Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Kol 2018

Kako jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može privući turiste? Evo savjeta!

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Blanka Kufner  

Kako jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može privući turiste? Evo savjeta!

Poljoprivreda bez turizma može, ali turizam bez poljoprivrede ne bi smio moći. Turizam bi morao imati pozitivan utjecaj na rast cijeloga niza roba i usluga pa tako i na razvoj poljoprivrede. Vjerojatno mnogo više nego na razne druge djelatnosti. Ovo ne bi trebalo dublje objašnjavati. Paradoks naše države je da povećanje dolazaka turista nužno ne dovodi do povećanja potrošnje hrvatskih proizvoda. Zaista nema smisla da turistima koji dolaze u lijepu našu nudimo uvozne proizvode ili prerađevine uvoznih proizvoda pored naše domaće, svježe, ukusne i zdrave hrane.

Gastro turizam je u porastu, svijest ljudi o zdravoj prehrani također je u porastu i to je izvrstan pokazatelj u kojem smjeru treba krenuti naša turistička politika. Stalno se spominje masovni turizam, kako to nije rješenje za nas i kako treba kvalitetu pretpostaviti kvantiteti. Ali iz mnogo razloga, poznatih i nepoznatih, nikako da se počnemo ozbiljnije okretati kvalitetnijoj ponudi te time privlačiti platežno sposobniju klijentelu. Što možemo učiniti?

Turističke zajednice i turističke agencije na svojim bi stranicama mogle proširiti ponudu lokalnih proizvođača hrane i pića te pojačati promociju i isticati kvalitetu. Ugostiteljski objekti trebali bi se više okrenuti lokalnim dobavljačima i to isticati u svojoj ponudi. Iznajmljivači turističkog smještaja također bi na svojim stranicama i tiskanim promotivnim materijalima u objektima mogli promovirati lokalna gospodarstva, tvrtke i obrtnike koji nude autohtone proizvode te na taj način širiti dobar glas i kvalitetnu ponudu destinacije. Sinergija može učiniti mnogo dobra za lokalnu zajednicu. Razmišljajmo globalno, djelujmo lokalno.
Nudimo doživljaje – što maštovitije, to bolje!

Određeni portali specijalizirani za iznajmljivanje smještaja proširuju svoju ponudu te tako osim smještajnih kapaciteta sve više nude i doživljaje. Jedan od najpoznatijih i najposjećenijih je TripAdvisor, internetski portal koji savjetuje putnike gdje odsjesti i što posjetiti, ali prikazuje i ocjene dosadašnjih posjetitelja pojedine destinacije ili atrakcije. Stranicu mjesečno posjećuje oko 400 milijuna posjetitelja i još veći broj korisnika. Na TripAdvisoru imate priliku ispričati priču o vašem objektu ili usluzi koju nudite. S obzirom da društveni mediji imaju snažan utjecaj na poslovanje, ovakva prilika ne smije se propustiti. Činjenica je da više od 80% korisnika prije putovanja napravi neku vrstu online istraživanja.

Drugi dobar primjer je Airbnb, poznata platforma za najam kuća, apartmana, soba i stanova putem interneta. Pokušajte putem Airbnb-a pretraživati smještaj i događaje bilo gdje u svijetu i naći ćete ponudu doživljaja u široj okolici. Ako u tražilicu na primjer upišete “Toskana”, dobit ćete osim smještaja i ponudu doživljaja: tečajeve kuhanja, lov na tartufe, vožnju biciklom, povijesne obilaske, ali i kušanje vina, sireva ili pizza, izradu raviola, izradu raznih vrsta pizza, također i izradu parfema, sudjelovanje u radovima na obiteljskim gospodarstvima i dr.

Što može turistima ponuditi jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo? Rad u polju, razne vrste radionica, edukaciju o lokalnoj flori i fauni, možda čak i neku vrstu foto-safarija? Mogućnosti su mnogobrojne. Što kreativnije, to privlačnije!
Ponuda putem platformi

Domaćini na Airbnb-u ili putem TripAdvisor-a mogu svoje interese ili hobije podijeliti s putnicima. Tako neki kuhar koji je ujedno i domaćin, može svome gostu ponuditi radionicu kuhanja, planinar šetnju po prirodi, poljoprivrednik rad na svome gospodarstvu u raznim oblicima. Svaki doživljaj trebao bi biti ispunjen visokim stupnjem ugode, autentičnošću te filozofijom dijeljenja kako bi gost sa sobom ponio lijepa sjećanja i poželio se vratiti. Što bolji i dublji osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti dobije, to će više željeti ponoviti posjet, ali i iskreno preporučiti svojoj rodbini, prijateljima i poznanicima da dožive takvo iskustvo. Poruke od uha do uha često su najbolja reklama!

Na našim područjima za sada je izuzetno slaba ponuda događaja. Nešto više nudi se na Jadranu i u metropoli, ali za ostatak države zaista ne možemo konstatirati da postoji značajnija ponuda. U usporedbi sa zapadnim i sjevernim državama Europe, naša ponuda doživljaja na ovim platformama izuzetno je skromna i ostavlja dojam gostu da ovdje nema što raditi. A zaista nije tako i stoga moramo svijetu pokazati bogatstvo koje imamo za ponuditi.

Iz tog razloga – poljoprivrednici, a i svi ostali - istražite internetske portale i novosti koje nude te krenite osmišljavati originalnu ponudu. Doživljaji neka budu što kreativniji, a vi kao domaćini, pokušajte dati sve od sebe da pokažete gostoljubivost pa neka se dobar glas što dalje čuje. Imate li već kakvu ideju?


Komentari članka

Vezani članci

U četvrtak istječe rok za podnošenje zahtjeva za tip operacije 6.3.1.

12.12.2018.

APPRRR podsjeća da je podnošenje Zahtjeva za potporu u okviru Natječaja za provedbu tipa operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ moguće do 13. prosinca

Ovu supermodernu vinariju u Kutjevu nazivaju svemirskim brodom. Pogledajte zašto

12.12.2018.

SUPERMODERNA vinarija Galić, koja je početkom studenoga otvorena u samom središtu Kutjeva, mogla bi biti točka preokreta u turističkom razvoju tog dijela Slavonije.

Usvojen Zakon o poljoprivredi, Tolušić: 20 godina se politika u ovom sektoru nije vodila na pravi način

12.12.2018.

Poljoprivreda se definira kao strateška grana gospodarstva u Hrvatskoj te je kao takva sastavni dio razvojnih strategija kako bi se ostvario održivi razvoj poljoprivrede te njezina gospodarska, ekološka i društvena uloga kao i ciljevi i okvir za njezinu p

Pomama za državnim odmaralištima: Za 15 nekretnina stigla 361 ponuda

11.12.2018.

Vezano za završetak natječaja za najam 15 odmarališta, izvijestio je kako je taj natječaj pokazao svu razinu zainteresiranosti - čak 361 ponuda za 15 nekretnina, za koje u iduće tri godine država očekuje investiciju od 300 do 400 milijuna kuna te sigurno

Turistički raj s pet zvjezdica: poznata hotelska kuća ulaže devet milijuna eura

06.12.2018.

Konačni je cilj čitavo turističko naselje dignuti na višu kategoriju u svim segmentima, što se do sada nije uspijevalo upravo zbog kampa. A sad će upravo novi kamp biti adut više

Tag cloud

 1. 1834 članka imaju tag hrvatska
 2. 1861 članka imaju tag turizam
 3. 1508 članka imaju tag financije
 4. 1188 članka imaju tag izvoz
 5. 788 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 972 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 924 članka imaju tag trgovina
 8. 661 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 798 članka imaju tag investicije
 10. 933 članka imaju tag EU
 11. 867 članka imaju tag svijet
 12. 843 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 750 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 526 članka imaju tag marketing
 18. 449 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 481 članka imaju tag tehnologija
 21. 336 članka imaju tag poticaji
 22. 403 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 241 članka imaju tag potpore
 27. 371 članka imaju tag hnb
 28. 340 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 315 članka imaju tag eu fondovi
 30. 321 članka imaju tag agrokor
 31. 289 članka imaju tag osijek
 32. 297 članka imaju tag hgk
 33. 319 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 268 članka imaju tag poduzetnici
 35. 337 članka imaju tag energetika
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 364 članka imaju tag BDP
 40. 282 članka imaju tag rast