Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Kol 2009

Nadzorni odbori koji ništa ne nadziru

Izvor: www.tportal.hr · Autor: O. I. Novkomet  

Nadzorni odbori koji ništa ne nadziru

U Hrvatskoj nema javnog ili državnog poduzeća čija se uprava i nadzorni odbor ne popunjava po stranačkom ključu, a niz afera i lošeg poslovanja pokazuju da dotični najčešće ne vode računa o interesu vlasnika (države), a to je – uspješno poslovanje.

Novi ravnatelj policije danas je potvrdio ranije medijske napise o tome da se intenzivno istražuju javne nabave u HEP-u i HŽ-u i da je ustanovljeno niz nelogičnosti u strukturi i poslovanju tih tvrtki, o čemu nadzorni odbori šute godinama.

Stravična nesreća vlaka u Kaštelima, samo je posljednja u nizu mnogobrojnih afera vezanih uz HŽ, državnog gubitaša kojeg porezni obveznici financiraju kroz stotine milijuna proračunskih kuna godišnje. Nakon što je nesreća vlaka još jednom potvrdila premreženost HŽ-a korupcijom i nepotizmom, zbog čega je tada život izgubilo šestero ljudi, ministar Božidar Kalmeta, ujedno i predsjednik nadzornog odbora HŽ-a, ostao je netaknut.

Da ministrima nije mjesto u nadzornim odborima poduzeća u državnom vlasništvu zbog sukoba interesa, iz Hrvatske udruge poslodavaca upozoravali su godinama. HUP smatra da se tom praksom državne tvrtke stavljaju u privilegiran položaj na tržištu, nauštrb privatnih, ukazujući na čestu nekompetentnost ministara koji se zbog prezauzetosti i činjenice da su odabrani stranačkim ključem, a ne stručnošću, ne bave ozbiljno odgovornim poslom.

Nepotpuna financijska izvješća
Iako javnost ima pravo na uvid u ključne podatke o poslovanju poduzeća koja su u državnom vlasništvu, na web stranicama Ministarstva financija objavljuju se nepotpuna financijska izvješća javnih poduzeća, a u pravilu ne postoje financijska izvješća ni na stranicama javnih tvrtki ili su zastarjela. U izvješćima se prikazuje samo bilanca stanja i račun dobiti i gubitka, bez izvješća o financijskom tijeku, bez komentara, bez podataka tko je revidirao podatke i izvješća revizora, što je sve uobičajeno za tvrtke koje su izlistane na burzi.

Iako je kolovoz, u izvješćima za 2009. godinu samo su kvartalni podaci, a za 2008. godinu nedostaju godišnja izvješća i navedeni su podaci samo za prvih devet mjeseci. Vlada je, nakon inzistiranja poslodavaca, ipak ograničila broj ministara koji mogu biti članovi nadzornih odbora, da bi se u praksi mjesto predsjednika nadzornih odbora spustilo samo stepenicu niže - na državne tajnike, ostajući i dalje pod okriljem vladajućih.

Tako su na čelu nadzornih odbora javnih i državnih tvrtki koje su se u posljednje vrijeme našle u središtu skandala redom državni tajnici. Predsjednik nadzornog odbora HEP-a je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Leo Begović, u nadzornom odboru Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta državni tajnik iz Ministarstva prometa Zdravko Livaković, a u odboru HPB-a državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić.

Zamjenom ministara državnim tajnicima na čelima nadzornih odbora malo se toga dobrog za vlasnike državnih poduzeća promijenilo. Tvrtke i dalje potresaju afere, nižu se minusi, a nadzorni odbori najčešće sve samo promatraju. Iako USKOK istražuje poslovanje HEP-a, u nadzornom odboru nisu primijetili postojanje štetnih ugovora. Čak je i predstavnik radnika u nadzornom odboru izjavio da uprava nadzire nadzorni odbor, umjesto da je obrnuto.

Oporbeni političari Ivica Pančić i Radimir Čačić bez sustezanja govore da je HAC leglo korupcije, ukazujući na podatak da je cijena kilometra autoceste višestruko porasla u posljednjih nekoliko godina. U ovoj fazi HAC-u je otežano financiranje, a strani financijeri (EBRD, EIB) navodno su daljnje kreditiranje uvjetovali poništenjem tendera vrijednih milijardu kuna jer se nisu poštivali europski standardi postupaka javne nabave. Inače, HAC i Hrvatske ceste su, uz HEP, glavni nositelji nelikvidnosti u državi koji su svojim neplaćanjem potopili velike građevinske tvrtke.

Velike hrvatske banke u stranom vlasništvu prošle su godine imale rekordnu dobit, dok je HPB, koji je u državnom vlasništvu, zaključio godinu s tek minimalnom dobiti, a u prvom kvartalu ove godine čak je ostvario gubitke od 32 milijuna kuna. Nadzorni odbor HPB-a, na čijem je čelu državni tajnik Zdravko Marić, dugo vremena nije reagirao na loše poslovne rezultate i brojne afere o kojima su pisali mediji. Kada je ipak u kolovozu Vlada smijenila šefa banke Josipa Protegu, iz nadzornog odbora ničim nisu objasnili taj čin, već su samo izašli s priopćenjem da 'odbacuju spekulacije prema kojima se banka nalazi u teškoj financijskoj situaciji'.

Državna poduzeća tako i dalje ostaju stranački plijen, unatoč ispraznim obećanjima Vlade da će ih depolitizirati. Ministri su samo kozmetički zamijenjeni državnim tajnicima, pa očekivano nema ni traga stvarnom nadzoru koji bi trebao osigurati poslovanje na dobrobit države i poreznih obveznika. Koliko je taj princip vladanja uspješan, pokazuju rezultati poslovanja i brojne afere, pa čak i, ljudske žrtve.


Komentari članka

Vezani članci

Školica komuniciranja: Porast savjetnika – ili kako blokirate komunikaciju, a da to ne znate

09.08.2019.

Nevjerojatno je da o najvažnijim stvarima u životu kao što su sreća, intima, komunikacija ili odgoj zapravo najmanje učimo.

Restrukturiranje Agrokora osvojilo prestižnu međunarodnu nagradu

02.08.2019.

Financijsko restrukturiranje Agrokora tijekom postupka izvanredne uprave, koje je rezultiralo nagodbom vjerovnika i njezinom uspješnom implementacijom, ocijenjeno je u SAD-u kao najznačajniji takav međunarodni postupak u svijetu.

Postoji određena vrsta zaposlenika koji uvijek dobivaju unapređenje, za to postoji razlog

15.07.2019.

To je poznati scenarij na većini radnih mjesta: Nekoliko zaposlenika čije se vještine i izvedba čine prosječnim stalno se unapređuju - ponekad i preko svojih najuspješnijih kolega

Zašto rad od kuće može biti koban za vašu karijeru

08.07.2019.

"Shvaćam da je zaposleniku, ponekad rad od kuće jedini način na koji je moguće raditi", kaže Welch za CNBC Make It. "A ja razumijem kao šefica, da je ponekad rad od kuće jedini način da dobijete osobu koja vam je potrebna.".

Istražujemo: Otvaranje novog radnog mjesta stoji od 100.000 kuna do tri milijuna

13.06.2019.

Da bi se otvorilo 300 novih radnih mjesta u luksuznom hotelu, potrebna je investicija od 700 milijuna kuna, odnosno 2,3 milijuna kuna po radnom mjestu. Još je skuplje novootvoreno radno mjesto na farmi purana, čak 3,3 milijuna kuna, a u tehnološki napredn

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1959 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 903 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 260 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija