Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Kol 2018

Kako jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može privući turiste? Evo savjeta!

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Blanka Kufner  

Kako jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može privući turiste? Evo savjeta!

Poljoprivreda bez turizma može, ali turizam bez poljoprivrede ne bi smio moći. Turizam bi morao imati pozitivan utjecaj na rast cijeloga niza roba i usluga pa tako i na razvoj poljoprivrede. Vjerojatno mnogo više nego na razne druge djelatnosti. Ovo ne bi trebalo dublje objašnjavati. Paradoks naše države je da povećanje dolazaka turista nužno ne dovodi do povećanja potrošnje hrvatskih proizvoda. Zaista nema smisla da turistima koji dolaze u lijepu našu nudimo uvozne proizvode ili prerađevine uvoznih proizvoda pored naše domaće, svježe, ukusne i zdrave hrane.

Gastro turizam je u porastu, svijest ljudi o zdravoj prehrani također je u porastu i to je izvrstan pokazatelj u kojem smjeru treba krenuti naša turistička politika. Stalno se spominje masovni turizam, kako to nije rješenje za nas i kako treba kvalitetu pretpostaviti kvantiteti. Ali iz mnogo razloga, poznatih i nepoznatih, nikako da se počnemo ozbiljnije okretati kvalitetnijoj ponudi te time privlačiti platežno sposobniju klijentelu. Što možemo učiniti?

Turističke zajednice i turističke agencije na svojim bi stranicama mogle proširiti ponudu lokalnih proizvođača hrane i pića te pojačati promociju i isticati kvalitetu. Ugostiteljski objekti trebali bi se više okrenuti lokalnim dobavljačima i to isticati u svojoj ponudi. Iznajmljivači turističkog smještaja također bi na svojim stranicama i tiskanim promotivnim materijalima u objektima mogli promovirati lokalna gospodarstva, tvrtke i obrtnike koji nude autohtone proizvode te na taj način širiti dobar glas i kvalitetnu ponudu destinacije. Sinergija može učiniti mnogo dobra za lokalnu zajednicu. Razmišljajmo globalno, djelujmo lokalno.
Nudimo doživljaje – što maštovitije, to bolje!

Određeni portali specijalizirani za iznajmljivanje smještaja proširuju svoju ponudu te tako osim smještajnih kapaciteta sve više nude i doživljaje. Jedan od najpoznatijih i najposjećenijih je TripAdvisor, internetski portal koji savjetuje putnike gdje odsjesti i što posjetiti, ali prikazuje i ocjene dosadašnjih posjetitelja pojedine destinacije ili atrakcije. Stranicu mjesečno posjećuje oko 400 milijuna posjetitelja i još veći broj korisnika. Na TripAdvisoru imate priliku ispričati priču o vašem objektu ili usluzi koju nudite. S obzirom da društveni mediji imaju snažan utjecaj na poslovanje, ovakva prilika ne smije se propustiti. Činjenica je da više od 80% korisnika prije putovanja napravi neku vrstu online istraživanja.

Drugi dobar primjer je Airbnb, poznata platforma za najam kuća, apartmana, soba i stanova putem interneta. Pokušajte putem Airbnb-a pretraživati smještaj i događaje bilo gdje u svijetu i naći ćete ponudu doživljaja u široj okolici. Ako u tražilicu na primjer upišete “Toskana”, dobit ćete osim smještaja i ponudu doživljaja: tečajeve kuhanja, lov na tartufe, vožnju biciklom, povijesne obilaske, ali i kušanje vina, sireva ili pizza, izradu raviola, izradu raznih vrsta pizza, također i izradu parfema, sudjelovanje u radovima na obiteljskim gospodarstvima i dr.

Što može turistima ponuditi jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo? Rad u polju, razne vrste radionica, edukaciju o lokalnoj flori i fauni, možda čak i neku vrstu foto-safarija? Mogućnosti su mnogobrojne. Što kreativnije, to privlačnije!
Ponuda putem platformi

Domaćini na Airbnb-u ili putem TripAdvisor-a mogu svoje interese ili hobije podijeliti s putnicima. Tako neki kuhar koji je ujedno i domaćin, može svome gostu ponuditi radionicu kuhanja, planinar šetnju po prirodi, poljoprivrednik rad na svome gospodarstvu u raznim oblicima. Svaki doživljaj trebao bi biti ispunjen visokim stupnjem ugode, autentičnošću te filozofijom dijeljenja kako bi gost sa sobom ponio lijepa sjećanja i poželio se vratiti. Što bolji i dublji osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti dobije, to će više željeti ponoviti posjet, ali i iskreno preporučiti svojoj rodbini, prijateljima i poznanicima da dožive takvo iskustvo. Poruke od uha do uha često su najbolja reklama!

Na našim područjima za sada je izuzetno slaba ponuda događaja. Nešto više nudi se na Jadranu i u metropoli, ali za ostatak države zaista ne možemo konstatirati da postoji značajnija ponuda. U usporedbi sa zapadnim i sjevernim državama Europe, naša ponuda doživljaja na ovim platformama izuzetno je skromna i ostavlja dojam gostu da ovdje nema što raditi. A zaista nije tako i stoga moramo svijetu pokazati bogatstvo koje imamo za ponuditi.

Iz tog razloga – poljoprivrednici, a i svi ostali - istražite internetske portale i novosti koje nude te krenite osmišljavati originalnu ponudu. Doživljaji neka budu što kreativniji, a vi kao domaćini, pokušajte dati sve od sebe da pokažete gostoljubivost pa neka se dobar glas što dalje čuje. Imate li već kakvu ideju?


Komentari članka

Vezani članci

Od ideje do unosne prodaje: Eugen Novaković proizveo čips i kobasice od smokava!

18.10.2018.

Dok je unučiću Željku otvarao vrećicu čipsa od krumpira Eugenu Novakoviću sinulo je da bi mogao proizvesti čips od smokava. Od 150 kilograma svježih smokava proizveo sam 15 kg čipsa, pakirao u vrećice od 100 grama i svaku vrećicu prodao po 20 kuna, kaže N

U mjestu s 919 stanovnika niknulo 50 vila s bazenima

17.10.2018.

Posjetili smo novo turističko čudo Dalmacije: u mjestu s 919 stanovnika niknulo 50 vila s bazenima! Selo je procvjetalo, mještani trljaju ruke, muči ih tek jedan simpatičan problem...

Cres i Lošinj zajedno u izradu turističke strategije do 2030. godine

17.10.2018.

U prvih devet mjeseci na Cresu je ostvareno gotovo 900.000 noćenja, 2,5% više nego lani. Nakon izvrsne predsezone, ne zaostaje ni posezona pa, zahvaljujući lijepom vremenu, sredinu listopada Cres dočekuje s oko 500 gostiju, 40% više nego lani u isto vrije

Od iduće godine počinje bitka za svakog gosta, Vlada turizmu mora dati vjetar u leđa

16.10.2018.

Za uspješni razvoj turizma potrebna je konzistentna turistička politika, koja uz izravne mjere Ministarstva turizma obuhvaća i niz neizravnih mjera kao sastavnog dijela fiskalne te drugih nacionalnih politika prostornog uređenja, zapošljavanja i radnih od

Dobili posao od najveće agencije JI Azije

12.10.2018.

Šibenska se tvrtka još tijekom 90-ih iz prodaje radničke zaštitne odjeće prebacila u izradu turističkih web stranica.

Tag cloud

 1. 1810 članka imaju tag hrvatska
 2. 1850 članka imaju tag turizam
 3. 1500 članka imaju tag financije
 4. 1180 članka imaju tag izvoz
 5. 775 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 959 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 916 članka imaju tag trgovina
 8. 654 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 786 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag EU
 11. 846 članka imaju tag svijet
 12. 835 članka imaju tag industrija
 13. 831 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 917 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag maloprodaja
 17. 523 članka imaju tag marketing
 18. 478 članka imaju tag krediti
 19. 431 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 20. 475 članka imaju tag tehnologija
 21. 330 članka imaju tag poticaji
 22. 399 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 314 članka imaju tag eu fondovi
 30. 319 članka imaju tag agrokor
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 285 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 311 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP