Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Ruj 2019

Najveća obnova Tvrđe u posljednjih sto godina

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Tomislav Prusina  

Najveća obnova Tvrđe u posljednjih sto godina

Do kraja godine, bude li u roku okončan odabir izvođača radova i budu li to, naravno, dopustili vremenski uvjeti, trebala bi početi obnova osječke Tvrđe, koja u tom opsegu nije obnavljana sigurno puno stoljeće, ako ne i mnogo duže. Naime, podataka o takvim radovima nema, a posljednji koji su obavljani bili su 1975., kada je obnovljena cestovna mreža i popločene javne površine. Međutim, njima nije prethodila obnova infrastrukture. Ni tada se nije išlo s dubinskim uređenjem i kakvo je stvarno stanje infrastrukture, postavljane i u vrijeme Austro-Ugarske, ni stručnjaci ne mogu procijeniti. Stoga se o stvarnom stanju ispod kamenih kocki može samo nagađati. Dovoljno je reći da je osječka Tvrđa još od svojih početaka u 18. stoljeću funkcionirala kao urbana sredina s izgrađenom infrastrukturom. Imala je cestovnu mrežu, uređene pločnike, trgove, terase s vodovodnom i kanalizacijskom mrežom, a poslije i s plinskom instalacijom za javnu rasvjetu, elektromrežom i telefonskom instalacijom.

Grad plaća 25 milijuna kuna

Danas Tvrđa skladno povezuje baroknu urbanu jezgru i vojnu utvrdu, kao najvažnija kulturna i turistička značajka s iznimnim potencijalom za utjecaj na gospodarstvo ne samo grada nego i Osječko-baranjske županije te šire regije.

Ovim projektom, službenog naziva Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe KK.06.2.2.04.0002, za koji je početkom veljače ove godine potpisan ugovor vrijedan 90 milijuna kuna, od čega je 64,5 milijuna kuna nepovratno iz europskih fondova, rekonstrukcijom i dogradnjom dotrajale i neadekvatne infrastrukture osječku se Tvrđu namjerava revitalizirati. Rekonstrukcija i dogradnja obuhvaćaju sanitarnu i oborinsku kanalizaciju, distribucijsku telekomunikacijsku kanalizaciju (DTK) i elektroenergetsku kabelsku kanalizaciju (EEK) te obnovu ulica i pješačkih površina, čime će se stvoriti uvjeti nužni za revitalizaciju Tvrđe kao poslovnog, stambenog i javnog područja.

Za pripremu i provedbu projekta obnove brownfield lokacija, financiranog europskim novcem u okviru programa Integriranih teritorijalnih ulaganja, najzaslužniji je Upravni odjel za programe Europske unije, uz podršku stručnih službi Grada Osijeka.

Ovo je strateški projekt Grada Osijeka zato što je riječ o nužnim ulaganjima kao osnovom za nove gospodarske aktivnosti, investicije i stvaranje preduvjeta za pozicioniranje Tvrđe i Osijeka kao turističkog središta Hrvatske. Razmatranjem projekata do najsitnijih detalja pokušavamo predvidjeti i dugoročno planirati provedbu i cijeli životni vijek samog projekta, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević.

Koliko je projekt sveobuhvatan i složen, najbolje pokazuju podatci u brojkama. Na njegovu kraju, predviđenom za 46 mjeseci, od početka radova bilo bi obnovljeno minimalno 30 tisuća četvornih metara ulica, pješačkih površina i trgova, gotovo tri kilometra sanitarne i oborinske kanalizacije, četiri kilometra energetski učinkovite javne rasvjete te izgrađena nova DTK i EKK minimalne duljine 6,5 kilometara.
Plan izvođenja

Voditeljica projekta Sanja Scitovski navodi pak da je temelj svega obnova kanalizacije.

- Kanalizacija se sastoji od dva slijeva, istočnog i zapadnog, koji se spajaju na sjeverni kolektor, novi, uz Dravu. Do sada je cijela Tvrđa bila spajana na južni kolektor, uz Ulicu Europske avenije. Nakon toga ide distributivna telekomunikacijska kabelska kanalizacija i elektroenergetska kabelska kanalizacija, to je ono što mi radimo. Vodovod će raditi novi vodovodni vod, kojia će sam i financirati, a HEP će raditi svoj projekt toplovoda i elektrodistribucije. Ide potpuno novo popločenje Tvrđe, koje će se raditi prema konzervatorskim uvjetima, s obzirom na to da je Tvrđa zaštićena kulturna cjelina. Postavljat će se opet granitne kocke, no ovaj put nešto drukčijih dimenzija. Na glavne ulice postavljat će se kocke nešto većih dimenzija nego što su ove postojeće, a u sporedne ulice bit će postavljene kocke dimenzija sličnih ovima sada, 10 x 10, s tim što će se zbog nove kanalizacije slijev postavljati po središnjoj osi ceste, a ne kao do sada po rubnim dijelovima ceste. Na taj ćemo način zaštititi zgrade od vlage, što je bio jedan od velikih problema stanovnika ovog dijela grada. Radit ćemo i potpuno novu rasvjetu - opisuje voditeljica Scitovski predviđene radove.

Kako će to izgledati u stvarnosti, znat će se tek onoga trena kada se u radove i krene. No ono što će zanimati sve one koji u Tvrđi žive ili rade jest podatak da će tijekom radova sve instalacije biti u funkciji. Osiguravanje toga uvjeta bit će i jedan od preduvjeta za sklapanje ugovora s izvođačima.

- Prije sklapanja ugovora s izvođačima radova napravit ćemo program kojim će se definirati plan izvođenja samih radova i tek ćemo onda znati s kojeg dijela će oni početi - kaže Sanja Scitovski.

Stručni suradnik na projektu Krunoslav Plećaš kaže kako pod Tvrđom postoji dio starih vodova koji nisu u funkciji, no zbog nekih razloga nikada nisu vađeni.

- S obzirom na to da sve mora funkcionirati kao da se radovi i ne izvode, znači, svi vodovi moraju biti u funkciji dok se novi ne postave. Tek onda će se obaviti prespajanje na nove vodove i praktički neće biti mogućnosti vaditi stare. Ono što se bude moglo, sigurno će se vaditi - dodaje Plećaš.
Trula infrastruktura

Nije samo tehnička priprema bitna za uspjeh projekta, jednako je važan način na koji će sve to biti preneseno onima koji će morati hodati po prašini, preskakati rupe ili se provlačiti između ograda, onima kojima će bučna mehanizacija raditi pod prozorima ili dovesti u pitanje opstanak posla. To su vlasnici hotela, restorana i kafića u Tvrđi, to su učenici i svi drugi na bilo koji način vezani uz Tvrđu. S njima se razgovara, objašnjava im se kako je namjera da Tvrđa i u vrijeme radova funkcionira normalno, kako postoji e-mail adresa na koju će moći slati upite vezane uz bilo koji problem ili preko koje će biti o svemu informirani.

- Sada infrastruktura puca po šavovima jer godinama nije obnavljana, a mnogo je gospodarskih subjekata došlo u Tvrđu raditi, od kafića, hotela... Postoji velik interes privatnog sektora, no ne možemo ni očekivati neke investicije na tako truloj infrastrukturi. Ovako se konačno priznaje vrijednost Tvrđe i značenje i daje joj se šansa da se i gospodarski razvija. Uz puno razgovora i normalnu atmosferu, idemo na poboljšanje uvjeta života - zaključuje Scitovski te poručuje: Svi smo posve u tom velikom projektu, živimo s njim i jedva čekamo da počne.

UGOSTITELJI SE BOJE PROBIJANJA ROKOVA
Oni koji će na vlastitoj koži izravno osjetiti posljedice najavljenih radova traže samo da se poštuju najavljeni rokovi.

Podržavam svako ulaganje u modernu infrastrukturu. Nadam se samo da će se sve dobro koordinirati i da neće doći do nepredviđenog produženja radova i probijanja rokova – kaže Damir Batinić, vlasnik prvog osječkog boutiqe hotela Tvrđa.

Vlasnica hotela Maximilian Jasmina Krkić Poznić tvrdi da se razgovaralo s predstavnicima Grada te da im je rečeno kako će se određivanjem izvođača radova znati i plan njihove dinamike.

- Naš posao i egzistencija ovise o tim planovima i jako nam je važno da se drži predviđenih rokova. Gosti sigurno neće hodati po blatu i raskopanoj ulici da dođu k meni, tražit će mirnije mjesto. Ako se ne budu držali planova, jako se bojim kako će to izgledati – kaže vlasnica, naglašavajući nužnost obnove infrastrukture


Komentari članka

Vezani članci

Trilema hrvatskog radnika: more, kontinent ili inozemstvo?

14.01.2020.

U siječnju, tradicionalno, jadranski poslodavci kreću u intenzivnu potragu za sezonskom radnom snagom. Našoj najvećoj turističkoj kompaniji prva postaja je Bjelovarsko-bilogorska županija, poznata po školovanju kvalitetnog turističkog i ugostiteljskog kad

U studenom 2019. pet posto više turista i noćenja

14.01.2020.

U komercijalni smještaj u Hrvatskoj u studenom 2019. došla je 391 tisuća turista, koji su ostvarili 819,2 tisuće noćenja, što su porasti od po 5 posto u odnosu na isti mjesec 2018., a porasti u tom smještaju ostvareni su i na razini 11 mjeseci

“Buba bar” je spreman, čekaju još samo “papire”

03.01.2020.

Dakako, glavna nam je nakana bila zaposliti osobe s invaliditetom jer sve one trebaju, žele i moraju raditi, odnosno dobiti priliku bar kroz ovakve integrativne pokušaje. Uvjeren sam da će "Buba bar" postići uspjeh jer vidim i koliko su naši budući zaposl

Preskočili smo sve prepreke i ostvarili san

23.12.2019.

Na elektrosolarnom brodu Zrinka i Zoran Šesto organiziraju i vjenčanja, što je posebno privlačno strancima

Privatni su poslodavci, uz dva milijuna kuna poticaja, zaposlili 63 Osječanina

23.12.2019.

Dvadeset sedam u prvom krugu i 36 novozaposlenih u drugom krugu izravan su rezultat mjere pomoći Grada Osijeka usmjerene na mikro, mala i srednja poduzeća - na trgovačka društva i obrte, koji imaju sjedište na području Osijeka, a za poticanje zapošljavanj

Tag cloud

 1. 1963 članka imaju tag hrvatska
 2. 1994 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1262 članka imaju tag izvoz
 5. 858 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1008 članka imaju tag svijet
 7. 989 članka imaju tag trgovina
 8. 1021 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 851 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 867 članka imaju tag industrija
 14. 610 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 513 članka imaju tag tehnologija
 21. 379 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 425 članka imaju tag dzs
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 363 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg