Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Pro 2008

Kreću potrošačke zadruge

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Bojana Mrvoš Pavić  

Kreću potrošačke zadruge

ZAGREB – Trgovci će se iduće godine, zbog recesije u koju ćemo nesumnjivo duboko zagaziti, morati na različite načine dovijati kako privući kupce, i održati svoju zaradu, a svaki će kupac, kažu upućeni, biti »kralj«. Jer, bilo opravdano, ili samo pod pritiskom priča o recesiji, svi ćemo iduće godine više stezati remen, pitajući se dokad tako. Kad je »opstanak« kupaca u pitanju, rješenje je, predlaže predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača iz Splita, Nenad Kurtović u – potrošačkim zadrugama.

Udruženi u zadruge, potrošači, kaže Kurtović, direktno mogu kupovati od proizvođača, na čemu će Savez i poraditi, najavljuje, iduće godine. Za početak će se potrošače Dalmacije kroz zadrugu pokušati direktno povezati s tamošnjim maslinarima, jer je općenito riječ o udruživanju zahvaljujući kojem se izbjeći mogu trgovačke marže, nameti potrošačima, koji ponekad čine i 50 posto cijene proizvoda.

Italija i Njemačka, primjerice Japan, međutim, desetljećima već imaju i potrošačko-trgovačke zadruge, zahvaljujući kojima njihovi članovi pri svakoj kupnji u tim, »zadrugarskim« trgovinama, na kupljeno imaju popust, zadrugama sami upravljaju, odnosno interesno su udruženi ne radi profita, već kako bi – uštedjeli. Drugim riječima, takve trgovine normalno posluju na tržištu kao i sve druge, njihova su vrata otvorena bilo kojem kupcu, no zadrugari, za cijenu godišnje članarine ili slično, u toj trgovini dobivaju stalne popuste.

Članarinama do uštede

U Hrvatskoj potrošačkog zadrugarstva nema čak niti u povojima, makar ono ima izuzetnih prednosti. Princip je, naime, jednostavan – naruči li, primjerice, zadruga s tisuću članova za svoje članove tisuću kaputa kod nekog proizvođača, »zadrugari« taj kaput neće platiti po, primjerice, tisuću kuna, koliko bi on koštao u »običnoj« trgovini odjećom, već za upola manje, a uzme li se u obzir da zadrugari popust dobivaju na svu kupljenu robu, ušteda nipošto nije beznačajna.

Na spomen Italije, najbolji je primjer takvog zadrugarstva tamošnji »COOP« – Cooperative di Consumatori, zadruga potrošača koja danas broji 1.394 prodajnih mjesta, podijeljenih na discount (Dico), supermarkete (Supercoop) i hipermarkete (Ipercoop), ali i gotovo 6,5 milijuna partnera – potrošača. Riječ je o građanima koji za minimalno, jednokratno uplaćenih 25 eura »društvene članarine«, ulaze u Coop-ovo zadrugarstvo, osiguravajući si tako stalne, primjerice, desetpostotne popuste na svu kupljenu robu, »povoljne košarice«, ili pak veće popuste na određeni tip robe.

Velike, "jake" akcije u Coop-ovim trgovinama namijenjene su isključivo članovima koji od ostalih prednosti zadrugarstva, računati mogu i na snižene cijene goriva na određenim benzinskim crpkama, na jeftinija putovanja s nekim kompanijama, na jeftinije školske knjige, određene lijekove ili pak povoljnije financijske usluge.

Zadruzi pristupaju jednostavnim popunjavanjem pristupnice, jednokratnom uplatom članarine, nakon čega dobivaju zadrugarsku iskaznicu, s kojom sudjelovati mogu na zadrugarskim skupštinama, glasati na izborima za vodstvo zadruge, te kupovati s popustima. Za razliku od drugih kapitalnih društava, u kojima partneri »vrijede« koliko i njihov udio, u potrošačkom zadrugarstvu svaki je glas jednak, bez obzira na visinu uplaćene društvene kvote, članarine. Imovinske koristi, osim uštede na kupovini, članovi nemaju, no zato im zadruge mogu, osim uštede na kupovini, osigurati i posao, ili pak neka uslužna dobra. Primjerice, u talijanskom Coop-u zaposleno je 65.000 zadrugara, a dobit se ulaže u razvojne projekte tvrtke, u solidarne inicijative, i akcije u korist lokalnih zajednica.

Primjeri potrošačkih zadruga u svijetu

Prva potrošačka zadruga osnovana je u Engleskoj 1844. godine, državi koja se i danas može pohvaliti s najvećom potrošačkom zadrugom u svijetu. Riječ je o »Co-operative Group« koja broji gotovo dvadeset milijuna članova, no, osim talijanskog »Coopa«, za njom ne zaostaje niti, primjerice, švicarski »Migros«, najveći lanac supermarketa u Švicarskoj. Velik dio švicarske populacije, njih oko dva milijuna od ukupno 7,2 milijuna švicarskih stanovnika, učlanjen je u »Migros«, čiji su i vlasnici. Japan, također, ima vrlo razvijeno potrošačko zadrugarstvo, odnosno zadrugarski »pokret« koji broji oko 15 milijuna članova.

Zašto ne i u Hrvatskoj

Slične bi potrošačke zadruge, pored onih »netrgovačkih« u kojima potrošač direktno kupuje od proizvođača, mogle postojati i u Hrvatskoj, no veće inicijative da se pokrenu, do sada nije bilo. Uskoro će biti donesen i novi Zakon o zadrugama, no potrošačke tipove zadruga on ne spominje, što bi bio jedan od prvih preduvjeta njihovog osnivanja. Istovremeno, u Hrvatskoj dio trgovačkog kolača imaju veliki europski zadrugari poput Coopa, ili pak austrijskog Spara, koji su svojevremeno isticali kako bi svoje zadrugarstvo voljeli proširiti i na Hrvatsku.

Općenito, sudeći prema europskim iskustvima, razvoj zadrugarstva u Hrvatskoj potaknuo bi i rast zaposlenosti, no prije svega, pravičnosti pri zapošljavanju. Smanjio bi siromaštvo i društvene isključenost. Konačno, kako tvrde ekonomski teoretičari koji se bave problemima gospodarskog razvoja, tvrde da veći gospodarski razvoj vodi većem broju zadruga, i obrnuto.


Komentari članka

Vezani članci

Što se događa nakon što je neki proizvod bio na "akciji"?

12.11.2019.

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u primjeni je godinu i pol dana. Za to vrijeme Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja zatražila je na uvid od 31 trgovca ugovore koje su zaključili s domaćim i stranim dobavljačima. Samo u posljednjih godinu i

Kupujete preko interneta? EU uvodi nova pravila za potrošače i trgovce

16.11.2017.

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu pozdravili su nove mjere za zaštitu potrošača koje je Europski parlament usvojio na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

U ćevapima u Konzumu otkrivena salmonela, Konzum se ispričao

18.11.2016.

Istog trenutka poduzete i sve dodatne mjere u cijeloj maloprodajnoj mreži kako bi se potvrdilo da je riječ o izoliranom ...

Jesu li toplinski razdjelnici velika prevara?

01.03.2016.

Jesu li toplinski razdjelnici velika prevara ili koristan instrument za uštedu toplinske energije, trebala bi pokazati radna ...

Nakon raskola u Udruzi Franak bivše vodstvo osnovalo novu udrugu KREDA

07.11.2015.

Bivši volonteri i članovi Udruge Franak osnivaju Udrugu kreditnih dužnika – KREDA, udrugu koja će se baviti zaštitom potrošača ...

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1061 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 566 članka imaju tag marketing
 19. 391 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 518 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija