Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Velj 2020

Mišo Pešić - Kad se mesarenje pretvori u filozofiju, vrhunski odresci nahrane gurmane i vegetarijance

Izvor: www.lider.media · Autor: Jozo Knez  

Mišo Pešić - Kad se mesarenje pretvori u filozofiju, vrhunski odresci nahrane gurmane i vegetarijance

Prije šest godina, kad je Hrvatska ušla u EU, vlasnik današnjeg Beef Shopa na domaće je tržište uveo teško dostupne kvalitetno odrezane mesne odreske i ponudio ih hotelima i restoranima. Zatim je prvim mesnim butikom nahranio maloprodaju gladnu vrhunskih mesnih proizvoda, a sada tržištu kani ponuditi bezmesno ‘meso‘ te odreske s poznatih svjetskih farmi i iz hrvatskog uzgoja

Kad se rođeni Šibenčanin Mišo Pešić 2013. odlučio iz Nizozemske vratiti u Hrvatsku i pokrenuti posao s mesom, tržište mesnih delicija nije bilo posve razvijeno. Mogli bi reći da je zaostajalo za europskim zemljama s kojima se često znamo uspoređivati. O vrhunskom odležanom, fermentiranom i porcioniranom mesu prije šest godina malo se govorilo, a još manje se prodavalo u hrvatskim mesnicama (ako se uopće prodavalo). No Pešić je to odlučio promijeniti i više osvijestiti lokalne mesnice, restorane i obične građane te im predstaviti doista kvalitetne komade mesa.

– Tada je stanje bilo loše, posebno ako govorimo o fermentiranom mesu i raznolikosti rasjeka. Recimo, neki bi lokalni mesar iz T-bonea već izvadio biftek i ramstek za prodaju, a od T-bonea ništa. O vrhunskim odrescima mesa da i ne govorim – počinje Pešić svoju mesnu priču.

Od reza do roštilja
Velik dio radnog vijeka proveo je u Nizozemskoj, kamo se otisnuo 1986. Imao je tada samo dvadeset dvije godine i, kao što je jednom slikovito rekao, dvjesto maraka u džepu koje je potrošio u minutu i pol. Brzo je shvatio da takvim načinom života neće daleko stići pa se posvetio ugostiteljstvu. Od konobarenja do kuhanja u finim restoranima s Michelinovim zvjezdicama Pešić je prošao sve, prikupljao je iskustvo i znanje koje je poslije pretvorio u uspješan biznis.

– Nakon povratka u Hrvatsku otvorio sam restoran, ali vrlo brzo sam shvatio da nedostaje kvalitetno odležanog meso na kakvo sam navikao radeći po restoranima u Nizozemskoj – kaže Pešić.

Kad je Hrvatska 2013. ušla u EU, Pešić je prepoznao priliku i rodila se ideja da na domaće tržište donese kvalitetne mjesne rasjeke. Ubrzo nakon toga počinje priča s veleprodajom i maloprodajom Beef Shopa. Prvi korak bio je veleprodaja kojom je porcionirane odreske nudio hotelskim kućama i restoranima, a onda je pokrenuo i prvi mesni butik u Hrvatskoj kako bi zadovoljio maloprodajne kupce. Prvu, pokusnu prodavaonicu otvorio je u središtu grada, u Petrinjskoj ulici. Bio je to mali mesni butik koji se smjestio u samo pedeset kvadrata, ali posjećenost i velika potražnja nagnali su Pešića da proširi kapacitete.

– Nakon dvije godine preselili smo se u četvrt Maksimir, u Hondlovu ulicu 2, i to u prostor od dvjestotinjak kvadrata kako bismo mogli proširiti ponudu. Uz impresivan broj kvalitetnih odrezaka u nju smo uvrstili i ostale proizvode potrebne za vrhunski BBQ ili, kako mi to kažemo, roštilj – govori Pešić.

Gurmanski doživljaj
Ponuda se proširila na razne stvari: od bezdimnog ugljena (da, i to postoji), različitih marinada, umaka, začina i vrhunskih ulja pa sve do tava i roštilja s pomoću kojih se umijeće roštiljanja dovodi na neke više, profesionalnije razine. Danas se u Beef Shopu može kupiti osamdesetak mesnih proizvoda. Olakšanje za kuhare donio je program 'Ready to use' jer su svi odresci iz Beef Shopa porcionirani u gram, nema otpada, svaki je rasjek profesionalno obrađen i dolazi s vrhunskih farmi iz Sjeverne i Južne Amerike, Australije, s Novog Zelanda i iz Japana, odakle potječe najskuplja govedina, wagyu, te iz Europe.

– Moji su partneri golemi sustavi. To su najveći uvoznici mesa u Europu, a meso dolazi s najboljih svjetskih farmi. Sve su to mesni brendovi koji na tjedan obrade između pet tisuća i deset tisuća grla, a od toga se svaki dan petstotinjak polutki rasiječe i odabire za Beef Shop – objašnjava Pešić.

Posljednjih godina u njegovoj je ponudi i meso iz hrvatskog uzgoja. Posebno je ponosan na ćevap gourmet koji izvozi i u zemlje regije, tj. u Srbiju i BiH, ali i u Nizozemsku, Austriju i Švedsku. Priprema i 'wet & dry age' program hrvatskog uzgoja te hamburgere i odležane odreske po posebnim narudžbama.

– Želio sam asortimanom goveđih odrezaka iz raznih dijelova svijeta predstaviti majstorsko umijeće drevnoga mesarskog zanata i tako pridonijeti stvaranju istinskoga gurmanskog doživljaja – govori Pešić.


Komentari članka

Vezani članci

Waldinger iz Osijeka i Dunav iz Iloka u Michelinovu vodiču

11.06.2020.

U Michelinov vodič za 2020. godinu uvršteno je ukupno 70 restorana iz svih krajeva Hrvatske

Zabrinjavajući razmjeri krize uzrokovane pandemijom, stečajevi poharali ugostiteljstvo i pružanje smještaja. Najveće posljedice tek se očekuju?

05.06.2020.

Analiza je pokazala kako je broj novostvorenih trgovačkih društava manji za 36,9 posto, a broj novostvorenih obrta i samostalnih djelatnika za 49 posto. Pritom je broj ugašenih trgovačkih društava veći za 11 posto, slično kao i broj ugašenih obrta i samos

HoReCa kanal: ‘Okretalo‘ se 2 milijarde eura godišnje, sada pada na trećinu prihoda

28.05.2020.

Iako se ogroman dio proizvoda za potrebe industrije i dalje uvozi, turizam ima izrazito veliki značaj za domaću proizvodnju, pogotovo hrane i pića koje se plasira kroz hotele, restorane te ostale ugostiteljske objekte.

Grupa Pivac otvorila najveću i najmoderniju pršutanu u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi

27.05.2020.

Visokofunkcionalni pogon površine preko 10.000 četvornih metara povećat će proizvodni kapacitet na više od 300.000 komada pršuta, a nova pršutana spoj je vrhunske tehnologije i izvorne dalmatinske recepture

U Istri zbog korone za sada nestalo oko 100 obrta

25.05.2020.

Kad prestanu državne potpore - bit će još gore. NAJVIŠE STRADALI KAFIĆI I JOŠ JEDNA DJELATNOST KOJA JE POSLJEDNJIH GODINA JAKO RASLA

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2075 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 723 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 697 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 312 članka imaju tag opg
 34. 334 članka imaju tag agrokor
 35. 242 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici