Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Pro 2018

Marić: Svjedočimo jednoj pravoj pivskoj revoluciji

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivan Alilović  

Marić: Svjedočimo jednoj pravoj pivskoj revoluciji

Proizvodnju i potrošnju piva u zemljama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj, već dugo prate pozitivni trendovi. Posljednji službeni podaci udruženja Brewers of Europe, koje okuplja 29 nacionalnih udruženja proizvođača piva, kažu da je u 2016. godini proizvodnja piva premašila 400 milijuna hektolitara, dok se broj europskih pivovara gotovo udvostručio u usporedbi s 2010. te ih je krajem 2016. bilo 8,5 tisuća.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore i tržište piva u Hrvatskoj sustavno bilježi pozitivne ekonomske trendove. Proizvodnja piva u 2017. iznosila je 3,34 milijuna hektolitara, što nas svrstava na 21. mjesto europskih zemalja. Iako podaci za 2018. još nisu poznati, vjerujemo da je nastavljen pozitivan trend, uzevši u obzir i da je održano Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Uz velike pivovare sve veći udjel u proizvodnji i potrošnji imaju i nezavisne, ili craft pivovare. Prema riječima Kreše Marića, majstora pivara s 25-godišnjim iskustvom i voditelja proizvodnje u Daruvarskoj pivovari, čiji je osobni projekt 5thELEMENT njegovoj pivovari omogućio preporod, u tijeku je prava pivska revolucija.

- Otvaranjem malih nezavisnih pivovara sve se više širi ponuda, što pivo stavlja u vrlo povoljnu poziciju kao prehrambenog proizvoda, usudio bih se reći kao funkcionalne hrane, jer pivo proizvedeno na ovaj način to svakako jest. S obzirom na to da se u proizvodnju takvih piva upuštaju većinom ljudi koji nemaju formalno tehnološko obrazovanje, nego ih pokreće isključivo strast za pivom, svakako je riječ o svojevrsnoj socijalnoj revoluciji koja se pretače na cijelu kategoriju. Gledajući i porast broja registriranih pivskih stilova stvarno govorimo o pivskoj revoluciji u punom smislu - tumači Marić.

Broj malih pivovara sve je veći, kao i njihov tržišni udjel, zbog čega je veća i potreba za radnom snagom i sirovinama, što donosi višestruku korist hrvatskom gospodarstvu.

- Prema posljednjim podacima riječ je o više od 50 pogona za proizvodnju piva. Na temelju iskustva u prvim malim pivovarama otvorenima prije četiri godine, vjerujem da je do danas otvoreno više od 500 novih radnih mjesta, većinom u direktnoj proizvodnji. Sam tržišni udjel nije još uvijek značajan, ali raste i trenutačno je na više od tri posto. Snaga malih nezavisnih pivovara utjecat će i na razvoj poljoprivredne proizvodnje. U Novoj Gradiški je tvornica Slavonija Slad, koja je u proteklih 18 godina stvorila vrlo dobar sustav uzgoja i otkupa pivarskog ječma, tako da je u protekle dvije godine cjelokupna proizvodnja osnovnog pivarskog slada temeljena isključivo na pivarskom ječmu s hrvatskih polja. Ono što je novost koju donose male nezavisne pivovare jest eksperimentiranje s drugim sirovinama u proizvodnji piva, tako da se može očekivati da će doći do proširivanja sirovina koje se koriste u pivu, s naglaskom na regionalno podrijetlo - ističe Marić.

Piva proizvedena u nezavisnim pivovarama karakteriziraju nekonvencionalni stilovi. Dok su velike pivovare fokusirane na svijetla lager piva, craft pivari u proizvodnji gaje stilove kao što su Ale, American Blond Ale, India Pale Ale, Porter, Stout... Bez kompromisa, koriste samo najkvalitetnije sastojke, a sam postupak proizvodnje mnogo je skuplji i zahtjevniji, zbog čega ta piva imaju i nešto veću cijenu. Uz sve to, ili baš zbog toga, primjetna je njihova slaba zastupljenost na policama dućana.
- Hrvatsko je tržište temeljeno ponajprije na of trade potrošnji piva i sam sustav distribucije i prodaje piva nije pogodan za piva proizvedena u malim nezavisnim pivovarama. Naime, govorimo o pivu koje ima nizak stupanj završne obrade i samim tim kratak rok upotrebljivosti, što ga čini izrazito nezanimljivim velikim trgovačkim lancima. Isto kao što se pivovara trudi oko postizanja uvjeta za zadržavanja visoke izvornosti, kvalitete i svježine piva i lanac distribucije/prodaje treba se prilagoditi takvom proizvodu. Upravo je to jedan od razloga udruživanja malih nezavisnih pivovara, jer samo pivo s očuvanom kvalitetom može potpuno prenijeti poruku koju je majstor pivar zamislio prilikom izrade takvog proizvoda. Kada to uspijemo postići kvaliteta piva proizvedenih u malim nezavisnim pivovarama sigurno će donijeti porast potrošnje, odnosno povećati njihov tržišni udjel - zaključuje Marić.

Ivan Alilović
PRVO PIVO SKUHAO NA MAMINOM ŠTEDNJAKU
Proizvodnja piva u malim nezavisnim pivovarama odgovor je na tržište piva zasićeno brandovima u jednom pivskom stilu. Zbog toga to treba iskoristiti kao snagu i cjelokupan posao temeljiti na toj posebnosti koja proizlazi iz lokalnog tržišta i na lokalnim sirovinama i idejama, kaže Marić. Posao majstora pivara, kaže, nije mogao izbjeći. U Daruvarskoj pivovari, uz koju je odrastao, radili su i djedov i tatin brat. "Prvo pivo u kućnoj radinosti skuhao sam 1992. godine, kada sam odrađivao studentsku praksu u Daruvarskoj pivovari. Moram se pohvaliti da sam u tom hombrewu koristio specijalni slad proizveden od svijetlog slada karameriliziranog u loncu na maminom štednjaku. Taj prvijenac ne mogu pohvaliti, ali je bio sasvim OK. Popili smo ga na proslavi nove 1993., koja je postala moja nulta godina kao majstora pivara", kaže Marić.
Uz visoku kvalitetu piva za profiliranje na lokalnom tržištu ključna je i posebnost vlastite pivovare


Komentari članka

Vezani članci

Šampioni korone - Šef Garden Breweryja: Potražnja za pivom nas je osupnula. Ponestalo nam je određenih stilova!

21.05.2020.

Na kućna vrata tijekom korone stizalo je sve što čovjek može zamisliti, hrana, proizvodi s OPG-ova, igračke, odjeća, namještaj, vina i piva. U velikim količinama. – Nismo znali što očekivati, nadali smo se da će nam online trgovina donijeti barem mali do

Najstarija hrvatska pivovara raste na razvoju novih stilova i brendova

07.03.2020.

"Iskorak smo napravili u posljednjoj godini s proizvodima u limenkama, a ove godine planiramo i 5th Element i novo pivo DA1840EU plasirati na tržište u limenkama, a što će nam isto tako donijeti dodatnu vrijednost", dodaje Kufner.

U zagrebačkim Utrinama nastaje Kumsko pivo: "Sve je krenulo kao zezancija"

27.01.2020.

Gorčina naših piva je umjerena do blaga, a dolazi isključivo u velikoj boci (kako i treba!). Namjera nam je da svatko, pa čak i oni koji nisu veliki ‘pivopije’, mogu uživati u Kumskom pivu”

Proizvođači craft piva žele veći udjel na tržištu

21.01.2020.

Tržište postaje sve zrelije iako u idućim godinama ne treba očekivati ekspanziju kakva se događala zadnjih pet godina. Craft će rasti iz godine u godinu, ali više ne takvom brzinom", rekao je Čapka i zaključio da je još "dosta prostora za napredak

Ekspanzija zanatskog pivarstva dovela do velikog rasta proizvodnje hmelja

08.01.2020.

Istraživanje je pokazalo da se od 2007. do 2017. godine broj pivovara u SAD-u više nego učetverostručio, od 992 do više od 4.000. Istovremeno, broj farmi koje uzgajaju hmelj porastao je sa 68 na 817, a površine pod hmeljom povećala sa 31.145 na 59.429 hek

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2073 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1072 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1002 članka imaju tag EU
 13. 694 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 384 članka imaju tag hnb
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 386 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 235 članka imaju tag koronavirus
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici