Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Svi 2019

Miodrag Šajatović: Djeca i unuci današnjih hrvatskih birača radit će za Kineze

Izvor: lider.media · Autor: Miodrag Šajatović  

Miodrag Šajatović: Djeca i unuci današnjih hrvatskih birača radit će za Kineze

Novo GEM istraživanje bilježi sve lošiju poduzetničku klimu. Naše društvo ne voli domaće poduzetnike. Ali s radošću prihvaća strane koji dolaze s, naivno se vjeruje, ‘vrećama novca’. U Kini poduzetnika ima za izvoz čak i u zemlje kao što je Hrvatska

U utorak je vrijedna i uporna profesorica Slavica Singer na sjednici Nacionalnog vijeća za konkurentnost predstavila rezultate novog istraživanja o poduzetništvu u Hrvatskoj. Zahvaljujući njoj i suradnicama (Nataša Šarlija, Sanja Pfeifer, Sunčica Oberman Peterka) još jednom je omogućeno da se u okviru međunarodnoga GEM istraživanja (Global Entrepreneurship Monitor) Hrvatska usporedi sa samom sobom, ali i s drugim zemljama.

Istraživanje je krajnje utemeljeno. Uzorak je 2000 odraslih stanovnika Hrvatske, plus 39 eksperata. Vijesti nisu dobre. U zadnjih deset godina Hrvatska je skliznula kad je riječ o poduzetničkom okviru. Prema vrijednosti indeksa NECI, ocjena za Hrvatsku je 3,83 (raspon je od 1 do 10). Prema tome smo na zadnjem mjestu od 18 zemalja EU koje su sudjelovale u GEM istraživanju poduzetničke okoline. Prosjek je 5,12, a najbolja poduzetnička okolina je u Nizozemskoj (6,51).
Profesorica Singer i njezine suradnice i ove su godine dale niz prijedloga kako da se poduzetnička klima unaprijedi. Jedan od prijedloga je i da mediji jače promoviraju pozitivne poduzetničke primjere. I kako to biva, dan poslije, u srijedu, u dnevnim novinama osvane naslov ‘Tko su uhićeni Karlovčani koje sumnjiče da su starcima otimali imovinu: Hvalili ih kao poduzetnike i inovatore, pohvatali ih kao bandu prevaranata’.

Sve lošiji status poduzetnika
Naravno, treba biti svjestan da poduzetnik postaje svaki pojedinac koji pokrene poslovanje. Pa kao što među političarima, sucima, liječnicima… postoje oni koji kvare imidž profesije, tako je i kod poduzetnika. Za stanje klime u kojoj se u Hrvatskoj otpočinje i razvija poduzetnički projekt, od prizemno kriminalnih igrača opasnije je opće stajalište o poduzetnicima i poduzetništvu. Čak i uspješni poduzetnici imaju nizak status u društvu. Dvije trećine ispitanika nema dobro mišljenje o njima. Društveni status poduzetnika kod nas je posljednjih godina, prema GEM istraživanju, sve lošiji. U 2018. pada broj onih koji smatraju da poduzetnici imaju visok društveni status, a u grupi zemalja EU raste! Ta se razlika, od 20 postotnih poena u 2017., povećala na 26 posto u 2018.

Rezultati istraživanja upućuju na zaključak da smo kao društvo, kad je poduzetnička aktivnost u pitanju, potpuno sluđeni. S jedne strane, odrasli ispitanici ne vide mnogo poduzetničkih prilika. Tu smo daleko ispod prosjeka. No istodobno su, prema iskazanim poduzetničkim namjerama, građani Hrvatske na prvom mjestu. Autorice to tumače stanjem u kojemu pojedinci ne osnivaju tvrtke zato što su uočili tržišnu priliku nego iz nužde.

Političari podilaze biračkom tijelu i ignoriraju temu poboljšanja poduzetničke klime što bi, kad bi se dogodilo, moglo dovesti do rasta većeg od tri posto. A onda bi se pitanje poput onoga o odlasku u mirovinu sa 65 ili 67 godina lakše moglo riješitiI dok smo prema većini pokazatelja zadnji ili predzadnji, prema jednom smo kriteriju godinama pozitivni šampioni. Zaposlenici u hrvatskim tvrtkama daleko su najpoduzetniji u razvoju novih proizvoda ili usluga ili pokretanju nove poslovne jedinice za poslodavca! U 2018. čak 9,6 posto zaposlenika imalo je poduzetničku aktivnost unutar poduzeća u kojem je radilo. Prosjek EU je 7,6 posto. I dalje je vrlo malo odraslih poduzeća, onih starijih od 36 mjeseci. Najčešći razlog izlaska iz poslovne aktivnosti je, logično, neprofitabilnost. Ali zabrinjava povećanje gašenja tvrtki zbog velikog poreznog opterećenja. Hrvatska ima i dalje vrlo malo rastućih poduzeća. Dosta se ulaže u nove tehnologije, ali, začudo, to ne rezultira očekivanim brojem novih proizvoda ili usluga.
Zaslijepljeni političari
Mnogo je dobrih prijedloga na kraju istraživanja. Od zalaganja za društveni konsenzus o ulozi i važnosti poduzetništva pa da ‘vladine politike budu u funkciji takvih očekivanja’, preko pojednostavnjivanja regulatornih okvira do povećanja kvalitete javne uprave.

Nažalost, slijede tri ciklusa političkih izbora. Političari, u strahu da neće maksimirati broj glasova, nastoje podilaziti biračkom tijelu. A ako dvije trećine birača nema dobro mišljenje o poduzetnicima, čemu riskirati. Ako već neće napadati poduzetnike, vladajući, ali i opozicijski političari, takvi kakvi jesu, ignorirat će temu poboljšanja poduzetničke klime koja bi, kad bi se dogodila, mogla dovesti do rasta većeg od tri posto. A onda bi se pitanje poput onoga o odlasku u mirovinu sa 65 ili 67 godina lakše moglo riješiti.

Rješenje ipak postoji i u takvim nepovoljnim okolnostima. Društvo ne voli domaće poduzetnike. Ali s radošću prihvaća strane koji dolaze s, naivno se vjeruje, ‘vrećama novca’. U Kini poduzetnika ima za izvoz čak i u zemlje kao što je Hrvatska. Pa ako već sadašnji ispitanici GEM istraživanja neće raditi za poduzetne Kineze, njihova djeca ili unuci hoće.


Komentari članka

Vezani članci

Putem servisa Hitro.hr u devet mjeseci otvorena 4.452 trgovačka društva i obrta

11.10.2019.

Putem servisa Hitro.hr u prvih devet mjeseci ove godine ukupno su otvorena 4.452 trgovačka društva i obrta, od čega je najviše jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću, gotovo 60 posto

Prve čarape sašila sam si za Olimpijadu, a sada prodajem više od 20.000 pari godišnje

07.10.2019.

- Ideja je nastala pred moj odlazak na Olimpijske igre. Htjela sam napraviti sportske čarape u kojima ću nastupiti u Sočiju, a to mi je bilo relativno lako, s obzirom na to da moji već 30 godina imaju obiteljsku tvornicu čarapa koje, doduše, nisu sportske

U samo dvije godine zauzeli zavidnu tržišnu poziciju te proširili asortiman proizvoda

02.10.2019.

Projekt “Ženska perspektiva” provodi Udruga za razvoj poduzetništva “Perspektiva” iz Lipika, a financira The Coca-Cola Foundation

Kako su dva pilota u godinu dana u Zagrebu napravila najbolji gin na svijetu

30.09.2019.

Posebnost njihovog premium gina leži u činjenici da je u potpunosti napravljen od najkvalitetnijih hrvatskih sastojaka, kao što su lavanda s Hvara, borovica iz Otočca, anđelika iz Like, naranča iz Opuzena, list masline s Biokova i kadulja s Velebita.

Programeri, evo gdje se možete preseliti ako vam povećaju poreze

30.09.2019.

Hrvatski poreznici rad preko paušalnog obrta za jednog klijenta smatraju prikrivenim radnim odnosom i najavljenim izmjenama zakona jasno je poručeno da tako nešto više neće biti moguće stoga se očekuje ponovni val iseljavanja IT stručnjaka - neki će se fi

Tag cloud

 1. 1944 članka imaju tag hrvatska
 2. 1970 članka imaju tag turizam
 3. 1551 članka imaju tag financije
 4. 1248 članka imaju tag izvoz
 5. 843 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag svijet
 7. 1009 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 972 članka imaju tag trgovina
 9. 837 članka imaju tag investicije
 10. 684 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 918 članka imaju tag ict
 12. 966 članka imaju tag EU
 13. 863 članka imaju tag industrija
 14. 770 članka imaju tag menadžment
 15. 566 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 588 članka imaju tag maloprodaja
 18. 548 članka imaju tag marketing
 19. 508 članka imaju tag tehnologija
 20. 489 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 428 članka imaju tag obrazovanje
 23. 348 članka imaju tag eu fondovi
 24. 261 članka imaju tag potpore
 25. 395 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 344 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 422 članka imaju tag dzs
 31. 304 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 379 članka imaju tag vlada
 35. 346 članka imaju tag energetika
 36. 350 članka imaju tag porezi
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 378 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija