Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Sij 2011

Kriza je šansa za stvaranje kvalitetnih brendova

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Marijana Matković  

Kriza je šansa za stvaranje kvalitetnih brendova

Od ugovora o suradnji pet tvrtki koje se bave proizvodnjom tekstila, obuće te satova s renomiranim mladim dizajnerima, koji u zadnje vrijeme dobivaju sve više priznanja u svijetu, koristi bi mogli imati svi. Prije svega, mladi kreativci napokon će biti u prilici da se njihove kolekcije pretoče u veće serije, dostupnije većem broju zainteresiranih kupaca. S druge strane, tvrtke koje su se odlučile na tu suradnju dobivaju dozu šarma koja bi njihove kolekcije mogla učiniti privlačnijima kupcu, a ukupno gledano, tekstilne kolekcije iz Hrvatske prepoznatljivije i u svijetu.

U HGK-u, koji je pratio suradnju i podržao potpisivanje ugovora između tvrtki i dizajnera, nadaju se, naime, da bi ta suradnja mogla postati osnova za stvaranje prepoznatljivog hrvatskog brenda u tekstilnoj industriji. Upravo zbog toga, posebno je zanimljivo da projekt ostaje otvoren za sve tvrtke i dizajnere koji se naknadno požele uključiti, čime se napokon oživotvoruju dugogodišnje ideje o povezivanju kreatora i industrije. U HGK-u posebno ističu da se nadaju kako će rezultati u tekstilnoj industriji biti poticaj i za povezivanje dizajnera s tvrtkama u drugim segmentima proizvodnje, posebno u proizvodnji namještaja. Kod potpisivanja ugovora posebno je istaknuto da u tekstilnoj industriji bilježimo oko 4200 izgubljenih radnih mjesta, dok posao trenutačno ima oko 21.000 trekstilaca, a zadnjih desetak godina bilježi se stagnacija i pad proizvodnje. »Na tržištu opstaju oni kreativni«, upozorila je tada Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica HGK, zadužena za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU-a. Kako doznajemo u dvije tvrtke od pet potpisnica ugovora o suradnji - konkretno od Arsena Marića, rukovoditelja komercijalnog sektora Arene, modne kuće iz Pule, i Željka Matuncija, direktora prodaje i marketinga tvrtke San Peter, koja se bavi proizvodnjom kožne galanterije - ta se kreativnost proteklih nekoliko godina u velikoj mjeri morala usmjeravati na prilagođavanje poslovne politike otežanim uvjetima na tržištu.

»Od 2008. godine susreli smo se s otežanim uvjetima na tržištu, ali smo uspjeli pozitivno poslovati, jer smo na vrijeme prilagodili poslovnu politiku te radili na optimizaciji troškova«, kaže Arsen Marić te dodaje da je to za Arenu značilo odustajanje od doradnih poslova i posvećivanje cjelokupne pozornosti vlastitim robnim markama 'Arena' i 'Arena in'. Najgora je za njih bila 2009. godina, lani su poslovni rezultati bili bolji, a u 2011. se nadaju i boljima zbog aktivnosti koje su u planu. San Peter, s druge strane, spada u rijetke tvrtke koje u proteklih pet godina bilježe rast, što je, kako kaže Željko Matunci, rezultat razvojnih projekata koji su doveli do povećanja potražnje na tržištu, a time i do rasta proizvodnje. Tako ne samo da nije bilo otpuštanja (Arenu su u međuvremenu napustili samo - umirovljenici) nego su u San Peteru i zapošljavali, iako je 2009. godine bilo teško. Tada su, naime, najjače osjetili pad potražnje na domaćem tržištu. Obje tvrtke puno rade za inozemstvo. Arena danas proizvodi oko 85.000 komada gornjih trikotažnih odjevnih predmeta i, osim u Hrvatskoj, prisutna je u Sloveniji, BiH i Srbiji, dok San Peter posluje i na tržištima Skandinavije, Njemačke, Italije, Engleske, Češke, Slovenije, Srbije i BiH. I obje tvrtke do sada uglavnom nisu surađivale s dizajnerima izvan vlastitih kuća. Iako je to do sada bio uspješan poslovni model, od suradnje koja je nedavno ugovorena očekuju puno. Arena je ugovorila suradnju s Igorom Galašem, kojeg ocjenjuju kao jednog od najtalentiranijih mladih kreatora za pleteninu, dok San Peter još od početka prošle godine surađuje s Robertom Severom, čiji se rad, ističe Matunci, dobro uklopio u koncept novog brenda koji San Peter stvara. U oba slučaja, očekuje se da bi prve kolekcije trebale biti predstavljene već na modnom tjednu u ožujku, dok bi prvi dizajnirani komadi mogli biti u trgovinama na jesen. Kad je riječ o kupcima, oni bi na taj način trebali dobiti mogućnost da dođu do zanimljivih, dizajniranih proizvoda visoke kvalitete po prihvatljivoj cijeni, ističu u obje kuće.

Novi dućani i nova radna mjesta
Modna kuća Arena dosad ima 25 dućana diljem Hrvatske, a u 2011. godini u planu je otvaranje pet novih u većim hrvatskim gradovima, u kojima bi se prodavala upravo nova robna marka koja nastane u suradnji s Galašem. U postojećim dućanima uređivat će se posebni odjeli za novu kolekciju, pa bi se time i otvorio određeni broj radnih mjesta, ističe Arsen Marić.


Komentari članka

Vezani članci

Vinska omotnica: 63 milijuna kuna za ulaganje u vinarije i marketing

20.03.2019.

Za razliku od dosadašnjih natječaja, vinari mogu kupiti i prenamijeniti objekte u vinarije ili mjesta za prezentaciju i prodaju vina, kaže ministar Tolušić

Albanci kroz humor preokrenuli negativan image u prvoklasnu turističku reklamu

20.03.2019.

U popularnoj kulturi, Albanija je opisana kao utočište za razbojnike, kriminalce i gangstere. Iako razumijemo da takva percepcija može biti dobra za filmove, kao što je Taken (2008., Oteta, hrv.prijevod, film '96 sati'), ona je potpuno neistinita! U stvar

Kako je posrnuo jedan od najpoznatijih brendova ženskog donjeg rublja: Propustili su ključnu promjenu u pristupu

06.03.2019.

Najpoznatiji brend ženskog donjeg rublja nije uspio održati korak. Evo zašto.

Natječaj otvoren: Za promidžbu hrvatskih vina na tržištima trećih zemalja 250 tisuća eura

05.03.2019.

Riječ je o natječaju iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina do 2023. godine, a zainteresirani se mogu prijaviti do 29. ožujka.

Uspješna poduzetnička priča: Uz potporu HBOR-a, TTT osvaja svjetska tržišta

28.02.2019.

Inozemni kupci često naruče velike količine robe u kratkom roku, a s obzirom na to da je kvaliteta usluge ono čime se žele isticati na tržištu masovnih jednoličnih proizvoda, i njihova reakcija mora biti brza. U takvim je trenucima presudno imati dovoljnu

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1894 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1202 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 984 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 943 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 900 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 863 članka imaju tag ict
 13. 844 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 492 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 535 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 348 članka imaju tag poticaji
 22. 413 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 249 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 369 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 330 članka imaju tag porezi
 39. 367 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija