Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Kol 2019

Martina Bienenfeld: Privatni muzeji i galerije Zagrebu povećali prihode od turizma

Izvor: lider.media · Autor: Aleksandra Brzić  

Martina Bienenfeld: Privatni muzeji i galerije Zagrebu povećali prihode od turizma

Koje su aktivnosti grada Zagreba u segmentu kulture, odnosno, na koji način kulturni sadržaji doprinose turističkoj ponudi grada upitali smo Martinu Bienenfeld, direktoricu Turističke zajednice Grada Zagreba.

– Kulturni turizam jedan je od primarnih proizvoda u trendovima razvoja turističkih proizvoda i značajan je za budući rast ukupnog turističkog sektora. Stoga, Turistička zajednica grada Zagreba surađuje sa brojnim institucijama iz područja kulture koje se nastoji potaknuti na unapređenje postojećih sadržaja, kao i na inovativan razvoj novih, s ciljem obogaćivanja ponude i snažnijeg razvoja identiteta Zagreba kao grada kulture. Istaknula bih odlično prihvaćen projekt ‘Muzeji izvan muzeja’ kojem je cilj senzibilizirati javnost za muzejsku baštinu i prezentirati zagrebačke muzeje na inovativan i nekonvencionalan način. Isto tako, u fokusu su programi tijekom jeseni za kojima se pokazala potreba kao nastavku ljetnih programa na otvorenom, no s naglaskom na kulturu. Planira se program Dubrovnik u Zagrebu kao vid suradnje dva grada – izjavila je za Lider, Martina Bienenfeld i dodala da je to projekt koji u zagrebačkoj jesenskoj sezoni želi predstaviti najbolje hrvatske i europske umjetnike s Dubrovačkih ljetnih igara kroz kazališne i glazbene programe i produkcije, a organizira se u povodu 70-te obljetnice najvećeg nacionalnog festivala.

Važno je spomenuti i ostale kulturno-turističke manifestacije poput Zagreb Classica, Međunarodne smotre folklora, Dana otvorenog trga, Ljeta u MSU, Ljetnih noći teatra Exit, Pop Up Drame, scene Amadeo, Glazbenog dvorišta Zagrebačkih solista i mnogih drugih koje obogaćuju kulturno-turističku ponudu Zagreba.

Glavnu osobu TZ Grada Zagreba upitali smo i koliko kulturni sadržaji utječu na prihod od turizma i možete li navesti neke konkretne i aktualne primjere i brojke?

– Zadovoljstvo ponudom najbolje je vidljivo kroz opsežno i dubinsko istraživanje o stavovima posjetitelja – ‘Zagreb Visitor Survey’ koje smo proveli tijekom 2017. i 2018. godine na 2000 ispitanika koji su već posjetili naš grad. Zaključci istraživanja posjetitelja su iznimno pozitivni i to me jako veseli! Što se kulturnog turizma tiče, 41 posto ispitanika istaknulo je kako rado posjećuju muzeje i galerije gdje se posebno ističu Muzej prekinutih veza, Muzej iluzija, te Muzej grada Zagreba. Jednako tako, od ispitanika tijekom prosinca, 93 posto njih je posjetilo Advent u Zagrebu, a izjavili su kako ih je baš Advent potaknuo da u narednih godinu dana posjete Zagreb još jednom – istaknula je Bienenfeld.

Turistička ponuda obogaćuje se kroz sve brojnije kulturne projekte i manifestacije koji generiraju dolaske i noćenja i u konačnici, rezultiraju povećanom turističkom potrošnjom.

Direktoricu zagrebačke turističke zajednice upitali smo smatra li da postoji mogućnost intenzivnijeg uključivanja kulturnih sadržaja i može li navesti neke pozitivne primjere?

– Mogućnosti za poboljšanja uvijek ima, ali istaknula bih Muzej iluzija koji je nedavno otvorio svoj 16. muzej u svijetu. Izuzetno smo ponosni da je Muzej iluzija postao svjetski turistički proizvod te da se za Hrvatsku i Zagreb sada čuje na sve četiri strane svijeta. Osim Muzeja iluzija, u Šangaju će se najesen otvoriti i izložba Muzeja 80-tih, time će Zagreb biti predstavljen kroz čak dva muzeja na kineskom tržištu – istaknula je Martina Bienenfeld.

A o tome stoji li teza da se promijenila paradigma, i poimanje kulture koja je od troška postala profitna djelatnosti Bienenfeld ističe da sve više novootvorenih privatnih muzeja i galerija, kao i privatnih kazališta i teatara dovoljno govore o toj paradigmi, a Zagreb kao kulturni centar, sa svojim festivalima, izložbama, koncertima i ostalim sadržajima, stoji uz bok drugim kulturnim središtima na današnjoj karti Europe. Što ne čudi jer je u prvih šest mjeseci 2019. ostvareno milijun i 128 tisuća noćenja, što je više od sto tisuća noćenja u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine.


Komentari članka

Vezani članci

Ovo je čovjek koji je pred pet godina sve stavio na kocku i s frendom uložio u Muzej iluzija.

26.05.2020.

Rijetko koji spomen imena nekog muzeja u ljudima izaziva ushićenje kao što je to slučaj s Muzejom iluzija. Ovaj je muzej, naime, u svega nekoliko godina postao sinonim za zabavu. Priča koja je svoj početak 2015. dobila u Zagrebu uspješno se proširila po č

Hrvati zahvaljujući promotivnim cijenama pohrlili na Plitvice

26.05.2020.

U protekla dva tjedna, zahvaljujući promotivnim cijenama, Plitvička jezera posjetilo je više od 45 tisuća građana. Popunjeni su bili i okolni smještajni kapaciteti, a unatoč smanjenju gospodarskih aktivnosti zbog bolesti Covid-19, mnoge započete investici

Nakon dva mjeseca otvoreni kafići i restorani. Zjape prazni, evo što kažu ugostitelji

12.05.2020.

IAKO je javnost jedva čekala otvaranje kafića i restorana, centar Zagreba jutros je zjapio prazan, tek su za ponekim stolom sjedili gosti. Razgovarali smo s nekoliko voditelja i vlasnika restorana i kafića koji su nam opisali kako se po novome radi i kakv

Obišli smo dućane i obrte prvi dan rada. Vlada olakšanje, optimizam, ali tu je i mala doza straha: Ljudi se ne pridržavaju mjera. Moraju biti odgovorniji!

27.04.2020.

Prvog dana rada dućana obišli smo u jutarnjim satima trgovine i obrtnike na zagrebačkoj Trešnjevci. Osjeća se veliko olakšanje, optimizam, ali i mala doza straha. Guži i redova nije bilo

Nadali se rekordima, sada samo žele brzi oporavak

20.04.2020.

Za posjetitelje je zatvoren i baranjski biser prirode, Kopački rit, no tamošnje stručne službe rade u prilagođenim uvjetima. Ni jednog gosta nema ni u hotelu Patria, koji je s 51 sobom, odnosno 110 ležajeva, najveći baranjski smještajni kapacitet

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija