Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Sij 2011

Kriza je šansa za stvaranje kvalitetnih brendova

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Marijana Matković  

Kriza je šansa za stvaranje kvalitetnih brendova

Od ugovora o suradnji pet tvrtki koje se bave proizvodnjom tekstila, obuće te satova s renomiranim mladim dizajnerima, koji u zadnje vrijeme dobivaju sve više priznanja u svijetu, koristi bi mogli imati svi. Prije svega, mladi kreativci napokon će biti u prilici da se njihove kolekcije pretoče u veće serije, dostupnije većem broju zainteresiranih kupaca. S druge strane, tvrtke koje su se odlučile na tu suradnju dobivaju dozu šarma koja bi njihove kolekcije mogla učiniti privlačnijima kupcu, a ukupno gledano, tekstilne kolekcije iz Hrvatske prepoznatljivije i u svijetu.

U HGK-u, koji je pratio suradnju i podržao potpisivanje ugovora između tvrtki i dizajnera, nadaju se, naime, da bi ta suradnja mogla postati osnova za stvaranje prepoznatljivog hrvatskog brenda u tekstilnoj industriji. Upravo zbog toga, posebno je zanimljivo da projekt ostaje otvoren za sve tvrtke i dizajnere koji se naknadno požele uključiti, čime se napokon oživotvoruju dugogodišnje ideje o povezivanju kreatora i industrije. U HGK-u posebno ističu da se nadaju kako će rezultati u tekstilnoj industriji biti poticaj i za povezivanje dizajnera s tvrtkama u drugim segmentima proizvodnje, posebno u proizvodnji namještaja. Kod potpisivanja ugovora posebno je istaknuto da u tekstilnoj industriji bilježimo oko 4200 izgubljenih radnih mjesta, dok posao trenutačno ima oko 21.000 trekstilaca, a zadnjih desetak godina bilježi se stagnacija i pad proizvodnje. »Na tržištu opstaju oni kreativni«, upozorila je tada Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica HGK, zadužena za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU-a. Kako doznajemo u dvije tvrtke od pet potpisnica ugovora o suradnji - konkretno od Arsena Marića, rukovoditelja komercijalnog sektora Arene, modne kuće iz Pule, i Željka Matuncija, direktora prodaje i marketinga tvrtke San Peter, koja se bavi proizvodnjom kožne galanterije - ta se kreativnost proteklih nekoliko godina u velikoj mjeri morala usmjeravati na prilagođavanje poslovne politike otežanim uvjetima na tržištu.

»Od 2008. godine susreli smo se s otežanim uvjetima na tržištu, ali smo uspjeli pozitivno poslovati, jer smo na vrijeme prilagodili poslovnu politiku te radili na optimizaciji troškova«, kaže Arsen Marić te dodaje da je to za Arenu značilo odustajanje od doradnih poslova i posvećivanje cjelokupne pozornosti vlastitim robnim markama 'Arena' i 'Arena in'. Najgora je za njih bila 2009. godina, lani su poslovni rezultati bili bolji, a u 2011. se nadaju i boljima zbog aktivnosti koje su u planu. San Peter, s druge strane, spada u rijetke tvrtke koje u proteklih pet godina bilježe rast, što je, kako kaže Željko Matunci, rezultat razvojnih projekata koji su doveli do povećanja potražnje na tržištu, a time i do rasta proizvodnje. Tako ne samo da nije bilo otpuštanja (Arenu su u međuvremenu napustili samo - umirovljenici) nego su u San Peteru i zapošljavali, iako je 2009. godine bilo teško. Tada su, naime, najjače osjetili pad potražnje na domaćem tržištu. Obje tvrtke puno rade za inozemstvo. Arena danas proizvodi oko 85.000 komada gornjih trikotažnih odjevnih predmeta i, osim u Hrvatskoj, prisutna je u Sloveniji, BiH i Srbiji, dok San Peter posluje i na tržištima Skandinavije, Njemačke, Italije, Engleske, Češke, Slovenije, Srbije i BiH. I obje tvrtke do sada uglavnom nisu surađivale s dizajnerima izvan vlastitih kuća. Iako je to do sada bio uspješan poslovni model, od suradnje koja je nedavno ugovorena očekuju puno. Arena je ugovorila suradnju s Igorom Galašem, kojeg ocjenjuju kao jednog od najtalentiranijih mladih kreatora za pleteninu, dok San Peter još od početka prošle godine surađuje s Robertom Severom, čiji se rad, ističe Matunci, dobro uklopio u koncept novog brenda koji San Peter stvara. U oba slučaja, očekuje se da bi prve kolekcije trebale biti predstavljene već na modnom tjednu u ožujku, dok bi prvi dizajnirani komadi mogli biti u trgovinama na jesen. Kad je riječ o kupcima, oni bi na taj način trebali dobiti mogućnost da dođu do zanimljivih, dizajniranih proizvoda visoke kvalitete po prihvatljivoj cijeni, ističu u obje kuće.

Novi dućani i nova radna mjesta
Modna kuća Arena dosad ima 25 dućana diljem Hrvatske, a u 2011. godini u planu je otvaranje pet novih u većim hrvatskim gradovima, u kojima bi se prodavala upravo nova robna marka koja nastane u suradnji s Galašem. U postojećim dućanima uređivat će se posebni odjeli za novu kolekciju, pa bi se time i otvorio određeni broj radnih mjesta, ističe Arsen Marić.


Komentari članka

Vezani članci

Slavko Kalazić: Brendirati vino ne možemo preko noći, za to su potrebne godine

06.12.2019.

Baranjska vina ubrajaju se u vina visoke kvalitete, no zbog stanja na tržištu vinari ne mogu postići pravu cijenu za svoj proizvod. Što je rekao vlasnik Vinarije Kalazić, provjerite u nastavku.

Top tri razloga zašto bi vaš brend trebao koristiti poslovne poruke

28.11.2019.

Uz poslovne poruke, tvrtke svoju interakciju s korisnicima mogu evoluirati dalje od razine SMS-a i kupcima se obratiti osobno, motivirati ih pružanjem veće vrijednosti usluge i potaknuti ih na veću aktivnost – sve to unutar nativnog i brand-safe okruženja

Trogir je postao brand

28.11.2019.

Trogir je dobio novi vizualni identitet i cjelovitu strategiju brendiranja. Projekt nazvan "Obilježili majstori" godinu i pol brusilo je više od stotinu ljudi. Tako je dalmatinski biser na Unescovu popisu zaštićene svjetske baštine postao prva destinacija

Danas privatni iznajmljivači moraju biti digitalni znalci

21.11.2019.

Kad govorimo o obiteljskom iznajmljivanju, govorimo o zahtjevnom i radno intenzivnom poslu. Uređenje, opremanje, održavanje, podizanje kvalitete smještaja, briga o gostima - sve je to posao iznajmljivača

Adidas zatvara dvije tvornice u Njemačkoj i SAD-u, nastavlja proizvodnju u Aziji

12.11.2019.

Njemačka je kompanija otvorila te tvornice kako bi u što kraćem roku na glavna tržišta isporučivala nove sportske linije odjeće i obuće. Dodatni su razlozi bili rast plaća u Aziji i veći troškovi dostave u tu regiju.

Tag cloud

 1. 1957 članka imaju tag hrvatska
 2. 1986 članka imaju tag turizam
 3. 1556 članka imaju tag financije
 4. 1258 članka imaju tag izvoz
 5. 855 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 995 članka imaju tag svijet
 7. 983 članka imaju tag trgovina
 8. 1015 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 847 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 925 članka imaju tag ict
 12. 975 članka imaju tag EU
 13. 866 članka imaju tag industrija
 14. 596 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 555 članka imaju tag marketing
 19. 510 članka imaju tag tehnologija
 20. 492 članka imaju tag krediti
 21. 372 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 266 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 352 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 353 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 308 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 358 članka imaju tag porezi
 34. 380 članka imaju tag vlada
 35. 300 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 382 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 272 članka imaju tag opg