Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Velj 2017

Mađarska i Slovačka objavile: Nutella u Austriji ipak kvalitetnija, varaju nas na kvaliteti proizvoda

Izvor: www.agrobiz.hr · Autor: EurActiv.com/Agrobiz  

Mađarska i Slovačka objavile: Nutella u Austriji ipak kvalitetnija, varaju nas na kvaliteti proizvoda

Velike kompanije prodaju kvalitetnije prehrambene proizvode u Austriji nego u Mađarskoj, iako bi trebali biti isti, budući da je riječ o istim markama proizvoda, upozorila je mađarska vlada. Do istog zaključka došla je i Slovačka čija je agencija za kvalitet hrane utvrdila da se proizvodi koji se pod istom markom prodaju u toj zemlji i oni iz prodavnica u Njemačkoj i Austriji razlikuju po ukusu, izgledu i sastavu.

Jedno ranije istraživanje pokazalo je da je jedini proizvod bez razlika u kvalitetu bez obzira gde se prodaje "milka" čokolada.

Mađarska agencija za sigurnost hrane NEBIH ispitala je 24 proizvoda koje međunarodni lanci, kao što su Lidl i Aldi, prodaju i u Mađarskoj i u Austriji. Rezultati su pokazali, uz ostalo, da je mađarska verzija napolitanki Manner manje hrskava i da se Nutella iz mađarskih trgovina teže maže od one iz austrijskih.

"Bio sam zaprepašten nakon čitanja ovog kratkog izvještaja", kazao je na konferenciji za novinare 16. veljače Janos Lazar, ministar koji vodi ured premijera Viktora Orbana, i dodao: "Mislim da je to najveći skandal u posljednje vrijeme".

Lazar je najavio kako će mađarska vlada započeti testiranje velikog broja proizvoda koji se prodaju u Mađarskoj ali nije precizirao šta će sve Budimpešta poduzeti. Istodobno Mađarska nije jedina koja je zabrinuta.

Naime, slovačka agencija za kvalitetu hrane upozorila je kako je utvrdila razlike u ukusu, izgledu i sastavu kod desetak proizvoda koji se prodaju pod istom markom u Slovačkoj, Njemačkoj i Austriji.

Nove analize državne veterinarske službe (ŠVPS) slovačkog ministarstva poljoprivrede otkrile su da kod polovice testiranih prehrambenih proizvoda postoje značajne razlike u sastavu, prenijeli su slovački mediji.

Ministrica poljoprivrede rekla je da će to pitanje postaviti na razini EU.

"Potrošači očekuju istu kvalitetu proizvoda iste marke bez obzira u kojoj se zemlji proizvode ili kupuju", istakla je slovačka ministrica Gabriela Matecna na konferenciji za novinare 14. veljače, a prenosi EurActiv.com.

Međutim, stručnjaci upozoravaju kako bi se slovačka ministrica mogla suočiti sa problemom budući da tijela EU ne brinu toliko o kvalitetu, koliko o sigurnosti hrane koja se proizvodi i prodaje u članicama.

Inspektori ŠVPS testirali su u studenom i prosincu 22 proizvoda koji se prodaju u maloprodaji u Slovačkoj, posebno u Bratislavi i Austriji te u gradovima uz granicu.

Testirani su različiti proizvodi, uključujući mliječne, mesne i proizvode od ribe, čokolade, pecivo, sir i pića. Uz provjeru amabalaže, uključujući informacije o sastavu i težini, analizirani su i boja, aroma i miris proizvoda.

Inspektori su u analizama bili fokusirani na parametre kvaliteta, poput sadržaja mesa, masti ili proteina (ovisno od testiranog proizvoda) i dodatne supstance, poput zaslađivača i boja.

"Kod polovice proizvoda uočene su razlike koje znatno utječu na kvalitetu", rekla je Matecna. Uglavnom je, kada se radi o proizvodima prodanima u Slovačkoj, sadržaj mesa bio manji, a masti veći, sadržaj umjetnih sladila i konzervansa bio je takođe veći, a težina proizvoda manja, dodala je slovačka ministrica.

Ranija su testiranja sa ciljem uspoređivanja hrane koja se prodaje u zapadnoj i istočnoj Europi provedena 2011. a naručilo ih je Slovačko udruženje potrošača.

Analiziran je niz prehrambenih proizvoda kupljenih u supermarketima u osam članica EU - Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Među testiranim proizvodima bili su napitci, čokolade, kava.

Ti testovi su potvrdili da se kvaliteta proizvoda multinacionalnih kompanija koji se pod istom markom isporučuju različitim europskim zemljama razlikuje.

Jedini prozvod koji je tada bio iste kvalitete u svim zemljama bila je čokolada "milka".

Europska komisija odgovorila je kako su optužbe da se proizvodi razlikuju po kvalitetu neutemeljene te su naveli da multinacionalne kompanije mogu slobodno prilagođavati svoje proizvode različitim tržištima.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatska među zemljama EU s najvećim rastom stope nezaposlenosti

03.07.2020.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u svibnju iznosila 8,9 posto i bila je viša za 0,8 postotnih bodova nego u travnju. Bez posla su prema Eurostatovim podacima bile ukupno 164 tisuće građana Hrvatske,

Zašto ćemo dobiti silne milijarde iz EU? Jer će nas koronakriza najteže pogoditi

02.07.2020.

"Čini se da EU pokušava ubiti dvije muhe jednim udarcem, a to je sanirati utjecaj covida-19 na ekonomiju i eksploziju javnoga duga koja bi posljedično nastala, a više bi pogodila zemlje koje imaju više razine javnoga duga", ocjenjuje za Index Vedrana Prib

Prije točno sedam godina ušli smo u EU: Gdje smo bili tada, a gdje smo sada?

02.07.2020.

Hrvatska je proteklih godina znatno smanjila i nezaposlenost, ali smanjenje broja nezaposlenih ponajprije je posljedica otvaranja tržišta rada drugih članica EU za hrvatske radnike. Posljednja članica koja otvara svoje tržište rada za naše radnike je Aust

Predložen novi proračun EU: Za ZPP 55,2 milijarde eura

26.06.2020.

Osim 55,2 milijarde eura za Zajedničku poljoprivrednu politiku, predloženo je i 813 milijuna eura za Europski fond za pomorstvo i ribarstvo

EU: Postignut dogovor o kolektivnoj zaštiti potrošača

24.06.2020.

Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u ponedjeljak kasno navečer politički dogovor o prijedlogu direktive o udružnim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa potrošača.

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 695 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 238 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici