Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Pro 2020

John Foley - Šefa skupih sobnih bicikala korona uvela u klub milijardera

Izvor: www.lider.media · Autor: Nikolina Oršulić  

John Foley - Šefa skupih sobnih bicikala korona uvela u klub milijardera

Još potkraj rujna prošle godine pri Pelotonovu izlistavanju na burzi investitori su izražavali zabrinutost tko će kupovati skupu kućnu opremu za vježbanje. A onda su stigle pandemija i karantena. Od sredine ožujka do kraja rujna 2020. Peloton je imao 350-postotni porast vrijednosti dionica i utrostručio ‘vrijednost‘ izvršnog direktora Foleyja, čije bogatstvo Bloomberg sada procjenjuje na 1,2 milijarde dolara

Popularnost američkog proizvođača fitness-opreme Peloton Interactive tijekom pandemije koronavirusa toliko je porasla da je počastila svog osnivača i izvršnog direktora Johna Foleyja ulaskom u klub milijardera. Taj je uspjeh definitivno odagnao sumnje investitora koji su potkraj rujna prošle godine pri listanju tvrtke na burzu izražavali zabrinutost tko će kupovati skupu kućnu opremu za vježbanje. Standardni kućni bicikl marke Peloton stoji više od dvije tisuće dolara i to još nije puna cijena jer tvrtka nudi pretplatnički program vježbi snage, joge, kardiovježbi, trčanja, istezanja, hodanja, meditacije i slično. Tako da po pretplatniku dodatno zaradi i po petsto dolara na godinu.

Poslovni model kao stvoren za pandemijske uvjete s teretanama zatvorenih vrata i pomamom za vježbanjem unutar zidova vlastitog doma donio je od sredine ožujka do listopada 350-postotni porast vrijednosti Pelotonovih dionica i utrostručio 'vrijednost' izvršnog direktora, čije bogatstvo Bloomberg procjenjuje na 1,2 milijarde dolara.

Budući da je peloton termin za vodeću skupinu biciklista koji voze blizu jedni drugima kako bi uštedjeli energiju, ni Foley, koji posjeduje tri posto dionica i opcija B klase, nije jedini osnivač tvrtke, uz njega su i Graham Stanton, Hisao Kushi, Tom Cortese i Yony Feng, a pandemijski rekordi osim na direktora, najbolje su utjecali i na najveće investitore Tiger Global i Baillie Gifford & Co.

Četrdesetdevetogodišnji triatlonac i ovisnik o malim, ekskluzivnim takozvanim boutique fitness-grupama joge, rigoroznih treninga ili sobnog bicikliranja Foley je transformirao tržište fitnessa pionirski na njega uvodeći povezive bicikle i pokretne trake. Otkad je prije osam godina osnovan, njujorški startup Peloton osigurao je predanu sljedbu omogućujući pretplatnicima da iz svojih domova pohađaju intenzivne treninge i to prema vlastitu rasporedu, kad im paše.

Prvi sobni bicikl Foley je prodao 2013. godine, a danas ima više od 2,6 milijuna pretplatnika i oko 3500 zaposlenika diljem svijeta. Da nije bilo korone vjerojatno bi mu trebalo još mnogo vremena da postignu takav uspjeh. Čim su se zaredale karantene, dalo se naslutiti kako će u Pelotonu padati rekordi.

Loše pogođena reklama
Već 25. ožujka prvi put u povijesti tvrtke u jednom danu pretplatnici su odradili milijun vježbi, a u travnju kada je započeo program vježbi 'Live from Home' na satu uživo vježbalo je istodobno rekordnih 23.000 sudionika. Unatoč uspjehu 'na daljinu', u poslovnom planu tvrtke i dalje je snažna fizička ekspanzija. Foley je u intervjuu za američki tjednik Time najavio da će pojačati pritisak na trgovačke centre i trgovce po svijetu da osiguraju još više premium lokacija za Pelotonove trgovine, kojih sada ima stotinu i razasute su po zemljama.

Zadivljujući rezultati kada se uzme u obzir da je priča o Pelotonu započela kampanjom na platformi za masovno financiranje Kickstarter. Biciklistički entuzijast Foley prikupio je tako 307 tisuća dolara da provede u djelo svoj naum. Bivši direktor e-trgovine u knjižari Barnes & Noble poželio je ljudima u kuće donijeti dašak biciklističkih satova kakve je i sam pohađao u njujorškim vježbaonicama SoulCycle i Flywheel.

Njujorška fitness-tvrtka sada pedalira u dobrom smjeru, ali nije joj oduvijek tako dobro išlo. Prije samo godinu dana lansirala je reklamnu kampanju koja joj je nagrdila burzovne rezultate i pokrenula nagađanja o propasti. Reklamna kampanja 'Dar koji daje' mnogima se nije svidjela. Televizijski spot koji prikazuje videodnevnik jedne žene kojoj je suprug prije godinu dana darovao sobni bicikl gledatelji su prozvali seksističkim i zahtijevali od tvrtke da obustavi kampanju. Na društvenim mrežama zapodjenula se rasprava s glavnom tezom da se promovira pritisak nad ženama da moraju održavati tjelesnu težinu i biti fit.

– Kritika javnosti na reklamu 'Dar koji daje' vrijedna je praćenja baš kao i Pelotonov odgovor – rekao je tada Justin Patterson, analitičar investicijske banke Raymond James, i time potvrdio koliko je ozbiljna situacija za Foleyjevu tvrtku.

Mediji su skočili s naslovima ‘nemojte darovati Peloton ovoga Božića’. Cijene dionica pale su za više od petnaest posto i tvrtka je izgubila 1,5 milijardi dolara. I to taman kad joj je krenulo.

Jedva je poslovala
U financijskoj godini koja je završila u lipnju 2018. tvrtka je zabilježila rast prihoda od 99 posto, a potom još 110 posto, na 915 milijuna dolara u fiskalnoj 2019. No, čak i tada poslovala je s gubitkom od gotovo 246 milijuna dolara, pokazala su izvješća koja su prethodila provođenju IPO-a. Prema poslovnom planu, kompanija nije trebala postati profitabilna sve do 2023. u korist širenja Europom i 'discipliniranog ulaganja'.

Prije dvije godine kupila je glazbenog distributera Neurotic Media, a potkraj prošle i tajvansku proizvodnu kompaniju Tonic Fitness Technology za 47 milijuna dolara. Osim kritika, prošle godine suočila se i s 150 milijuna dolara velikom tužbom za nepoštovanje autorskih prava za glazbu kojom se koristi u svojim videima. Pokušavajući se izvući jednostavno je skinula spornu glazbenu podlogu sa svojih programa razljutivši tako i pretplatnike i američki ZAMP, koji je potom povisio tužbu na 300 milijuna dolara.

Dobre namjere
– Zaista smatramo da činimo ljudima život boljim. Kada nas kritiziraju i ismijavaju, to me boli – bio je otvoren Foley, koji se odmah nakon IPO-a već suočio s poslovnim krivinama jer je cijena dionica već prvi dan pala 11 posto, ispod 29 dolara s koliko se izašlo na burzu, a nije mu išlo glatko ni prije IPO-a.

Tvrtka je jedva poslovala. Izvršni direktor bio je primoran sam čistiti uredske zahode jer si nije mogao priuštiti dodatno osoblje za takve poslove. Nekadašnji polaznik Harvard Business Schoola upao je u financijske probleme jer ga nitko nije želio podržati.

– Barem triput na dan sam četiri godine pitchao kod investitora. Kako bih naveo stotinu anđela da ulože, predstavio sam projekt barem tri tisuće ljudi, a odbilo me i 400 institucija – ispričao je u jednoj emisiji vizionar na pragu petog desetljeća.

Nitko u Silicijskoj dolini nije shvaćao kakav se pokret boutique fitnessa rađao u New Yorku, investitorima je, kako kaže, to bila 'slijepa točka'.

– Stvarali smo novu kategoriju i smatrao sam da će investitori rizičnoga kapitala biti oduševljeni kad čuju za nas i shvate kakva je disrupcija u pitanju, ali oni bi mi odgovarali da nemamo istraživanja, tržišnih podataka. Bilo je to frustrirajuće jer imao sam viziju koju nitko nije vidio – povjerio se Foley, koji je karijeru počeo graditi devedesetih kao inženjer pa i voditelj proizvodnje u Marsu.

Potom je bio operativni direktor u online vodiču za gradove Citysearchu, predsjednik i izvršni direktor digitalne platforme Evite, suosnivač i direktor e-trgovine Pronto.

Prilika za popravni
Koronavirus svima je na neki način pružio priliku za popravni – Pelotonu, analitičarima, investitorima i, možda i najvažnije, kupcima. Mnogi 'zaključani' su si darovali luksuzan bicikl za vježbanje pokušavajući nastaviti trendovski zdravi život i pokušati održati liniju kakvu propisuje kult ponekad nedostižne fotošopovske ljepote. Foley je nedavno najavio i kako planira učiniti svoj sobni bicikl mnogo pristupačnijim. Sada se prodaje za 2245 dolara, odnosno po 58 dolara na mjesec tijekom 39 mjeseci, a uz to članovi plaćaju mjesečnu pretplatu od 39 dolara, kojom dobivaju neograničen pristup treninzima.

– Kada bismo uspjeli sniziti mjesečni trošak na 20 dolara po osobi, došli bismo na razinu članarine u teretanama Planet Fitnessa. To je velika prilika za Peloton – izjavio je.

Analitičari koji su dosad skeptično gledali na tvrtku izjašnjavaju se kako bi pandemijski rast prodaje mogao voditi dugoročnom održivom rastu tog proizvođača kućnih bicikala i pokretnih traka, ali i oni su oprezni.

– Promatrajući fitness-industriju zaključujemo da će interes potrošača da opremaju kućne teretane ostati povišen, osobito u SAD-u – prognozirao je Scott Devitt, Stifelov analitičar.

S druge strane, analitičar i direktor MKM Partnersa Rohit Kulkarni drži da će u idućih šest mjeseci Peloton iskusiti učinke splašnjavanja pandemije koji donose otvaranje teretana i cjepivo te da će to vjerojatno utjecati na blagi pad vrijednosti dionica. Doug Anmuth, analitičar J.P. Morgana, povisio je pak svoja očekivanja za prihode u fiskalnoj 2021. godini, koja završava u lipnju, na 3,2 milijarde dolara. Podsjetimo, prosječna konsenzusna procjena je 2,7 milijardi dolara. No, dodaje kako će najveći izazov kompaniji biti održati tempo koji postavlja pojačana potražnja.

Dostava se na dvadeset glavnih tržišta u prosjeku čeka šest do sedam tjedana. Koronaživot neće vječno, pa Peloton mora marketinški i financijski veoma oprezno ispratiti koronu i isplanirati budućnost jer konkurencija sve gleda i uči.


Komentari članka

Vezani članci

Ugostitelji traže da im se omogući rad - barem na terasama

15.01.2021.

Kapa na glavi, kava u ruci. Ispija se na brzinu, mrzla bura puše. Kafići zatvoreni, no zato cvjeta biznis s kafe aparatima. A to baš i nema epidemiološke logike.

Malim tvrtkama u Velikoj Britaniji prijeti zatvaranje

15.01.2021.

Kada bi se te brojke preslikale na cijelu zemlju, približno 250.000 od 5,9 milijuna malih poduzeća u Velikoj Britaniji moglo bi nestati. Predsjednik FSB-a Mike Cherry izjavio je da "razvoj mjera potpore kompanijama nije pratio korak s intenziviranjem ogra

Apel iz Crikvenice: ‘Hotelijere i iznajmljivače treba cijepiti među prvima, o tome nam ovisi sezona’

14.01.2021.

Iznajmljivači i hotelsko osoblje trebali bi ući u prioritet za cijepljenje jer o njima ovisi koliku sigurnost nudimo gostima, što će biti odlučujuće za odabir destinacije – kaže Slavko Matejčić

Treba vam COVID zajam? Evo ŠEST koraka kako do kredita

14.01.2021.

Poduzetnik HAMAG-BICRO-u podnosi zahtjev za COVID-19 zajmom za OBS ISKLJUČIVO putem sustava za online prijavu Poduzetnik se prvo treba registrirati i otvoriti svoj korisnički račun, kako bi koristio sustav za online predaju zahtjeva.

Bitcoin Bull Run: Zašto je ovoga puta drugačije

14.01.2021.

- Još uvijek jako mali dio populacije koristi i radi nešto s kriptovalutama. Možda oko 50 do 70 milijuna ljudi, što je možda jedan posto svjetske populacije. Kada bi ga koristilo, recimo 10 posto populacije, oko 700 milijuna ljudi, cijena bi mogla rasti b

Tag cloud

 1. 2082 članka imaju tag hrvatska
 2. 2156 članka imaju tag turizam
 3. 1352 članka imaju tag izvoz
 4. 1607 članka imaju tag financije
 5. 1143 članka imaju tag svijet
 6. 835 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1051 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 887 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 995 članka imaju tag ict
 11. 885 članka imaju tag investicije
 12. 720 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1023 članka imaju tag EU
 14. 923 članka imaju tag industrija
 15. 801 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 374 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 364 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 450 članka imaju tag obrazovanje
 26. 378 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 298 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 398 članka imaju tag porezi
 30. 379 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 329 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 355 članka imaju tag energetika
 39. 403 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici