11.2020.

Danas je u Osijeku održana uvodna konferencija projekta ADOBE (Accessible tourism destinations and services in border areas - Pristupačne turističke destinacije i usluge u prekograničnom području). Projekt se provodi kroz program prekogranične suradnje M

Tag cloud

 1. 2070 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1603 članka imaju tag financije
 4. 1341 članka imaju tag izvoz
 5. 1125 članka imaju tag svijet
 6. 803 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1046 članka imaju tag trgovina
 8. 885 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1072 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 884 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 919 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 941 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 408 članka imaju tag poticaji
 20. 343 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 524 članka imaju tag tehnologija
 23. 450 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag opg
 27. 370 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 377 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 325 članka imaju tag osijek
 32. 435 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici