Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Ou 2009

Mirni zabranjen izvoz ribe u EU zbog previsokog stropa

Izvor: www.liderpress.hr · Autor: Marija Čekada  

Mirni zabranjen izvoz ribe u EU zbog previsokog stropa

U situaciji u kojoj se država hvali poticanjem hrvatskog izvoza i izvoznika slučaj rovinjske tvornice za preradu ribe Mirne, koja se godinama bori s financijskim repovima iz devedesetih, pokazuje realnost u kojoj je proizvođač izvoznik i kad je riječ o izvozu osuđen na samog sebe, vlastitu snalažljivost i samofinanciranje.

Naime, tvornici koja 70 posto svoga proizvodnog programa izvozi i koja svim silama pokušava osposobiti proizvodnju od početka ožujka Državna veterinarska inspekcija privremeno je zabranila izvoz u zemlje Europske unije zbog nepoštovanja jednog od ukupno 17 propisanih uvjeta poboljšanja proizvodnog pogona sukladno propisima EU - jer nije spustila strop tvorničke hale!

Deset posto prihoda
Ta mjera dodatno će uzdrmati poslovanje rovinjske tvornice već opterećene sporovima s vjerovnicima, blokiranim žiroračunom matične tvrtke i financijskim teškoćama, zbog čega je i bila zatvorena tijekom veljače. Privremenom zabranom izvoza na tržište EU tvrtka će izgubiti 10 posto prihoda i položaj na već osvojenim tržištima, na koja bi u najboljem scenariju mogla početi izvoziti u lipnju. Direktorica Gordana Vesović ogorčena je takvim netolerantim stajalištem Veterinarske inspekcije koja je potkraj 2007. obišla tvornicu i zatražila da se u roku od šest mjeseci otkloni 17 nedostataka, ponajprije stoga što se nije ispunilo jedino uvjet skupe pregradnje proizvodnog pogona, za koji tvornici nedostaje vlastiti novac.

U EU izvozi 60 hrvatskih tvrtki za preradu ribe
Veterinarski odobreni broj i dozvolu za izvoz dodjeljuje Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Dozvolu za izvoz proizvoda ribarstva u zemlje EU ima 60 domaćih tvrtki, a za izvoz u treće zemlje trenutačno njih 10. Prema podacima resornog ministarstva u posljednjih godinu dana nijedan objekt nije izgubio tu dozvolu. Da bi se tvrtka našla na listi izvoznika, istaknuli su u resornom ministarstvu, mora ispuniti uvjete propisane zakonom i pravilnicima o hrani. Nakon što prijedlog s jamstvom hrvatskoga nadležnog tijela zemlja uvoznica stavi na listu, može se početi izvoziti.

‘Nadležno tijelo zemlje uvoznice ima pravo obaviti povremene inspekcije u objektima iz kojih se izvoze proizvodi ribarstva. Objekt gubi izvozni broj ako se inspekcijom i službenim kontrolama utvrdi da pojedina tvrtka više ne zadovoljava navedene zahtjeve’, stoji u priopćenju Ministarstva.

- Od nas se traži da sagradimo tvornicu u tvornici, odnosno da spustimo strop i obložimo zidove oblogom koju se može prati. Sadašnja je hala za norme EU previsoka, a na zidovima su električne instalacije, pa ih se ne može prati. Takav zahvat od nas iziskuje ulaganje od dva milijuna kuna, za što mi više nemamo novca. Samo smo lani u preuređenje proizvodnih hala u skladu s traženim zahtjevima uložili pet milijuna kuna vlastita novca. Za nas je najvažnije što smo uklonili veći dio nedostataka na koje nas je upozorila Veterinarska inspekcija. Do sada smo zadovoljili 16 uvjeta, a pronađemo li nov način financiranja, očekuje nas uklanjanje posljednjih zapreka - naglasila je direktorica Vesović.

Dodaje kako je poznato da mnoge tvornice u Španjolskoj i Portugalu nisu ispunile takve uvjete, ali svejedno posluju na tržištu EU. Uz to napominje da je Veterinarska inspekcija bila samo u rovinjskoj, ali ne i u drugim hrvatskim tvornicama za preradu ribe, u kojima bi se sigurno našle slične nepravilnosti. Ipak, Uprava Mirne, koja je u većinskom vlasništvu varaždinske FIMA grupe, ne bježi od obveza. Kako Mirna nije dobila razvojne kredite zbog nelikvidnosti, prijavit će se na natječaj koji će raspisati Istarska županija za pomoć gospodarstvu. Direktorica Vesović upućuje i molbu svim tvrtkama koje imaju dovoljno kapitala za pozajmicu.

Treniranje strogoće
- Nakon što je Istarska županija potkraj veljače objavila svoje mjere protiv recesije kreditiranjem gospodarstva u suradnji s bankama vrijedne 100 milijuna kuna, poslovodstvo Mirne, koja zapošljava 200 radnika, zatražilo je kredit od pet milijuna kuna za poticanje izvozne proizvodnje. Tim bi se novcem dovršio posljednji od 17 zahvata koje je tražila Veterinarska inspekcija Europske unije, a bude li sve išlo prema planu, već bismo u lipnju mogli početi izvoziti na europsko tržište - poručila je direktorica rovinjske tvornice Mirne.

Umjesto potrebne državne pomoći u otklanjanju nedostataka, nužnog radi izvoza, izgleda da je rovinjska tvornica, koja je u ožujku ponovno počela proizvoditi, izabrana kao slučaj na kojem će se trenirati strogoća, i to da bi poslužila kao primjer svim drugim izvoznicima u riboprerađivačkom sektoru.


Komentari članka

Vezani članci

Analiza Bečkog instituta: Hrvatsku čeka rekordan pad, a iduća godina je posebno važna

16.11.2020.

Neizvjesnost prati i sljedeću godinu, posebno njen početak. Već sada su sve oči uprte u cjepivo protiv koronavirusa, no u ovom je trenutku još teško reći kojom dinamikom će se procjepljivati stanovništvo. O odgovoru na to pitanje, međutim, ovisi i uspjeh

Brojimo šlepere (26): U posljednja tri mjeseca Press Glass izvezao 724 šlepera gotovih proizvoda

12.11.2020.

Press Glass je vodeća europska tvrtka za preradu stakla na području graditeljstva i posluje s gotovo svim zemljama Europe. Proizvodnja u Hrvatskoj započela je sredinom 2015. godine, a od tada prihod raste iz godine u godinu.

Hrvatski izvoz: Novi val ‘lockdowna‘ u Europi ugrozit će nas manje nego proljetos

05.11.2020.

Ni riječkoj Alarm automatici narudžbe iz inozemstva nisu pale, štoviše, u prvih devet mjeseci bilježi 27-postotni rast izvoza, iako je 17 posto manji od planiranog, a i poslovanje cijele tvrtke raslo je deset posto te je vrijednost naručene i isporučene r

Iznadprosječna regija - Izvozni rezultati i dalje cvjetaju na sjeveru

29.10.2020.

U sjevernoj hrvatskoj regiji pet je županija: Varaždinska, koja je prema prvom pisanom spomenu najstarija hrvatska županija i spomenuta je točno 20. kolovoza 1181. godine u Povelji hrvatsko-ugarskoga kralja Bele III., zatim tu je Međimurska županija, pros

Još jedan certifikat NATO-a za hrvatsku tvrtku

28.10.2020.

Obrambena industrija u Hrvatskoj zapošljava oko 3 tisuće radnika. Godine 2018. u toj grani industrije ostvaren je izvoz od 135 milijuna kuna. Prostor za plasman proizvoda otvara se i među članicama NATO-a, a nedavno je njihov certifikat dobila i tvrtka HE

Tag cloud

 1. 2064 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1602 članka imaju tag financije
 4. 1338 članka imaju tag izvoz
 5. 1120 članka imaju tag svijet
 6. 800 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1044 članka imaju tag trgovina
 8. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1067 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 883 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 917 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 940 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 404 članka imaju tag poticaji
 20. 335 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 523 članka imaju tag tehnologija
 23. 448 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 369 članka imaju tag eu fondovi
 27. 347 članka imaju tag opg
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 375 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 324 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici