Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Kol 2018

Kako jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može privući turiste? Evo savjeta!

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Blanka Kufner  

Kako jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može privući turiste? Evo savjeta!

Poljoprivreda bez turizma može, ali turizam bez poljoprivrede ne bi smio moći. Turizam bi morao imati pozitivan utjecaj na rast cijeloga niza roba i usluga pa tako i na razvoj poljoprivrede. Vjerojatno mnogo više nego na razne druge djelatnosti. Ovo ne bi trebalo dublje objašnjavati. Paradoks naše države je da povećanje dolazaka turista nužno ne dovodi do povećanja potrošnje hrvatskih proizvoda. Zaista nema smisla da turistima koji dolaze u lijepu našu nudimo uvozne proizvode ili prerađevine uvoznih proizvoda pored naše domaće, svježe, ukusne i zdrave hrane.

Gastro turizam je u porastu, svijest ljudi o zdravoj prehrani također je u porastu i to je izvrstan pokazatelj u kojem smjeru treba krenuti naša turistička politika. Stalno se spominje masovni turizam, kako to nije rješenje za nas i kako treba kvalitetu pretpostaviti kvantiteti. Ali iz mnogo razloga, poznatih i nepoznatih, nikako da se počnemo ozbiljnije okretati kvalitetnijoj ponudi te time privlačiti platežno sposobniju klijentelu. Što možemo učiniti?

Turističke zajednice i turističke agencije na svojim bi stranicama mogle proširiti ponudu lokalnih proizvođača hrane i pića te pojačati promociju i isticati kvalitetu. Ugostiteljski objekti trebali bi se više okrenuti lokalnim dobavljačima i to isticati u svojoj ponudi. Iznajmljivači turističkog smještaja također bi na svojim stranicama i tiskanim promotivnim materijalima u objektima mogli promovirati lokalna gospodarstva, tvrtke i obrtnike koji nude autohtone proizvode te na taj način širiti dobar glas i kvalitetnu ponudu destinacije. Sinergija može učiniti mnogo dobra za lokalnu zajednicu. Razmišljajmo globalno, djelujmo lokalno.
Nudimo doživljaje – što maštovitije, to bolje!

Određeni portali specijalizirani za iznajmljivanje smještaja proširuju svoju ponudu te tako osim smještajnih kapaciteta sve više nude i doživljaje. Jedan od najpoznatijih i najposjećenijih je TripAdvisor, internetski portal koji savjetuje putnike gdje odsjesti i što posjetiti, ali prikazuje i ocjene dosadašnjih posjetitelja pojedine destinacije ili atrakcije. Stranicu mjesečno posjećuje oko 400 milijuna posjetitelja i još veći broj korisnika. Na TripAdvisoru imate priliku ispričati priču o vašem objektu ili usluzi koju nudite. S obzirom da društveni mediji imaju snažan utjecaj na poslovanje, ovakva prilika ne smije se propustiti. Činjenica je da više od 80% korisnika prije putovanja napravi neku vrstu online istraživanja.

Drugi dobar primjer je Airbnb, poznata platforma za najam kuća, apartmana, soba i stanova putem interneta. Pokušajte putem Airbnb-a pretraživati smještaj i događaje bilo gdje u svijetu i naći ćete ponudu doživljaja u široj okolici. Ako u tražilicu na primjer upišete “Toskana”, dobit ćete osim smještaja i ponudu doživljaja: tečajeve kuhanja, lov na tartufe, vožnju biciklom, povijesne obilaske, ali i kušanje vina, sireva ili pizza, izradu raviola, izradu raznih vrsta pizza, također i izradu parfema, sudjelovanje u radovima na obiteljskim gospodarstvima i dr.

Što može turistima ponuditi jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo? Rad u polju, razne vrste radionica, edukaciju o lokalnoj flori i fauni, možda čak i neku vrstu foto-safarija? Mogućnosti su mnogobrojne. Što kreativnije, to privlačnije!
Ponuda putem platformi

Domaćini na Airbnb-u ili putem TripAdvisor-a mogu svoje interese ili hobije podijeliti s putnicima. Tako neki kuhar koji je ujedno i domaćin, može svome gostu ponuditi radionicu kuhanja, planinar šetnju po prirodi, poljoprivrednik rad na svome gospodarstvu u raznim oblicima. Svaki doživljaj trebao bi biti ispunjen visokim stupnjem ugode, autentičnošću te filozofijom dijeljenja kako bi gost sa sobom ponio lijepa sjećanja i poželio se vratiti. Što bolji i dublji osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti dobije, to će više željeti ponoviti posjet, ali i iskreno preporučiti svojoj rodbini, prijateljima i poznanicima da dožive takvo iskustvo. Poruke od uha do uha često su najbolja reklama!

Na našim područjima za sada je izuzetno slaba ponuda događaja. Nešto više nudi se na Jadranu i u metropoli, ali za ostatak države zaista ne možemo konstatirati da postoji značajnija ponuda. U usporedbi sa zapadnim i sjevernim državama Europe, naša ponuda doživljaja na ovim platformama izuzetno je skromna i ostavlja dojam gostu da ovdje nema što raditi. A zaista nije tako i stoga moramo svijetu pokazati bogatstvo koje imamo za ponuditi.

Iz tog razloga – poljoprivrednici, a i svi ostali - istražite internetske portale i novosti koje nude te krenite osmišljavati originalnu ponudu. Doživljaji neka budu što kreativniji, a vi kao domaćini, pokušajte dati sve od sebe da pokažete gostoljubivost pa neka se dobar glas što dalje čuje. Imate li već kakvu ideju?


Komentari članka

Vezani članci

U prosincu u obrtima 2.500 manje ljudi, ali ima i djelatnosti koje su povećale zaposlenost

15.02.2019.

Broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u prosincu prošle godine smanjio se za više od 2.500, pokazuju novi podaci državne statistike. Prema tim podacima, u obrtu i slobodnim profesijama u prosincu je radilo ukupno 182.931 zaposlenika. Mjesec rani

Spusti li se PDV u turizmu na 10 %, plaće ćemo povećati za 20%

14.02.2019.

Nedostatak radne snage u turizmu na prvom mjestu treba riješiti maksimalnim angažmanom domaće radne snage, uzimajući uvoz radnika kao rezervno rješenje za gašenje požara.

Otkriva tajnu svoga uspjeha: Prije sedam godina bio je nezaposlen, a danas je vlasnik tvrtke koja zarađuje milijune

14.02.2019.

Trgovac koji zarađuje milijune dolara kroz elektronsku trgovinu opisao je glavne korake na putu do uspješnog biznisa

Škole moraju biti most između učenika i potreba turizma

14.02.2019.

Strukovna zanimanja ne promoviraju se dovoljno i smatraju se manje vrijednima. Svatko tko se danas odluči za strukovnu školu mora u tome vidjeti perspektivnost

Jedan od najatraktivnihih turističkih projekata u Istri bliži se realizaciji: Baljanski Jurski park otvara se ZA ČETIRI MJESECA

13.02.2019.

Nakon gotovo šest mjeseci bazenski kompleks je u zamišljenim gabaritima. Građevinski, odnosno betonski radovi na samom su kraju i ono što sada slijedi je finalizacija. Konkretno, pred nama je hortikulturno uređenje svih 16 tisuća četvornih metara auto kam

Tag cloud

 1. 1854 članka imaju tag hrvatska
 2. 1877 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1193 članka imaju tag izvoz
 5. 806 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 936 članka imaju tag trgovina
 8. 669 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 808 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag EU
 11. 886 članka imaju tag svijet
 12. 854 članka imaju tag ict
 13. 841 članka imaju tag industrija
 14. 755 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 475 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 562 članka imaju tag maloprodaja
 18. 531 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 342 članka imaju tag poticaji
 22. 408 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 245 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 323 članka imaju tag eu fondovi
 30. 322 članka imaju tag agrokor
 31. 291 članka imaju tag osijek
 32. 322 članka imaju tag hotelijerstvo
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 324 članka imaju tag porezi