Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Velj 2017

Mađarska i Slovačka objavile: Nutella u Austriji ipak kvalitetnija, varaju nas na kvaliteti proizvoda

Izvor: www.agrobiz.hr · Autor: EurActiv.com/Agrobiz  

Mađarska i Slovačka objavile: Nutella u Austriji ipak kvalitetnija, varaju nas na kvaliteti proizvoda

Velike kompanije prodaju kvalitetnije prehrambene proizvode u Austriji nego u Mađarskoj, iako bi trebali biti isti, budući da je riječ o istim markama proizvoda, upozorila je mađarska vlada. Do istog zaključka došla je i Slovačka čija je agencija za kvalitet hrane utvrdila da se proizvodi koji se pod istom markom prodaju u toj zemlji i oni iz prodavnica u Njemačkoj i Austriji razlikuju po ukusu, izgledu i sastavu.

Jedno ranije istraživanje pokazalo je da je jedini proizvod bez razlika u kvalitetu bez obzira gde se prodaje "milka" čokolada.

Mađarska agencija za sigurnost hrane NEBIH ispitala je 24 proizvoda koje međunarodni lanci, kao što su Lidl i Aldi, prodaju i u Mađarskoj i u Austriji. Rezultati su pokazali, uz ostalo, da je mađarska verzija napolitanki Manner manje hrskava i da se Nutella iz mađarskih trgovina teže maže od one iz austrijskih.

"Bio sam zaprepašten nakon čitanja ovog kratkog izvještaja", kazao je na konferenciji za novinare 16. veljače Janos Lazar, ministar koji vodi ured premijera Viktora Orbana, i dodao: "Mislim da je to najveći skandal u posljednje vrijeme".

Lazar je najavio kako će mađarska vlada započeti testiranje velikog broja proizvoda koji se prodaju u Mađarskoj ali nije precizirao šta će sve Budimpešta poduzeti. Istodobno Mađarska nije jedina koja je zabrinuta.

Naime, slovačka agencija za kvalitetu hrane upozorila je kako je utvrdila razlike u ukusu, izgledu i sastavu kod desetak proizvoda koji se prodaju pod istom markom u Slovačkoj, Njemačkoj i Austriji.

Nove analize državne veterinarske službe (ŠVPS) slovačkog ministarstva poljoprivrede otkrile su da kod polovice testiranih prehrambenih proizvoda postoje značajne razlike u sastavu, prenijeli su slovački mediji.

Ministrica poljoprivrede rekla je da će to pitanje postaviti na razini EU.

"Potrošači očekuju istu kvalitetu proizvoda iste marke bez obzira u kojoj se zemlji proizvode ili kupuju", istakla je slovačka ministrica Gabriela Matecna na konferenciji za novinare 14. veljače, a prenosi EurActiv.com.

Međutim, stručnjaci upozoravaju kako bi se slovačka ministrica mogla suočiti sa problemom budući da tijela EU ne brinu toliko o kvalitetu, koliko o sigurnosti hrane koja se proizvodi i prodaje u članicama.

Inspektori ŠVPS testirali su u studenom i prosincu 22 proizvoda koji se prodaju u maloprodaji u Slovačkoj, posebno u Bratislavi i Austriji te u gradovima uz granicu.

Testirani su različiti proizvodi, uključujući mliječne, mesne i proizvode od ribe, čokolade, pecivo, sir i pića. Uz provjeru amabalaže, uključujući informacije o sastavu i težini, analizirani su i boja, aroma i miris proizvoda.

Inspektori su u analizama bili fokusirani na parametre kvaliteta, poput sadržaja mesa, masti ili proteina (ovisno od testiranog proizvoda) i dodatne supstance, poput zaslađivača i boja.

"Kod polovice proizvoda uočene su razlike koje znatno utječu na kvalitetu", rekla je Matecna. Uglavnom je, kada se radi o proizvodima prodanima u Slovačkoj, sadržaj mesa bio manji, a masti veći, sadržaj umjetnih sladila i konzervansa bio je takođe veći, a težina proizvoda manja, dodala je slovačka ministrica.

Ranija su testiranja sa ciljem uspoređivanja hrane koja se prodaje u zapadnoj i istočnoj Europi provedena 2011. a naručilo ih je Slovačko udruženje potrošača.

Analiziran je niz prehrambenih proizvoda kupljenih u supermarketima u osam članica EU - Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Među testiranim proizvodima bili su napitci, čokolade, kava.

Ti testovi su potvrdili da se kvaliteta proizvoda multinacionalnih kompanija koji se pod istom markom isporučuju različitim europskim zemljama razlikuje.

Jedini prozvod koji je tada bio iste kvalitete u svim zemljama bila je čokolada "milka".

Europska komisija odgovorila je kako su optužbe da se proizvodi razlikuju po kvalitetu neutemeljene te su naveli da multinacionalne kompanije mogu slobodno prilagođavati svoje proizvode različitim tržištima.


Komentari članka

Vezani članci

Europska investicijska banka predložila mjere za pomoć malim tvrtkama

18.03.2020.

Sve ove mjere mogu biti brzo implementirane da bi se ublažio manjak likvidnosti, a bit će provedene u partnerstvu s nacionalnim razvojnim bankama gdje god je to moguće, kažu iz EIB Grupe, koja uključuje i Europski investicijski fond (EIF) specijaliziran z

Kakav će biti odgovor Unije na recesiju koja stiže nakon pandemije?

16.03.2020.

Ako se članice i uspiju dogovoriti npr. o zajedničkoj proizvodnji respiratora, mobilnim liječničkim timovima i lokacijama za karantene, ostaje pitanje hoće li u recesiji opet biti žrtve zemlje juga, već pogođene virusom.

Koronavirus radi veliku štetu europskom turizmu, stradat će i Hrvatska

05.03.2020.

TURIZAM u Europi mogao bi pretrpjeti velike gubitke ako se nastavi širenje koronavirusa, a pogotovo ako zemlje uvedu strože mjere za zaustavljanje epidemije, poput ograničavanja putovanja.

Eurostat: Koliko je uobičajeno raditi od doma?

14.02.2020.

Usvajanje digitalnih tehnologija donosi sve učestaliji rad iz doma umjesto odlaska na posao u mnogim poslovima gdje fizička prisutnost nije od bitnog značenja, Prema Eurostatovim podacima za 2018. godinu Hrvatska je među najlošijim zemljama članicama Euro

U Hrvatskoj plaće realno niže nego prije deset godina

07.02.2020.

Hrvatska je među 6 država Europske Unije s plaćama prosječno nižim nego prije 10 godina, navodi se u objavi Europske konfederacije sindikata (ETUC) koja prenosi podatke European Trade Union Instituta.

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2017 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1282 članka imaju tag izvoz
 5. 1041 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1029 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 943 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 684 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 13. 982 članka imaju tag EU
 14. 881 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 929 članka imaju tag kriza
 17. 601 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 275 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 288 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija