Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Sij 2018

Mlada poduzetnica iz Zagreba Ines Marić pokrenula vlastiti posao i već dvije godine uspješno posluje

Izvor: lider.media · Autor: Ana Gavranić  

Mlada poduzetnica iz Zagreba Ines Marić pokrenula vlastiti posao i već dvije godine uspješno posluje

Nakon više od šest godina provedenih u korporativnom svijetu, sada mlada poduzetnica iz Zagreba, a inače diplomirana novinarka, Ines Marić, odlučila se 2015. godine na preokret u karijeri – zasukala je rukave, uzela stvar u svoje ruke i samozaposlila se. Zaključivši da su joj u životu potrebni novi izazovi, odlučila je otvoriti vlastitu tvrtku želeći si tako omogućiti priliku da radi ono što voli i u čemu uživa. Otvorila je vrata interaktivne event management agencije PaPRika, koja spaja kreativnost, inovativnost, dizajn i produkciju.

Nedostupan FFF izvor

– Kaže poduzetnički trend da se poduzetnici većinom financiraju od FFF izvora (family, friends and fools), a budući da mi ni jedan od tih izvora nažalost nije bio dostupan, odlučila sam aplicirati za sredstva potpore za samozapošljavanje Grada Zagreba. Sve je krenulo kada sam igrom slučaja saznala za Plavi ured te se prijavila na besplatnu Startup akademiju kako bih stekla osnovna znanja o poduzetništvu. Uz podršku i stručno vodstvo djelatnika Plavog ureda i uz dobar poslovni plan aplicirala sam na natječaj te su mi sredstva vrlo brzo bila i odobrena, rekla je Marić dodavši da smatra kako posjedovanje vlastite tvrtke omogućava slobodu i nezavisnost te daje priliku za veći doprinos društvu.

Sredstva koja je dobila za pokretanje posla iskoristila je za opremu koja joj je bila potrebna za poslovanje i za plaćanje doprinosa. Iako joj iznos od 25 tisuća kuna nije bio dovoljan, dao joj je određeni vjetar u leđa.

– Živimo u teškim vremenima i vjerojatno bih se puno teže odlučila na ovaj poslovni potez da nije bilo poticaja za samozapošljavanje, rekla je Marić i dodala kako je prošle godine primila djelatnicu na stručno osposobljavanje.

PaPRika surađuje s nekoliko honorarnih djelatnika, no širenjem i razvojem poslovanja, Marić je svakako u planu i konkretno zapošljavanje.

Eko Limach Fest kao motivator

Presudni motivator za pokretanje privatnog posla ovoj mladoj poduzetnici bila je zapravo realizacija vlastitog, ekološki i društveno odgovornog projekta – Eko Limach Festa jer se kao pojedinac oduvijek smatrala odgovornom i obveznom da na neki način pomogne zajednici, odnosno da doprinese ekološkoj modernizaciji društva pa je uzela stvar u svoje ruke i organizirala vlastiti event.

– Prilikom organizacije evenata i kampanja vodimo računa o utjecaju na okoliš i lokalnu zajednicu. Društveno angažirani eventi i kampanje su PR alati koji dopiru do većeg broja ljudi dok pridonose stvaranju dugoročno pozitivne javne recepcije i percepcije brenda. Jedan od takvih projekata je i dječji eko festival – Eko Limach Fest (ELF).

ELF je inovativna, cjelodnevna platforma za edukaciju novih naraštaja koji su nositelji održivog razvoja svoje zajednice. Misija ELF-a je poticanje naraštaja djece na savjesno i odgovorno postupanje prema prirodi i zajednici, još od rane dobi, kroz jačanje njihove individualnosti, inovativnosti i kreativnosti te prenošenje pozitivnog razmišljanja i navika koje će se jednoga dana neminovno odraziti na njihov život, život njihovih obitelji te posredno, na cijelo društvo i ekosustav. Vizija ELF-a je održiva zajednica koja brine za svoje članove, a cilj je promocija lokalne zajednice i njenih stvaratelja vrijednosti. Festival se sastoji od interaktivnih radionica edukativnog i kreativnog karaktera te sportskog i zabavnog programa, namijenjenog djeci i njihovim roditeljima.

– Kreirajući program prepoznali smo važnost uključivanja brendova i lokalnih tvrtki u sadržaje za dobrobit zajednice i okoliša. S obzirom na to da brendovi i tvrtke posredno ili neposredno djeluju i posluju zahvaljujući ljudima iz zajednice, smatramo da snose odgovornost vraćanja dijela vrijednosti u tu istu zajednicu te da u središtu njihova fokusa treba biti prvenstveno čovjek i njegova dobrobit, samim time i dobrobit zajednice, istaknula je Marić, rekavši da je društveno odgovorno poslovanje važan dio strategije za rast svake tvrtke te je jedan od najsigurnijih načina stvaranja pozitivnog imidža, odnosno boljeg pozicioniranja na tržištu.

Do sada je iza agencije nekoliko izdanja Eko Limach Festa koji su se uspješno održali u Zagrebu i Kastvu. Marić očekuje da će ELF s vremenom prerasti u veliku produkciju na regionalnoj razini koja će pridonijeti popularizaciji ekologije i održivog razvoja. Kako je rekla, do 2020. godine ELF će se održati u barem osam različitih hrvatskih gradova te barem dvije susjedne zemlje, s procjenom da će izdanja Eko Limach Festa posjetiti više od 60 tisuća ljudi, a u stvaranju programa sudjelovat će barem 200 edukatora.

Humanitarno djelovanje

Agencija PaPRika djeluje čak i humanitarno u suradnji s udrugom Portal dobrote kojoj su prošle godine bili podrška u organizaciji humanitarne inicijative Jakna za drugoga. U sklopu inicijative prikupljale su se zimske jakne za one koji nemaju ili su u teškoj financijskoj situaciji, a zahvaljujući građanima prikupljeno je više od 2000 jakni i kaputa.

– Isto tako, podržavamo ih i u novom zelenom projektu Nahranimo Hrvatsku u sklopu kojeg planiramo pokrenuti inovativnu aplikaciju Green Happy Hour. S projektima nastavljamo i u 2018. godini, a u planu imamo još puno zanimljivih noviteta.

Da se sada prijavljuje za poticaj za samozapošljavanje, Marić ne bi ništa promijenila, osim možda vremena jer bi puno ranije krenula u cijelu priču.

– Svjesna sam da su mnogi u Hrvatskoj nezadovoljni poslom, neki jedva preživljavaju, a puno ih odlazi i van Hrvatske tražeći bolju priliku. No moram reći, i čvrsto stojim iza toga, da ipak nije sve tako crno. Posla u Hrvatskoj ima, no treba zasukati rukave i raditi. Zaista nije lako, osobito ako nemaš određeni back up, no ako imaš dobru ideju i ako si uz to uporan, uspjeh će sigurno doći. Jer gdje ima volje, ima i načina. Vlastiti biznis iziskuje da se njime bavite i po 14 sati dnevno, i potrebno je jako puno snage, volje i truda kako bi ideju uspjeli realizirati u stvarnosti, poručila je Ines Marić.


Komentari članka

Vezani članci

‘Gotovo sve hrvatske Vlade su u malim poduzetnicima vidjele bankomate, a ne partnere’

25.09.2018.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u RH je trenutno registrirano 149.052 aktivnih trgovačkih društava. Od tog broja, 145.312 čine mikro i mala društva, odnosno čine 97.5 posto od ukupnog broja. Zapošljavaju preko 432.934 ljudi

Prije sedam godina hitno joj je trebao prihod pa je osnovala tvrtku za održavanje grobova

24.09.2018.

Čuvar sjećanja je čak 2016. u SAD-u bio izabran među 20 najboljih projekata u svijetu. To je bio, prepričava, jedan franšizni sajam na kojem joj se dogodio klik u glavi

Carinici zatvorili ribarnicu zbog računa od 15 kuna: "Zatvaraju sve žive"

20.09.2018.

Ribarnica je zatvorena na dva tjedna zbog računa od 15 kuna. Vlasnica Ivanka Gabrica za Index kaže da račun zaista nije otkucala zbog loše internetske veze.

Kako se skromni irski pub na zagrebačkoj Savskoj cesti našao među 10 najboljih na svijetu

19.09.2018.

Događa se i to. Iako ne prečesto - ne odlaze samo Hrvati živjeti u Irsku, nego i Irci u Hrvatsku. Doduše, većina Hrvata u Irsku ide trbuhom za kruhom, a Irac iz naše priče - Adrian Sheridan - u Hrvatsku se doselio zbog ljubavi

Zatvorio kafić i otišao u Irsku: "Radim i uživam, a svaki tjedan sjedne 500€"

18.09.2018.

"Bila je to stalna borba s uvjetima poslovanja kod nas. Na plaću dvaput plaćaš porez, pa ide porez na dobit, pa porez na potrošnju, pa su PDV digli s 13 na 25 posto, pa je tu ZAMP... Odustao sam", priča Nedjeljko.

Tag cloud

 1. 1802 članka imaju tag hrvatska
 2. 1836 članka imaju tag turizam
 3. 1497 članka imaju tag financije
 4. 1176 članka imaju tag izvoz
 5. 772 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 955 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 911 članka imaju tag trgovina
 8. 650 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 784 članka imaju tag investicije
 10. 926 članka imaju tag EU
 11. 834 članka imaju tag industrija
 12. 838 članka imaju tag svijet
 13. 828 članka imaju tag ict
 14. 748 članka imaju tag menadžment
 15. 915 članka imaju tag kriza
 16. 554 članka imaju tag maloprodaja
 17. 521 članka imaju tag marketing
 18. 477 članka imaju tag krediti
 19. 474 članka imaju tag tehnologija
 20. 422 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 21. 326 članka imaju tag poticaji
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 397 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 370 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 318 članka imaju tag agrokor
 30. 312 članka imaju tag eu fondovi
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 284 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 309 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP