Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Lis 2009

Htjeli - ne htjeli, REACH će vas dosegnuti

Izvor: www.privredni.hr · Autor: Igor Vukić  

Htjeli - ne htjeli, REACH će vas dosegnuti

Osim što će proizvođače u kemijskoj industriji itekako “opaliti” po džepu, REACH će utjecati i na novo oblikovanje te industrije u Europi. Potaknut će, vjerojatno, povezivanje među tvrtkama i stvaranje većih konglomerata koji će biti konkurentniji na globalnom tržištu i, možda, istiskivati i preuzimati manje takmace.

Savjetnici za uspjeh redovito klijentima sugeriraju da je neprekidno obrazovanje jedna od važnih poluga za preživljavanje na hirovitu tržištu. Izgleda da je Europska unija, donoseći uredbu REACH, taj savjet industriji htjela nametnuti kao obvezu. Bez stalne edukacije i praćenja vrlo složenih pravila koja se uvode tom uredbom, mnoge tvrtke, pa tako i hrvatske, mogle bi naići na nepremostive barijere na europskom tržištu. Uz najgore štete, kakve primjerice donosi zaustavljanje proizvodnje, moguće je trpjeti velike dodatne troškove. Još veće od onih koje sama uredba donosi kao obvezu.

REACH je kratica za Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals i donosi pravila za postupanje s kemikalijama u industriji i općenito na tržištu. Cilj je poboljšanje zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, jačanje konkurentnosti europske kemijske industrije, promocija alternativnih metoda procjene rizičnosti pojedinih tvari i osiguranje slobodnog prometa kemikalijama na tržištu EU-a. Uredbu je potvrdio i Hrvatski sabor te ona u Hrvatskoj stupa na snagu ulaskom u punopravno članstvo u EU-u. No za tvrtke koje već izvoze na to tržište kemijske tvari u količini većoj od jedne tone godišnje REACH je već počeo djelovati. One su, uz pomoć stručnjaka iz Hrvatske gospodarske komore i drugih institucija, već krenule na put prilagodbe toj dalekosežnoj uredbi.

Ništa bez učenja
Pri Sektoru za industriju Hrvatske gospodarske komore formirana je i Radna skupina za REACH, u kojoj su sudjelovali predstavnici petnaestak hrvatskih tvrtki. Gordana Pehnec-Pavlović koja je u ime HGK-a koordinirala skupinu, ističe da je stalno obrazovanje najvažniji alat za svladavanje te specifične uredbe. Prema njezinim riječima, veće hrvatske tvrtke izvoznice na tržište EU-a uspjele su uhvatiti rok za predregistraciju svojih proizvodnih tvari koji je istekao 1. prosinca prošle godine. No ima još mnogo posla, ali i nepoznanica o tome što će se događati s hrvatskim tvrtkama nakon što postanemo punopravna članica EU-a.

Stoga je vrlo važno prikupljati informacije o REACH-u, a prva adresa za to je svakako Europska agencija za kemikalije (Echa). Na njenoj web stranici – www.echa.europa.eu - mogu se naći pouzdane i aktualne informacije o provođenju uredbe. Zatim, u svakoj zemlji članici postoje internetske adrese na kojima je moguće doznati mnogo o REACH-u. U Hrvatskoj takav help-desk ima Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a informacije daje i Hrvatski zavod za toksikologiju. Hrvatske tvrtke koje su u vlasništvu tvrtki iz EU-a zasad su u prednosti kad je riječ o prilagodbi uredbi jer su za njih potrebne postupke napravili njihovi vlasnici. Petnaestak hrvatskih izvoznika svoje postupke predregistracije provelo je u suradnji s HGK-om, a evidentirali su oko 262 tvari.

Interpretacije uredbe variraju
Jedna od tvrtki koja je surađivala s Komorom je i kutinska Petrokemija. REACH traži da tvrtke izvan EU-a u procesu registracije tvari imaju svog zastupnika unutar Unije, a to može biti i vlastita tvrtka. Iako to donosi troškove, Petrokemija je odlučila osnovati tvrtku, odnosno podružnicu u Sloveniji, u Novom Mestu. Njen direktor Damir Piršić kaže da je putem te tvrtke Petrokemija kod Eche napravila predregistraciju za 127 tvari, a očekuje se da će biti registrirano oko 40 tvari. Uredba REACH je zahtjevna sama po sebi, a njena se tumačenja često razlikuju, objašnjava Piršić. U vrijeme postupka predregistracije u nekoliko navrata su iz Eche dolazila nova pojašnjenja za iste stvari. Tako su tvrtke koje nemaju sjedište u EU-u morale predregistrirati i tvari iz EU-a, koje se kod njih nalaze u reeksportu, bez obzira na to što s proizvodnjom tog dodatka korisnik u Hrvatskoj nije imao nikakve veze nego ga je samo dodavao u svoj proizvod bez ikakve kemijske reakcije.

Da bi se mogla nositi s takvim zahtjevima i nijansama, Petrokemija je analizirala sve tvari i sirovine iz proizvodnog procesa i definirala njihovu uporabu. Angažirala je domaće i inozemne konzultante, te educirala zaposlene na domaćim i specijalističkim programima za REACH. Petrokemija nije morala mijenjati proizvodni proces, no svejedno joj je, zbog velikog izvoznog obujma, usklađenje s REACH-em donijelo vrlo visoke troškove. Zbog toga je tvrtka odlučila pristupiti konzorcijima s drugim kompanijama iz branše, radi podjele troškova izrade registracijskih dosjea. Prema procjenama Europske komisije, prikupljanje dokumentacije za registraciju samo jedne tvari, odnosno kemikalije, može stajati i 500.000 eura.

Lakše preko zastupnika
Na osnivanje zastupnika za REACH na teritoriju EU-a odlučili su se i u Diokiju. Tvrtka koja je za Dioki i Dina-Petrokemiju obavila predregistraciju nalazi se u Milanu, a prijavljene su tvari koje se nalaze u proizvodima Okitenu, Okirolu, Dioki polistirenu i Dinalenu. Sada se sudjeluje u forumima za razmjenu informacija o tvarima (tzv. SIEF-ovima) i prikupljaju podaci za registraciju.

Lea Šegota, glasnogovornica Diokija, odgovorila nam je da u dosadašnjem tijeku primjene REACH-a nije bilo problema. No faza izrade registracijskih dosjea zahtijevat će obradu i uvrštenje velikog broja podataka, stoga će biti potreban angažman većeg broja stručnjaka. I u Diokiju potvrđuju kako registracija prema REACH-u iziskuje velike troškove. Prilikom predaje dosjea Europskoj agenciji za kemikalije treba platiti 31.000 eura. Da bi dosjei bili ispunjeni prema pravilima, mnoge tvrtke, pa tako i Dioki, morat će navoditi i podatke kojima ne raspolažu u svojoj bazi. Neki podaci rezultat su istraživačkog rada koji je prethodno naručila ili samostalno napravila neka druga tvrtka. Stoga će se novac morati izdvajati i za kupnju takvih podataka, kažu u Diokiju.

U HGK-u procjenjuju da će REACH utjecati i na novo oblikovanje europske kemijske industrije. Potaknut će, vjerojatno, povezivanje među tvrtkama i stvaranje većih konglomerata koji će biti konkurentniji na globalnom tržištu i, možda, istiskivati i preuzimati manje takmace. Zato je također važno biti informiran o REACH-u.


Komentari članka

Vezani članci

Od srijede znatno niže cijene međunarodnih poziva u fiksnoj i mobilnoj telefoniji

14.05.2019.

Ograničenja cijena međunarodnih poziva i SMS poruka unutar EU-a, koja stupaju na snagu 15. svibnja, znatno će smanjiti račune za korištenje mobitela i za fiksnu telefoniju, kao što je bio slučaju i s ukidanjem naknada za roaming

EU prihvatio niže naknade Vise i Mastercarda za kartična plaćanja

02.05.2019.

Međubankovne naknade za plaćanja debitnim i kreditnim karticama godinama su pod povećalom Bruxellesa koji tvrdi da u konačnici rezultiraju višim cijenama za klijente.

Kina raste brže od prognoza, ali prije ozbiljnijeg oporavka mora riješiti još jedan ozbiljan problem

23.04.2019.

Skok u industrijskoj proizvodnji i domaćoj potrošnji početkom godine dobra je vijest za najveće azijsko gospodarstvo koje je u prvom kvartalu raslo po stopi od 6,4 posto, što daje dojam da državna poticajna politika daje rezultate, no dio ekonomista upozo

Gdje ulažu Kinezi: Je li Hrvatska doista toliko važna na karti njihovih investicija?

22.04.2019.

Kineske investicije u državama Europske unije u zadnjih su deset godina naglo porasle, a Europska komisija (EK) u nedavno je Kineze nazvala „sistemskim rivalom” i „strateškim konkurentom”, prenosi BBC.

EU ulaže 9,2 milijarde eura u digitalne tehnologije

18.04.2019.

Program je dio strategije za daljnji razvoj tehnoloških potencijala zajedničkog digitalnog tržišta, koji bi, prema procjenama, mogao gospodarstvu doprinijeti s četiri milijuna radnih mjesta i 415 milijardi eura prihoda godišnje, istovremeno jačajući europ

Tag cloud

 1. 1898 članka imaju tag hrvatska
 2. 1915 članka imaju tag turizam
 3. 1526 članka imaju tag financije
 4. 1219 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 992 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 954 članka imaju tag trgovina
 8. 823 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 927 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 849 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 573 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 494 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 387 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 335 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija