Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Kol 2018

Kako jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može privući turiste? Evo savjeta!

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Blanka Kufner  

Kako jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može privući turiste? Evo savjeta!

Poljoprivreda bez turizma može, ali turizam bez poljoprivrede ne bi smio moći. Turizam bi morao imati pozitivan utjecaj na rast cijeloga niza roba i usluga pa tako i na razvoj poljoprivrede. Vjerojatno mnogo više nego na razne druge djelatnosti. Ovo ne bi trebalo dublje objašnjavati. Paradoks naše države je da povećanje dolazaka turista nužno ne dovodi do povećanja potrošnje hrvatskih proizvoda. Zaista nema smisla da turistima koji dolaze u lijepu našu nudimo uvozne proizvode ili prerađevine uvoznih proizvoda pored naše domaće, svježe, ukusne i zdrave hrane.

Gastro turizam je u porastu, svijest ljudi o zdravoj prehrani također je u porastu i to je izvrstan pokazatelj u kojem smjeru treba krenuti naša turistička politika. Stalno se spominje masovni turizam, kako to nije rješenje za nas i kako treba kvalitetu pretpostaviti kvantiteti. Ali iz mnogo razloga, poznatih i nepoznatih, nikako da se počnemo ozbiljnije okretati kvalitetnijoj ponudi te time privlačiti platežno sposobniju klijentelu. Što možemo učiniti?

Turističke zajednice i turističke agencije na svojim bi stranicama mogle proširiti ponudu lokalnih proizvođača hrane i pića te pojačati promociju i isticati kvalitetu. Ugostiteljski objekti trebali bi se više okrenuti lokalnim dobavljačima i to isticati u svojoj ponudi. Iznajmljivači turističkog smještaja također bi na svojim stranicama i tiskanim promotivnim materijalima u objektima mogli promovirati lokalna gospodarstva, tvrtke i obrtnike koji nude autohtone proizvode te na taj način širiti dobar glas i kvalitetnu ponudu destinacije. Sinergija može učiniti mnogo dobra za lokalnu zajednicu. Razmišljajmo globalno, djelujmo lokalno.
Nudimo doživljaje – što maštovitije, to bolje!

Određeni portali specijalizirani za iznajmljivanje smještaja proširuju svoju ponudu te tako osim smještajnih kapaciteta sve više nude i doživljaje. Jedan od najpoznatijih i najposjećenijih je TripAdvisor, internetski portal koji savjetuje putnike gdje odsjesti i što posjetiti, ali prikazuje i ocjene dosadašnjih posjetitelja pojedine destinacije ili atrakcije. Stranicu mjesečno posjećuje oko 400 milijuna posjetitelja i još veći broj korisnika. Na TripAdvisoru imate priliku ispričati priču o vašem objektu ili usluzi koju nudite. S obzirom da društveni mediji imaju snažan utjecaj na poslovanje, ovakva prilika ne smije se propustiti. Činjenica je da više od 80% korisnika prije putovanja napravi neku vrstu online istraživanja.

Drugi dobar primjer je Airbnb, poznata platforma za najam kuća, apartmana, soba i stanova putem interneta. Pokušajte putem Airbnb-a pretraživati smještaj i događaje bilo gdje u svijetu i naći ćete ponudu doživljaja u široj okolici. Ako u tražilicu na primjer upišete “Toskana”, dobit ćete osim smještaja i ponudu doživljaja: tečajeve kuhanja, lov na tartufe, vožnju biciklom, povijesne obilaske, ali i kušanje vina, sireva ili pizza, izradu raviola, izradu raznih vrsta pizza, također i izradu parfema, sudjelovanje u radovima na obiteljskim gospodarstvima i dr.

Što može turistima ponuditi jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo? Rad u polju, razne vrste radionica, edukaciju o lokalnoj flori i fauni, možda čak i neku vrstu foto-safarija? Mogućnosti su mnogobrojne. Što kreativnije, to privlačnije!
Ponuda putem platformi

Domaćini na Airbnb-u ili putem TripAdvisor-a mogu svoje interese ili hobije podijeliti s putnicima. Tako neki kuhar koji je ujedno i domaćin, može svome gostu ponuditi radionicu kuhanja, planinar šetnju po prirodi, poljoprivrednik rad na svome gospodarstvu u raznim oblicima. Svaki doživljaj trebao bi biti ispunjen visokim stupnjem ugode, autentičnošću te filozofijom dijeljenja kako bi gost sa sobom ponio lijepa sjećanja i poželio se vratiti. Što bolji i dublji osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti dobije, to će više željeti ponoviti posjet, ali i iskreno preporučiti svojoj rodbini, prijateljima i poznanicima da dožive takvo iskustvo. Poruke od uha do uha često su najbolja reklama!

Na našim područjima za sada je izuzetno slaba ponuda događaja. Nešto više nudi se na Jadranu i u metropoli, ali za ostatak države zaista ne možemo konstatirati da postoji značajnija ponuda. U usporedbi sa zapadnim i sjevernim državama Europe, naša ponuda doživljaja na ovim platformama izuzetno je skromna i ostavlja dojam gostu da ovdje nema što raditi. A zaista nije tako i stoga moramo svijetu pokazati bogatstvo koje imamo za ponuditi.

Iz tog razloga – poljoprivrednici, a i svi ostali - istražite internetske portale i novosti koje nude te krenite osmišljavati originalnu ponudu. Doživljaji neka budu što kreativniji, a vi kao domaćini, pokušajte dati sve od sebe da pokažete gostoljubivost pa neka se dobar glas što dalje čuje. Imate li već kakvu ideju?


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatski startup pregovara za milijun €: 'S našim sustavom i stari strojevi mogu govoriti'

25.06.2019.

Marin Bek ima samo 33 godine, osnovao je dosad tri tehnološka startupa, a dva su opstala i bujaju. U Hrvatskoj su, imaju 20-ak zaposlenika, a do kraja godine, kako najavljuje, broj će se udvostručiti. Na nedavnom zagrebačkom JobFairu privukli su brojne ka

Što je to rastjeralo turističke radnike s Jadrana?

25.06.2019.

U čemu je problem - u poslodavcima koji bi mogli ponuditi veće plaće, ali to ne žele napraviti ili u državi koja porezima toliko maltretira cijeli turizam da poslodavci ni višim plaćama ne mogu zadržati radnike?

U maloj riječkoj tvornici kreiraju se jedinstvene igračke: 'U našim igračkama sve je hrvatsko - od ideje do materijala'

24.06.2019.

Kupili su teren na Kukljanovu gdje planiraju preseliti proizvodnu i zaposliti još više djelatnika, a pokrenut je i projekt s jednom riječkom tvrtkom čiji će krajnji rezultat biti plasman riječkih igračaka na inozemno tržište

SLAVONCI OTIŠLI U NJEMAČKU I IRSKU. Ne dirajte mi terasu jer ja ću se vratiti…možda!

24.06.2019.

Turistički djelatnici su u panici, radnika nema "ni za lijek". Hoteli traže sobarice, konobare, kuhare. Trgovine traže trgovce. Građevinari traže zidare, vodoinstalatere, keramičare. Svatko je u potrazi za radnicima. U Puli u centru grada kiosci ne rade u

Valamar otvorio dva luksuzna ljetovališta vrijedna više od pola milijarde kuna

24.06.2019.

Povodom otvorenja novinarima su predstavljeni Valamar Collection Marea Suites 5* u Poreču te Istra Premium Camping Resort 5* u Funtani – dva nova velika objekta s 5 zvjezdica koji su već primili prve goste i bilježe odličan booking za ovu sezonu.

Tag cloud

 1. 1917 članka imaju tag hrvatska
 2. 1934 članka imaju tag turizam
 3. 1534 članka imaju tag financije
 4. 1225 članka imaju tag izvoz
 5. 833 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 958 članka imaju tag trgovina
 8. 830 članka imaju tag investicije
 9. 942 članka imaju tag svijet
 10. 676 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 958 članka imaju tag EU
 12. 886 članka imaju tag ict
 13. 853 članka imaju tag industrija
 14. 764 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 536 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 576 članka imaju tag maloprodaja
 18. 544 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 498 članka imaju tag tehnologija
 21. 358 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 257 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 389 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 377 članka imaju tag hnb
 29. 346 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 297 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija