Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Sij 2020

Jedan dan kod najboljih poslodavaca u Hrvatskoj: "Nema hijerarhije, glupih pitanja i ega"

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Filip Pavić  

Jedan dan kod najboljih poslodavaca u Hrvatskoj: "Nema hijerarhije, glupih pitanja i ega"

Prvi dojam koji sam ostavio na svojeg poslodavca to jutro nije bio za pohvalu. Dogovor je bio u 11 sati, a ja sam, shvaćajući klizno radno vrijeme olako, uletio u zajedničku društvenu prostoriju domaće digitalne agencije Degordian i IT tvrtke Mediatoolkit, s 20-ak minuta zakašnjenja. Ostali novopridošlice, četvero mojih budućih kolega, s kojima sam trebao proći upoznavanje s poslom i onboarding, na svoj su prvi radni dan došli spremni. Štreberski su već sjedili na kauču i pomno pratili riječi voditelja Paška Pajdeka, voditelja razvoja proizvoda u Mediatoolkitu. Srećom, mlađahna ekipa voditelja, zadužena za nove zaposlenike, uz Paška tu je bio i Matija Martek, marketinški menadžer Mediatoolkita, i Anita Gazica, iskusna voditeljica odjela za korisnike, nisu mi to zamjerili. Ponudili su me čak i kavom.

Sa šalicom kave ili zdjelicom žitarica u ruci, tako otprilike izgleda početak dana u digitalnoj agenciji Degordian i softverskoj tvrtki Mediatoolkit, najboljim domaćim poslodavcima već petu godinu prema istraživanju portala Moj Posao. Obje tvrtke, iako razdvojene, posluju na istoj adresi, preko puta Zagrebačke pivovare, i imaju iste osnivače - Tomislava Grubišića i Daniela Ackermanna.

Degordian je jedna od većih digitalnih agencija u regiji, sa stotinjak zaposlenih i ozbiljnim klijentima (Ožujsko pivo, Lufthansa, Bosch i Hrvatski Telekom) za koje rade web dizajn, mobilne aplikacije, videoprodukciju i održavanje društvenih mreža. Mediatoolkit je tvrtka koja se bavi isključivo njihovim istoimenim softverskim alatom preko kojeg tvrtke mogu pratiti informacije o sebi u medijima i na društvenim mrežama, a zapošljava četrdesetak ljudi.

Prije nego što sam došao, čuo sam priče - u Degordianu i Mediatoolkitu nema hijerarhije, nema glupih pitanja, nema napuhanih ega, kreativa je ispred svega.

Odlučili smo stoga provjeriti kakva je to nova radna kultura koja pokreće te mlade tehnološke tvrtke, što se točno skriva iza modernog ureda, ostakljenih soba za sastanke, PlayStationa, vreća za sjedenje i pet-friendly politike.

Čim se uđe u zajedničku društvenu prostoriju gdje sjede, jedu, piju, chillaju ili poslovno i neobvezno ćakulaju zaposlenici obje tvrtke, osjeća se Google vibra. Ispod velikih prozora koji okružuju cijelu zajedničku otvorenu prostoriju složeni su šareni taburei i sofe. Na jednom dijelu sjedimo mi, novopridošlice, a odmah pored lijeno se rastežu kućni ljubimci.

Prije nego što nas raspodjele na naša radna mjesta, voditelj/vodič Paško će nas provesti, kao izletničku skupinu, svim katovima dviju tvrtki.

Ulazimo prvo u sunčanu kuhinju. Zaposlenici ujutro, prije početka radnog dana, govori Paško otvarajući kuhinjski ormarić, mogu se poslužiti čime god žele - žitaricama, kavom, krekerima, mlijekom, sokom... ako nije označeno imenom ili prijetećom ceduljicom “ne diraj!”.

- A tko pere suđe? - provociram glumeći razrednu ludu pred ostatkom novih zaposlenika ne bih li malo opustio situaciju. Paško se odmah snašao dodajući da se zaposlenici s time ne moraju opterećivati jer imaju profesionalce koji njihove prostorije na dnevnoj bazi održavaju čistima i urednima.

Hodajući dalje, u dugim hodnicima sa svake strane uokvirene su velike motivacijske poruke. Neke podučavaju “Don’t take yourself to seriously” (ne shvaćaj se preozbiljno), a neke opominju “Be humble” (budi skroman). U odjelu marketinga, motivacijske su poruke odveli i korak dalje. “O, što volim glupo, a svoje”, jedna od izjava debelim markerom ispisana na bijeloj ploči u uredu. Iznad je naslov “Shit of the Week”, a na dnu komična crtica - “Toliko si gluposti rekao ovaj tjedan, nije mi jasno kako to nije završilo na Shit of the Week”. Zaposlenici marketinga, kako doznajemo, održavaju tjedna natjecanja u svojim biserima, provalama i baljezgarijama, a najbolje ispišu i rangiraju na ploči u svojem uredu koja inače služi za poslovne prezentacije. Sve u šali i prijateljskom podbadanju, nema zle namjere, a svjedoči to ne samo o dobroj ekipnoj zafrkanciji, nego i o specifičnoj radnoj kulturi.


Komentari članka

Vezani članci

Zašto još niste razvili online poslovanje? Natjerajte se na upotrebu društvenih mreža

08.04.2020.

Nakon početnog šoka i osvještavanja da se nalazimo u situaciji u kojoj je ekonomija suočena s najvećim izazovom dosad, vrijeme je da razmislimo o tome kako se, koliko god je moguće, prilagoditi novonastaloj situaciji.

Zagrebačka agencija osvojila četiri nagrade najvećeg svjetskog natjecanja u rebrandingu

05.03.2020.

Četiri projekta zagrebačke branding agencije Fabular osvojila su nagrade na prestižnom natjecanju REBRAND 100®. Odličja najvećeg svjetskog natjecanja koje nagrađuje najbolje internacionalne rebrandinge u posljednje dvije godine Marra, Apsolon, Algebra i R

‘Priče po istinitom događaju’ za rast biznisa

04.03.2020.

Što vaši kupci kažu o vašoj usluzi ili proizvodu? Kakva su njihova iskustva? Jeste li ih pitali?

Novi trendovi u poljoprivredi: plasman putem društvenih mreža

18.02.2020.

Da bi opstali na tržištu - poljoprivrednici moraju mijenjati način rada. Neki su se uspjeli prilagoditi i rezultati nisu izostali.

Dinko Bence i Hrvoje Borovac - Inovativni u grafičkom dizajnu, konzervativni u poslovanju

17.02.2020.

Neskloni riziku, Borovac i Bence zajedno rade dvadeset godina – njihove su etikete, amabalaža i katalozi mnogih brendova. Posao s grafičkim dizajnom proširili su i digitalizirali, ali ne žele brzo rasti. U bliskoj budućnosti vide se otprilike tu gdje su i

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2017 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1282 članka imaju tag izvoz
 5. 1042 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1031 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 943 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 684 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 13. 982 članka imaju tag EU
 14. 881 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 929 članka imaju tag kriza
 17. 601 članka imaju tag maloprodaja
 18. 561 članka imaju tag marketing
 19. 390 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 276 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 351 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 288 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija