Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Lis 2009

Htjeli - ne htjeli, REACH će vas dosegnuti

Izvor: www.privredni.hr · Autor: Igor Vukić  

Htjeli - ne htjeli, REACH će vas dosegnuti

Osim što će proizvođače u kemijskoj industriji itekako “opaliti” po džepu, REACH će utjecati i na novo oblikovanje te industrije u Europi. Potaknut će, vjerojatno, povezivanje među tvrtkama i stvaranje većih konglomerata koji će biti konkurentniji na globalnom tržištu i, možda, istiskivati i preuzimati manje takmace.

Savjetnici za uspjeh redovito klijentima sugeriraju da je neprekidno obrazovanje jedna od važnih poluga za preživljavanje na hirovitu tržištu. Izgleda da je Europska unija, donoseći uredbu REACH, taj savjet industriji htjela nametnuti kao obvezu. Bez stalne edukacije i praćenja vrlo složenih pravila koja se uvode tom uredbom, mnoge tvrtke, pa tako i hrvatske, mogle bi naići na nepremostive barijere na europskom tržištu. Uz najgore štete, kakve primjerice donosi zaustavljanje proizvodnje, moguće je trpjeti velike dodatne troškove. Još veće od onih koje sama uredba donosi kao obvezu.

REACH je kratica za Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals i donosi pravila za postupanje s kemikalijama u industriji i općenito na tržištu. Cilj je poboljšanje zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, jačanje konkurentnosti europske kemijske industrije, promocija alternativnih metoda procjene rizičnosti pojedinih tvari i osiguranje slobodnog prometa kemikalijama na tržištu EU-a. Uredbu je potvrdio i Hrvatski sabor te ona u Hrvatskoj stupa na snagu ulaskom u punopravno članstvo u EU-u. No za tvrtke koje već izvoze na to tržište kemijske tvari u količini većoj od jedne tone godišnje REACH je već počeo djelovati. One su, uz pomoć stručnjaka iz Hrvatske gospodarske komore i drugih institucija, već krenule na put prilagodbe toj dalekosežnoj uredbi.

Ništa bez učenja
Pri Sektoru za industriju Hrvatske gospodarske komore formirana je i Radna skupina za REACH, u kojoj su sudjelovali predstavnici petnaestak hrvatskih tvrtki. Gordana Pehnec-Pavlović koja je u ime HGK-a koordinirala skupinu, ističe da je stalno obrazovanje najvažniji alat za svladavanje te specifične uredbe. Prema njezinim riječima, veće hrvatske tvrtke izvoznice na tržište EU-a uspjele su uhvatiti rok za predregistraciju svojih proizvodnih tvari koji je istekao 1. prosinca prošle godine. No ima još mnogo posla, ali i nepoznanica o tome što će se događati s hrvatskim tvrtkama nakon što postanemo punopravna članica EU-a.

Stoga je vrlo važno prikupljati informacije o REACH-u, a prva adresa za to je svakako Europska agencija za kemikalije (Echa). Na njenoj web stranici – www.echa.europa.eu - mogu se naći pouzdane i aktualne informacije o provođenju uredbe. Zatim, u svakoj zemlji članici postoje internetske adrese na kojima je moguće doznati mnogo o REACH-u. U Hrvatskoj takav help-desk ima Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a informacije daje i Hrvatski zavod za toksikologiju. Hrvatske tvrtke koje su u vlasništvu tvrtki iz EU-a zasad su u prednosti kad je riječ o prilagodbi uredbi jer su za njih potrebne postupke napravili njihovi vlasnici. Petnaestak hrvatskih izvoznika svoje postupke predregistracije provelo je u suradnji s HGK-om, a evidentirali su oko 262 tvari.

Interpretacije uredbe variraju
Jedna od tvrtki koja je surađivala s Komorom je i kutinska Petrokemija. REACH traži da tvrtke izvan EU-a u procesu registracije tvari imaju svog zastupnika unutar Unije, a to može biti i vlastita tvrtka. Iako to donosi troškove, Petrokemija je odlučila osnovati tvrtku, odnosno podružnicu u Sloveniji, u Novom Mestu. Njen direktor Damir Piršić kaže da je putem te tvrtke Petrokemija kod Eche napravila predregistraciju za 127 tvari, a očekuje se da će biti registrirano oko 40 tvari. Uredba REACH je zahtjevna sama po sebi, a njena se tumačenja često razlikuju, objašnjava Piršić. U vrijeme postupka predregistracije u nekoliko navrata su iz Eche dolazila nova pojašnjenja za iste stvari. Tako su tvrtke koje nemaju sjedište u EU-u morale predregistrirati i tvari iz EU-a, koje se kod njih nalaze u reeksportu, bez obzira na to što s proizvodnjom tog dodatka korisnik u Hrvatskoj nije imao nikakve veze nego ga je samo dodavao u svoj proizvod bez ikakve kemijske reakcije.

Da bi se mogla nositi s takvim zahtjevima i nijansama, Petrokemija je analizirala sve tvari i sirovine iz proizvodnog procesa i definirala njihovu uporabu. Angažirala je domaće i inozemne konzultante, te educirala zaposlene na domaćim i specijalističkim programima za REACH. Petrokemija nije morala mijenjati proizvodni proces, no svejedno joj je, zbog velikog izvoznog obujma, usklađenje s REACH-em donijelo vrlo visoke troškove. Zbog toga je tvrtka odlučila pristupiti konzorcijima s drugim kompanijama iz branše, radi podjele troškova izrade registracijskih dosjea. Prema procjenama Europske komisije, prikupljanje dokumentacije za registraciju samo jedne tvari, odnosno kemikalije, može stajati i 500.000 eura.

Lakše preko zastupnika
Na osnivanje zastupnika za REACH na teritoriju EU-a odlučili su se i u Diokiju. Tvrtka koja je za Dioki i Dina-Petrokemiju obavila predregistraciju nalazi se u Milanu, a prijavljene su tvari koje se nalaze u proizvodima Okitenu, Okirolu, Dioki polistirenu i Dinalenu. Sada se sudjeluje u forumima za razmjenu informacija o tvarima (tzv. SIEF-ovima) i prikupljaju podaci za registraciju.

Lea Šegota, glasnogovornica Diokija, odgovorila nam je da u dosadašnjem tijeku primjene REACH-a nije bilo problema. No faza izrade registracijskih dosjea zahtijevat će obradu i uvrštenje velikog broja podataka, stoga će biti potreban angažman većeg broja stručnjaka. I u Diokiju potvrđuju kako registracija prema REACH-u iziskuje velike troškove. Prilikom predaje dosjea Europskoj agenciji za kemikalije treba platiti 31.000 eura. Da bi dosjei bili ispunjeni prema pravilima, mnoge tvrtke, pa tako i Dioki, morat će navoditi i podatke kojima ne raspolažu u svojoj bazi. Neki podaci rezultat su istraživačkog rada koji je prethodno naručila ili samostalno napravila neka druga tvrtka. Stoga će se novac morati izdvajati i za kupnju takvih podataka, kažu u Diokiju.

U HGK-u procjenjuju da će REACH utjecati i na novo oblikovanje europske kemijske industrije. Potaknut će, vjerojatno, povezivanje među tvrtkama i stvaranje većih konglomerata koji će biti konkurentniji na globalnom tržištu i, možda, istiskivati i preuzimati manje takmace. Zato je također važno biti informiran o REACH-u.


Komentari članka

Vezani članci

Nova pravila za bolje prikupljanje PDV-a pri internetskoj prodaji

13.03.2019.

Poduzeća iz trećih zemalja, uključujući ona koja imaju skladišta ili tzv. „centre za izvršavanje narudžbi” u EU-u, mogu na internetskim prodajnim mjestima prodavati robu europskim potrošačima. Poreznim je tijelima često otežano ubiranje PDV-a na takvu pro

Slovačka je 2004. prestigla Hrvatsku i sada nas više ni ne vidi u retrovizoru

11.03.2019.

Autoindustrija danas čini oko 45 posto ukupne industrijske proizvodnje i 35 posto industrijskog izvoza Slovačke. Proizvođači automobila, direktno ili kroz povezane dobavljače, zapošljavaju 250 tisuća ljudi.

Ćorić: Ne žuri nam se nigdje, ali euro nosi čitav niz koristi

02.03.2019.

Je li Hrvatska spremna za ulazak u eurozonu? Vlada optimistično prognozira da bi ako sve bude išlo glatko već za četiri godine kunu mogao zamijeniti euro. Je li taj rok realan, koje poteškoća stoje na putu i imaju li pravo oni koji negoduju zbog gubitka s

Tri hrvatske tvrtke rade na najsloženijem stroju u povijesti čovječanstva, koji će promijeniti baš sve

26.02.2019.

U Francuskoj se gradi najkompleksniji stroj u povijesti naše civilizacije, eksperimentalni termonuklearni reaktor. U projektu ITER, koji zovu i "malo Sunce", surađuju Europska unija, Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Rusija i SAD. S pomoću fuzije, bez ra

Radnicima koji dođu 2500 eura godišnjeg bonusa, masaže, besplatan fitness...

14.02.2019.

Gubitak vlastitih radnika istočnoeuropske zemlje nastoje nadomjestiti na isti način kao i zapad Europe: privlačenjem radne snage iz siromašnijeg susjedstva ili, ako njih nema dovoljno, zapošljavanjem radnika iz Azije i Afrike

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1894 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1203 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 984 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 944 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 901 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 864 članka imaju tag ict
 13. 844 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 492 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 535 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 348 članka imaju tag poticaji
 22. 413 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 249 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 369 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 330 članka imaju tag porezi
 39. 367 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija