Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Srp 2020

Jesu li posrednici upropastili proizvodnju biomase?

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Petar Žarković  

Jesu li posrednici upropastili proizvodnju biomase?

Svi sudionici zamršene priče o proizvodnji biomase očekuju sudski epilog
SOPJE - Proizvodnja električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora polako postaje imperativ suvremenog društva, a osim Sunca i vjetra, izvori energije su vodeni tokovi, toplina Zemljine unutrašnjosti i biomasa. U Slavoniji, bogatoj više ili manje plodnim površinama i šumama, upravo je biomasa obnovljivi izvor o kojemu se mnogo govori.

Prije nekoliko godina počela je gradnja bioenergana, što je u žitorodnom području zanemarene poljoprivrede zainteresiralo ljude ponajprije zbog najava mogućnosti zarade uzgajanjem silažnog kukuruza.Osigurano tržište za proizvedenu robu, uz dobro plaćanje, bilo je mamac za poljoprivrednike, pa su neki okušali sreću i upustili se u proizvodnju sirovine potrebne novosagrađenim energanama nedaleko od Slatine, Donjeg Miholjca i Viljeva. No da nije sve uvijek onako kako se predstavlja, pokazao je skup poljoprivrednika u Sopju, koji je 16. srpnja još jednom potvrdio sve što se u drugoj polovini siječnja moglo čuti u Emisiji za poljoprivredu i selo Hrvatskoga radija. Svi sudionici zamršene priče o proizvodnji, isporuci i isplati biomase sada očekuju sudski epilog.

Dobar posao
Prvo ugovaranje proizvodnje kukuruzne i silaže od žitarica krenulo je 2014. godine. Prve tri godine poljoprivrednici su isporuku ugovarali izravno s energanama, a od 2017. godine kao ugovaratelj proizvodnje pojavila se tvrtka Agrokom natura iz Gunje, a ugovori su sklapani i s tvrtkom Sedlić d.o.o. iz Bereka kod Bjelovara kao nositeljem i organizatorom proizvodnje. Kooperanti s područja Virovitičko-podravske županije kažu da je njihova silaža išla u bioplinska postrojenja na slatinskom području, odnosno u tvrtke Biointegra i Energija bioplin.

Željko Tušek iz Nove Šarovke podsjeća da je prošlo već devet mjeseci kako je istekao rok za plaćanje, a nitko iz tvrtke Agrokom natura, kaže, s njima ne želi komunicirati. Tvrdi da njegovu OPG-u duguju 92 tisuće kuna, a morao se zadužiti da plati sve obveze. Jozo Šantak iz Sopja ističe kako je Agrokom natura ostao dužan njegovoj obitelji 750 tisuća kuna, a da samo OPG-ovima s područje Općine Sopje tvrtka duguje oko pet milijuna kuna. Šantak tvrdi da je zbog takvog poslovanja i država oštećena za oko četiri milijuna kuna. Kruno Prašnjak iz Novog Senkovca kaže da nije dobio novac za silažu s 30 hektara zemljišta, a Slobodan Stjepanović iz Nove Bukovice za isporučenih 2440 tona kukuruzne silaže.

Došli do ruba
Dinko Brezec iz Josipova cijeli slučaj opisuje kao hrvatsku priču i tvrdi da su kooperanti još jednom prevareni. Prema njegovim riječima, prilikom ugovaranja proizvodnje, koju je za tvrtku Agrokom natura s kooperantima ugovarao Marko Šutalo, dogovor je bio da će oni pratiti rast silaže, doći na njivu, odlučiti kada se skida, organizirati kombajne i prijevoz. "Desetak dana prije skidanja silaže svakodnevno sam osobno pozivao g. Šutala, ali njega je bilo nemoguće dobiti, pa sam se morao sam snalaziti. Trebalo mi je dva tjedna da nađem silokombajn i organiziram prijevoz, a za to vrijeme na 35 stupnjeva osušilo se i do 40 posto silaže. Ja navodno nisam predao dovoljno silaže, ali nisu plaćeni ni ljudi koji su predali mnogo više po hektaru nego što su trebali", ljuti se Brezec.

Prema riječima Vlade Špoljarića iz Velikog Rastovca, koji za 1,3 milijuna kilograma isporučene silaže očekuje 400 tisuća kuna, oštećeni kooperanti žele svoj novac naplatiti i od tvrtke Sedlić. "Mislimo da su oni to planirali napraviti. Ja sam sada došao do ruba: da isplatim svoje obveze i da mi ne blokiraju OPG, morao sam podići pozajmicu", govori Špoljarić pokazujući dokumentaciju u kojoj se vidi da je robu po ugovoru uredno isporučio i ispunio sve svoje obveze, kao i ostali proizvođači silaže.

Skupina od 25 proizvođača pokušava preko suda ostvariti svoja prava, ali pandemija koronavirusa prolongira i usporava podnesene prijedloge za ovrhu…

U iskazivanju nezadovoljstva članovima i nositeljima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pridružio se i načelnik općine Sopje Berislav Androš, koji vjeruje da će oni ipak uspjeti riješiti slučaj u svoju korist.


Komentari članka

Vezani članci

Šerif izgradio Be-to Karlovac u sklopu investicije od 200 milijuna kuna

08.09.2020.

Drvoprerađivačka industrija „Šerif“ proteklog je tjedna dobila od HERA-e uporabnu dozvolu za rad svoje novoizgrađene bioenergane i toplane Be-To Karlovac, u pogonu nekadašnje ciglane i onda Pipe-Life proizvodnje cijevi. Prema riječima Daniela Jambreka, pr

Agencija za ugljikovodike: Za četiri geotermalna projekta pristiglo devet ponuda od sedam ponuditelja

03.09.2020.

Za istraživanje geotermalnih voda na četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja pristiglo je devet ponuda, koje je podnijelo sedam različitih ponuditelja, izvijestila je u srijedu Agencija za ugljikovodike.

Ususret novom modelu poticanja obnovljivih izvora: Koje lekcije možemo naučiti od Italije?

26.07.2020.

Kako bi izbjegla bilo kakve dvojbe o tome, Italija je u određenom postotku od ukupne kvote omogućila sudjelovanje na natječajima projektima iz drugih zemalja EU pod određenim uvjetima. Najvažnije je istaknuti da su to u pravilu projekti koji fizički izvoz

Planirate ugraditi solarne panele na kuću? Požurite se, država daruje do 75.000 kuna

09.07.2020.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prošlog tjedna objavio je javni poziv za sufinanciranje ugradnje solarnih panela na obiteljskim kućama, za što je ove godine osigurano 10 milijuna kuna. Što trebate učiniti ako želite postati energetski ne

HEP i HOPS otvorili radove na izgradnji suvremenog postrojenja vrijednog 105 milijuna kuna

01.07.2020.

Najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju u Trafostanici (TS) Konjsko, jedno je od četiri ključna dijela SINCRO.GRID-a, a radove na tom postrojenju je otvorio ministar zdravstva Vili Beroš.

Tag cloud

 1. 2047 članka imaju tag hrvatska
 2. 2127 članka imaju tag turizam
 3. 1591 članka imaju tag financije
 4. 1322 članka imaju tag izvoz
 5. 1101 članka imaju tag svijet
 6. 880 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 763 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1060 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 873 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 574 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 301 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 370 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 326 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici